Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Inne dzieła związane z Avatarem
  • > Książki
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tajny raport o świecie Pandory

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 02 marzec 2010 - 10:23

Dziwne, że jeszcze nie powstał temat o waszych spostrzeżeniach odnośnie raportu Pani dr Grace Augustine, który posiada prawdopodobnie większość fanów.

Najbardziej urzekły mnie rzeczy nowe, tzn. nie występujące w filmie, i które mam nadzieję zostaną ukazane w wersji reżyserskiej, (uwaga - spoiler) m.in:

- inicjacja Uniltaron. Widziałem kiedyś program na National Geographic (seria Tabu, podtytuł - "Inicjacje"), o Indianach z Ameryki Południowej, przyszli młodzi wojownicy wchodzą w dorosłość po przejściu wyczerpującego testu - są im zakładane na ręce rękawice, w których znajdują się wyjątkowo jadowite mrówki, wykonują przy tym rytualny taniec trwający około godzinę, omdlenia są naturalne, ale bywają też zgony. :( Na tym jednak nie koniec, muszą takich tańców wykonać około 20 i w dodatku w odpowiednim przedziale czasu. Po inicjacji stają się dorosłymi i równoprawnymi członkami klanu, nabywając prawo do m.in. polowań, budowy domu, wyboru żony, prawa głosu, itp. Po przeczytaniu książki od razu skojarzyłem Uniltaron z tym programem,

- nowe zwierzątka, zwłaszcza walka Ikrana z Aeromeduzą, oraz ponoć walka Jake'a z Procakiem,

- wydarzenia prequelowe, choć o nie jestem spokojny, bo wujek James pisze książkę,

- więcej scen ukazujących życie codzienne Na'vi.

Co do minusów książki, to są chyba w 2-3 miejscach jakieś drobne literówki. Niepotrzebnie też umieścili opis kombinezonu PZM i egzopaka w nieswoim dziale, tzn. powinny te przedmioty być zamieszczone w dziale o technologii ziemskiej na Pandorze.

PS: mała prośba do admina, mianowicie zmień tytuł działu z "gry i muzyka", na "gry, książki, muzyka", oraz wklej do tego działu temat o prequelu http://avatar-forum....ela-o-avatarze/
Fìkifkey alor yawne lu oeru
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos 

• Dajcie mi święty spokój, opierdalam się
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 02 marzec 2010 - 16:11

Książka bardzo interesująca. Po jej lekturze udałem się do kina obejrzeć drugi raz Avatara i prawdziwą frajdą było rozpoznawanie we faunie i florze Pandory znanych gatunków, których nie znałem oglądając go pierwszy raz. Myślę że książka obowiązkowa dla każdego fana. Jeśli chodzi o błędy to ja czytając zauważyłem jedną literówkę, ale nie więcej. Nadal dobra robota ze strony tłumaczy.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Rifleman 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Rejestracja 2010-03-09
Napisano 10 marzec 2010 - 19:43

Mam ta książkę od paru dni i już zajmuje centralne miejsce na moim biurku
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 141
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 10 marzec 2010 - 20:28

Ja planuję dopiero sobie ją kupić :D Zastanawiam się tylko czemu zmienili okładkę w polskiej wersji.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ake'tuan 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 12 marzec 2010 - 19:14

dzisiaj kupiłem. jestem w połowie. czytam z zapartym tchem. książka świetna. nie mogę się doczekać na książkę Camerona. :) ktoś wie kiedy wyjdzie? nie znalazłem nigdzie nic... :(
Spoiler
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
The Best Movie Ever.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Unforgettable 

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 327
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 13 marzec 2010 - 09:28

Po pierwsze: Temat nie na miejscu. "Gry i muzyka" a tu "Tajny raport o świecie Pandory"...
Po drugie: Nie nikt nie wie kiedy wyjdzie. Są tylko spekulacje ale dokładnej daty premiery JC nie podał.
Po trzecie: Czytałem tylko urywki ale warto ją nabyć jeśli ktoś interesuje się Pandorą. Ja mam niestety zbyt dużo wydatków i nie mam takiej możliwości.
Dołączona grafika
Retired
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 13 marzec 2010 - 10:20

Wyświetl postUżytkownik damkol224 dnia 13 marca 2010 - 09:28 napisał

Po pierwsze: Temat nie na miejscu. "Gry i muzyka" a tu "Tajny raport o świecie Pandory"...

To tylko moja luźna propozycja, aby książki były w dziale z grami i muzyką, bo chyba nie ma sensu zakładać osobnego działu głównego dla samych książek? Jeśli mimo tego bieżący dział jest nieodpowiedni, to niech admin lub moderatorzy umieszczą go w bardziej do tego odpowiednim miejscu. IMO dział "avatar - forum główne" jest mniej odpowiedni, bo są tam głównie tematy związane z filmem, choć niczego nie zamierzam narzucać.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Last Shadow 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-03-03
Napisano 15 marzec 2010 - 21:28

Książka ekstra, to z niej nauczyłem się wiadomości o świecie Pandory. Zrobiłem dokładnie tak samo jak kubos- poszedłem drugi raz do kina i znajomość większości gatunków dało mi dużą frajdę. Słownik na końcu książki bardzo przydatny, aczkolwiek brakuje w nim parę słów, np. rutxe- proszę. Oceniam go na 9/10. Niektóre rysunki nie podobały mi się, ale ogólnie oceniam na 7/10. Informacje bardzo klarownie zaprezentowane, jedynie co można zarzucić to to, że niektóre informacje są zbyt interpretowane ogólnie, ale usprawiedliwia to fakt, iż JC nie mogł od podszewki wyjaśnić, np. na czym polega zjawisko materia-antymateria, bo inaczej dawno już bylibyśmy na Pandorze :P (9/10). Tłumaczenie bezbłędne, lecz nie zachowuje równowage pomiędzy filmem a ksiązką ( w filmie Jake nazwał Ikrana...jakoś inaczej, nie pamiętam). Pobiłm jednak rekord kubosa- znalazłem 2 literówki w książce B) . Ogólnie książke oceniam na silne 8+.
Dołączona grafika

"- Hmm... Ale teraz... Ludzi jest przecież dużo więcej niż... Niż was.
- Bo mnożycie się jak króliki- zgrzytnął zębami krasnolud.- Nic, tylko byście chędożyli, w kółko, bez wyboru, z kim popadło i gdzie popadło.
(...) To i masz szczerą prawdę i wierną historię świata, którym włada ten, kto sprawniej rozłupuje innym czaszki i w szybszym tempie nadmuchuje baby. (...)
- Yarpen- rzekł zimno Geralt, podjeżdżając do nich na Płotce- Powściągnij się nieco, jeśli łaska, w doborze słów.
A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackal 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja 2010-03-16
Napisano 20 marzec 2010 - 13:48

Bardzo mnie cieszy że w książce zawarte są ich pieśni , szkoda że zabrakło ich w filmie.
Nawet nauczyłem się tych pieśni na pamięć w ich języku Na'Vi , miałem z tym niezły problem ale jakoś poszło .
Dołączona grafika
Je adore voir tu beau yeux .
I love looking in your beautiful eyes.
Me encanta ver tus hermosos ojos
Oel ngeyä lora menarit tse'eia
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 20 marzec 2010 - 15:54

Mi też pieśni bardzo się podobają, a w filmie słyszymy pieśń przy Drzewie Dusz i przez chwilkę jak Na'vi jedzą kolację przy palenisku, zaś w wersji reżyserskiej jest ukazane polowanie na Gromowoła i na pewno będzie tu wykorzystana "pieśń łowiecka" z książki, oraz późniejsza bibka, w tym taniec Neytiri :D , więc i w tej scenie musi być jakaś ładna pieśń no i muzyka. B)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackal 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja 2010-03-16
Napisano 20 marzec 2010 - 21:42

A po filmie będę słyszał ich pieśni w snach ,fajnie by było :)
Dołączona grafika
Je adore voir tu beau yeux .
I love looking in your beautiful eyes.
Me encanta ver tus hermosos ojos
Oel ngeyä lora menarit tse'eia
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   elkociak 

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 209
  • Rejestracja 2010-02-20
Napisano 23 marzec 2010 - 02:19

Książka to obowiązkowa pozycja dla każdego fana filmu, ale ma parę minusów:

* Niektóre rendery wydają się jakby niedokończone, nie mają wielu szczegółów
* Sporo literówek, błędów w pisowni języka Na'vi, ale to I wydanie dopiero
* Jest za krótka i za mało o zwyczajach Na'vi
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto 

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 481
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 05 kwiecień 2010 - 17:18

mam tą książke od dłuższego czasu. Całość oceniam na 10/10.
Słownik mi nie pasuje zbytnio bo nie ma wymowy wszystkich słów a to trochę przeszkadza ale 8+/10
Rzeczywiście jest mało o zwyczajach Na'vi.

Ja książki oceniam też po zapachu. Serio!
I jej zapach mi się strasznie podoba (często wącham) xD
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   XxX 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 21
  • Rejestracja 2010-04-11

Napisano 13 kwiecień 2010 - 16:09

Ja książkę dostałem dzisiaj, oda rana udało mi się przeczytać połowę. Wstęp troche fabularyzwoany nawet mi sie podobał. Potem niestety ku mojemu rozczarowaniu jest znacznie gorzej. Dużo bardzo precyzyjnych wrecz niekiedy niezrozumiałych informacji przeplata się ze banalnymi opisami które jak się wydaję zostały napisane by uzupełnić lukę w tekście. Niektóre opisy są wręcz śmieszne, szczególnie to mówiące o kulturze Na'vi (mam na myśli tutaj te fragmenty o pieśniach). Dużym plusem jest ciekawy opis faun i flory w formie encyklopedycznych notatek, to samo ima sie sprzętu. Co do szaty graficznej liczyłem na więcej zdjęć z filmu wewnątrz a nie jakieś rozmazane obrazki, jakby z jakiejś gry z przed 10 lat (moze jakieś concept arty sie zdarzają ale jest ich niewiele).

Interesuje mnie jedno czy ta pozycja została zaakceptowana przez samego JC ? Wie ktoś coś na ten temat?
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 141
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:45

Dzisiaj w końcu otrzymałem książkę :D Przejrzałem ją tak pobieżnie i co mogę powiedzieć, to że obrazki niektóre niezbyt mi się podobają. Szkoda że ma żadnych zdjęć z filmu :/ Zastanawiam się czy się jeszcze ta książka czymś różni od oryginału poza inną okładką. Nie wiem czy to w ogóle jest normalne zmienianie wyglądu okładek książek przy wydawaniu ich w innym kraju w innej wersji językowej? Co prawda wygląda ładniej niż oryginał :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kxrekorikus 

• Szprechen w Dechen po Navien
  • PipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 146
  • Rejestracja 2010-03-14
Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:49

Książka spoko :P
Czytam ją pierwszy raz- dopiero teraz mam jako-tako czas by się wkręcić w nią :P

Literówki nie są tak uciążliwe ale są ;/

Co do słownika Na'vi- Polski to sobie mogli odpuścić- masa literówek (ok20) mam je wszystkie wypisane i znaczenia słówek nie są aktualne
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Jecht 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-04-01
Napisano 19 kwiecień 2010 - 18:24

Czy to co jest w książce ( informacje ) znajdę również w necie na stronach o Avku? Nie wiem czy kupować jako info do mojej książki czy tez nie...
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 19 kwiecień 2010 - 23:16

Wyświetl postUżytkownik Genesis dnia 19 kwietnia 2010 - 19:24 napisał

Czy to co jest w książce ( informacje ) znajdę również w necie na stronach o Avku? Nie wiem czy kupować jako info do mojej książki czy tez nie...

Większość informacji, m.in. w avataropedii jest oparta na książce, bo jest to źródło oficjalne, ale wszystkich informacji raczej nie znajdziesz w necie. Warto mieć książkę, nie jest droga, i po jednokrotnym przeczytaniu nie wędruje na półkę. ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Ikran Rider 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Rejestracja 2010-05-15
Napisano 18 maj 2010 - 21:12

Książka jest super czytam już 4 raz i nadal jestem zachwycony ale zauważyłem chyba 1 błąd otóż w filmie powiedziano że unobtainium jest warte 20 mln. za kg. a w książce pisze że 40 mln. za kg.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Gość_Silmean_*

• Grupa Gość

Napisano 18 maj 2010 - 21:18

zależy od ceny rynkowej xD i od tego czy kupuje się hurtem czy nie

Brawo.. Bardzo inteligentna wypowiedź... Gdyby to był offtopic to proszę bardzo ale tutaj tak miło nie będzie..
Następnym razem będzie warn
Damien

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Książki
  • Następny temat →
  • (3 strony)
  • +
  • 1