Najbardziej urzekły mnie rzeczy nowe, tzn. nie występujące w filmie, i które mam nadzieję zostaną ukazane w wersji reżyserskiej, (uwaga - spoiler) m.in:
- inicjacja Uniltaron. Widziałem kiedyś program na National Geographic (seria Tabu, podtytuł - "Inicjacje"), o Indianach z Ameryki Południowej, przyszli młodzi wojownicy wchodzą w dorosłość po przejściu wyczerpującego testu - są im zakładane na ręce rękawice, w których znajdują się wyjątkowo jadowite mrówki, wykonują przy tym rytualny taniec trwający około godzinę, omdlenia są naturalne, ale bywają też zgony.

- nowe zwierzątka, zwłaszcza walka Ikrana z Aeromeduzą, oraz ponoć walka Jake'a z Procakiem,
- wydarzenia prequelowe, choć o nie jestem spokojny, bo wujek James pisze książkę,
- więcej scen ukazujących życie codzienne Na'vi.
Co do minusów książki, to są chyba w 2-3 miejscach jakieś drobne literówki. Niepotrzebnie też umieścili opis kombinezonu PZM i egzopaka w nieswoim dziale, tzn. powinny te przedmioty być zamieszczone w dziale o technologii ziemskiej na Pandorze.
PS: mała prośba do admina, mianowicie zmień tytuł działu z "gry i muzyka", na "gry, książki, muzyka", oraz wklej do tego działu temat o prequelu http://avatar-forum....ela-o-avatarze/