Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Ciekawostki
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Oni nie chcieli głównej roli w Avatarze - czyżby stracili szansę życia?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 03 marzec 2010 - 17:52

Jak to było naprawdę

W jednym z udzielonych niedawno wywiadów James Cameron zdradza, że choć Worthington był od początku jego faworytem do roli Jake'a, to i tak postanowił wypełnić polecenie producentów.

Amerykański reżyser starał się zaangażować znacznie bardziej rozpoznawalnego aktora.
Dla szefów wytwórni bardziej znane nazwiska byłyby większym gwarantem pokrycia chociaż części olbrzymich kosztów produkcji, w razie niepowodzenia Avatara.

Gwiazdy byłyby lepsze?

Sam Worthington w momencie castingów do Avatara, był mało znanym aktorem telewizyjnym.
"Los Angeles Times" donosi, że wielkie gwiazdy kina, nie były jednak na pierwszym miejscu listy, gdyż to Worthington był faworytem. Jednak szefowie studia postawili własne warunki.

Jak zdradza sam James Cameron, rolę Jake'a Sully'ego zaproponowano takim gwiazdom jak Matt Damon, czy Jake Gyllenhaal.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Obaj panowie jednak odmówili. Dlaczego?
Tak do końca nie wiadomo dlaczego dwóch wielkich aktorów odmówiło zagrania w "Avatarze", ale Cameron ma pewną teorię.
Uważa, że Matt i Jake wyczuli brak poparcia ze strony reżysera, bezpiecznie więc wycofali się z nieswojego terytorium.

"Nie sądzę żeby mieli problem z animacją komputerowa, ale prawda jest taka, że żadnego z nich specjalnie nie namawiałem na udział w moim filmie. Moje serce było z Samem, więc być może wyczuli także, że nie jestem w ich ewentualny udział w 100% zaangażowany."

Jeżeli chodzi o Sama Worthingtona, to według fanów on i tylko on jest niekwestionowanym Jakem Sully. Najlepszym jakiego kiedykolwiek mógł stworzyć James Cameron.

Dołączona grafika

źródło: film.wp.pl
Dołączona grafika
2
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 03 marzec 2010 - 18:14

Widzę, że nie tylko ja ogarniam wp.pl ^^. Wracając do tematu. Osobiście nie widzę w tej roli ani Matta Damona, ani Jake'a Gyllenhaala. Sam Worthington pasuje tutaj idealnie. Btw. Znacznie lepiej przypomina marine(nawet niepełnosprawnego). Damon ma poniekąd twarz dziecka przez co nie pasuje do marine o Jake'u już nie wspominając.
Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 03 marzec 2010 - 18:40

Wyświetl postUżytkownik damkol224 dnia 03 marca 2010 - 18:14 napisał

Damon ma poniekąd twarz dziecka przez co nie pasuje do marine o Jake'u już nie wspominając.

Zgadzam się, natomiast Jake Gyllenhaal to imiennik Jake'a Sully'ego i może miało to jakieś znaczenie.:P BTW z twarzy Jake Gyllenhaal jakoś bardziej pasuje mi do roli Norma Spellmana.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 03 marzec 2010 - 18:49

Co racja to racja, również jakoś nie wyobrażam sobie ich w roli Jake'a. Chciaż z drugiej strony nasze zdanie jest takie a nie inne gdyż aż nadto jesteśmy zafascynowanii rolą Sama w Avatarze. Myślę, że inaczej byśmy na to patrzeli, jakby któryś z w/w aktorów wziął udział w produkcji JC grając kluczową, pierwszo-planową rolę. Mimo wszystko ja jestem w pełni zdowolony z tego powodu, że w roli tej wystąpił S. Worthington (tak naprawdę jego gra urzekła mnie już w Terminatorze, i tylko czekałem na kolejny film z jego udziałem).
Aha tu jeszcze taka ciekawostka, a zarazem potwierdzenie wielkości "naszego" aktora ;)

Cytat

Sam Worthington najlepszym aktorem roku ShoWest 2010

Odtwórca jednej z głównych ról w "Avatarze" Jamesa Camerona, a także gwiazda debiutującego w polskich kinach 9 kwietnia "Starcia Tytanów" został uznany przez ShoWest 2010 najlepszym aktorem roku.

Prezes ShoWest, Robert Sunshine, powiedział o Worthingtonie, że przeszedł w tym roku przez kino jak burza i trudno było go nie zauważyć.

źródło: filmweb.pl

Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 03 marzec 2010 - 22:31

Tak jest Sam i nikt inny!
jak by ktos inny zagrał, nie wiem jak by to było :/

mnie też oczarował w Terminatorze, choć wtedy nie wiedziałem ze to on hehe, ale miał juz ten power! super się go ogląda i IMO jest to wschodząca gwiazda kina akcji, a potwierdzi to w Starciu Tytanów(jak dobrze że nie ma długich włosów, tylko fryzę marina z Avatara hehe). Brakuje nam takich aktorów, bo Stalone, Schwarzenegger czy Wilis(jak przekręciłem nazwiska to sorry) są juz niestety staruszkami i potrzeban jest nowa krew, a Sam w tą lukę najlepiej pasuje:)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 04 marzec 2010 - 07:51

Yup. Już sama jego twarz czyni z niego twardziela. Jest też dość dobrze zbudowany więc nie ma się co oszukiwać. Jeszcze nie raz zabłyśnie na ekranach kin. No chyba, że dostanie role w jakimś... Wtedy może już więcej nie dostać konkretnych ról.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Selania Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 44
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 04 marzec 2010 - 16:19

dobrze że JC woli jego niz tamtych gości któzy nei pasują do tej roli bo jest jedyny Jake.....
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 06 marzec 2010 - 22:39

To by był zupełnie inny film, gdyby Sam nie zagrał Jake'a. James idealnie dobrał całą obsadę. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek inny mógł zagrać Neytiri, albo Jake'a. Z resztą wystarczy zobaczyć, co ten film robi ze światem. Ludzie go pokochali i to w dużej części dzięki właśnie takiej obsadzie. Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 07 marzec 2010 - 09:37

Akurat Neytiri została tak bardzo "edytowana", że tylko głosem przypomina Zoe... Grace - nasza bohaterka z obcego świetnie ją zagrała. Jake - Sam idealnie pasował obrazem do marine. Quaritch - bardzo fajnie odegrana rola, no surrender, no pain, no fear.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 07 marzec 2010 - 13:43

Wyświetl postUżytkownik damkol224 dnia 07 marca 2010 - 09:37 napisał

Akurat Neytiri została tak bardzo "edytowana", że tylko głosem przypomina Zoe...
Co nie zmienia faktu, że Neytiri była wzorowana na Zoe i jednak widać dużo podobieństw, szczególnie usta, uśmiech. Poza tym... Zoe ją zagrała - jej głos, zachowanie, cała mimika, sposób poruszania się - tam nie było animacji, to wszystko gra Zoe. I wyszło jej to znakomicie. :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 07 marzec 2010 - 16:37

Tak Zoë Saldaña rzeczywiście pięknie zagrała Neytiri i należy jej się za to pochwała. Podobnie doskonale odegrali swą rolę inni aktorzy. Ale wracając do Zoë, to mi też się wydaje, że Neytiri i Zoë różnią się trochę od siebie wyglądem. Jacke (Sam) np był bardziej podobny do swej postaci jako Na'vi. Szczerze gdy po raz pierwszy porównałem do siebie zdjęcie Neytiri i Zoë byłem lekko zaskoczony że właśnie ona ją grała.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Agie Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 12 marzec 2010 - 13:07

Nikt nigdy nie będzie w stanie zastąpić Sama jako Jake'a. Nie wyobrażam sobie nikogo innego w tej roli, choć lubię Gyllenhaala.
Wygląda na to, że już niedługo Worhington stanie się tak samo wielką gwiazdą jak Damon i Gyllenhaal, a nawet i większą. Za miesiąc wybieram się na "Clash of The Titans" i choć nie oczekuję dzieła równego "Avatarowi" to wierzę, że film może być niezły.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 13 marzec 2010 - 13:22

Cytat

Nikt nigdy nie będzie w stanie zastąpić Sama jako Jake'a. Nie wyobrażam sobie nikogo innego w tej roli

mam takie samo zdanie;) a co do Gyllenhaala...ouu...nie nie..tym bardziej nie widze JEGO:P specjalnie nie mam nic przeciwko niemu...ale on mi w ogóle nie pasuje tutaj;D nie wiem czemu kojarzy mi się z muppetem...;p a myśl, że ma on zagrać księcia Persjii (na podstawie gry to chyba nie musze tlumacyzc;D) też mnie jakoś nie pociesza...bo jakoś hmm...jego rysy twarzy nieco mi się nie zgadzają...ale cóz:) może zmienie zdanię...;p
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 13 marzec 2010 - 13:55

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 13 marca 2010 - 13:22 napisał

...a myśl, że ma on zagrać księcia Persjii (na podstawie gry to chyba nie musze tlumacyzc;D) też mnie jakoś nie pociesza...bo jakoś hmm...jego rysy twarzy nieco mi się nie zgadzają...ale cóz:) może zmienie zdanię...;p

No racja jakoś również nie darzę zbytnią sympatią tego aktora, może dlatego, że jakoś jak na razie nie widziałem go w żadnej poważniejszej roli. Co do "Księcia Persji" - również czekam z wilką nadzieją na udany "obraz" ale jeżeli chodzi o rolę pierwszoplanową Gyllenhaala - no cóż...mogę powiedzieć tylko jedno, trzeba mu poprostu dać szansę. A nóż widelec film jak i zrówno gra Jake'a okaże się czymś rewelacyjnym. Nie możemy od razu przeceniać filmu, gry aktora. Chociaż muszę przyznać, że jestem wielkim wilbicielem Prince of Persia i Gyllenhaal będzie musiał naprawdę się postarać aby mnie i zapewne również innych fanów zaskoczyć i spełnić nasze oczekiwania. Mimo wszystko w pełni "liczę" na udany film i z niecierpliwością go wyczekuję.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Agie Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 16 marzec 2010 - 21:30

Co do wypowiedzi Black Jacka i Iknimayi. Musicie dać szansę Jake'owi. On jest bardzo dobrym aktorem i myślę, że z rolą Prince'a bardzo dobrze sobie poradzi. Wystarczy tylko poczekać do maja.
Ja także lubię tą serię i mam nadzieję, że film będzie dobry. Reżyser nie jest zły, dobra obsada, może być ciekawie.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Galeandir Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 21 marzec 2010 - 13:47

Wyświetl postJohnas napisał:

Neytiri i Zoë różnią się trochę od siebie wyglądem. Jacke (Sam) np był bardziej podobny do swej postaci jako Na'vi

Po pierwsze: jako Avatar. ;)
Zauważ, że Na'vi różnią się od Avatarów. Jedną z takich różnic są większe oczy, co od razu zmienia wygląd. Natomiast Jake był bardzo podobny do swojego "kociaka", bo ci są krzyżówką człowieka z Na'vi, co sprawia (przynajmniej w filmie, czy w realu też by tak było...), że są bardziej ludzcy: pięć palców, podobniejsza do ludzkiej twarz...
Peace Love Empathy
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 21 marzec 2010 - 13:59

Wiem o tym. To po prostu lekkie niedopatrzenie w pisaniu :P. A po za tym chodzi mi o to że początkowo myślałem iż aktorka która grała Neytiri będzie trochę bardziej ją przypominać. :P
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 22 marzec 2010 - 10:31

Cytat

Zauważ, że Na'vi różnią się od Avatarów. Jedną z takich różnic są większe oczy, co od razu zmienia wygląd. Natomiast Jake był bardzo podobny do swojego "kociaka", bo ci są krzyżówką człowieka z Na'vi, co sprawia (przynajmniej w filmie, czy w realu też by tak było...), że są bardziej ludzcy: pięć palców, podobniejsza do ludzkiej twarz...

kurcze, nie zawuażylam tego z początku...jestem za mało spostrzegawcza jak widać;D ale fakt, zastanawialams sie później, ile oni w koncu tych palców mieli...5..czy..4,3? ale fakt, warto zwrócić na to uwagę...;D swoją drogą, kiedys wydawało mi się, ze neytiri jest grana przez umę thurman...;p chyba trafilam na zdjecie, gdzie jej twarz, miala rysy bardziej podobne do umy...i tak mi sie skojarzenie nasunęło...:)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 22 marzec 2010 - 22:40

Ja po pierwszym seansie myślałem że Neytiri gra ta aktorka: http://www.filmweb.p...9165/Devon+Aoki a to głownie dlatego: Dołączona grafika
Więc się trochę zdziwiłem jak się dowiedziałem że to Zoe zagrała hehe ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 22 marzec 2010 - 22:44

Jakesully napisał:

Ja po pierwszym seansie myślałem że Neytiri gra ta aktorka: http://www.filmweb.p...9165/Devon+Aoki

Gdybym po pierwszym seansie miał zgadywać kto wcielił się w rolę Neytiri, Azjatka była by ostatnią osobą o jakiej bym pomyślał :) Jeśli chodzi o tą konkretną scenę to akurat trochę podobieństwa widać, natomiast jeśli chodzi o resztę filmu, to niezbyt. W każdym razie dobre spostrzeżenie ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Ciekawostki
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2