Ile potrzeba czasu na to, aby Pandora okrążyła Polifem?
Jak długo Pandora jest w cieniu Polifema?
Szukałem odpowiedzi na powyższe pytania i nigdzie nie mogłem ich znaleźć. Skoro nikt tego nie wie, to postanowiłem, że sam do tego dojdę. W końcu na filmie pojawia się dosyć dużo ujęć, na których widać Polifema na pandorańskim niebie. Czy to wystarczy, aby określić w jakiej znajduje się odległości? Okazuje się, że jeśli będę znał średnicę Polifema, to odpowiedź na to pytanie brzmi: "tak".
Postanowiłem pokazać Wam, do jakich wniosków udało mi się dojść. Może jestem jedynym człowiekiem na świecie, który zmierzył się z takim zadaniem?
Średnice Polifema
Zacznę od najprostszej rzeczy. Wiadomo, że Polifem jest trochę mniejszy od Saturna. W angielskiej wersji wikii znalazłem zdjęcie, na którym widać porównanie Polifema i Jowisza.
Polifem na tym zdjęciu ma wysokość 295 pikseli i szerokość 294 piksele. Z kolei wysokość Jowisza na tym obrazku wynosi 396 pikseli, a szerokość - 399 pikseli. Szerokość i wysokość różnią się, bo planety nie są idealnymi kulami. Każda planeta w wyniku ruchu obrotowego wokół własnej osi jest trochę spłaszczona przy biegunach. Wysokość oznacza średnicę biegunową, a szerokość - średnicę równikową. Skoro rzeczywista średnica biegunowa Jowisza wynosi 133709 km, a równikowa - 142984 km, to można obliczyć, że średnica biegunowa Polifema wynosi 99606 km, a równikowa - 105357 km.
Masa Polifema
Aby obliczyć czas, w jakim Pandora okrąża Polifem, potrzebna mi będzie masa Polifema.
Z wikii można się dowiedzieć, że Plifem składa się z większej ilości helu i innych, cięższych pierwiastków, więc w porównaniu do Saturna jego masa jest większa w stosunku do średnicy. Mówiąc prościej - Polifem ma większość gęstość od Saturna, więc mimo, że jest od niego mniejszy, to może mieć większą masę.
Gęstość Saturna wynosi 687 kg/m3, a Jowisza - 1330 kg/m3. Jaką gęstość może mieć Polifem? Przyjąłem wartość środkową, czyli 1000 kg/m3. Dokładnie taką gęstość ma woda. Znam już średnice Polifema, więc mogę policzyć jego objętość, a potem masę. Ostatecznie wyszło mi, że masa Polifema wynosi 5,78908 *1026 kg. Zatem Polifem pomimo mniejszych rozmiarów jest cięższy od większego Saturna.
Odległość między Pandorą a Polifemem
Tu zaczyna się cała zabawa.
Musiałem się dowiedzieć, jaką średnicę w pikselach Polifem ma na powyższym zdjęciu. Oczywiście do tego celu potrzebna była pewna modyfikacja tego zdjęcia. Teraz wiem, że ta średnica wynosi: 1429 pikseli. Teraz muszę ustalić, jak to dokładnie jest, że im coś jest dalej, to na zdjęciu jest mniejsze. Zobaczcie na te dwa słupki. Obydwa w rzeczywistości są tej samej wysokości, ale na zdjęciu pierwszy z nich ma 92 piksele, a drugi 64 piksele. Jeśli dowiem się, jaka jest odległość między tymi słupkami w rzeczywistości, to na podstawie średnicy Polifema podanej w pikselach będę mógł obliczyć w jakiej jest odległości.
Najpierw musiałem zmierzyć prawdziwą wysokość tych słupków i zrobiłem to w ten sposób:
Zielony odcinek to wzrost człowieka. Przyjąłem, że ma on 180 cm wzrostu. Niebieski odcinek to wysokość słupka. Na drugim obrazku (w lewej części widać wszystko, a w prawej jest zbliżenie) widać jak to zmierzyłem i wyszło mi, że słupek ma wysokość 194 cm.
Czas na policzenie odległości między tymi słupkami. Wykorzystałem do tego wysokość słupka:
Najpierw odłożyłem wysokość słupka na tym fragmencie barierki, który widać za Grace. Został mi zielony kawałek, na którym już kolejna wysokość słupka się nie mieściła, więc musiałem go zmierzyć, co widać na kolejnym obrazku. Wyszło mi, że długość tego fragmentu barierki wynosi 924 cm, a więc każda taka pojedyncza belka (a na pierwszym zdjęciu jest ich 6) ma długość 154 cm. Na kolejnym zdjęciu policzyłem te belki i jest ich 16, a więc daje to długość 2464 cm. Jeszcze trzeba doliczyć wejście. Na ostatnich dwóch obrazkach widać jak je zmierzyłem i wyszło mi, że ma 345 cm. Teraz wystarczy to dodać i mam już całkowitą odległość między słupkami - 2809 cm.
To już są wszystkie niezbędne pomiary. Na ich podstawie ustaliłem wzór funkcji, dzięki której mogłem policzyć jak daleko na tym zdjęciu jest Polifem. Wyszło mi, że odległość między Pandorą a Polifemem wynosi w przybliżeniu 212234 km.
Czas obiegu Pandory wokół Polifema
Znając średnice i masy oraz odległość między Pandorą a Polifemem, można policzyć ile czasu zajmuje jeden obieg Pandory wokół Polifema. Z porównania siły grawitacji do siły odśrodkowej (kto słuchał na fizyce w liceum, ten wie o czym piszę
Czas przebywania Pandory w cieniu Polifema
Orbita Pandory jest praktycznie w tej samej płaszczyźnie, co orbita Polifema, a więc czasem jest tak, że Polifem całkowicie zasłania słońce Pandory i na całej Pandorze panuje wtedy noc. W przybliżeniu wygląda to tak:
Ten obrazek znalazłem na anglojęzycznym forum. Widać tu dokładnie zjawisko całkowitej nocy. Na szczęście nie trwa ona długo, bo skoro Pandora obiega Polifem w 27,5 godziny, to można obliczyć, że taka noc trwa... 2 godziny. Wcześniej myślałem, że czas przebywania Pandory w cieniu Polifema jest o wiele dłuższy, co bardzo by komplikowało rozwój życia na Pandorze i pewnie niekorzystnie wpłynęłoby na zamiany temperatury. Ale 2 godziny to w sumie nie jest dużo. Taka noc zdarza się mniej więcej co 27 godzin.
Podsumowanie
Wystarczyło przyjrzeć się kilku klatkom filmu, aby odpowiedzieć na pytania, które sobie zadałem na początku tego tematu.
średnica biegunowa Polifema: 99606 km
średnica równikowa Polifema: 105357 km
masa Polifema: 5,78908 * 1026 kg.
odległość między Pandorą a Polifemem: 212234 km
czas jednego obiegu Pandory wokół Polifema: 27 i pół godziny
czas trwania globalnej nocy na Pandorze: 2 godziny
Ciekawe, ile jest w tym prawdy. Przecież Cameron, gdy projektował ten układ, na pewno uwzględniał prawa fizyki. Być może jego założenia były bardzo podobne do tego, co udało mi się tutaj policzyć.
Jeśli ktoś ma ochotę dokładnie przyjrzeć się moim obliczeniom, to może pobrać je tutaj: Odległość między Polifemem a Pandorą.xlsx
Użytkownik Luke edytował ten post 20 marzec 2010 - 17:45
.jpg)
 (500).jpg)

.png)

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox