Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Ciekawostki
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy Pandora znajduje się w synchronicznej rotacji? Prawdopodobnie Polifem zajmuje stałe miejsce na pandorańskim niebie.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 20 marzec 2010 - 16:21

W temacie Odległość Pandory od Polifema, czas obiegu i globalna noc dokonałem obliczeń,z których wynika, że Pandora okrąża Polifem w ciągu 27 godzin. To niewiele więcej od ziemskiej doby. A może doba na Pandorze też trwa właśnie 27 godzin? Ostatnio doszedłem do wniosku, że jest to bardzo prawdopodobne. Dołączona grafika :)

Obrót synchroniczny
Gdy patrzymy na nasz Księżyc, to można zauważyć, że zawsze wygląda tak samo (pomijając oświetlenie). Dzieje się tak dlatego, że Księżyc znajduje się w synchronicznej rotacji, czyli przez cały czas z Ziemi widoczna jest tylko jedna jego strona. Obrót Księżyca wokół własnej osi trwa dokładnie tyle samo, co jego obrót wokół Ziemi. Dlatego nigdy nie możemy zobaczyć drugiej strony Księżyca z Ziemi, bo on cały czas jest do nas odwrócony tą samą stroną.

To zjawisko jest dość powszechne we Wszechświecie i w naszym Układzie Słonecznym podlegają mu wszystkie większe księżyce. Jest niemal pewne, że takie zjawisko dotyczy również Pandory i Polifema.

Polifem na niebie Pandory
Skoro rzeczywiście tak jest, że Pandora na wzór naszego Księżyca jest stale zwrócona do Polifema tą samą stroną, to Polifem powinien być widoczny z Pandory cały czas w tym samym miejscu. I chyba rzeczywiście tak jest. Zobaczcie na te zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W filmie pochodzą one z tego samego dnia i prawie z tego samego miejsca. Na obydwu zdjęciach patrzymy prawie w tą samą stronę. Na obydwu z nich Polifem jest prawie w tym samym miejscu. Oznacza to, że w ciągu całego dnia jego pozycja na niebie prawie się nie zmieniła. A więc rzeczywiście tak jest - obieg Pandory wokół Polifema trwa tyle samo, co jej obrót wokół własnej osi. Jego niewielkie przemieszczenie na niebie Pandory można wyjaśnić tym, że orbita Pandory nie jest idealnym kołem, ale elipsą. Jednak Polifem o danej porze dnia zawsze będzie w tym samym położeniu.

Idąc dalej można sobie wyobrazić, że na Pandorze są miejsca, z których nigdy nie widać Polifema. Być może klany mieszkające na półkuli, która nie jest zwrócona w kierunku Polifema w ogóle nie wiedzą o jego istnieniu. Chociaż może wiedzą to z opowieści tych Na'vi, którzy podróżowali po Pandorze i odkryli Polifem. Dołączona grafika Tak samo jest na Księżycu - z jego niewidocznej strony nigdy nie widać Ziemi.

Dzień na Pandorze
Właśnie zdałem sobie sprawę z tego, że licząc czas obiegu Pandory wokół Polifema, liczyłem też ile trwa doba na Pandorze. Wyszło mi 27 godzin. Moje obliczenia są pewnym przybliżeniem i być może ten czas jest jeszcze bardziej zbliżony do naszej 24-godzinnej doby. W każdym bądź razie to, że wyszedł mi właśnie taki wynik, potwierdza, że moje obliczenia są całkiem dokładne. Przecież z samego filmu możemy się domyślić, że doba na Pandorze trwa mniej więcej tyle, co na Ziemi. Dołączona grafika A mi to wyszło na podstawie analizy słupków. :P Heh. :D

Dołączona grafika
1
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Norm Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 107
  • Rejestracja 2010-03-01
Napisano 20 marzec 2010 - 23:34

:blink: bardzo ciekawe... szacuneczek B)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kaczy Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 36
  • Rejestracja 2010-02-27

Napisano 20 marzec 2010 - 23:43

Kolejne dość przydatne obliczenia ^^
Jak będę miał czas to wrzucę te informację na avataropedie :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Galeandir Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 21 marzec 2010 - 14:10

Hmmm, jeżeli rzeczywiście Pandora jest w tej synchronicznej rotacji, to pojawia się pewien ciekawy problem: skoro jedna półkula jest zwrócona do Polifema przez cały czas, to gdy jest bliżej gwiazdy, ma noc, a jak dalej - dzień. Z tego wynika, że podczas dnia przypada... Globalna noc! Wtedy dzień byłby podzielony na dwoje, a te połówki trwałyby ok. 6 godzin... Mam co do tego trzy teorie:
1.Pandora ma mocno pochyloną orbitę.

Wyświetl postLuke napisał:

Jego niewielkie przemieszczenie na niebie Pandory można wyjaśnić tym, że orbita Pandory nie jest idealnym kołem, ale elipsą

Tak, po tych zdjęciach można stwierdzić, że orbita Pandory jest elipsą, i to wyraźną. Jeżeli jest tak zniekształcona, możliwe, że i jej odchylenie jest dość duże (może te odchyły są spowodowane jakąś kolizją w dalekiej przeszłości? ;)*)
Ale jeżeli rzeczywiście jest pochylona, to bardzo możliwym jest, iż na Pandorze nie zachodzi zjawisko globalnej nocy. Wtedy słoneczny dzień mógłby trwać te ok. 14 godzin, co dla ziemian obecnych tam nie robiłoby wielkiej różnicy, w porównaniu z ziemskim dniem.
2.Dzień faktycznie jest podzielony na dwie części, co sprawia, że nasłonecznienie na "naszej" połowie Pandory jest niedługie (dwa razy po 6 godzin), co może być przyczyną bioluminescencji fauny i flory. Można by nawet założyć, że po drugiej stronie nie jest to tak częste zjawisko...
3.Gdzieś tu jest błąd. :P
Ja osobiście najbardziej chyba jestem za teorią nr. 2, ponieważ w pewnym sensie tłumaczy powstanie świecących krzaczków, chociaż w filmie nie zostało to w żaden sposób ujęte. Ale przecież to tylko 2 godziny...

*Polifem ma 14 księżyców, czyli jak każdy gazowy olbrzym - trochę dużo. Bardzo możliwe, że w przeszłości było tych księżyców więcej, lecz niektóre zostały wciągnięte przez planetę, a niektóre się pozderzały, jak to możliwie z Pandorą mogło być. W ten sposób Pandora została roztrzaskana, lecz z czasem scaliła się na nowo (Miranda, księżyc Urana, choć w tym przypadku kolizja też jest jedną z możliwych teorii). Mogłaby to być też jedna z przyczyn tak wysokiej aktywności wulkanicznej tego księżyca, pomimo przypuszczalnego wieku (4 miliardy lat po ponownym ukształtowaniu się), oraz różne cuda, typu kamienne łuki.
Peace Love Empathy
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 21 marzec 2010 - 14:14

Też jestem za drugą opcją. :) To musi ciekawie wyglądać. :P Ale taka noc nie trwa długo, bo według moich obliczeń w tym temacie, trwa ona zaledwie 2 godziny. :)

Właśnie pracuję nad symulacją tego systemu w programie Celestia bazując oczywiście na swoich obliczeniach. :) Wszystko się jak na razie zgadza i wygląda jak w filmie. Oto widok na Polifem z powierzchni Pandory w programie Celestia:
Dołączona grafika

Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Galeandir Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 21 marzec 2010 - 20:06

Mam Celestię. Świetny program. BTW. nie wiedziałem, że można w nim tworzyć własne układy...
Natomiast wstawiam tu linka do "moda", gdzie znajduje się Polifem, oraz dwie inne planety wokół Alfa Centairi, natomiast wokół samego Polifema krążą 14 księżyców, w tym z jednym nadzwyczajnym...
http://www.celestiam...p?addon_id=1431
Wymagany program Celestia do ściągnięcia tu:
http://www.shatters....a/download.html

Sam jednak czekam Luke aż ukończysz własną symulację, i mam nadzieję, że ją nam udostępnisz. ;)
Peace Love Empathy
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 21 marzec 2010 - 20:14

Dostępne są aż 3 mody, ale wszystkie są błędne. Również ten, do którego podałeś link (złe wielkości planet, źle dobrane odległości, nieprawidłowy czas obiegu... wszystko źle, tylko teksturki takie w miarę). :P Dlatego właśnie postanowiłem się za to zabrać i zrobić to porządnie, a nie tylko "na oko". :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Galeandir Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 21 marzec 2010 - 21:31

Wiem, że są trzy, i że są raczej "na oko" niż robione dokładnie, ale ten jest chyba najmniej błędny, i dlatego go umieściłem. Poza tym, będziemy mieli porównanie z Twoim projektem (głównie o to mi chodziło).
Peace Love Empathy
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 21 marzec 2010 - 22:14

W sumie racja. Ten wygląda najbardziej realistycznie.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Last of Chaos Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 12
  • Rejestracja 2010-06-26
Napisano 01 sierpień 2010 - 07:50

Ja bym nie zawracał tym głowy to był pomysł Cammerona i wondpie zęby miał takie pomysły
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Meribu Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 160
  • Rejestracja 2010-05-17

Napisano 01 sierpień 2010 - 08:36

Człowieku ortografia się kłania, patrz jak podkreśla Ci błędy i nie wal polskich znaków gdzie popadnie. Trochę to drażni. Pozdrawiam.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Ciekawostki
  • Następny temat →
Strona 1 z 1