Obrót synchroniczny
Gdy patrzymy na nasz Księżyc, to można zauważyć, że zawsze wygląda tak samo (pomijając oświetlenie). Dzieje się tak dlatego, że Księżyc znajduje się w synchronicznej rotacji, czyli przez cały czas z Ziemi widoczna jest tylko jedna jego strona. Obrót Księżyca wokół własnej osi trwa dokładnie tyle samo, co jego obrót wokół Ziemi. Dlatego nigdy nie możemy zobaczyć drugiej strony Księżyca z Ziemi, bo on cały czas jest do nas odwrócony tą samą stroną.
To zjawisko jest dość powszechne we Wszechświecie i w naszym Układzie Słonecznym podlegają mu wszystkie większe księżyce. Jest niemal pewne, że takie zjawisko dotyczy również Pandory i Polifema.
Polifem na niebie Pandory
Skoro rzeczywiście tak jest, że Pandora na wzór naszego Księżyca jest stale zwrócona do Polifema tą samą stroną, to Polifem powinien być widoczny z Pandory cały czas w tym samym miejscu. I chyba rzeczywiście tak jest. Zobaczcie na te zdjęcia:
.jpg)
.jpg)
W filmie pochodzą one z tego samego dnia i prawie z tego samego miejsca. Na obydwu zdjęciach patrzymy prawie w tą samą stronę. Na obydwu z nich Polifem jest prawie w tym samym miejscu. Oznacza to, że w ciągu całego dnia jego pozycja na niebie prawie się nie zmieniła. A więc rzeczywiście tak jest - obieg Pandory wokół Polifema trwa tyle samo, co jej obrót wokół własnej osi. Jego niewielkie przemieszczenie na niebie Pandory można wyjaśnić tym, że orbita Pandory nie jest idealnym kołem, ale elipsą. Jednak Polifem o danej porze dnia zawsze będzie w tym samym położeniu.
Idąc dalej można sobie wyobrazić, że na Pandorze są miejsca, z których nigdy nie widać Polifema. Być może klany mieszkające na półkuli, która nie jest zwrócona w kierunku Polifema w ogóle nie wiedzą o jego istnieniu. Chociaż może wiedzą to z opowieści tych Na'vi, którzy podróżowali po Pandorze i odkryli Polifem.
Tak samo jest na Księżycu - z jego niewidocznej strony nigdy nie widać Ziemi.Dzień na Pandorze
Właśnie zdałem sobie sprawę z tego, że licząc czas obiegu Pandory wokół Polifema, liczyłem też ile trwa doba na Pandorze. Wyszło mi 27 godzin. Moje obliczenia są pewnym przybliżeniem i być może ten czas jest jeszcze bardziej zbliżony do naszej 24-godzinnej doby. W każdym bądź razie to, że wyszedł mi właśnie taki wynik, potwierdza, że moje obliczenia są całkiem dokładne. Przecież z samego filmu możemy się domyślić, że doba na Pandorze trwa mniej więcej tyle, co na Ziemi.
A mi to wyszło na podstawie analizy słupków. 
Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox