Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (9 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • →
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Fani "Avatara" chcą się zabijać, bo Pandora nie istnieje Co o tym sądzisz ?

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Diss 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Rejestracja 2010-02-16

Napisano 18 luty 2010 - 15:43

Mi olgnie ze tak powiem przechodzi ,ale jednak cos jeszcze tkwi we mnie co mnie zzera na mysl o Avatarze.
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#42 Gość_Gość_*

• Grupa Gość

Napisano 22 luty 2010 - 08:31

WITAM,JESTEM JESZCZE W SZOKU PO OBEJRZENIU AVATARA...KIEDY WYCHODZILAM Z KINA WYDAWALO MI SIĘ,ZE FILM NIE ZROBIŁ NA MNIE WIEKSZEGO WRAŻENIA.BYŁO TO MYLNE WRAŻENIE,A MOZE NAWET OSZUKIWANIE SAMEJ SIEBIE,ŻE JESTEM TWARDA I NIE PODDAM SIE EMOCJOM...A JEDNAK SZARA RZECZYWISTOSC I SMUTEK DOPADLY MNIE.TEN FILM WZBUDZIL WE MNIE UCZUCIE TESKNOTY ZA CZYMS PIĘKNYM I NIEOSIAGALNYM JAK ŻYCIE NA PANDORZE.SWIADOMOSC RZECZYWISTOSCI NIEGDY NIE BYŁA AZ TAK OCZYWSTA.CZY W SZARYM I SMUTNY SWIECIE JAKI SAMI STWORZYLISMY MAMY PRAWO MARZYC O CZYMS TAK PIEKNYM? SZCZERZE MOWIAC,CHWILAMI ŻAŁUJE,ZE OBEJRZAŁAM AVATARA...BÓL ISTNIENIA POWROCIŁ...POZDRAWIAM
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Jake Sully 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • Rejestracja 2010-02-15

Napisano 23 luty 2010 - 10:28

akcja tego filmu dzieje się w 2154 r.tak jak ludzie będą postępować teraz to pewnie w 2154r.też nasza planeta będzie wyglądała tak jak była opisana w filmie że nie ma wogóle roślinności tak mi się wydaje :(
Spoiler
nie chce żeby tak było

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   myszka_chan 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja 2010-02-23
Napisano 23 luty 2010 - 11:08

Heh... czytałam ten artykuł gdzieś na jakiejś angielskiej stronce.

Szokuje mnie tego typu zachowanie. Rozumiem, że można byc po uszy zakochanym w świecie "Avatara", ale od razu popadac w depresję i popełniac samobójstwo tylko dlatego, że on nie istnieje? Bez przesady! Owszem, sama czułam podobne przygnębienie gdy wychodząc z kina po kolejnym seansie "Avatara", wracałam do domu z przeczuciem, że wracam do nudnego osiedla bloków z wielkich płyt, ale to jeszcze nie jest powód do rozpaczania!
Na naszym świecie przecież jest tyle ciekawych i równie pięknych miejsc. Co prawda może i egzotyką nie dorównują Pandorze, ale również potrafią nieźle zachwycic. :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#45 Gość_itachi690_*

• Grupa Gość

Napisano 24 luty 2010 - 07:01

Zgadzam się z tobą film jest bardzo ciekawy i interesujący ale bez przesady żeby od razu się zabijać to trochę smutne i żal mi takich ludzi.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos 

• Dajcie mi święty spokój, opierdalam się
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 24 luty 2010 - 16:05

Wyświetl postUżytkownik itachi690 dnia 24 lutego 2010 - 07:01 napisał

Zgadzam się z tobą film jest bardzo ciekawy i interesujący ale bez przesady żeby od razu się zabijać to trochę smutne i żal mi takich ludzi.

A nie pomyślałeś o tym, że to uczucie może być silniejsze od tych ludzi?
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Suciak 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 27
  • Rejestracja 2010-02-22
Napisano 24 luty 2010 - 20:52

Wyświetl postUżytkownik damkol224 dnia 17 lutego 2010 - 07:58 napisał

IMO oglądać film więcej niż 4 razy to już przegięcie ^^. Pamiętacie calutki film idąc na niego po raz kolejny. Rozumiem. Wracają uczucia i jest epicko ale po wyjściu z kina znowu jest dołek xD. Ja tak mialem 3x bo 3x byłem. PO 1 seansie ponad 2 tygodnie. Po 2gim seansie tydzien. Po 3cim 3 dni i sie podniosłem bo znalazłem to forum :D. Niby czas dochodzenia do siebie coraz krótszy więc można powiedzieć, że oglądanie kolejny raz pomaga^^. Jednak każdorazowo po filmie wraca ta sama myśl."To tylko film" i właśnie to tak bardzo boli ^^

Miałem dokładnie to samo. W miare kolejnych wycieczek do kina na ten film uczucie "depresji" opadło. Dalej go przeżywałem, co cały czas mnie dziwi, ale po 5 seansie zaspokoiłem mój "głód Avatarowy". Zabijać się to oczywiście lekka przesada. Ale nie można mówić, że to szaleńcy, debile itp. Prawdopodobnie to ludzie którzy już byli po przejściach. Avatar ich tylko tak jakby "dobił". Przynajmniej tak podejrzewam. W końcu każdy, kogo Avatar porwał, ma po filmie "depresję", ale nie sądze żeby tylko przez Avatara byli aż tak zdesperowani.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 141
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 24 luty 2010 - 21:11

Ja obecnie mam taki lekki dołek, ale nie z powodu samego filmu tylko tego że nie będę mógł go obejrzeć w domu na dużym ekranie :P
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Banshee 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 27
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 luty 2010 - 19:14

No tak,częściowo rozumiem co Ci ludzie czują.Sama żałuję,że nie ma takiej planety jak Pandora...no ale mówi się trudno,nie będę z tego powodu się zabijać.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 luty 2010 - 21:23

No to już lekka przesada...;p bardzo żałuję, że nie istnieje taki fart dla mnie, bym trafila w koncu liczby w totka, a mimo to nie chce sie z tego powodu zabic;p
a i btw: pandora istnieje : Taa daaam!
w końcu czymś się inspirować trzeba:)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   KoLLa 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 12
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 luty 2010 - 22:22

Szczerze przyznam świat pandory jest świetny :) Ale żeby myśleĆ o samobójstwie ze względu na film(pandora) ? Dla mnie jest to beznadziejne :/ Jeżeli są na to dowody, że takie coś istnieje niech to udostępnią a nie z ludzi głupich robią. Czytałem w gazecie to coś tam pokazywali na zdjęciu księżyc jako nazwany pandora koło planety Ziemia czy coś w tym stylu :) Ale myślę, że niestety czytających tych gazetę okłamali bo ja sądzę, że nie ma takiej planety czy księżyca.Byłoby fajnie jakby istniała, ale nikt na to nic nie poradzi, po prostu taki świat się sam stworzył ;) Cameron nazwał tak świat Na'vi z pomysłu.Ja szczerze także gdy obejrzałem ten film miałem jakieś sny, że ja jestem w tej PANDORZE i wyglądam jak Na'vi ale o tym w ogóle nie myślałem i nie myślę :) Więc nie rozumiem innych

Na pl.wikipedia.org znalazlem sobie takie coś ;D

Pandora (gr. pan - "wszystko", dδron - "dar") – w mitologii greckiej to pierwsza kobieta na Ziemi, którą Zeus zesłał jako karę dla ludzi za to, że Prometeusz wykradł bogom ogień z Olimpu. Matka Pyrry.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   Banshee 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 27
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 26 luty 2010 - 10:31

Też byłam na tej stronce,mnie bardziej zafascynował język :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 26 luty 2010 - 10:59

Cytat

Na pl.wikipedia.org znalazlem sobie takie coś ;D

Pandora (gr. pan - "wszystko", dδron - "dar") – w mitologii greckiej to pierwsza kobieta na Ziemi, którą Zeus zesłał jako karę dla ludzi za to, że Prometeusz wykradł bogom ogień z Olimpu. Matka Pyrry.

no akurat Pandore z mitologii greckiej to zna chyba każdy????:) i mit o puszce Pandory?? jak nie to moze powtórzcie sobie starożytność;p a jesli powodem podania tej oczywistej informacjii są inne refleksje, to może lepiej rozwinąć;p bo ameryki toś nie odkrył;p a jeśli chcesz analizować nazwe planety i porównywac do greckiej boginii, to masz prawo do szerszej wypowiedzi:) nie róbcie sobie wstydu;p
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 26 luty 2010 - 17:02

W tej wypowiedzi zajmę się refleksją "Jak ludzie mało wiedzą o śmierci". W końcu temat to "Fani AVATARA chcą sie zabijać bo Pandora nie istnieje". A więc zacznę tak : Piszecie wszyscy, że śmierć nie jest rozwiązaniem. Dlaczego ?? Bo ludzie boją się śmierci. Czemu się jej boją ?? Bo nic o niej nie wiedzą. Więc przybliżę Wam jej istotę. Śmierć nie jest tematem strasznym, czy wstydliwym a raczej "chwalebnym". Śmierć to nie koniec. Doszedłem do tego przez ostatnie dni, jak tego Wam nie powiem, bo uznalibyście mnie za wariata lub głupka wymyślającego bajeczki (tacy już są ludzie - bez dowodów w nic nie uwierzą). Śmierć jest przejściem w inny stan. Człowiek to tylko narzędzie ale my naprawdę składamy się z energii. Każdego utrzymuje przy życiu energia a nie jakieś mięśnie, mózg czy inne narządy. To tylko narzędzia, za pomoca których można wpływać na otoczenie. Naprawdę jesteśmy energią. Energia ta jest w nas, my nią jesteśmy. Zupełnie jak ta "wymyślona Pandora" i "sieć energii" to zwykły plagiat prawdziwego życia. Wszędzie jest sieć energetyczna, która jst wokół nas. Więc człowiek umierając wychodzi z ciała i dołącza do reszty. Staje się enregią, którą ludzie mogą "ujrzeć" umysłem. Więc śmierć jest uwolnieniem, człowiek, który umiera tak naprawdę staje się wolny, więc czemu niby wszyscy piszą, że śmierć to cos strasznego ?? To bez sensu, śmierć jest czymś wspaniałym. Powinniśmy "zazdrościć" ludziom, którzy "odchodzą" a jak my umieramy to wręcz powinniśmy się cieszyć.

PS.Wiem, że brzmi to dziwnie jak na standardy ludzkiego rozumu ale taka jest prawda. Sieć energii na Pandorze to plagiat z naszego świata. U nas jedyną różnicą jest to, że nasza planeta nie nazywa się Pandora a my nie jesteśmy Na'vi - to jedyne dwie różnice od rzeczywistości.

2PS.Układ Alfa Centauri - ten gdzie w filmie była Pandora - naprawdę istnieje, astronomowie mają tam na widoku pewną planetę, gdzie mogłoby rozwinąć się życie a jest to około 50 milionów lat świetlnych od Ziemi. (mało) xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos 

• Dajcie mi święty spokój, opierdalam się
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 26 luty 2010 - 17:20

Proszę, proszę. Kto się nareszcie odezwał :) Dosyć intrygująca ta teoria, jak do niej doszedłeś? Gdzie szukałeś odpowiedzi?
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 26 luty 2010 - 18:59

Odpowiedź znalazłem we własnym umyśle i jeszcze głębiej...

PS. Tak długo mnie nie było bo wyjechałem na ferie na wieś a tam jak włączałem forum to raport o błędach się robił. :P
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#57 Gość_Silmean_*

• Grupa Gość

Napisano 26 luty 2010 - 22:53

Jak dla mnie po śmierci nic nie ma :(. Jest tylko to co teraz mamy. Te wszystkie domysły co może być po śmierci są tylko po to żeby ludzie nie zwariowali ze strachu przed końcem.

I mam prośbę Cyprian nie odchodź z tego świata, zbyt fajne posty piszesz :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 27 luty 2010 - 10:03

Nie zamierzam odchodzić ale chcę powiedzieć teraz coś wprost. Odpowiedzi na WSZYSTKIE pytania jakie możemy zadać o nasz świat (i ten drugi) znajdziemy we własnym umyśle jeśli tylko odkryjemy jak to zrobić. Ale odpowiedzi drzemią w nas samych, my tylko musimy odkryć samych siebie, by poznać wszelką prawdę.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   Unforgettable 

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 327
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 27 luty 2010 - 10:36

Hmm... Nie będę ubliżał ludziom, którzy chcą/chcieli/zdołali się zabić... Może mieli ciężkie życie? Może doszli do wniosku, że to co czeka ich po śmierci będzie lepsze albo mają nadzieje, że istnieje coś takiego jak reinkarnacja. Też miałem takie "jazdy". Nie powiem, że moje życie jest proste a po filmie stało się jeszcze bardziej skomplikowane.. Avatar dla wielu ludzi jest gwoździem do trumny. Pokazuje im nienaganny świat, w którym dostrzegają samych siebie. Sądzą, że nie będą mieli tam żadnych problemów. Też tak miałem nie zaprzeczam. Też miałem ochotę oddać ten ostatni strzał mierząc w czaszke. Jednak śmierć jest ucieczką od problemów świata. Jednak otrząsnąłem się. Znalazłem sens życia wchodząc na to forum ^^. Sadząc, że jestem jakiś psychiczny spotkałem się z grupą ludzi, których odczucia(te związane z filmem) są podobne.

Co do szukania odpowiedzi we własnym umyśle.. Zgadzam się w 100% z Cyprianem ale zanim ktoś opanuje tak dobrze swój mózg to chyba setki lat miną.. Chyba, że wytną komuś mózg i zaczną go stymulować komputerem ^^.
Dołączona grafika
Retired
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 27 luty 2010 - 11:23

IMO duże znaczenie ma tu pora roku. Po opuszczeniu fabryki endorfin/Pandory ukazuje nam się widok, jaki Jake ujrzał po powrocie do avatara - zgliszcza Domowego Drzewa (nawet Ikran Jake'a wyglądał ponuro); szara ponura rzeczywistość, szybko zapadający mrok, brak zielonych drzew, kolorowych kwiatów, śpiewu ptaków, ciepła i światła słonecznego. Mi samemu objawia się depresja sezonowa, która na szczęście w tym roku przebiegła łagodnie z racji długiej pięknej śnieżno-mroźnej zimy jaką pamiętam z dalekiego dzieciństwa.

Z innej beczki - pod "maską" jaką jest Avatar może się kryć utrata pracy, bliskiej osoby, i przede wszystkim drugiej połówki, taki załamany człowiek chcąc poprawić sobie humor idzie do kina na najnowszy film nieświadomy, że na 99% ujrzy ideał kobiety, która i dla niego i dla wielu niestety nie istnieje, i jego depresja jeszcze bardziej się rozwija, bo od teraz będzie szukał takiego ideału.
Fìkifkey alor yawne lu oeru
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (9 strony)
  • +
  • ←
  • 1