Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Inne dzieła związane z Avatarem
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Poradniki rysunkowe

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 25 marzec 2010 - 20:21

Chcę narysować(na papierze) kilka postaci z Avatara ale nie mam talentu, czy macie linki z poradnikiem do rysunków. Naj bardziej zależy mi na:
całym Jake'u
całej Ney
całym Tsu'tey
i ich twarzach.
a może ktoś sam tak ładnie rysuje i jakoś mi pomoże??? :D
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   elkociak Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 209
  • Rejestracja 2010-02-20
Napisano 25 marzec 2010 - 20:23

Cała Neytiri - poradnik (ilustracje można powiększać)
Twarz Neytiri kolor - poradnik
Twarz Jake'a - poradnik
No i z YouTube mnóstwo, w podobnych
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 marzec 2010 - 20:30

;p sama jestem w trakcie rysowania Ney...ale raczej stylem kreskówkowym;p tak wiec pewnie bedzie uproszczona;D z tego co widze na tej stronie, też ktoś zadziałał w ten sposób;) ale najlepiej to znaleźć swoj własny styl, kreskę...charakterystyczną dla autora:) najlepiej oczywiscie znać proporcje...i mieć wyczucie w perspektywie:) jezeli duzo rysujesz, nie powinienec miec z tym problemów;D najważeniejsza duża wyobraźnia, cierpliwosć i mocne chęci
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 26 marzec 2010 - 07:22

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 25 marca 2010 - 20:30 napisał

najważeniejsza duża wyobraźnia, cierpliwosć i mocne chęci
i nerwy...
5 Neytiri z rzędu wywalona do kosza z powodu krzywego oka czy coś... Idzie się pochlastać ^^.
Na szczęście nie mówię o sobie...

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 25 marca 2010 - 20:30 napisał

najlepiej oczywiscie znać proporcje...i mieć wyczucie w perspektywie:) jezeli duzo rysujesz, nie powinienec miec z tym problemów

Też prawda.. jednak nie zawsze po błędzie da się go naprawić.. Ja (nie)stety jestem perfekcjonalistą jeśli chodzi o rysunek więc u mnie Ney/Jake/Tsu muszą być idealni a to nie takie proste...^^
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 26 marzec 2010 - 08:29

Cytat

jednak nie zawsze po błędzie da się go naprawić..

ee tam...;p jesli rysujemy ołówkiem i nie wybijamy nim dziur w kartek, to nie ma z tym problemu;p...no i oczywiscie nie używamy ołówka 2h do rysunków technicznych, tylko ołówka miękkiego...przynajmniej od 2b...3b...taki łatwo zmazać, zwaszcza jak sie lekko kreśli...poza tym, mon sposób na błędy?-zrobić początkowy szkic, po czym odwrócić kartke, ale pod swiatlo(w ten sposób zobaczymy odbicie lustrzane naszego dzieła)- i jesli będą sie zgadzać proporcje, nic nam nie bedzie uciekać, ani w lewo, ni wprawe, forma całęgo obrazu będzie sie zgadzac...to nie musimy się obawiac i możemy tworzyc dalej:) jesto to całkeim dobry sposób, bo przeważnie n peirwszy rzut oka widać pierwsze 'krzywizny' i niedciagnięcia...oczywiscie proponuje również, nie rysować w jednym dniu od a-z;p w sensie nie siedzieć nad rysunkiem non-stop...bo wtedy przyzwyczajamy sie do tego i na początku wszystko wydaje ske ok...dlatego, taki obrazek, szkic, najlepiej włożyć na jeden dzien do szuglafy, nie patrzeć na niego...i dopiero spojrzeń 'na świeżo'-i tu, wręcz nalegam do takiedo 'odejscia' od rysunku...:)
...a na sam początek to w ogóle proponuje dla niezaawansowanych;p poćwiczyć rysowanie postaci człowieka wg proporcji (8xgłowa-w przypadku doroslego czlowieka itp...na pewno jest to gdzieś w necie, jak nie, to później dopisze bardziej szczegółowo;p), porobić duzo szkiców, znaleźć i zapamieac zależności na jakiej wysokości uszy, jaka odległość oczu, relacje kątow oka z nosem...:D powiecie ze Ney to nie człowiek , jednak proporcje ma tez takie zachowane:)
wiec najpier wyróbcie sobie rękę moi mili:D
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 26 marzec 2010 - 08:33

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 26 marca 2010 - 08:29 napisał

poza tym, mon sposób na błędy?-zrobić początkowy szkic, po czym odwrócić kartke, ale pod swiatlo(w ten sposób zobaczymy odbicie lustrzane naszego dzieła)- i jesli będą sie zgadzać proporcje, nic nam nie bedzie uciekać, ani w lewo, ni wprawe, forma całęgo obrazu będzie sie zgadzac...to nie musimy się obawiac i możemy tworzyc dalej:) jesto to całkeim dobry sposób, bo przeważnie n peirwszy rzut oka widać pierwsze 'krzywizny' i niedciagnięcia..

Ja to odkryłem jak miałem 5 lat w przedszkolu(serio)... Odwróciłem dla zabawy.. patrze krzywa twarz.. pozmieniałem i było ładnie
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 26 marzec 2010 - 13:44

ja narysowałem kiedyś portret Na'vi. Nie przedstawia on żadnej postaci z filmu, lecz postać raczej wymyśloną. Musze przyznać że nawet mi wyszedł, i nie przedstawia on rodowitego Na'vi lecz raczej avatara. Kiedyś nie umiałem rysować twarzy. Lecz nauczyłem się tego dorysowując moim postacią coraz to dokładniejsze rysy twarzy. I co może się wydawać śmieszne, nauczyłem się rysować realistyczne rysunki, rysując portret... Stalina XD.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 26 marzec 2010 - 17:06

no moi drodzy...skoro okazuję się, że jest coraz wiecej osób, które lubią się z ołówkiem, kredkami itp;D to tym bardziej proponuję utworzyć fanArt...:) artyści nie wstydźcie się! wyjdźcie z ukrycia!:)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 26 marzec 2010 - 17:09

To może warto założyć taki temat, gdzie będziemy umieszczać swoje i tylko swoje prace - a nie znalezione w sieci. :) Ja dziś na wykładzie narysowałem Quaritch'a. :P Ale jak go rysuję z pamięci, to nigdy mi nie wychodzi do końca podobny. :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 26 marzec 2010 - 17:13

Cytat

Ja dziś na wykładzie narysowałem Quaritch'a. :P Ale jak go rysuję z pamięci, to nigdy mi nie wychodzi do końca podobny.

no to się pochwalisz;D;p...a przecież nie muszą być nie wiadomo jak podobni, mogą być to np karykatury, niekoniecznie fotorealizm przeciez...;D w ogóle to najważniejsze są checi;D ja jestem za:)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Marmelada Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-18
Napisano 26 marzec 2010 - 21:13

Zazdroszczę wam ;) Zazdroszczę wam tego, że jak macie jakąś wizję, to możecie się nią podzielić z kimś innym, utrwalić, tak że nie zniknie po jakimś czasie z pamięci. Ja jestem antytalentem jeżeli chodzi o rysowanie, przynajmniej się to wyrównało z przedmiotami ścisłymi. Ale mi trochę szkoda, że tego piękna, które widzę czy sobie wyobrażam nie mogę zrzucić na papier.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 27 marzec 2010 - 09:49

Drodzy panowie i panie.

Rysowanie Na'vi niczym nie różni się od rysowania człowieka, trzeba tylko zmienić proporcje.

I dużo, dużo ćwiczyć...

Tu mam dobre strony z tutorialami:

http://www.elfwood.c...-tutorials.html
http://www.polykarbo...rials/index.htm (manga, ale proporcje ciała są takie same)

Cały trik polega na tym, aby przedmiot rozbić na bryły geometryczne. ;) Potem idzie z płatka.

Do ćwiczeń warto korzystać z tego:

http://www.posemaniacs.com/

Staram się robić przynajmniej jeden szkic dziennie z tego. Wygląda masakrycznie trudno, ale proszę mi wierzyć, inaczej się nie da.
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 27 marzec 2010 - 09:53

A więc też tworzysz? :)

To pokaż nam coś tutaj! ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 27 marzec 2010 - 11:21

JEZU,LUDZIE DZIĘKI.jesteście boscy

PS. macie po Polsku? bo ja z angola trochę słabo
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 01 kwiecień 2010 - 18:43

Cytat

JEZU,LUDZIE DZIĘKI.jesteście boscy

PS. macie po Polsku? bo ja z angola trochę słabo

Google Tłumacza próbowałeś?
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 02 kwiecień 2010 - 19:33

a wiesz co? nie pomyślałem

Patrząc na twoje posty dochodzę do wniosku, że 1/5 no może 1/10 totalnie zaśmieca forum.. Po świętach zacznę trochę inaczej patrzeć na twoje posty.../Kuno
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Inne dzieła związane z Avatarem
  • Następny temat →
Strona 1 z 1