Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czemu "Avatar" jest doskonały?

#1 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 29 marzec 2010 - 15:04

Wczesna wersja scenariusza Avatara powstała w 1995, wtedy uznano jednak, że jego realizacja jest niemożliwa. Dopiero w 2005 Cameron znalazł odpowiednie narzędzia, by zrealizować projekt.

Zdjęcia do filmu realizowano od kwietnia do grudnia 2007, natomiast na postprodukcję przeznaczono 2 lata (Weta Digital), w trakcie których odbyło się kilka dodatkowych dni zdjęciowych.

Źródło wikipedia i inne strony

Nie dziwo że awatar jest doskonały skoro jego produkcja ( łącznie ze scenariuszem i produkcją filmu) trwała 14 lat. Mam też nadzieję że kolejne części avataru będą „wytwarzane” nieco szybciej niż część 1.
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 29 marzec 2010 - 15:19

tak jest DOSKONAŁY! inaczej by mnie tak nie zachwycił i tak pochłonął:)
fabuła mi się bardzo podoba, lubię takie pompatyczne, uniosłe, wzruszające i kończące się szczęśliwie:)
choć fabuła nie jest jakaś skomplikowana i zawiła hehe ale to plus nie minus - przynajmniej dla mnie.
Też nie chciałbym żeby to jakoś długo kręcili, myślę że mogliby dość szybko to zrobić, dużo już mają, ale czytałem wypowiedzi JC że zabierze im to 3-3,5 lat, od rozpoczęcia zdjęć, niestety:(
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 29 marzec 2010 - 15:49

Oby ten czas nie poszedł na marne i przyjdzie nam zobaczyć wspaniałe dzieło na miarę Jedynki a może nawet leprze. Wole już poczekać te 5 lat i obejrzeć wspaniały film niż poczekać rok i zobaczyć gówno (przepraszam za wyrażenie)
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 29 marzec 2010 - 15:49

hmmm...mam chyba jednak nieco inne zdanie;P tzn, no nie uważam, że jest to najlepszy film jaki kiedykolwiek w życiu widziałam...na pewno jest świetne dopracowany i przemyślany...być może w swojej kategorii można nazwać go doskonałym, ba najlepszym...ja po prostu(nie zjedzcie mnie za to co pisze;p) myślę, że jest to na pewno film wart oglądnięcia...bo jeśli chodzi o kino to jestem wybredna;p...z reszta, nie sądzicie, że gdyby Avatar faktycznie byl doskonały, to nie miałby żadnych antyfanów? i nie padła by ŻADNA krytyka w jego stronę? bo podobał by się wtedy bezwzględnie każdemu...:) no i dodam jeszcze, że długość czasu pracy nie zawsze korzystnie wpływa na efekt końcowy...na pewno dobrze jest mieć dużo czasu i wszystko przemyśleć, ale też nieraz-poprzez tą dłuuugą lukę..mogą wycieć jakieś wlasnie chochliki...:) i potem okazuję się, że byly jakies niedociągnięcia:) nie mowie tu w tej chwili, że zaraz w Avatarze są same niedociągnięcia, ale na żaden film, nie jest doskonały:) bo ludzie nie są doskonali, a w koncu filmu to dzieła ludzi;D;p
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 29 marzec 2010 - 17:31

Jest w tym troszkę racji. Ale dla mnie to i tak jest film doskonały. :P. Po prostu ludzie mają odmienne gusta i ten film niektórym się nie podoba. Nie ważne jak piękna jest jakaś rzecz, komuś i tak się ona nie spodoba
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 29 marzec 2010 - 17:42

racja o gustach się nie dyskutuje
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 29 marzec 2010 - 19:29

hehe no tak może pod czysto filmowymi pojęciami ten film nie jest dokonały, ale za to co daje, co mi daje jest dla mnie doskonały, nawet LotR cały tak na mnie nie podziałał, a doceniam go za bardzo dużo i jest mi bliski bo sam lubię robić makiety i w ogóle figurki, a tak robili LotRa, a tu Avatar co większość jest stworzone tylko na kompie, a jakoś mnie urzekł bardziej niż LotR, LotR może być tylko przed Avatarem pod względem ile tego narobili i jakie to teraz duże jest(gry itd), ale Avatar ma jeszcze szansę, ma czas:)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kxrekorikus Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 142
  • Rejestracja 2010-03-14
Napisano 29 marzec 2010 - 19:30

Cameron powiedział że na zrobienie każdej następnej części potrzebuje 3-4 lata :P
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 29 marzec 2010 - 21:42

Film ma w sobie "to coś", najlepiej świadczy o tym fakt, że dla wielu z nas jest to pierwszy film, na którym byliśmy w kinie po kilka razy i ciągle nam mało, chociaż premiera dvd/blu-ray za pasem. IMO nawet gdyby film był tylko w 2D z racji, że 3D byłoby nieosiągalne, nie przeszkodziłoby to filmowi w odniesieniu sukcesu, przy premierach np LotRa chyba mało kto myślał o 3D. Jeśli już koniecznie muszę doszukać się jakiejś wady, to jest jedna, te ok. 2.5 godziny mija w tempie 25 minut :[ A, że ogół czepia się głównie fabuły i plagiatu? - guzik mnie to obchodzi, w czasie seansu nie zaprzątam sobie głowy takimi pierdołami. Zazdrosne trolle były, są i niestety będą; "Trudno jest napełnić naczynie, które jest już pełne." :/
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 29 marzec 2010 - 21:48

Ja poszedłem do kina 6 razy ( wydałem 132zł które mogłem wydać) dopiero gdy kasa się skończyła ściągnąłem avatar z zalukaj.pl

Oto link
http://zalukaj.pl/za...atar_2009_.html
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Joel Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja 2010-03-25

Napisano 29 marzec 2010 - 21:58

Hej Iknimaya, napewno Cie tu nikt zjechac nie chce a nawet moge isc o zaklad, ze wielu stad ma podobne zdanie jak twoje ;)

No wlasnie zauwazyl ktos, ze jakos zbytnio ten film anty fanow nie posiada? ;) Pewnie i to jest miedzy innymi miernikiem czy film jest dobry czy tez zly - jaka wlasnie posiada liczbe fanow i anty fanow.

I mnie tez nie bijcie jak to powiem, ale sadze, ze jedyni antyfani to Ci, ktorzy tworza obecnie parodie tego filmu i sie z niego nasmiewaja ( film typu avatar 2 - pseudo "dwojka" ). Gdyby niebieskie koty mialy zabawiac ludzi to Cameron by je takimi zrobil juz od poczatku.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Marmelada Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-18
Napisano 29 marzec 2010 - 22:04

Nie posiada zbytnio antyfanów? A powiedz mi czy zaglądałeś może na filmweb? Tam masz ich od groma.

A co do parodii - niekoniecznie. To prawda, niektóre budzą niesmak, jednak są też takie, które mogą być robione przez fanów, którzy potrafią się zdystansować i np. spojrzeć z boku na to szaleństwo, w którym sami biorą udział (to, że użyłem słowa 'szaleństwo' nie oznacza, że uważam, że to jest szaleństwo ;)).
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   TheMaggie. Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 171
  • Rejestracja 2010-04-03
Napisano 08 kwiecień 2010 - 18:12

Tak, antyfanów ma dużo... Niestety znam paru z mojego gimnazjum, ale trzymam się od nich z daleka.
Nie oglądałam jeszcze parodii, po prostu się boję, że mogą za bardzo przesadzić w "parodiowaniu" i zrobić z tego coś niesmacznego :/ Po prostu nie mogę na to patrzeć.
A co do ściągania filmu, to znalazłam sobie Avcia na osloskop.net ^^ Przepraszam, wiem, że nie powinnam, w końcu za 2 tyg. wychodzi już na DVD, ale nie mogłam wytrzymać... xD
Dołączona grafika

"I guess it was never meant to be
But it's just something we have no control over and that's what destiny is
But no more worries, rest your head and go to sleep
Maybe one day we'll wake up and this will all just be a dream"

DeviantArt
Last.fm
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 08 kwiecień 2010 - 20:09

Jestem już po > półtora miesiaca od obejrzenia filmu i muszę powiedzieć, że film zrobił na mnie olbrzymie, odczuwalne aż do teraz wrażenie. Mimo to, nie jest to według mnie film doskonały, bo takich w ogóle nie ma (w ogóle zasadę, że nie ma rzeczy idealnych/doskonałych :P). Można by wprowadzić kilka drobniejszych watków do fabuły, choć nie uznaję jej prostoty za minus.
Tak samo jest też kilka uchybień w logice pod względem fizyki, no ale kto się takimi rzeczami przejmuje...
Czyli ogólnie - jest dużo rzeczy, które można by poprawić, ale z drugiej strony trzeba by uważać, zęby nie przedobrzyć... I badź tu madry ^^
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   TheMaggie. Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 171
  • Rejestracja 2010-04-03
Napisano 08 kwiecień 2010 - 20:17

Nie twierdzę, że jest doskonały. Po prostu przepadam za nim, kiedy ktoś mówi o Avatarze, zaraz się wcinam. To jest... hmm... coś w rodzaju pasji. ^^
Zgadzam się z tym, że nie ma rzeczy doskonałych.
Dołączona grafika

DeviantArt
Last.fm
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackal Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja 2010-03-16
Napisano 08 kwiecień 2010 - 20:56

Wcale nie jest to doskonały film , za krótki.
I poprzednia wersja scenariusza była lepsza.
Dołączona grafika
Je adore voir tu beau yeux .
I love looking in your beautiful eyes.
Me encanta ver tus hermosos ojos
Oel ngeyä lora menarit tse'eia
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   TheMaggie. Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 171
  • Rejestracja 2010-04-03
Napisano 08 kwiecień 2010 - 20:59

Zgadzam się. Czytałam cały scenariusz ^^ Ciężko było, ale słownik w ręku i jakoś poszło...
Naprawdę mogli puścić w kinie tą wersję reżyserską. Wytrzymałabym te 4 godziny, dla Avcia wszystko ^^
Dołączona grafika

DeviantArt
Last.fm
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   xdd Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 39
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 08 kwiecień 2010 - 22:08

Nie ma czegoś takiego jak rzecz doskonała, to jest tylko legenda.
Są tylko rzeczy zbliżone do doskonałości, a Avatar zbliża się do tego aby stać się prawie dosnonałym.

@Argo

Cytat

Tak samo jest też kilka uchybień w logice pod względem fizyki, no ale kto się takimi rzeczami przejmuje...

Radze poczytaj na necie o tym. Albo w raporcie, tam jest wszystko wyjaśnione(to przez pole magnetyczne wytwarzane przez unobtanium są łuki skalne oraz góry Alleluja).

@Joel

Cytat

No wlasnie zauwazyl ktos, ze jakos zbytnio ten film anty fanow nie posiada? Pewnie i to jest miedzy innymi miernikiem czy film jest dobry czy tez zly - jaka wlasnie posiada liczbe fanow i anty fanow.

Heh, zajrzyj na tak zwany portal "skreślony" (filmweb.pl)
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Veruis Ikona

• Skxawng
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 98
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 12 kwiecień 2010 - 19:23

@up

Możliwe, że sporo rzeczy jest wytłumaczone za pomocą praw fizyki, jednak jest kilka szkopułów związanych z nimi.

Naprzykład, taki mało ważny: Przy takim polu magnetycznym, krew z nas by uciekała każdą dziurką.

Pozatym niekiedy za szybko lub za wolno niektóre ciała spadają. Zwykle za szybko. Trochę z grawitacją pomieszali.

Co nie zmienia faktu, że film jest naprawdę dobry ;)
"Ależ ja mam paskudny uśmiech [...] ależ ja mam paskudną gębę, ależ ja paskudnie mrużę oczy. Więc tak wyglądam? Zaraza"

Wieczny Ogień, A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Jecht Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-04-01
Napisano 12 kwiecień 2010 - 19:46

Wytłumaczenie wielu zjawisk można zwalić na unobtanium. Moim zdaniem istnieje jeszcze masę pierwiastków do odkrycia, więc wszelkie dziwactwa można wytłumaczyć jego istnieniem.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →