Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czemu "Avatar" jest doskonały?

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 12 kwiecień 2010 - 21:10

Nie no - jedno z takich dziwactw to wodospady w górach Alleluja. Skąd tam tyle wody? Tego raczej nie wytłumaczysz :P
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   XxX Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 21
  • Rejestracja 2010-04-11

Napisano 12 kwiecień 2010 - 22:27

Spokojnie to dopiero początek uniwersum avatara, podobnie było z gwiezdnymi wojnami, które dzięki wielu książkom i publikacjom poszerzyło i udoskonaliło swoje uniwersum. Miejmy nadzieje ze odpowiednia promocja ze strony JC i twórców avatara pozwoli stworzyć coś podobnego. Coś co oczaruje widzów na wiele lata.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   TheMaggie. Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 171
  • Rejestracja 2010-04-03
Napisano 29 czerwiec 2010 - 13:00

Wwalam ten link do tego tematu, bo nie znalazłam innego o recenzjach, a nowego tematu zakładać się nie opłaca. Znalezione przez przypadek, z nudów wpisałam w wyszukiwarce na wykopie "avatar" (polecam zrobić to samo, niektóre wykopy są całkiem ciekawe :) ) i oto co mi wyskoczyło. Nie wiem, czy to już było na forum, ewentualnie gdyby już było, proszę modów o usunięcie tego posta.

EDIT: Przepraszam, to nie recenzja, to porównanie -_-' Recenzja jest tu.

Użytkownik TheMaggie. edytował ten post 29 czerwiec 2010 - 13:13

Dołączona grafika

"I guess it was never meant to be
But it's just something we have no control over and that's what destiny is
But no more worries, rest your head and go to sleep
Maybe one day we'll wake up and this will all just be a dream"

DeviantArt
Last.fm
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Ney'ite Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153
  • Rejestracja 2010-04-26
Napisano 29 czerwiec 2010 - 13:46

Wyświetl postUżytkownik TheMaggie. dnia 29 czerwiec 2010 - 14:00 napisał

Wwalam ten link do tego tematu, bo nie znalazłam innego o recenzjach, a nowego tematu zakładać się nie opłaca. Znalezione przez przypadek, z nudów wpisałam w wyszukiwarce na wykopie "avatar" (polecam zrobić to samo, niektóre wykopy są całkiem ciekawe :) ) i oto co mi wyskoczyło. Nie wiem, czy to już było na forum, ewentualnie gdyby już było, proszę modów o usunięcie tego posta.

EDIT: Przepraszam, to nie recenzja, to porównanie -_-' Recenzja jest tu.

Miło się czyta, pozytywne recenzje zawsze cieszą, ale jednak nie powiedziano tam nic, co nie zostałoby już powiedziane milion razy w innych tekstach i nawet na tym forum :) Co do tekstu o 3D - sama pamiętam, jak trzeba było niektórym ludziom kłaść do głowy, że trójwymiar nie służy do obrzucania widzów kamieniami i że "Avatar" jest pierwszym filmem, który użył tej techniki po ludzku (jak kiedyś komuś powiedziałam, "pierwszy film, w którym możesz zachwycić się faktem zaglądania do pomieszczenia przez szybę" :) ). Tekst, który przytoczyłaś całkiem nieźle wyjaśnia dobór techniki do zamierzonego efektu. Oczywiście każda z technik ma rację bytu na własnym podwórku, ale dla mnie dopiero "Avatar" był przykładem, jak to powinno wyglądać w idealnym przypadku.
Dołączona grafika

"Wolna jak ptak,
Niczym anioł, co na skrzydłach mknie.
Lekka jak wiatr,
Kiedy w lustrze wody budzi się..."
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 30 czerwiec 2010 - 14:02

Szkoda tylko, że od początku do końca na temat imax-a napisano bzdury
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Ney'ite Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153
  • Rejestracja 2010-04-26
Napisano 30 czerwiec 2010 - 14:48

Owszem. Byłam w Imaxie i było genialnie, żadne inne kino się nie umywa. Przynajmniej jeśli chodzi o Warszawę i to, co tu znam.
Dołączona grafika

"Wolna jak ptak,
Niczym anioł, co na skrzydłach mknie.
Lekka jak wiatr,
Kiedy w lustrze wody budzi się..."
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Daw-10 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Rejestracja 2010-06-06

Napisano 22 październik 2010 - 18:47

Jestem fanem Avatara i jest moim ulubionym filmem od kiedy go obejrzałem w kinie.
Ale każdy prawdziwy fan filmu powinien znać i akceptować wady i błędy swego ulubionego filmu.
Ja po wyjściu z kina czułem jakiś niedosyt i trochę przeszkadzała mi na filmie skóra thanatora - była jakaś takaś gumowa, no i faktycznie nieco przypominało mi to Pocahontas w kosmosie.
Mimo to Avatar stał się moim ulubionym filmem, potwierdzając tym, że James Cameron ma wielki talent robienia z filmów epokowych arcydzieł.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 22 październik 2010 - 23:01

Zaraz wytargam cię za uszy za to porównanie do Pocahontas! :D Zobacz do wątku "Obalanie mitów" :)
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 25 październik 2010 - 15:53

Cytat

James Cameron ma wielki talent robienia z filmów epokowych arcydzieł.

Myślą filmu nie było odświeżenie i unowocześnienie dawnych baśni Disney'a, skoro o Pocahontas mowa. Zgodzę się, że fabuła filmu jest prosta, przewidywalna, niczym idąca schematem filmów Disney'a jednak w tym wszystkim widać geniusz Camerona. Avatar nie zanudza, choć historia jest już dobrze wyklepana w kinematografii to podczas oglądania nie zwracamy w ogóle na to uwagi. Nie trzeba efektów 3D by dać się wciągnąć w świat Pandory i przeżywać razem z bohaterami historię jaką stworzył Cameron. Sama fauna i flora jest arcydziełem, które zaskakuje i czaruje swoją wyjątkowością i pięknością. Do tego doskonałe aktorstwo i postacie filmu o wyraźnych charakterach + przepiękna muzyka , na którą czasem aż nie zwraca się uwagi będąc w "transie" efektów specjalnych. Niewątpliwie soundtrack stwarza niepowtarzalny klimat. Co do efektów specjalnych, to są perfekcyjnie zrobione, na tyle perfekcyjnie by zastanawiać się kiedy mamy doc zynienia z filmem a kiedy z grafiką komputerową.
Jak dla mnie właśnie za to Avatar jest "doskonały" ;)
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 25 październik 2010 - 21:12

Prawdę mówiąc, to 90% filmów zawiera oklepane wątki fabularne. Oryginalne są najwyżej motywy i kombinacje wcześniejszych pomysłów. :P
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 26 październik 2010 - 08:32

Cytat

kiedy mamy doc zynienia z filmem a kiedy z grafiką komputerową

Potęgą Avatara jest to, że się właśnie nie zastanawiasz, po prostu jesteś w tym pięknym świecie przez 3 godziny, cyfrowa kreacja jest tak perfekcyjna, że nie jesteśmy w stanie stwierdzić, co jest obiektem realnym, a co renderem. A refleksje jak ten świat został stworzony przychodzą dopiero później
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 26 październik 2010 - 18:04

Nie długo będziemy mieli okazję się dowiedzieć tego co jest prawdziwe a co komputerowe. Na jednym z podanych przez Susano'o linków do dodatków na BR jest pokazana scena nakręcona z ludźmi na tle zielonego ekranu i po dodaniu CGI. W bazie gdzie stoją AMP doskonale widać ile jest komputerowo obrobione. I w ogóle nie poznać, że to grafika ^^
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 26 październik 2010 - 18:34

Jeszcze taki GIFt-ek znalazłem w czeluściach pandorańskiej dżungli. :]
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 26 październik 2010 - 22:37

@carrot
Dokładnie! Mało tego, jesteśmy gotowi uwierzyć w istnienie Pandory, jej mieszkańców- Na'vi wydają się być jak najbardziej realistyczni. Cameron doskonale przygotował się do filmu- uwzględnione są niemal każde szczegóły: roślinność, zwierzęta, zwyczaje, kultura, język Na'vi, wygląd planety pod względem geograficznym, fizycznym i biologicznym. To zupełnie inny świat, który wyodrębnia się z filmu.

Co do dodatków do BR to bardzo mnie to ciekawi by poznać film od podstaw. Będzie lekkie rozczarowanie gdy to co uważało się za prawdziwe okaże się graficzną fikcją :)
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 27 październik 2010 - 08:56

Wiesz, Coliber, dla mnie nie jest to rozczarowanie. Widziałem parę filmów z tworzenia Avatara i jest to fascynujące jak za pomocą komputerów można dziś wykreować taki świat jaki widzieliśmy w filmie.
Śledziłem ostatnio doniesienia z konferencji Nvidia, firma zapowiada 10 krotne zwiększenie mocy swoich systemów obliczeniowych Tesla do roku 2013. Przed następnymi filmami realizowanymi taką techniką jak Avatar rysują się zatem bardzo różowe perspektywy, co nas, widzów może tylko cieszyć
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Tyelu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • Rejestracja 2010-10-26
Napisano 27 październik 2010 - 14:36

Ale się rozpisaliście :P a ja powiem krótko ..
THE BEST FOREVER!!!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 27 październik 2010 - 16:48

Cytat

Wiesz, Coliber, dla mnie nie jest to rozczarowanie. Widziałem parę filmów z tworzenia Avatara i jest to fascynujące jak za pomocą komputerów można dziś wykreować taki świat jaki widzieliśmy w filmie.
Śledziłem ostatnio doniesienia z konferencji Nvidia, firma zapowiada 10 krotne zwiększenie mocy swoich systemów obliczeniowych Tesla do roku 2013. Przed następnymi filmami realizowanymi taką techniką jak Avatar rysują się zatem bardzo różowe perspektywy, co nas, widzów może tylko cieszyć

Myślę to samo. Jestem na prawdę zaskoczony jak za pomocą komputerów można wykreować tak fantastyczny, piękny i niesamowicie realistyczny obraz. Naprawdę jestem zwolennikiem kręcenia w ten sposób filmów, jak kręcili Avatara, bo efekt jest naprawdę oszałamiający.

Cytat

Ale się rozpisaliście :P a ja powiem krótko ..
THE BEST FOREVER!!!

No też podzielam twój entuzjazm Tyley, ale tego typu posty to po prostu zwykły offp. Staraj się unikać na przyszłość podobnych postów.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 27 październik 2010 - 17:54

Wyświetl postUżytkownik carrot dnia 27 październik 2010 - 09:56 napisał

Śledziłem ostatnio doniesienia z konferencji Nvidia, firma zapowiada 10 krotne zwiększenie mocy swoich systemów obliczeniowych Tesla do roku 2013.

Wspaniała wiadomość! :) Jeżeli uda im się 10cio krotnie zwiększyć moc obliczeniową tego programu to w A2 mogą być takie cuda, że w głowie nam się nie mieśći. I co lepsze wszystko będzie jeszcze bardziej realistyczne! @_@

Kto się nie orientuje. JC poprosił Nvidia'e aby opracowali nowy program obliczeniowy. Zrobili to (Tesla) i przyśpieszyli obliczenia dwukrotnie! Co za tym idzie świat Pandory mógł być bardziej skomplikowany i szczegółowy, a nie pochłaniał więcej czasu. Jeśli teraz to wszystko będzie zapieprzać 10 razy szybciej to A2 będzie naprawdę doskonały!
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 28 październik 2010 - 10:23

Aj, Carrot, wyjmujesz zdanie z kontekstu. Oczywiście, że jest to fascynujące, podkreślam drugi raz, że to mnie ciekawi :P
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 28 październik 2010 - 13:47

Nie musisz czekać na wydanie listopadowe, wpisz po prostu na Youtube creating the world of pandora, jest sporo do oglądania
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2