meczet w Warszawie nie mogłem się powstrzymać
Napisano 29 marzec 2010 - 16:55

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 29 marzec 2010 - 17:19

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 29 marzec 2010 - 17:33
Ciesz się, że to offtopic... Taki spam aż się prosi o warna.../Kuno

Napisano 29 marzec 2010 - 17:35
Napisano 29 marzec 2010 - 19:52
Nie wiem dlaczego miało by nie być...
A no tak - większość jest innej wiary. Rozumiem, że dlatego jest więcej kościołów katolickich niż meczetów - ale to drugie jak są potrzebne niech też będą.
Meczet w Polsce: jesteśmy krajem tolerancyjnym i może być.
Ale kościół katolicki w np. Turcji: już gorzej - oni są jakby mniej tolerancyjni (już o tym wspomnieliście). "Polska powinna im dawać przykład".
A tak w ogóle to (tak jakby) meczet w Warszawie już jest: http://pl.wikipedia....zet_w_Warszawie
PS. Polska już dawno była przykładem tolerancji religijnej.
Napisano 29 marzec 2010 - 20:15
mk321 napisał:
Tylko żeby nas ta tolerancja nie wyprowadziła w błoto. Osobiście jestem na nie i zgadzam się z poglądami manifestantów, mianowicie że zacznie się od meczetu a skończy się na islamskiej partii w naszym parlamencie. Rozumiem że wielu ludzi wyjeżdża, i tęskni za swoją religią, ale - jak już wspominał mk321 - w Warszawie znajduję się meczet, po co więc drugi? Szkoda że muzułmanie nie pozwolą nam wybudować choć jednego kościoła w jakimś mieście islamskim.
Napisano 29 marzec 2010 - 21:58
Napisano 30 marzec 2010 - 00:09
Cytat
Jedyny w Polsce ma minaret (to ta wieżyczka, chyba to dla nich ważne).
Zakaz budowy naruszałby konstytucję: http://wite.k.pl/kch...tosumieniu.html
Art. 53., 2.
Cytat
http://www.newsweek....rszawie-meczet-,54309,1
Cytat
W pełni zgodne z podstawowymi prawami człowieka: "prawo jednego człowieka kończy się tam gdzie zaczyna się prawo innego człowieka".
Użytkownik Marmelada dnia 29 marca 2010 - 21:58 napisał
Cytat
Jako chrześcijanin/muzułmanin oczywiście nie musisz przyznawać równości obu wiarom. Ale jako Polak, zgodnie z konstytucją musisz tolerować obie, a tym samym należy wolność się każdemu w jego wierze.
Nie pasuje mi coś w tym artykule. Fałszywe wiary, innym wiarom nie należy się wolność, inne wiary nie mogą mieć takich samych praw? Uhm... To chyba już na inny temat (w którym pewnie bym się nie udzielił bo na etykę nie chodzę, a sam jakoś nie mam przyjemności czytać o religiach).
Napisano 30 marzec 2010 - 08:28
Może nie znam się dobrze na chrześcijaństwie, ale nie przypominam sobie czy Bóg kazał budować świątynie, czy w niego wierzyć. Choć nie wiem jakie to ma odniesienie do religii islamu.
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw
Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
Napisano 30 marzec 2010 - 08:58
Cytat
no niestety taka bolesna prawda:) może z jednej storny byłoby to wlaściwe, wykazanie się tolerancją dla mniejszości religijnej w naszym kraju...z drugiej..niezbyt słuszne rozwiazanie...pomijając to wszystk o o czym napisal kubos, trzeba wziąć pod uwagę to, że w Polsce (kraju teoretycznie katolickim) chrześcijaństwo i tak nie jest miłe postrzgane...a najwięcej mają tu do powiedzenia media, które napiszą o księdzu który jeżdzi bwm, ale o tych, którzy pomagają wielu ludziom, dają im schronienie, prowadzą spotkania dla AA i wyciągają ludzi z nałógów...to już o tym nie napiszą, bo informacje muszą być negatywne, szokować i nastawić nas 'nie'. Bo prawda jak wiemy, zawsze wszystkim przeszkadzałą, wiec lepiej ją tłumić;p toteż mam obawy, że jeśli dadzą pozwolenie, jedno, drugie..a potem trzecie, to w rezultacie będziemy mieć w Polsce więcej islamistów niż chrześcijanów...albo co gorsza, we własnym kraju zaczną nas prześladowac;p
no nie wiem....
Cytat
może więc trzeba by troszkę poczytać...;p;p
Napisano 30 marzec 2010 - 11:27
Osobiście nie wiem czy budowa meczetu w Warszawie jest dobrym czy złym pomysłem. Z jednej strony uważam że trzeba by się wykazać tolerancją ale nie jestem mieszkańcem stolicy więc nie znam ich obaw co do tego projektu. Zawsze są dwie strony medalu. Świat nie jest czarno-biały, jest w różnych odcieniach szarości.
Napisano 06 kwiecień 2010 - 19:30
Napisano 06 kwiecień 2010 - 19:53
A co do prawa koranicznego - póki prawo nie każe szkodzić drugiemu w jakiekolwiek imię, powinno być respektowane. Nawet oew chusty i całowanie w miejscu publicznym - mnie pół/ćwierć gołe baby w reklamach wkurzają ( nie jestem moherem, ale to zwykła gra na ludzkich instynktach, what a shame )
Meczet, synagoga, cerkiew, kościół.. wszystko jedno. Ja jestem panteistą ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Panteizm ) i moje miejsce kultu jest systematycznie niszczone. Nic mi do nich...
..a "praktykujący niewierzący" niech lepiej przymkną jadaczkę, znaleźli się "obrońcy wiary"
Napisano 08 kwiecień 2010 - 20:26
Napisano 30 kwiecień 2010 - 17:46
Przecież to są porąbani ludzie za swoją religię są gotowi się zabić.
Puki będę żył nie pozwolę w takich miastach jak Warszawa wybudować Meczetu. Na innych zadubiach jak Rosja mogą ale nie w Polsce.

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox