Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Inne
  • > Off-topic
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS

Na tym forum zliczanie postów jest wyłączone.
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

meczet w Warszawie nie mogłem się powstrzymać

Ankieta: meczet w Warszawie (36 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za tym aby w Wa-wie powstał meczet

1. tak (12 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

2. nie (21 głosów [58.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.33%

3. nie wiem (3 głosów [8.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.33%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 29 marzec 2010 - 16:55

ja osobiście jestem chyba za
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 29 marzec 2010 - 17:09

spróbuj postawić kościół w mieście islamskim
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   xdd Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 39
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 29 marzec 2010 - 17:17

spróbuj postawić kościół w mieście islamskim

Tia... kiedyś widziałem takiego demota. ;)

No raczej wielu ludziom by to się przydało. Wyobraź sobie że jesteś katolikiem i mieszkasz w ... Tokio i z deka masz problem bo chciałbyś się pomodlić. ^^
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 29 marzec 2010 - 17:19

nie wiem jak to wyjdzie ale "miasta islamskie" są chyba mniej tolerancjne niż Polska
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   xdd Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 39
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 29 marzec 2010 - 17:24

No ta, ale dlaczego mam być tacy jak oni? Polska powinna im dawać że tak powiem "przykład" aby być bardziej otwartym na inne kraje i kultury.

PS.
Toruk wyjaśniłem Ci na PW.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 29 marzec 2010 - 17:33

dlaczego "przykład" a nie przykład

Ciesz się, że to offtopic... Taki spam aż się prosi o warna.../Kuno
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 29 marzec 2010 - 17:35

Ja nie wiem co o tym sądzić. Z jednej strony raczej dobry pomysł, ale z drugiej... no nie wiem. Raczej wywołuje to u mnie sceptyczne wrażenie. Mimo iż jestem tolerancyjny :P
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   mk321 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-03-18

Napisano 29 marzec 2010 - 19:52

Mi to obojętne - jestem można powiedzieć, ateistą. Tym bardziej jestem tolerancyjny. Chcą? Niech budują. I nikt nie powinien tego zabronić.
Nie wiem dlaczego miało by nie być...
A no tak - większość jest innej wiary. Rozumiem, że dlatego jest więcej kościołów katolickich niż meczetów - ale to drugie jak są potrzebne niech też będą.

Meczet w Polsce: jesteśmy krajem tolerancyjnym i może być.
Ale kościół katolicki w np. Turcji: już gorzej - oni są jakby mniej tolerancyjni (już o tym wspomnieliście). "Polska powinna im dawać przykład".

A tak w ogóle to (tak jakby) meczet w Warszawie już jest: http://pl.wikipedia....zet_w_Warszawie

PS. Polska już dawno była przykładem tolerancji religijnej.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 29 marzec 2010 - 20:15

mk321 napisał:

Meczet w Polsce: jesteśmy krajem tolerancyjnym i może być.

Tylko żeby nas ta tolerancja nie wyprowadziła w błoto. Osobiście jestem na nie i zgadzam się z poglądami manifestantów, mianowicie że zacznie się od meczetu a skończy się na islamskiej partii w naszym parlamencie. Rozumiem że wielu ludzi wyjeżdża, i tęskni za swoją religią, ale - jak już wspominał mk321 - w Warszawie znajduję się meczet, po co więc drugi? Szkoda że muzułmanie nie pozwolą nam wybudować choć jednego kościoła w jakimś mieście islamskim.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Marmelada Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-18
Napisano 29 marzec 2010 - 21:58

Dodam jeszcze (nie pamiętam z jakiego źródła to info), że dla muzułmanów to nie my dajemy im przykład, tylko pozwolenie na budowę to po prostu przejaw słabości, który trzeba wykorzystać. A co do manifestantów - spójrzcie co się dzieje we Francji na przykład. Tam nawet niektóre fast-foody przechodzą jedynie na mięso zgodne z Koranem, mając gdzieś niemuzułmańską resztę społeczeństwa.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 29 marzec 2010 - 23:01

Jestem na nie, z obawy, że w niedalekiej przyszłości Polskę może spotkć podobny los co np. Belgię.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   mk321 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-03-18

Napisano 30 marzec 2010 - 00:09

@kubos: Tak, jest meczet ale chyba taki "nie do końca" (nie znam się :P)

Cytat

Meczet w Warszawie nie jest typowym muzułmańskim domem modlitwy, lecz adaptowaną w 1993 roku willą. W jej pomieszczeniach mieszczą się również siedziby islamskich instytucji kulturalnych oraz biura Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej w Warszawie. Meczet nie posiada minaretu.
Ale jest w Gdańsku: http://pl.wikipedia...._w_Gda%C5%84sku
Jedyny w Polsce ma minaret (to ta wieżyczka, chyba to dla nich ważne).

Zakaz budowy naruszałby konstytucję: http://wite.k.pl/kch...tosumieniu.html
Art. 53., 2.

Cytat

Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących

http://www.newsweek....rszawie-meczet-,54309,1

Cytat

Nie zamierzamy jednak nadawać z niego na okolicę głosu muezina wzywającego do modlitwy. Będzie słyszalny tylko w sali modlitw
O i to jest dobre. Niech się modlą i robią co chcą aby innym nie przeszkadzać.
W pełni zgodne z podstawowymi prawami człowieka: "prawo jednego człowieka kończy się tam gdzie zaczyna się prawo innego człowieka".

Wyświetl postUżytkownik Marmelada dnia 29 marca 2010 - 21:58 napisał

Dodam jeszcze (nie pamiętam z jakiego źródła to info), że dla muzułmanów to nie my dajemy im przykład, tylko pozwolenie na budowę to po prostu przejaw słabości, który trzeba wykorzystać.
Stąd: http://fronda.pl/sil...o_droga_donikad ?

Cytat

Prawa są powiązane z obowiązkami. Prawo do wolności religijnej jest nierozłącznie związane z obowiązkiem wyznawania prawdziwej religii. Innymi słowy wolność religijna należy się jedynie prawdziwej religii natomiast dla religii fałszywej może istnieć co najwyżej tolerancja. Jeżeli naprawdę wierzymy, że prawdziwą religią jest chrześcijaństwo to islam nie może mieć takich samych praw. Przyznając równość islamowi nawet w oczach muzułmanów okazujemy słabość naszej wiary.
To jakiś blog kościelny :P
Jako chrześcijanin/muzułmanin oczywiście nie musisz przyznawać równości obu wiarom. Ale jako Polak, zgodnie z konstytucją musisz tolerować obie, a tym samym należy wolność się każdemu w jego wierze.

Nie pasuje mi coś w tym artykule. Fałszywe wiary, innym wiarom nie należy się wolność, inne wiary nie mogą mieć takich samych praw? Uhm... To chyba już na inny temat (w którym pewnie bym się nie udzielił bo na etykę nie chodzę, a sam jakoś nie mam przyjemności czytać o religiach).
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Aqua Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-03-02
Napisano 30 marzec 2010 - 08:28

I tak Bóg jest wszędzie.

Może nie znam się dobrze na chrześcijaństwie, ale nie przypominam sobie czy Bóg kazał budować świątynie, czy w niego wierzyć. Choć nie wiem jakie to ma odniesienie do religii islamu.
Rozsądni ludzie przystosowują się do świata.
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw

Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 30 marzec 2010 - 08:58

Cytat

Tylko żeby nas ta tolerancja nie wyprowadziła w błoto. Osobiście jestem na nie i zgadzam się z poglądami manifestantów, mianowicie że zacznie się od meczetu a skończy się na islamskiej partii w naszym parlamencie. Rozumiem że wielu ludzi wyjeżdża, i tęskni za swoją religią, ale - jak już wspominał mk321 - w Warszawie znajduję się meczet, po co więc drugi? Szkoda że muzułmanie nie pozwolą nam wybudować choć jednego kościoła w jakimś mieście islamskim.

no niestety taka bolesna prawda:) może z jednej storny byłoby to wlaściwe, wykazanie się tolerancją dla mniejszości religijnej w naszym kraju...z drugiej..niezbyt słuszne rozwiazanie...pomijając to wszystk o o czym napisal kubos, trzeba wziąć pod uwagę to, że w Polsce (kraju teoretycznie katolickim) chrześcijaństwo i tak nie jest miłe postrzgane...a najwięcej mają tu do powiedzenia media, które napiszą o księdzu który jeżdzi bwm, ale o tych, którzy pomagają wielu ludziom, dają im schronienie, prowadzą spotkania dla AA i wyciągają ludzi z nałógów...to już o tym nie napiszą, bo informacje muszą być negatywne, szokować i nastawić nas 'nie'. Bo prawda jak wiemy, zawsze wszystkim przeszkadzałą, wiec lepiej ją tłumić;p toteż mam obawy, że jeśli dadzą pozwolenie, jedno, drugie..a potem trzecie, to w rezultacie będziemy mieć w Polsce więcej islamistów niż chrześcijanów...albo co gorsza, we własnym kraju zaczną nas prześladowac;p
no nie wiem....

Cytat

Może nie znam się dobrze na chrześcijaństwie, ale nie przypominam sobie czy Bóg kazał budować świątynie, czy w niego wierzyć. Choć nie wiem jakie to ma odniesienie do religii islamu.

może więc trzeba by troszkę poczytać...;p;p
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 341
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 30 marzec 2010 - 11:27

nawet jakby nas zaczęli prześladować to trwało by to najwyżej dzień. Jakby tak wszystkich "kiboli" złączyć (a jestem pewny że nie pozwolą by ominęła ich burda) to jestem pewny że islamiści zaraz zrobili by się bardziej tolerancyjni xD
Osobiście nie wiem czy budowa meczetu w Warszawie jest dobrym czy złym pomysłem. Z jednej strony uważam że trzeba by się wykazać tolerancją ale nie jestem mieszkańcem stolicy więc nie znam ich obaw co do tego projektu. Zawsze są dwie strony medalu. Świat nie jest czarno-biały, jest w różnych odcieniach szarości.
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   NakrapianyBaron Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 06 kwiecień 2010 - 19:30

"Kiedy budowali meczety, milczałem - mamy przecież wolność wyznania. Kiedy wzywali do zabijania niewiernych, milczałem - mamy przecież wolność słowa. Kiedy wysadzili wieżowce, milczałem - to byli chorzy ekstremiści. Kiedy wywołali zamieszki, milczałem - to wina systemu i błędnej polityki. Kiedy uzyskali większość w parlamencie, milczałem - mamy przecież demokracje. Kiedy wprowadzili w państwie prawo koraniczne a moja żona została ukamienowana za brak chusty na głowie, milczałem - już nie wolno było krzyczeć"
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Jecht Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-04-01
Napisano 06 kwiecień 2010 - 19:53

Jestem za - w tym miejscu pozdro dla chrześcijan w Bejrucie.

A co do prawa koranicznego - póki prawo nie każe szkodzić drugiemu w jakiekolwiek imię, powinno być respektowane. Nawet oew chusty i całowanie w miejscu publicznym - mnie pół/ćwierć gołe baby w reklamach wkurzają ( nie jestem moherem, ale to zwykła gra na ludzkich instynktach, what a shame )

Meczet, synagoga, cerkiew, kościół.. wszystko jedno. Ja jestem panteistą ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Panteizm ) i moje miejsce kultu jest systematycznie niszczone. Nic mi do nich...

..a "praktykujący niewierzący" niech lepiej przymkną jadaczkę, znaleźli się "obrońcy wiary"
-1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Teriyan Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Rejestracja 2010-04-06
Napisano 06 kwiecień 2010 - 21:49

o ile wiem już jakiś meczet w warszawie jest ;] przynajmniej byłem tam go zobaczyć to mogę potwierdzić.oczywiście to nie moja wiara ale nie można się ograniczać ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   ViZ Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Rejestracja 2010-04-01
Napisano 08 kwiecień 2010 - 20:26

Nawiązując do tematu muzułmanów w Europie, natrafiłem ostatnio na taki film: http://www.youtube.c...player_embedded . Nie nastraja optymistycznie...
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   jaracz jamajskiej trawy Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 40
  • Rejestracja 2010-04-29
Napisano 30 kwiecień 2010 - 17:46

Meczet w Warszawie to karygodne niech żydzi i ci inni jak Muzumanie lub Czeceńcy zwalają do swojego kraju!

Przecież to są porąbani ludzie za swoją religię są gotowi się zabić.

Puki będę żył nie pozwolę w takich miastach jak Warszawa wybudować Meczetu. Na innych zadubiach jak Rosja mogą ale nie w Polsce.
-3
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Off-topic
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →