Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (4 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Co będzie nam potrzebne do oglądnięcia Avatar'a w 3D we własnych domach??? Sprzęt którym musimy dysponować.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 30 marzec 2010 - 19:47

Witam, jest to mój pierwszy post (oficjalny zaraz po powitaniu @_@ ) więc proszę o wyrozumiałość.

Z tego co można wyczytać z internetu i z naszego forum film "Avatar" ukaże się w 3D na płycie Blu-ray już w tym roku @_@. Co będzie potrzebne do oglądnięcia go we własnych domach???

Cóż na pewno będziemy musieli kupić sobie odtwarzacz Blue-ray 3D. Oto lista i krótki opis odtwarzaczy które są lub będą przygotowane do odtwarzania filmów 3D:

- Samsung BD-C6900 - ultrapłaski odtwarzacz o nietuzinkowym wyglądzie.
- Panasonic DMP-BDT350 - dwa wyjścia HDMI (pozwolą na przesył sygnału audio także do amplitunerów dysponujących wejściami HDMI 1.3) dostęp do internetowych serwisów,Wi-Fi jako opcja.
- Sony S470 i S570 - odtwarzacze 3D ready już dostępne. Model S570 będzie miał wbudowany kontroler Wi-Fi.
- Sony S770 - Wi-Fi, pilot z pełnym podświetleniem przycisków i od razu dostępną obsługą filmów 3D.
- Toshiba BDX3000 - dostęp do treści z wybranych serwisów internetowych, Wi-Fi.
- Sony PlayStation 3 - konsola otrzyma aktualizacje oprogramowania która udostępni tryb odtwarzania filmów Blu-ray 3D.
Żródło: PCWORLD

To z odtwarzaczy, ale będziemy jeszcze potrzebować telewizor, który będzie przygotowany do wyświetlenia filmów Full HD 3D. Oto zapowiedziane przez producentów nowe modele telewizorów przygotowanych do wyświetlania obrazu 3D:

- Sony KDL HX900 - LCD z matrycami 46- i 52 calowymi. Zintegrowane Wi-Fi, pełne podświetlenie LED (białe diody), 200Hz. Dostępny od czerwca 2010.
- LG Infinia LE9500 - 55-calowy LCD z pełnym podświetleniem LED. Odświerzanie 480 Hz. Premiera: maj 2010.
- Samsung LED7000, 8000 i 9000 - ultra-cienkie telewizory LCD z wbudowaną konwersją obrazu 2D na 3D (jednak efekty takiego trybu będą gorsze niż przy oglądaniu specjalnie przygotowanego filmu 3D), 240 Hz. Ceny i data premiery niznane.
- Toshiba Cell TV - dwie serie telewizorów LCD Genesis (55 i 650 oraz Illusion (46, 55 i 65 cali). Konwersja obrazów 2D na 3D, wbudowany terabajtowy twardy dysk i odtwarzacz Blu-ray.
- Philips 9000 ( 32",42",46") i 8000 ( 37",40",46",52")LED - pełna gama telewizorów LCD z podświetleniem LES przygotowanych do współpracy z aktywnymi okularami 3D. Philips będzie oferował specjalne zestawy 3D Pack (2 pary okularów + nadajnik podczerwieni).
Żródło: PCWORLD

Teraz zostaje ostatnia rzecz którą będziemy musieli kupić to aktywne okulary.
Będą oferowane jako standardowy element wyposażenia części telewizorów 3D. Można też je będzie kupić oddzielnie, po 250-300zł za sztukę.Wyglądają one tak:
Okulary

Oprócz filmu "Avatar" w bieżącym roku do sklepów trafią płyty Blu-ray 3D z następującymi filmami:
- Beowulf
- Toy Story 3D
- Alicja w krainie czarów
- Opowieść wigilijna
- Krwawe walentynki 3D
- Ekspres polarny
- Wyprawa na księżyc
- Podróż do wnętrza ziemi
- Koralina i tajemnicze drzwi
- Sezon na misia
- Rodzinka Robinsonów
- Miasteczko Hallowen
- Straszny dom
- Piorun
- Potwory kontra Obcy

Nie zostaje nam nic innego jak czekać na premierę "Avatara" na Blu-ray 3D i zakup odpowiedniego sprzętu, by potem rozkoszować się Avatarem w 3D we własnym domu. @_@

Pozdrawiam.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
1
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 31 marzec 2010 - 09:44

yhh..to chyba musze zacząć zbierac mamonę...;p chyba, że się poskladany na 'male kino domowe';p
...cóż przyjemność za pewne warta takich kosztów, ale podejrzewam, że w najbliższym czasie to jak dla mnie tylko dvd...:)

Cytat

Oto zapowiedziane przez producentów nowe modele telewizorów przygotowanych do wyświetlania obrazu 3D:

apropo-czuję, że media markt i tego typu sklepy dużo w tym roku zarobią...;p (pod warunkiem, że wszystko to będzie dotępne na naszym rynku, bo chętni i z pelną kieszenią na pewno się znajdą;))
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 31 marzec 2010 - 09:53

Ja ściągnąłem pirata ( kasa na kino się skończyła) ale jak wyjdzie dvd to kopię ( ile może kosztować avatar na dvd bo się niewiem)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 31 marzec 2010 - 10:04

Wyświetl postUżytkownik kakademona dnia 31 marca 2010 - 10:53 napisał

Ja ściągnąłem pirata ( kasa na kino się skończyła) ale jak wyjdzie dvd to kopię ( ile może kosztować avatar na dvd bo się niewiem)

ok 50zł ale to zależy od sklepu bo widziałem też ceny po 59
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kxrekorikus Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 142
  • Rejestracja 2010-03-14
Napisano 31 marzec 2010 - 13:13

różnie :P Zwykle premiery DVD to 60-80 zł a BR 90-110 :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 31 marzec 2010 - 13:22

Jeszcze 1 pytanie od kiedy będzie można kupić w sklepie ( czytając różne fora można od 22 kwietnia Tylko nie wiem czy w Polsce wyjdzie 22kwietnia)

Pytanie nie na miejscu. Odsyłam do tego tematu.../Kuno

Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 31 marzec 2010 - 16:36

Ale to wszystko jest na aktywne okulary. Za taką technologię to ja dziękuję. ;) Jak dla mnie taką metodę wyświetlania obrazu 3D należy traktować bardziej jak eksperyment niż sposób na oglądanie filmów. Nie każdy może oglądać film przez aktywne okulary i obawiam się, że nie jest to zdrowe... Taką metodę od dawna stosuje NVIDIA i gdy czytałem o niej artykuł to osoba, która testowała ten sprzęt nie mogła nic powiedzieć, bo nie mogła przez te okulary patrzeć - od razu dostawała zawrotów głowy, bólu oczu itp. Ja wolę poczekać aż na rynku pojawią się telewizory na okulary pasywne (a pojawię się lada chwila), czyli polaryzacyjne - takie jak w IMAX'ie. Będą o wiele tańsze i o okularach aktywnych szybko się zapomni. ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 31 marzec 2010 - 22:07

Tak Luke poniekąd masz racje, ale wiesz od czegoś trzeba zacząć, od razu Rzymu nie zbudowano @_@ (czy jakoś tak). Kiedyś obraz 3D mogłeś uzyskać poprzez okulary czerwono-niebieskie, które mało co oddawały taki efekt @_@. Jak czytałem w magazynie PC-World efekt jest prawie taki sam jak w IMAX'ie. Na pewno okulary 3D nie są dla każdego, za przykład mogę wziąć twój post @_@ Lecz tak jak z telewizorami HD ten dział technologi na pewno z biegiem czasu się rozwinie @_@ .
I jak zwykle nie pozostaje nam nic innego jak czekać :D

Pozdrawiam @_@
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 01 kwiecień 2010 - 19:38

Chociaż wiesz... jak jeszcze raz przeczytałem Twój temat, ale tym razem dokładnie i jak zobaczyłem odświeżanie 240 Hz to chyba muszę przyznać, że to może być nawet dobre 3D. :) Bo wtedy wychodzi 120 Hz na oko, więc mrugania się już wtedy nie widzi i nie powinno tak męczyć wzroku. Na taki telewizor to bym się skusił. Ale na pewno nie kupię z odświeżaniem 120 Hz (60 Hz na oko - masakra, kto miał CRT z takim odświeżaniem, ten wie :S )... 8)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Marmelada Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-18
Napisano 01 kwiecień 2010 - 22:28

Ciekaw jestem po co są te telewizory z odświeżaniem 480Hz i więcej. Chyba tylko po to, aby większy numerek przyciągnął klientów, bo już się chyba nie będzie widziało różnicy między 120 a 240Hz na oko.

Najfajniejszym bajerem by był rzutnik, albo 2 rzutniki (właściwie to system taki jak w kinach można sobie samemu zbudować, tylko trzeba mieć trochę kasy i wiedzy i filmy) wtedy nie jesteśmy ograniczani rozmiarem telewizora. Tylko trzeba by mieć wtyki w kinach żeby mieć filmy w jakości odpowiadającej wielkości obrazu.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 16 kwiecień 2010 - 09:55

http://technowinki.o...67,artykul.html
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 16 kwiecień 2010 - 19:36

Z jednej strony to prawda, technologia 3D jest trochę niezdrowa. To jest kwestia przyzwyczajenia, po pewnym czasie przywykniesz i to jest trochę tak jak z klawiaturą, gdzie na niektórych egzemplarzach jest napisane, że "używanie grozi kalectwem". A co w naszych czasach jest zdrowe, patrzenie się na monitor też psuje wzrok, może w mniejszym stopniu niż 3D, ale tak jak już powiedziałem jest to kwestia przyzwyczajenia :D.(tak sądzę)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 17 kwiecień 2010 - 19:47

Moim zdaniem te dolegliwości podczas oglądaniu filmów 3D w telewizorze są spowodowane tym, że obecne telewizory 3D stosują zupełnie inną technikę wyświetlania obrazu 3D niż kina. W kinie cyfrowym nie doświadczamy migotania obrazu, okulary są nieaktywne. Dzięki temu obraz jest przyjazny dla oczu i właściwie nie męczy wzroku.

Z kolei telewizory stosują technologię opartą na przemiennym zasłanianiu jednego oka. Spróbujcie przez chwilę szybko zamykać raz lewe raz prawe oko. Dziwne uczucie, nie? :P Ale tak właśnie działa telewizja 3D i dopóki odświeżanie przypadające na jedno oko wynosi 60 Hz, to o komforcie możemy zapomnieć. :S
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 17 kwiecień 2010 - 23:39

Możecie mnie trochę oświecić? Ja w te klocki to daleko, choć jest to bardzo ciekawe. "LCD (...), pełne podświetlenie LED" Te telewizory co reklamują jako LED to też są LCD tylko w innej technologi czyli te podświetlanie przez LEd-y? Przecież LCD a LED to co innego, więc jak to się ma do siebie? Chodzi mi o to dlaczego jest w jednym produkcie (TV) i LCD i LED.
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 18 kwiecień 2010 - 20:44

Sam panel LCD nie świeci. W rzeczywistości jest przezroczysty. Ale ma taką własność, że może stawać się nieprzezroczysty. Jeśli masz jakiś stary kalkulator w domu to możesz to zobaczyć. ;)

Aby w LCD widzieć jasny obraz, trzeba go jakoś podświetlać. Czyli pod panelem LCD musi znajdować się jakieś źródło światła. Sam panel LCD zaciemnia tylko niektóre piksele. Diody LED to jedna z metod podświetlania panelu LCD. Chodzi o uzyskanie białego światła. Diody LED oprócz tego, że świecą, to umożliwiają też łatwą kontrolę jasności ich świecenia, dzięki czemu obraz LCD może uzyskać lepszy kontrast. W starych panelach LCD, gdzie nie stosuje się diod LED, podświetlenie jest stale włączone, nawet gdy ekran jest czarny (to dlatego w monitorach LCD nie można było uzyskać idealnej czerni).
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 18 kwiecień 2010 - 20:50

Luke a jak jest z tymi rodzajami podświetlania? Edge LED to podświetlanie krawędziowe, a Full LED na całej powierzchni? Są też białe diody gorsze i trójkolorowe, tzw. RGB i te są lepszej jakości? Czyli obecnie najlepsza z możliwych jakości to Full RGB LED, ale pewnie i najdroższa. :P
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 19 kwiecień 2010 - 12:10

Aha, dzięki Luke, już kapuje :D A oczywiście głęboka czarna czerń jest jak najbardziej pożądana :P

Podpisuje się pod pytaniem kolegi wyżej. Jaki jest najlepszy wariant?
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Srung Taronyu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 99
  • Rejestracja 2010-04-17
Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:24

Ja również podpisuję się pod tym pytaniem. Bardzo mnie to nurtuje.
Kliknij nic cię to nie kosztuje, a mi się przyda!

Oto moje zasady:
I. Jeśli masz coś do mnie powiedz mi to prosto w twarz.
II. Jeśli już masz mi coś do powiedzenia to zrób to poprawnie ortograficznie i składniowo.
III. Nigdy nie słucham i nie rozmawiam z tchórzami i idiotami.
IV. Nie wyzywaj mnie ani nie obrażaj, bo mocny na odległość to każdy jest.
V. Wyrażam własną opinię, ale nie podważam niczyich opinii.
VI. Każdy ma swój gust, jeśli mój ci się nie podoba to się nie odzywaj.
VII. Nie lubię niesprawiedliwych ludzi i sądów.
VIII. Nie muszę ciebie lubić, ty mnie też, ale tolerujmy się nawzajem.
IX. Nie pytaj gdzie coś znaleźć tylko sam poszukaj, chyba ze już nie możesz znaleźć.
X. Zanim do mnie napiszesz z pytaniem przemyśl je przynajmniej trzy razy.
To są moje zasady, jeśli ci się nie podobają mam jeszcze inne...
XI. Nie tępię leni, tępię idiotów.

Wujek Google nie boli!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:49

Nom, to i ja się podpiszę, bo też chciałbym wiedzieć, czym dokładnie jest to RGB LED. :P Bo z tego co wyczytałem - to są to diody LED w trzech kolorach, a więc umożliwiają wyświetlenie wszystkich kolorów, jakie możemy złożyć z czerwieni, zieleni i niebieskiego. Teraz zastanawiam się... po co tu jeszcze LCD? Skoro LED RGB ma już wszystko? Hmm... nie wiem. :P

Co do wcześniejszych pytań:

Wyświetl postUżytkownik Susano dnia 18 kwietnia 2010 - 21:50 napisał

Luke a jak jest z tymi rodzajami podświetlania? Edge LED to podświetlanie krawędziowe, a Full LED na całej powierzchni?
Tak, Edge LED działa tak, że diody LED są tylko na krawędziach ekranu i świecą do środka. Oczywiście wtedy możemy zauważyć, że kran jest trochę nierównomiernie podświetlony. W starszych komórkach było to bardzo wyraźne.

Full LED jest oczywiście lepsze, bo świeci na całej powierzchni ekranu i ekran dzięki temu jest bardzo jasny i dzięki temu, że jasność świecenia diod LED można łatwo kontrolować, ekran może też być zupełnie czarny - mamy super kontrast. :)

A te LED RGB. No to mi brzmi na kolorowy wyświetlacz LED, który już nie potrzebuje panelu LCD do wyświetlania kolorów. Trzeba to zbadać. :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 20 kwiecień 2010 - 08:44

link
Diody led na razie są zbyt duże, aby z nich zbudować domowy wyświetlacz (bez panela lcd)
Robi się z nich telebimy, które wyświetlają reklamy, można je spotkać przy większych skrzyżowaniach w miastach
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (4 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3