Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (4 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • ←
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Co będzie nam potrzebne do oglądnięcia Avatar'a w 3D we własnych domach??? Sprzęt którym musimy dysponować.

#61 Użytkownik nie jest zalogowany   Meribu Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 160
  • Rejestracja 2010-05-17

Napisano 29 czerwiec 2010 - 13:17

No wydaje się to bardzo ciekawe, no i pewnie kosztowne.
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#62 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 30 czerwiec 2010 - 13:51

Nooooo, trzeba przyznać, że fajne. Ciekawie się zapowiada. Dopracują i będzie extra. Ale ta technika pędzi do przodu. Cameron jak to zobaczy na żywo to dostanie orgazmu :D
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#63 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 01 lipiec 2010 - 13:58

No technika 3D idzie do przodu ostatnio w telewizji leciała reklama PLAYBOY-a w 3D
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#64 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 01 lipiec 2010 - 20:36

Taa, jak byłem w Tesco i oglądałem prasę to przyszedł taki facet z dzieckiem i mówi mniej więcej tak: Zaczekaj, wezmę Playboy'a bo podobno mają być zdjęcia w 3D. No i zabrał :P

A wiecie ludzie jak zrobić własne zdjęcie 3D obojętnie czego najzwyklejszym aparatem cyfrowym? ^^
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#65 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 01 lipiec 2010 - 21:15

Wyświetl postUżytkownik BlackMetal dnia 01 lipiec 2010 - 21:36 napisał

Taa, jak byłem w Tesco i oglądałem prasę to przyszedł taki facet z dzieckiem i mówi mniej więcej tak: Zaczekaj, wezmę Playboy'a bo podobno mają być zdjęcia w 3D. No i zabrał :P

A wiecie ludzie jak zrobić własne zdjęcie 3D obojętnie czego najzwyklejszym aparatem cyfrowym? ^^

Nie da się zrobić zdjęcia 3D zwykłym aparatem cyfrowym, ponieważ musisz mieć dwa obiektywy. Jeśli chcesz robić zdjęcia 3D to spraw sobie taki aparat. :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#66 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 01 lipiec 2010 - 21:30

Cytat

Taa, jak byłem w Tesco i oglądałem prasę to przyszedł taki facet z dzieckiem i mówi mniej więcej tak: Zaczekaj, wezmę Playboy'a bo podobno mają być zdjęcia w 3D. No i zabrał

A wiecie ludzie jak zrobić własne zdjęcie 3D obojętnie czego najzwyklejszym aparatem cyfrowym?

W tesco też widziałem, zbieg okoliczności?

Cytat

Nie da się zrobić zdjęcia 3D zwykłym aparatem cyfrowym, ponieważ musisz mieć dwa obiektywy. Jeśli chcesz robić zdjęcia 3D to spraw sobie taki aparat.

Teraz zauważyłem (wcześniej też widziałem ale teraz widać wyraźniej) że technologia 3D jest coraz bardziej popularna możemy ja znaleźć w kinach, telewizji(za 10-20 lat będziemy oglądać telewizje w 3D, na razie tylko telewizory), aparatach (to dla mnie nowość pierwsze słyszę o aparatach 3D) i playboy-ach, a nawet w szkole* itd…

*Brat mówił że u niego na matematyce były ostrosłupy i graniastosłupy w 3D do zadań (rysunki na kartce + okulary).

P.S Można zrobi zdjęcie w 3D bez aparatu 3D , jest taki program ale efekty widoczne na przerobionym zdjęciu są niesatysfakcjonujące (powiem szczerzę: do dupy) ten program to StereoPhoto Maker
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#67 Użytkownik nie jest zalogowany   Meribu Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 160
  • Rejestracja 2010-05-17

Napisano 02 lipiec 2010 - 08:42

Takie zajęcia z okularami to ja miałem w gimnazjum parę ładnych lat temu, więc jakaś wielka nowość to to nie jest.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#68 Użytkownik nie jest zalogowany   TheMaggie. Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 171
  • Rejestracja 2010-04-03
Napisano 02 lipiec 2010 - 10:56

Mam takie zdjęcie ostrosłupów w książce od matematyki :P
Fajny bajer. Takie rzeczy będą niedługo dosyć powszechne. Technika rozwija się w zastraszającym tempie, dziś są telewizory, aparaty, filmy i zdjęcia 3D, a jutro będą hologramy, oglądanie filmów i wszystkiego innego w technologii 3D bez okularów. Wszystkiego możemy się spodziewać :D
Dołączona grafika

"I guess it was never meant to be
But it's just something we have no control over and that's what destiny is
But no more worries, rest your head and go to sleep
Maybe one day we'll wake up and this will all just be a dream"

DeviantArt
Last.fm
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#69 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 02 lipiec 2010 - 21:41

Wyświetl postUżytkownik MoP dnia 01 lipiec 2010 - 22:15 napisał

Nie da się zrobić zdjęcia 3D zwykłym aparatem cyfrowym, ponieważ musisz mieć dwa obiektywy. Jeśli chcesz robić zdjęcia 3D to spraw sobie taki aparat. :D

Hehehe, mam Was :D Bo da się. Oczywiście bez rewelacji i trzeba umieć patrzeć na te zdjęcia. Ja nie umiem akurat ;| Tu pewnie Was zaskoczę bo to prostsze niż możecie sobie wyobrazić. Skoro potrzeba dwóch obiektywów, a ich nie mamy to co należy zrobić? Spójrzcie na aparat, w linku. Obiektywy są przesunięte względem siebie ok. 8 cm (tak jak ludzkie oczy). Żeby uzyskać ten efekt w zwykłym aparacie przesuńcie go o 8 cm względem konkretnego punktu w krajobrazie i zróbcie drugie identyczne zdjęcie jak pierwsze tylko przesunięte. I... już! W programie "zlepcie" sobie te dwie fotki i odpowiednio na nie luknijcie. Macie zdjęcia 3D zwykłym aparatem oglądane nieuzbrojonym okiem ;)

Podam dwie fotki nie mojego autorstwa wykonane tą techniką:
1
2

A taki aparat to dla mnie nowość. Pierwsze widzę, ale nie jest to coś ekstra. Jak widać można też normalnym. W tym dodali tylko drugi obiektyw i wykorzystują to przesunięcie. Tyle łatwiej, że aparat już scala zdjęcia i jest jako jedno a nie dwa osobno. Kolejny technologiczny bajer.

Była dobra strona o tym właśnie ale już nie działa :( Znalazłem jednak fachowy opis jak zrobić takie zdjęcie. Tu link. Pobierzcie, czytajcie i róbcie zdjęcia 3D już dziś, nawet komórką! ^^

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#70 Użytkownik nie jest zalogowany   Ertew Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 101
  • Rejestracja 2010-07-31
Napisano 01 sierpień 2010 - 15:59

Metoda na 2 projektory i filtry polaryzacyjne jest nic nie warta bez specjalnego (drogiego) ekranu.
Wystarczy że masz 2 filtry polaryzacyjne. Jeden filtr nakładasz na jakieś źródło światła np. latarkę, a drugi umieszczasz przez oczami. Odpowiednio obracając filtrami raz widać światło latarki lepiej a raz gorzej (tak powinno być). Teraz spróbuj tej sztuczki odbijając światło w lustrze, też będzie działać. Następnie przetestuj kilkanaście białych powierzchni jak ściana, kartka papieru, kalka, bibuła, plastik, itp.
Na żadnej z nich światło odbite nie będzie spolaryzowane.
Ekran jak w imax nie psuje polaryzacji, niestety jest bardzo drogi.

Testowałem niedawno oprogramowanie iZ3D (demo=darmowe). Jest to dodatek do sterowników direct który zmienia generowanie obrazu i umożliwia uzyskanie 3D w okularach czerwony-niebieskawy na standardowym sprzęcie. Zabawa w grach jest lepsza jak widać głębie.
W ofercie firma ma specjalny monitor LCD 22cale umożliwiający oglądanie 3D w okularach polaryzacyjnych (nie aktywnych migawkowych), wymagane okulary (tańsze od migawkowych) i drogie oprogramowanie.

*Filmów nie oglądałem, a sprzęt jaki testowałem to tylko kolorowe okulary.
Dołączona grafika
Student :\
Eywa ngahu
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#71 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 04 listopad 2010 - 09:51

Okularki od Gucciego. ;D
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#72 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 15 listopad 2010 - 18:53

Od jakiegoś czasu w Centrum Handlowym Warszawa Wileńska w sklepie EURO można sobie przetestować okulary 3D. Oczywiście te migawkowe, bo innych nie było. Jest kilka par, ale wszystkie działają na tej samej zasadzie. Wytrzymałem w nich może 10 sekund, ale dłużej nie mogłem, bo mi oczy wysiadały. To mruganie jest jeszcze bardziej uciążliwe od tego znanego z monitorów kineskopowych. Co ciekawe, mój brat w ty okularach był wstanie oglądać 5 minut filmów 3D i żadnego mrugania nie dostrzegał. Jak widać, jest to uzależnione od czułości wzroku. Tak się składa, że ja mam wyjątkowo czuły wzrok i dostrzegam mruganie nawet tam, gdzie przeciętni ludzie go już zazwyczaj nie widzą. :P

Dlatego czekam na technologię polaryzacyjną, która jest pozbawiona tej wady... Póki co, nie mam szans na obejrzenie AVATARA w 3D w telewizorze. :/
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#73 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 19 listopad 2010 - 12:45

No, cóż, będziemy potrzebowali Panasonica
Teraz ile to kosztuje:
TV 3D od 4500 do 18000zł w zależności czy 42" czy 65" (największy TV jest już w zestawie z odtwarzaczem i 2 parami okularów)
Odtwarzacz BD 3D 1420zł
Dodatkowa para okularów 450zł
Ceny z Euro RTV AGD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#74 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 19 listopad 2010 - 13:04

Czyli chwilowo w najtańszym wydaniu (baz filmu) jakieś 6 tysi :omg:
Chyba, że jeszcze jakieś dobre głośniczki do tego to przy 10 staniemy.

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#75 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 19 listopad 2010 - 13:07

to się wykosztujemy na sprzęcie, widziałem w auchan blu-ray #d za 600 zł a tv3D za 2500/3000 zł schodzą
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (4 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • ←