Ostatnio mój trener powiedział coś co mnie zainspirowało:
"Doskonały wojownik nie patrzy na innych, doskonały wojownik osiąga cel poprzez zjednoczenie z samym sobą"
Cytaty wypowiedzi i złote myśli sławnych/ znanych ludzi
Napisano 03 lipiec 2011 - 18:21

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 08 lipiec 2011 - 14:29
" Możemy uszczęśliwić kogoś 99 razy, ale on i tak zapamięta najbardziej do jedno zranienie."
Tutee, Oscar Wild napisał " Portret Doriana Greya", prawda?
Tutee, Oscar Wild napisał " Portret Doriana Greya", prawda?
" - Powtórzcie mi jeszcze raz, co mówiła - rozkazał Vesemir, jednym zamachem wychylając kubek. - Słowo w słowo.
- Nie da się słowo w słowo - powiedział Geralt, zapatrzony w żar. - A sens, jeśli ma sens szukanie w tym sensu, był taki: ja i Coen umrzemy. Zęby będą naszą zgubą. Obu nas zabiją zęby. Jego dwa. Mnie trzy.
- Jest dość prawdopodobne - prychnął Lambert - że zostaniemy zagryzieni. Każdego z nas mogą w każdej chwili zgubić zęby. Was dwu jednak, jeśli ta wieszczba jest prawdziwie wieszcza, wykończą jakieś wyjątkowo szczerbate monstra."
- Nie da się słowo w słowo - powiedział Geralt, zapatrzony w żar. - A sens, jeśli ma sens szukanie w tym sensu, był taki: ja i Coen umrzemy. Zęby będą naszą zgubą. Obu nas zabiją zęby. Jego dwa. Mnie trzy.
- Jest dość prawdopodobne - prychnął Lambert - że zostaniemy zagryzieni. Każdego z nas mogą w każdej chwili zgubić zęby. Was dwu jednak, jeśli ta wieszczba jest prawdziwie wieszcza, wykończą jakieś wyjątkowo szczerbate monstra."
Napisano 14 lipiec 2011 - 20:28
Kilka ciekawych spostrzeżeń z różnych książek:
"Jeśli ciągle robisz to, co zawsze robiłeś, otrzymasz zawsze to, co ciągle otrzymywałeś.
Jeśli to, co robisz, nie działa, rób coś innego."
"Jedyną stałą jest nieustanna zmiana."
"Droga nie kończy się nigdy, bądź niezłomny na swej drodze."
"Czy mógłbyś mi łaskawie powiedzieć, w którą stronę pójść stąd?
To zależy w dużym stopniu od tego, w którą stronę zechcesz pójść- powiedział kot
Nie zależy mi w którą... - odpowiedziała Alicja
Więc nie ma znaczenia w którą stronę pójdziesz- powiedział kot."
"Nie ma czegoś takiego jak porażka, są tylko rezultaty."
Zhuangzi(chiński filozof):
"Pułapka na ryby, istnieje tylko z powodu ryby- kiedy masz rybę zapominasz o pułapce.
Pułapka na królika, istnieje tylko z powodu królika-kiedy masz królika zapominasz o pułapce.
Problem z pieniędzmi, istnieje tylko z powodu pieniędzy- kiedy masz pieniądze zapominasz o problemie.
Słowa istnieją tylko z powodu znaczenia, gdy masz znaczenie możesz zapomnieć o słowach."- Dla nie kumatych
Chodzi o to że każdą myśl można ubrać w 10000 różnych słów, przedstawić ją pozytywnie lub negatywnie. Słowa są tylko drogowskazami do celu, a nie celem samym w sobie.
„Wielki człowiek zachowuje umysł dziecka”
Czyż nie powiedziałem: „Królestwo Boże jest w was”? Więc dlaczego szukasz
wszędzie indziej? - Jezus
"Aby rządzić światem, nic nie należy robić, bo cokolwiek zrobisz nie wystarczy to, aby rządzić światem." - Lao Tsy
Nie chodzi tu o to by usiąść i nic nie robić
Tylko żeby robić to co się lubi, co jest naturalne dla Ciebie. Nie, że "wszyscy to robią to ja też."
Porównując te prawo do natury, ryby nie uczą się fruwać, bo ptaki fruwają.
Kiedy się tak postępuje osiąga się szczęście z powodu brak walki z samym sobą i samorealizacji.
"Jeśli ciągle robisz to, co zawsze robiłeś, otrzymasz zawsze to, co ciągle otrzymywałeś.
Jeśli to, co robisz, nie działa, rób coś innego."
"Jedyną stałą jest nieustanna zmiana."
"Droga nie kończy się nigdy, bądź niezłomny na swej drodze."
"Czy mógłbyś mi łaskawie powiedzieć, w którą stronę pójść stąd?
To zależy w dużym stopniu od tego, w którą stronę zechcesz pójść- powiedział kot
Nie zależy mi w którą... - odpowiedziała Alicja
Więc nie ma znaczenia w którą stronę pójdziesz- powiedział kot."
"Nie ma czegoś takiego jak porażka, są tylko rezultaty."
Zhuangzi(chiński filozof):
"Pułapka na ryby, istnieje tylko z powodu ryby- kiedy masz rybę zapominasz o pułapce.
Pułapka na królika, istnieje tylko z powodu królika-kiedy masz królika zapominasz o pułapce.
Problem z pieniędzmi, istnieje tylko z powodu pieniędzy- kiedy masz pieniądze zapominasz o problemie.
Słowa istnieją tylko z powodu znaczenia, gdy masz znaczenie możesz zapomnieć o słowach."- Dla nie kumatych
„Wielki człowiek zachowuje umysł dziecka”
Czyż nie powiedziałem: „Królestwo Boże jest w was”? Więc dlaczego szukasz
wszędzie indziej? - Jezus
"Aby rządzić światem, nic nie należy robić, bo cokolwiek zrobisz nie wystarczy to, aby rządzić światem." - Lao Tsy
Nie chodzi tu o to by usiąść i nic nie robić
Porównując te prawo do natury, ryby nie uczą się fruwać, bo ptaki fruwają.
Kiedy się tak postępuje osiąga się szczęście z powodu brak walki z samym sobą i samorealizacji.
Rozsądni ludzie przystosowują się do świata.
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw
Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
-George Bernard Shaw
Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
Napisano 20 sierpień 2011 - 10:15
"Prawda jest Okruchem Lodu"-pustułka z opowiadania "Okruch Lodu"

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 22 wrzesień 2011 - 09:34
"Co jest najśmieszniejsze w ludziach:
Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości,
a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze,
potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie.
Z troską myślą o przyszłości,
zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości.
Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć,
a umierają, jakby nigdy nie żyli."
-Paulo Coelho
Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości,
a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze,
potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie.
Z troską myślą o przyszłości,
zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości.
Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć,
a umierają, jakby nigdy nie żyli."
-Paulo Coelho
Rozsądni ludzie przystosowują się do świata.
-George Bernard Shaw
-George Bernard Shaw

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox