Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Avatar" na BD w doskonałej jakości James Cameron dotrzymał słowa

Ankieta: "Avatar" na BD w doskonałej jakości (38 użytkowników oddało głos)

Czy posiadasz odtwarzacz Blu-ray?

1. tak (10 głosów [26.32%])

Procent z głosów: 26.32%

2. nie (28 głosów [73.68%])

Procent z głosów: 73.68%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 23 kwiecień 2010 - 19:51

Dołączona grafika

Avatara Jamesa Camerona można jeszcze oglądać w kinach w technologii 3D, a jest już w sprzedaży jego edycja Blu-ray i DVD. Cameron mówił, że choć wydanie będzie ubogie to jakość filmu zrekompensuje nam wszelkie niedostatki.

Wydanie filmu Avatar na płycie Blu-ray, zgodnie z zapowiedziami Jamesa Camerona, nie zawiera żadnych materiałów dodatkowych. Za to w ramach zaoszczędzonego na dodatkach miejsca obiecane zostało przygotowanie filmu w jakości bliskiej doskonałości. Czy się udało? Okazuje się, że tak.

Obraz
Obraz wygląda na ekranie po prostu perfekcyjnie. Oglądając film nie udaje się wychwycić choćby jednego momentu, w którym jakość obrazu zostałaby obniżona z poziomu idealnego. Kompresja obrazu na płycie jest tak przygotowana, że nie zauważa się ani jednego momentu jej obecności. Każdy z elementów obrazu jest porywający. Pierwsze co się rzuca w oczy to ostrość wszelkich detali (poleca się obraz 1080p), następnie przepiękne kolory. Bez dwóch zdań jest to obraz filmu, który można określać jako referencyjny. Dla tak przygotowanego obrazu nie pozostaje nam nic innego jak oglądanie go na największym możliwym ekranie.

Dźwięk
Na płycie mamy do wyboru kilka ścieżek dźwiękowych, z których najbardziej nas interesujące to angielska zgrana w formacie DTS-HD Master Audio 5.1 oraz polska w wersji Dolby Digital 5.1
(z lektorem). Ścieżka anglojęzyczna jest więc zgrana w formacie bezstratnym, co oznacza, że do jej zakodowania nie zastosowano żadnej metody kompresji - dostajemy do odsłuchania ścieżkę w wersji dokładnie takiej jaka zeszła z konsoli realizatora dźwięku do filmu. Format dźwięku zdaje się być wykorzystany do granic możliwości.

Kino domowe
Avatara ogląda się w domu równie dobrze co w kinie, to ciągle świetnie przemyślany i umiejętnie opowiedziany film. Jego niedostatki są nam dobrze znane, ale nie mają one większego znaczenia dla odbioru całości. James Camerona i jego zespół stworzyli porywający i fantastyczny film, klasyka gatunku w dniu jego premiery.

Blu-ray a DVD
Avatar na Blu-ray jest w rozdzielczości 1920 x 1080, natomiast DVD ma rozdzielczość 720 x 405. Obraz w takim formacie ma ponad 7 razy więcej pikseli niż DVD, dzięki czemu w wersji Full HD (1920 x 1080) widzimy znacznie więcej detali.

Dołączona grafika
Oryginalny rozmiar

Pełny artykuł:
Obietnice Camerona. Recenzja "Avatara" na Blu-ray

~

Brzmi to wszystko bardzo zachęcająco. Chyba zainwestuję w odtwarzacz Blu-ray. :) Jeszcze nie kupiłem filmu, ale po tym opisie wiem, że z pewnością kupię BD. Widziałem, że już kilka osób pisało, że ma BD. Czy Avatar na BD naprawdę wygląda tak doskonale?

Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:04

Na dvd obraz też niczego sobie ( w porównaniu z piracką wersją to cud miód ) też bym kupił Br ale kasy nie mam na sprzęt :(
A teraz tylko czekać na 4 płytowe wydanie w listopadzie -_- :) ( ciekawe ile będzie kosztowało)

a znalazłem jeszcze taka wypowiedz pod artykułem z tej strony

Cytat

Fajna recenzja, ale nie obyło się bez wpadek ;)

"Obraz filmu zapisany jest na płycie w proporcjach 1.78:1, co odpowiada dokładnie proporcjom, w jakich film był wyświetlany w kinach w wersji 3D oraz na ekranach kin IMAX. Tylko dla przypomnienia dodamy, że film w wersji "normalnej" (2D) miał proporcje 2.35:1."

2x nieprawda:
1. IMAX to 1,44:1
2. kina zwykłe NAWET 3D miały 2,35:1...
Zarówno w Imax jak i w zwykłych kinach Avatar był przycięty. jedynie na Blu-ray i DVD mamy Avatara w całości po raz pierwszy! Przepisaliście głupoty, które powtarzały kiedyś wszystkie serwisy filmowe, bo jakiś redaktor źle zinterpretował wypowiedź Camerona... ;)

http://tnij.org/gmhn

"Ścieżka anglojęzyczna jest więc zgrana w formacie bezstratnym, co oznacza, że do jej zakodowania nie zastosowano żadnej metody kompresji"

Kolejna nieprawda - to, że zapis jest bezstratny NIE oznacza, że nie użyto kompresji. Znane są bowiem różne algorytmy kompresji bezstratnej - coś zajmuje mniej, a mimo tego nie traci się żadnej informacji (najprostszy przykład: "aaaaaa" => "6!a").

1Czy to prawda???
2Ile może kosztować najtańszy odtwarzacz BR???
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ViZ Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Rejestracja 2010-04-01
Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:23

Co do wykonania to trudno się nie zgodzić. Jeszcze nie widziałem filmu BD w takiej jakości, a uwierzcie, trochę ich mam :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:42

Też myślę nad zakupem odtwarzacza BD, ale jak na razie nie mam kasy :D
Mam za to dobrą wiadomość dla posiadaczy konsol Xbox. Otóż Avatar na DVD odtworzony na Xbox'ie wygląda cudnie w rozdzielczości Full HD, wystarczy tylko kabel HDMI (można przez moduł, ale trzeba ustawić obraz "szeroko powiększony") i można porównywać z BD (jest lekkie rozciągnięcie obrazu, ale prawie niezauważalne) @_@ Obraz jest o wiele lepszy od tradycyjnego odtwarzacza DVD. Do tego dźwięk 5.1, i mamy kino domowe :D Szykuje się dzisiaj niezapomniany wieczór z Avatar'em :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Last Shadow Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-03-03
Napisano 23 kwiecień 2010 - 23:01

Jeśli chodzi o kupno odtwarzacza BR to najbardziej opłaca się kupić konsolę PS3 ;) 1500 zł- tyle kosztowała ostatnio w empiku :D No panowie, trzeba będzie kupować BR, bo DVD przechodzi do lamusa... choćby dla Avatara!
Dołączona grafika

"- Hmm... Ale teraz... Ludzi jest przecież dużo więcej niż... Niż was.
- Bo mnożycie się jak króliki- zgrzytnął zębami krasnolud.- Nic, tylko byście chędożyli, w kółko, bez wyboru, z kim popadło i gdzie popadło.
(...) To i masz szczerą prawdę i wierną historię świata, którym włada ten, kto sprawniej rozłupuje innym czaszki i w szybszym tempie nadmuchuje baby. (...)
- Yarpen- rzekł zimno Geralt, podjeżdżając do nich na Płotce- Powściągnij się nieco, jeśli łaska, w doborze słów.
A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 23 kwiecień 2010 - 23:17

Wyświetl postUżytkownik Last Shadow dnia 24 kwietnia 2010 - 00:01 napisał

Jeśli chodzi o kupno odtwarzacza BR to najbardziej opłaca się kupić konsolę PS3 ;)

Zgadzam się. Nówkę na allegro można już nabyć poniżej tysiaka, od jakiegoś czasu wiadomo też, że PS3 otrzyma aktualizację (a właściwie dwie, jedną do gier, drugą do filmów), umożliwiającą odtwarzanie obrazu w 3D, no i PS3 to w końcu konsola z dużą ilością extra gier na wyłączność.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 24 kwiecień 2010 - 10:30

Odtwarzacze teraz nie są drogie kuzyn kupił LG za 350zł pod plazmę Panasonica i wszystko śmiga bez problemu a obraz cudeńko
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 24 kwiecień 2010 - 17:59

Wyświetl postUżytkownik Last Shadow dnia 24 kwietnia 2010 - 00:01 napisał

Jeśli chodzi o kupno odtwarzacza BR to najbardziej opłaca się kupić konsolę PS3 ;)...

Dokładnie i dlatego żałuje, że kupiłem kiedyś Xbox'a :[
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 24 kwiecień 2010 - 19:07

obraz BR cudeńko, a DVD już taki sobie hehe
dźwięk też, jak w kinie, miałem tą przyjemność oglądać i słuchać na super sprzęcie dźwiękowym(7tys), niestety nie moim, ale może kiedyś do telewizorka;)
a więc obraz i dźwięk jak w kinie tylko tego 3D brakuje hehe ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 24 kwiecień 2010 - 19:22

Niestety niema rzeczy doskonałych a avatar jest bardzo zbliżony do doskonałości
A co do tego zdjęcia (tego na początku to jest świetne/ idealne)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 24 kwiecień 2010 - 21:24

Myślałem, czy sobie nie kupić odtwarzacza BD, ale to min 400zł do tego film za ponad stówę, nie, za to kupiłem sobie wersję dvd, i zostało na 10 biletów do imax-a
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Irayo Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 82
  • Rejestracja 2010-04-04
Napisano 24 kwiecień 2010 - 21:27

Może i na BD jest świetna jakość ale po jakiego grzyba kupować go tylko po to aby obejrzeć Avatara w mega super jakości ?
Dołączona grafika
Wśród ludzi jest więcej kopii niż oryginałów.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 24 kwiecień 2010 - 21:27

Wyświetl postUżytkownik Kamil dnia 24 kwietnia 2010 - 11:30 napisał

Odtwarzacze teraz nie są drogie kuzyn kupił LG za 350zł

BR LG za 350zł????????????? :omg: Chyba o DvD chodzi, Br nie są takie tanie, a LG już na pewno nie :(
Też bym kupił odtwarzacz BR, ale do tego musiałby kupić jeszcze nowy TV. Niestety u mnie jeszcze kineskopowy :( Ale tyle kasy ni ma :( :(
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 24 kwiecień 2010 - 21:59

@BlackMetal

Nie no, na Allegro można mniej więcej w tej cenie kupić odtwarzacz BR, tylko czy warto za taką cenę kupować? Czy to nie jakiś badziew?

@Irayo

Racja. Choć gdybym miał plazmę lub LCD to pewnie bym go sobie kupił :D Ale teraz żeby się nie dołować, to tak sobie tłumaczę że po co kupować odtwarzacz BR dla jednego filmu :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 24 kwiecień 2010 - 22:04

@Konrad
Kurcze nie wiem. Kilka postów wyżej też ktoś napisał 400zł. mnie się wydaje, że to strasznie tanio, jak kiedyś oglądałem to Philipsa kosztował ponad 1000zł. A z rok temu na bank z 2tyś. Nie wiem czy to już tak staniało. DvD kosztuje teraz ok 150 ale BR nie wiem.
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 24 kwiecień 2010 - 22:06

Tu jest jakiś odtwarzacz za 389 zł. To chyba tanio jak na Blu-ray... :P Ciekawe, jaki to ma wpływ na jakość. Odtwarzacz Blu-Ray stacjonarny Samsung BD-P1580
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   heniek Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • Rejestracja 2010-04-10
Napisano 24 kwiecień 2010 - 22:10

Odtwarzacze Blu Ray od 300 zł. Ceny już spadają i wydaje mi się, że nie długo będą w granicach 150-200zł za średniej jakości odtwarzacz.

http://allegro.pl/51...d=51761&order=p
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 24 kwiecień 2010 - 22:14

Kurde, gdybym miał możliwość porównania jakości obrazu z DVD i BR na zwykłym CRTku i gdyby się okazało że widać różnicę to chyba bym sobie kupił taki właśnie niedrogi odtwarzacz ;D
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 24 kwiecień 2010 - 22:20

Eee, to skoro to już prawie taniocha, to lepiej jeszcze trochę dociułać i poczekać (jeszcze stanieją) i kupić lepszy :)

Skoro są takie tanie, to czy szykuje się znów jakiś konkurencyjny nośnik?

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 24 kwiecień 2010 - 22:28

Osobiście odradzam kupowania takich tanich odtwarzaczy Blu-Ray. Czytałem opinie o tym Samsung'u i ponoć jest wadliwy. Polecam Panasonic DMP-BD60 mój znajomy go posiada i go chwali, ma dostęp do YouTube'a i cena jest przyzwoita. Wole dorzucić to 300zł i mieć już porządny sprzęt :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (3 strony)
  • +