Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Avatar" na BD w doskonałej jakości James Cameron dotrzymał słowa

Ankieta: "Avatar" na BD w doskonałej jakości (38 użytkowników oddało głos)

Czy posiadasz odtwarzacz Blu-ray?

1. tak (10 głosów [26.32%])

Procent z głosów: 26.32%

2. nie (28 głosów [73.68%])

Procent z głosów: 73.68%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 05 maj 2010 - 18:48

W sumie podobny temat już mamy na forum: Spotkanie. :)
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 06 maj 2010 - 22:21

Byłem wczoraj w Saturnie i mają nową promocję. Mianowicie, przy kupnie Avatara na Blu-ray i drugiego dowolnego filmu, na łączną kwotę 200zł otrzymujemy w prezencie koszulkę + standardowo plakat, do wyboru są cztery wzory: dwa z Jake-m (jeden jako avatar, drugi jako człowiek nieba), Neytiri, i Tsu'Tey-em. Otrzymujemy zatem dwa ekstra gadżety, i gdyby nie wydanie kolekcjonerskie, to kupiłbym Avatara właśnie w Saturnie. Jak ujrzałem to cudo pierwszy raz w FullHD, a konkretnie spot, którego screeny widoczne są na fotce Luka, to oglądałem je tak z 10 razy pod rząd (gdyby leciał cały film, pewnie bym został i obejrzał w całości ;) ). Szczegółowość detali po prostu powala, tego nie da sie nawet opisać, trzeba zobaczyć samemu. W całym sklepie rozsiane są niebieskie pudełka ze ślicznym złotym oczkiem, plakaty, ..., byłem bliski przełamania, ale jednak wytrwam w mękach jeszcze te pół roku.

BTW: będąc w Saturnie skorzystałem z okazji i przetestowałem nowy tv Samsunga 3D, modelu nie pamiętam, i moim zdaniem efekt jest odwrotny niż w kinie, tzn. obraz nie wychodzi z telewizora, tylko do środka, tak jakby miał nas wessać, takie przynajmniej miałem odczucie. Testowany film, "Potwory kontra obcy", sprzedawca mówił, że mają jakieś lepsze filmy na pędraku, tylko gdzieś go posiali i tam efekty są lepsze. (sorki za małego offtopa).
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#43 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 07 maj 2010 - 12:04

Ja jestem w trakcie zbierania na telewizor i odtwarzacz BR ( szkoda tylko że 21,5 cala bo większy się nie zmieści) a wszystko wydam jakieś 1200-1300 zł a marki telewizora nie pamiętam. Czego się nie robi dla avatara :D :D
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 07 maj 2010 - 18:43

Kakadamona, sorry, że muszę to napisać,ale to jest bez sensu, zupełnie
Nie zobaczysz jakości na tak małym TV, zrób to co ja, kup za "stówkę" 22" crt do komputera, mam teraz mitsubishi 2045 i świeci do 2048x2048, który telewizor hd mu podskoczy ? ;) i do tego napęd combo BD za 500zł, będzie lepiej i taniej
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#45 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 07 maj 2010 - 18:59

Cytat

Kakadamona, sorry, że muszę to napisać,ale to jest bez sensu, zupełnie
Nie zobaczysz jakości na tak małym TV, zrób to co ja, kup za "stówkę" 22" crt do komputera, mam teraz mitsubishi 2045 i świeci do 2048x2048, który telewizor hd mu podskoczy ? i do tego napęd combo BD za 500zł, będzie lepiej i taniej

Można podłączyć ten telewizor jako monitor do komputera. A po przyda mi się własny telewizor 2 telewizor jest brata.( i jatko w rodzinie bywa kłócimy się o telewizor kto co ogląda np. ja nie interesuję się piłką nożną a on przeciwnie :D )
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 04 czerwiec 2010 - 07:45

W Niemczech sprzedają Avatara na BR i DVD osobno, za odpowiednio 21 i 15 EUR. Oczywiście nie mam zamiaru tego tam kupować, ale jest jedna sprawa: na pudełku pisze, że wersja DVD ma 155 minut, a wersja BR 165 min. To jakiś lapsus, czy faktycznie te wersje się różnią czymś?
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#47 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 04 czerwiec 2010 - 09:16

Cytat

pisze, że wersja DVD ma 155 minut, a wersja BR 165 min. To jakiś lapsus, czy faktycznie te wersje się różnią czymś?

Wątpię aby wersje się czymś różniły, przecież wersja kolekcjonerska ma wyjść pod koniec 2010 roku (listopad podejrzę) może ta jakiś błąd w nadruku albo taki hak aby więcej płyt Blu-Ray się sprzedało
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 04 czerwiec 2010 - 11:35

Wyświetl postUżytkownik DoktorNo dnia 04 czerwca 2010 - 08:45 napisał

W Niemczech sprzedają Avatara na BR i DVD osobno, za odpowiednio 21 i 15 EUR. Oczywiście nie mam zamiaru tego tam kupować, ale jest jedna sprawa: na pudełku pisze, że wersja DVD ma 155 minut, a wersja BR 165 min. To jakiś lapsus, czy faktycznie te wersje się różnią czymś?

Różnica wynika z tego, że filmy na DVD mają 25 klatek na sekundę, a filmy na Blu-ray 24 klatki na sekundę. Materiał jest ten sam, ale filmy DVD odtwarza się szybciej. Oczywiście oryginał to 24 klatki na sekundę. Ale standard PAL wymaga 25 klatek na sekundę, dlatego wszystkie filmy DVD w Polsce są delikatnie przyspieszone. ;) Na szczęście jest to niewielka zmiana, więc prawie nie widać różnicy.

A że jednak różnica jest, to sam się ostatnio o tym przekonałem. Mam odtwarzacz Blu-ray, który oczywiście odtwarza też płyty DVD. Mój telewizor LCD ma odświeżanie 50 Hz lub 60 Hz. Dla filmów DVD ustawia się 50 Hz. Teraz łatwo policzyć, że każda klatka filmu DVD (25 klatek na sekundę) wyświetlana jest dokładnie dwa razy. W przypadku filmu Blu-ray (24 klatki na sekundę) mój telewizor przestawia się na odświeżanie 60 Hz. Ale nijak się to ma do 24 klatek na sekundę, więc jest tak, że połowa klatek filmu wyświetla się 2 razy, a połowa 3 razy - tak na zmianę - pierwsza klatka - 2 razy, druga - 3 razy, trzecia - 2 razy itd. Przez to film traci na płynności. I dlatego też jeszcze nie obejrzałem tego filmu w całości na Blu-ray, bo dla mnie jest to zbyt poważna wada. Wielu może tego nawet nie zauważyć. Mój wzrok jednak takie rzeczy dostrzega i bardzo mi to przeszkadza.

Z tego też powodu pojawiły się telewizory obsługujące sygnał 1080/24p. Oznacza to, że telewizor ma wtedy odświeżanie 24 Hz, a więc idealnie pasujące do filmu Blu-ray.

Mówię tu o odświeżaniu... ale tak narpawdę chodzi o sygnał. Telewizor, który ma 120 Hz też powinien obsłużyć sygnał 1080/24p, bo wtedy każda klatka filmu może być wyświetlona dokładnie 5 razy, a więc klatki są równomiernie wyświetlane i obraz jest płynny. ;)

Stąd te różnice w czasie. Filmy DVD odtwarzane są ciut szybciej, ale zawierają taką samą treść.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 04 czerwiec 2010 - 15:59

OK, dzięki, teraz wszystko jasne. :)

Jedna ciekawa rzecz: film w kinie tradycyjnym (35mm) jest odtwarzany z szybkością 25 kl/sek. Czasami w niektórych scenach zauważyłem, że jakby brakowało klatek, i ruchy były zbyt skokowe (chodzi o wręcz sekundę, np. w scenie w której Jake podbiega do swojego nowego Ikrana z nad przepaści). Słyszałem, że "Avatar" był kręcony z myślą o większej ilości klatek na sekundę.
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 04 czerwiec 2010 - 17:12

Ja tam akurat nie zauważyłem, żeby brakowało jakiś klatek. :P Ale trochę się zastanawiam, czemu kino wciąż oferuje tylko 24 klatki na sekundę, skoro pierwsza lepsza kamera nagrywa 50 (PAL) lub 60 (NTSC). Filmy VHS nagrywane zwykłą kamerą miały właśnie taką szybkość klatek, ale już pełnometrażowy film ma tylko 24 (współczesne kamery Full HD oczywiście bez problemu nagrywają 50 lub 60). A może chodzi o to, że wciąż wszędzie są stare kina analogowe, które nie potrafią wyświetlić więcej i producenci wciąż kręcą filmy z myślą o takich kinach...

Mam nadzieję, że gdy już ostatecznie kina cyfrowe zastąpią kina analogowe, to się to w końcu zmieni. :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   pandor Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 32
  • Rejestracja 2010-03-18

Napisano 04 czerwiec 2010 - 18:42

@Luke, filmy mają 24-25 a nie 50-60 klatek, ponieważ bardziej opłaca się powiększać rozdzielczość niż ilość klatek. Zwiększając ilość klatek nie polepszymy jakości w taki sposób jak wprowadzenie HD. Podniesienie ilości klatek z 25 do 50 spowodowałoby konieczność zwiększenia strumienia Video 2 razy. Więc film przy tej samej kompresji musiałby mieć 2 razy mniejszą rozdzielczość.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 04 czerwiec 2010 - 21:37

Te kinowe filmy tak, ale te nagrywane własną kamerą mają przeważnie 50-60. Mam nagranie z 1991 roku, kiedy byłem mały i ono ma właśnie ma 60 klatek na sekundę. Nagrywane było kamerą analogową na kasecie VHS. Dzisiejsze kamerki też tak nagrywają, praktycznie wszystkie. Do niedawna problem z rozmiarem strumienia rozwiązywało się przez zastosowanie przeplotu (czyli przesyłało się dwie klatki filmu na raz, które były o połowę mniejsze), ale teraz kamery potrafią nagrywać tak duży strumień bez przeplotu. Mam na komputerze nagranie od wujka prosto z kamery - rozdzielczość 1440 x 1080 i 60 klatek na sekundę - w USA to standard. :)

Wystarczy włączyć telewizję, jakieś wiadomości, filmy dokumentalne, czy relacje sportowe - tam przeważnie masz 50 lub 60 klatek na sekundę, które wciąż uzyskuje głównie przez przeplot, chyba że masz kanały HD.

Ale w sumie te 24 klatki na sekundę jeszcze nie są takie złe. Ważne, by były wyświetlane równomiernie, a o to już trudno.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#53 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 23 listopad 2010 - 16:22

ja już kupiłem swój odtwarzacz ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#54 Użytkownik jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 257
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 01 luty 2011 - 10:16

Ja mam i odtwarzacz i film, mówię wam jakie kolory. Toruk normalnie czerwieńszy od krwi, ale znowu nie przesadnio jaskrawe kolory. Kiedy Neytiri znalazła Jake'a i już nie było pochodni to się kolory na meblach aż odbijały. Mówię wam po prostu jakbyś był tam naprawdę! Jeszcze rozszerzona wersja na blu-ray to to już się nazywa dopracowany film! A Thanator jaki czarny fajny, a te wszystkie błękity, fiolety i w ogóle!
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Mój YT ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#55 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 01 luty 2011 - 10:37

Wyświetl postUżytkownik Arasapa dnia 01 luty 2011 - 10:16 napisał

Ja mam i odtwarzacz i film, mówię wam jakie kolory. Toruk normalnie czerwieńszy od krwi, ale znowu nie przesadnio jaskrawe kolory. Kiedy Neytiri znalazła Jake'a i już nie było pochodni to się kolory na meblach aż odbijały. Mówię wam po prostu jakbyś był tam naprawdę! Jeszcze rozszerzona wersja na blu-ray to to już się nazywa dopracowany film! A Thanator jaki czarny fajny, a te wszystkie błękity, fiolety i w ogóle!

to zasługa telewizora. zapewne masz led
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#56 Użytkownik jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 01 luty 2011 - 10:57

Ja kiedy pierwszy raz odpaliłem avatara z odtwarzacza dvd(TV 29'') to tak walneło kolorami,że aż do przesady :D .W inny filmach tego nie było.

Najlepsze jest to że DVD ma regulacje koloru i było ustawione na 0 i kolory musiałem troche osłabić .Bo inaczej biło po oczach.

sklejam/ Xantis
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#57 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1308
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 01 luty 2011 - 15:59

jeśli gdzieś pisze żeby nie pisać 2 postów pod rząd to tyczy się to wszystkich użytkowników we wszystkich tematach/ Xantis

wracają do tematu DVD może mieć dobre kolory ale na pewno nie będzie miał jakości którą oferuje BD

Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 01 luty 2011 - 17:42

Celowo przyciemniają, aby wywołać wrażenie większej ostrości. Niektóre starsze filmy są zgrywane z taśm-matek dla VHS i LD - stąd te kombinacje... Pisałem o tym już.
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#59 Użytkownik jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 01 luty 2011 - 19:26

Odtwarzacz BD i TV o przekątnej takiej jak u Jake w domu(chyba 100'') i dopiero można oglądać :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (3 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2