"Avatar" na BD w doskonałej jakości James Cameron dotrzymał słowa
Napisano 06 maj 2010 - 22:21
BTW: będąc w Saturnie skorzystałem z okazji i przetestowałem nowy tv Samsunga 3D, modelu nie pamiętam, i moim zdaniem efekt jest odwrotny niż w kinie, tzn. obraz nie wychodzi z telewizora, tylko do środka, tak jakby miał nas wessać, takie przynajmniej miałem odczucie. Testowany film, "Potwory kontra obcy", sprzedawca mówił, że mają jakieś lepsze filmy na pędraku, tylko gdzieś go posiali i tam efekty są lepsze. (sorki za małego offtopa).

Fìkifkey alor yawne lu oeru
Napisano 07 maj 2010 - 18:43
Nie zobaczysz jakości na tak małym TV, zrób to co ja, kup za "stówkę" 22" crt do komputera, mam teraz mitsubishi 2045 i świeci do 2048x2048, który telewizor hd mu podskoczy ?
Napisano 07 maj 2010 - 18:59
Cytat
Nie zobaczysz jakości na tak małym TV, zrób to co ja, kup za "stówkę" 22" crt do komputera, mam teraz mitsubishi 2045 i świeci do 2048x2048, który telewizor hd mu podskoczy ? i do tego napęd combo BD za 500zł, będzie lepiej i taniej
Można podłączyć ten telewizor jako monitor do komputera. A po przyda mi się własny telewizor 2 telewizor jest brata.( i jatko w rodzinie bywa kłócimy się o telewizor kto co ogląda np. ja nie interesuję się piłką nożną a on przeciwnie

Napisano 04 czerwiec 2010 - 07:45
Napisano 04 czerwiec 2010 - 09:16
Cytat
Wątpię aby wersje się czymś różniły, przecież wersja kolekcjonerska ma wyjść pod koniec 2010 roku (listopad podejrzę) może ta jakiś błąd w nadruku albo taki hak aby więcej płyt Blu-Ray się sprzedało

Napisano 04 czerwiec 2010 - 11:35
Użytkownik DoktorNo dnia 04 czerwca 2010 - 08:45 napisał
Różnica wynika z tego, że filmy na DVD mają 25 klatek na sekundę, a filmy na Blu-ray 24 klatki na sekundę. Materiał jest ten sam, ale filmy DVD odtwarza się szybciej. Oczywiście oryginał to 24 klatki na sekundę. Ale standard PAL wymaga 25 klatek na sekundę, dlatego wszystkie filmy DVD w Polsce są delikatnie przyspieszone.
A że jednak różnica jest, to sam się ostatnio o tym przekonałem. Mam odtwarzacz Blu-ray, który oczywiście odtwarza też płyty DVD. Mój telewizor LCD ma odświeżanie 50 Hz lub 60 Hz. Dla filmów DVD ustawia się 50 Hz. Teraz łatwo policzyć, że każda klatka filmu DVD (25 klatek na sekundę) wyświetlana jest dokładnie dwa razy. W przypadku filmu Blu-ray (24 klatki na sekundę) mój telewizor przestawia się na odświeżanie 60 Hz. Ale nijak się to ma do 24 klatek na sekundę, więc jest tak, że połowa klatek filmu wyświetla się 2 razy, a połowa 3 razy - tak na zmianę - pierwsza klatka - 2 razy, druga - 3 razy, trzecia - 2 razy itd. Przez to film traci na płynności. I dlatego też jeszcze nie obejrzałem tego filmu w całości na Blu-ray, bo dla mnie jest to zbyt poważna wada. Wielu może tego nawet nie zauważyć. Mój wzrok jednak takie rzeczy dostrzega i bardzo mi to przeszkadza.
Z tego też powodu pojawiły się telewizory obsługujące sygnał 1080/24p. Oznacza to, że telewizor ma wtedy odświeżanie 24 Hz, a więc idealnie pasujące do filmu Blu-ray.
Mówię tu o odświeżaniu... ale tak narpawdę chodzi o sygnał. Telewizor, który ma 120 Hz też powinien obsłużyć sygnał 1080/24p, bo wtedy każda klatka filmu może być wyświetlona dokładnie 5 razy, a więc klatki są równomiernie wyświetlane i obraz jest płynny.
Stąd te różnice w czasie. Filmy DVD odtwarzane są ciut szybciej, ale zawierają taką samą treść.
Napisano 04 czerwiec 2010 - 15:59
Jedna ciekawa rzecz: film w kinie tradycyjnym (35mm) jest odtwarzany z szybkością 25 kl/sek. Czasami w niektórych scenach zauważyłem, że jakby brakowało klatek, i ruchy były zbyt skokowe (chodzi o wręcz sekundę, np. w scenie w której Jake podbiega do swojego nowego Ikrana z nad przepaści). Słyszałem, że "Avatar" był kręcony z myślą o większej ilości klatek na sekundę.
Napisano 04 czerwiec 2010 - 17:12
Mam nadzieję, że gdy już ostatecznie kina cyfrowe zastąpią kina analogowe, to się to w końcu zmieni.
Napisano 04 czerwiec 2010 - 18:42
Napisano 04 czerwiec 2010 - 21:37
Wystarczy włączyć telewizję, jakieś wiadomości, filmy dokumentalne, czy relacje sportowe - tam przeważnie masz 50 lub 60 klatek na sekundę, które wciąż uzyskuje głównie przez przeplot, chyba że masz kanały HD.
Ale w sumie te 24 klatki na sekundę jeszcze nie są takie złe. Ważne, by były wyświetlane równomiernie, a o to już trudno.
Napisano 01 luty 2011 - 10:16
Napisano 01 luty 2011 - 10:37
Użytkownik Arasapa dnia 01 luty 2011 - 10:16 napisał
to zasługa telewizora. zapewne masz led

Napisano 01 luty 2011 - 10:57
Najlepsze jest to że DVD ma regulacje koloru i było ustawione na 0 i kolory musiałem troche osłabić .Bo inaczej biło po oczach.
sklejam/ Xantis
Napisano 01 luty 2011 - 17:42

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox