Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Watykan: "Avatar to technologia bez emocji" Watykańskie media krytykują Avatar'a.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   MoP Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 102
  • Rejestracja 2010-03-29
Napisano 24 kwiecień 2010 - 23:52

Watykańskie media ostro skrytykował "Avatara" Jamesa Camerona, określając superprodukcję jako "Technologię bez emocji".

Taką opinię wyraziły Radio Watykańskie i dziennik "L'Osservatore Romano".

Watykańska gazeta zwróciła uwagę na "ogromne koszty i efekty specjalne najnowszej generacji" przypominając, że film wyprodukowano za rekordową sumę ponad 400 milionów dolarów. A za tymi obrazami kryje się niewiele.

"Tyle zdumiewającej technologii, która oczarowuje, ale mało prawdziwych emocji, ludzkich emocji w świecie alienów, choć jest on nadzwyczajnie wymyślony i przedstawiony" - pisze dziennik.

Według "L'Osservatore Romano" efekt wizualny jest "fascynujący", ale pozbawiony głębi. "Wszystko sprowadza się do bardzo prostej antyimperialistycznej i antymilitarnej paraboli, ledwie naszkicowanej, która nie ma takiej żarliwości, jak filmy bardziej zaangażowane na tym froncie".

Radio Watykańskie negatywnie oceniło zaś "panteizm" filmu Camerona wytykając mu, że "zręcznie wyżyma wszystkie pseudodoktryny, które czynią z ekologii religię tego tysiąclecia" i że "popada w sentymentalizm".

"Avatar" ze wszystkimi jego "technologicznymi cudami" nie przejdzie do historii kina i to mimo spodziewanych także we Włoszech rekordowych wpływów do kas - zaznaczyły watykańskie media.

Oryginał

Co o tym sądzicie? Avatar jest w dziale filmów i ksiąg zakazanych obok teorii heliocentrycznej Kopernika :D (żart)
Źródło: www.polskieradio.pl
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 341
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 25 kwiecień 2010 - 01:19

Czasami na prawdę nie chce mi się już słuchać tych żartów które gadają w Watykanie :( Po prostu brak mi słów. Myślałem że kościół uzna ten film za godny uwagi i że przekazuje on ważne prawdy. Szkoda mi że widzą go jako płytki film na którym się tylko zarabia kasę :(
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 25 kwiecień 2010 - 07:50

Wyświetl postUżytkownik MoP dnia 25 kwietnia 2010 - 00:52 napisał

Tyle zdumiewającej technologii, która oczarowuje (...) jest on [świat] nadzwyczajnie wymyślony i przedstawiony.

Według "L'Osservatore Romano" efekt wizualny jest "fascynujący".

Jak dla mnie to nie jest jakaś szczególnie ostra krytyka. Jeśli chcesz zobaczyć, jak wygląda ostra krytyka, to wejdź na filmweb, gdzie Avatara nazywa się gniotem, najgorszym filmem wszechczasów itp. :P A tu zwykła ocena osoby, której film zwyczajnie nie przypadł do gustu. Jak dla mnie - nic nadzwyczajnego. ;) Każdy ma inny gust, to normalne.

I nigdzie nie widziałem informacji, żeby Avatara ogłoszono zakazanym dziełem. :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Jecht Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-04-01
Napisano 25 kwiecień 2010 - 08:40

Muszę uważać bo mohery naślą na mnie wielkiego inkwizytora i spalą na stosie za moje panteistyczne przekonania xD

A Watykan marudzi raczej dla zasady niż dla efektu ;P Bo inaczej musiałby gnoić 95% filmów świata ( Hi, Piła )
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ake'tuan Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 135
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 25 kwiecień 2010 - 08:46

Watykan to tak naprawdę nie ma prawa głosu w żadnej sprawie poza religią i jeśli rzeczywiscie reprezentuje tego swojego boga = niech reprezentują to co on stworzył czyli właśnie całe życie które nas otacza a nie pierdolą za przeproszeniem byle pierdolić.
Spoiler
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
The Best Movie Ever.
-3
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 25 kwiecień 2010 - 09:00

Dziennikarz Watykanu ma takie samo prawo głosu jak każdy. Co w tym złego, że mu się film nie podobał? Jest wiele krytycznych recenzji i jakoś się ich szczególnie nikt nie czepia, a jak coś pochodzi z watykańskiego radia to od razu wielkie oburzenie... Nie rozumiem. :O
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 25 kwiecień 2010 - 09:16

A niech sobie krytykuje lamnie nic to nie znaczy. Avatar jest niezłym filmem i nic tego nie zmieni. A w Polsce avatar nie krytykował ( chyba nie wiem bo nie słucham ) „ katolicki głos w twoim domu” ( radio Maryja dla nie kapujących ) :D :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 25 kwiecień 2010 - 09:30

Po pierwsza media watykańskie, to nie oficjalne stanowisko Watykanu, a więc nie Kościół.
Sam Watykan nie wypowiadał się na temat Avatara. Dlatego rozmawiamy teraz o opinii dziennikarza, a nie o opinii kościoła. Trzeba rozróżnić, bo potem wychodzą dziwne rzeczy...
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
2
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Ake'tuan Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 135
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 25 kwiecień 2010 - 10:43

ale tu chodzi o to że WAtykan to panstwo koscielne a wpierncizają się ze swoją pseudomądrością wszędzie a tak naprawdę gówniane pojęcie o czymkolwiek mają. nawet o religii. wystarczy ich posłuchać. banda pedofili i zboków w kieckach. oni niech sie zajmą własnym podwórkiem a nie decydują o tym czy prezerwatywy są dobre dla innych czy nie bo najczęscięj tym się zajmują.

a akurat wierzę że media watykanskie są niezalezne od klech - akurat.
Spoiler
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
The Best Movie Ever.
-3
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 25 kwiecień 2010 - 12:35

Kościół jest instytucją założoną przez Chrystusa - naszego Stwórcę. Jest po to, aby głosić Prawdę i prowadzić nas do Boga. Nie wypowiedział się na temat Avatara bo ten film nie głosi jakiś antychrześcijańskich wartości. To wspaniała historia o miłości i o tym, że powinniśmy szanować naszą planetę oraz suwerenność innych narodów.

A to, że jakiemuś dziennikarzowi (który może nawet jest księdzem, co nie ma żadnego znaczenia, bo ksiądz jest tak samo człowiekiem jak każdy z nas) ten film się nie podobał, nie oznacza, że takie jest stanowisko Kościoła. Jednym się film podoba, innym nie. To nie jest powód, żeby krytykować Kościół.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 25 kwiecień 2010 - 17:38

@Ake'tuan

Regulamin napisał:

Zabrania się publikowania na forum treści (...) obrażających czyjeś uczucia religijne

Myślę że nie muszę nic dodawać. Jeszcze jeden taki post, a będę zmuszony wlepić warna.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Srung Taronyu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 99
  • Rejestracja 2010-04-17
Napisano 26 kwiecień 2010 - 18:19

A mi to nie przeszkadza jak im się Avatar nie podoba niech nie oglądają!
DODAŁEM TO NA MARGINESIE NIE MUSISZ TEGO CZYTAĆ JEŚLI NIE CHCESZ!
A wiecie że Kościół zakazał drukowania w Biblii, Księgi Enocha (Która opisuje dzieje pewnego mężczyzny, który ma przyjść na świat i go zbawić, dokładnie jak Chrystus! :O) i Księgi Jubileuszy, która traktuje o Czuwających, którzy rzekomo są synami i córkami, Aniołów i Ziemskich kobiet. I według tej Księgi ma się rozegrać walka miedzy Czuwającymi, a Ludźmi. I to ma być Apokalipsa.
Kliknij nic cię to nie kosztuje, a mi się przyda!

Oto moje zasady:
I. Jeśli masz coś do mnie powiedz mi to prosto w twarz.
II. Jeśli już masz mi coś do powiedzenia to zrób to poprawnie ortograficznie i składniowo.
III. Nigdy nie słucham i nie rozmawiam z tchórzami i idiotami.
IV. Nie wyzywaj mnie ani nie obrażaj, bo mocny na odległość to każdy jest.
V. Wyrażam własną opinię, ale nie podważam niczyich opinii.
VI. Każdy ma swój gust, jeśli mój ci się nie podoba to się nie odzywaj.
VII. Nie lubię niesprawiedliwych ludzi i sądów.
VIII. Nie muszę ciebie lubić, ty mnie też, ale tolerujmy się nawzajem.
IX. Nie pytaj gdzie coś znaleźć tylko sam poszukaj, chyba ze już nie możesz znaleźć.
X. Zanim do mnie napiszesz z pytaniem przemyśl je przynajmniej trzy razy.
To są moje zasady, jeśli ci się nie podobają mam jeszcze inne...
XI. Nie tępię leni, tępię idiotów.

Wujek Google nie boli!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 26 kwiecień 2010 - 21:56

Wyświetl postUżytkownik Luke dnia 25 kwietnia 2010 - 13:35 napisał

A to, że jakiemuś dziennikarzowi (który może nawet jest księdzem, co nie ma żadnego znaczenia, bo ksiądz jest tak samo człowiekiem jak każdy z nas)

Myślę, że ksiądz (mimo, że człowiek) cechuje się trochę innymi "prawami". Nie obrażając nikogo, dla mnie ksiądz jest trochę wyżej niż my (przynajmniej powinien być, wiadomo, że nie każdy jest), taki kapłan z prawdziwego powołania, jest wybrany przez Boga, jest nie jako pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem. Nie każdy człowiek taki jest.

Jest wiele pism, które nie ujrzą światła dziennego bo je kościół utajnił. Przeczą wierze chrześcijańskiej, a są z nią związane. Kościół mówi nam to co chce, to co "uważa za słuszne".
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Srung Taronyu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 99
  • Rejestracja 2010-04-17
Napisano 27 kwiecień 2010 - 09:11

No ale te Księgi można znaleźć w Biblii Judasza, jeśli chętni chcą wiedzieć.
Kliknij nic cię to nie kosztuje, a mi się przyda!

Oto moje zasady:
I. Jeśli masz coś do mnie powiedz mi to prosto w twarz.
II. Jeśli już masz mi coś do powiedzenia to zrób to poprawnie ortograficznie i składniowo.
III. Nigdy nie słucham i nie rozmawiam z tchórzami i idiotami.
IV. Nie wyzywaj mnie ani nie obrażaj, bo mocny na odległość to każdy jest.
V. Wyrażam własną opinię, ale nie podważam niczyich opinii.
VI. Każdy ma swój gust, jeśli mój ci się nie podoba to się nie odzywaj.
VII. Nie lubię niesprawiedliwych ludzi i sądów.
VIII. Nie muszę ciebie lubić, ty mnie też, ale tolerujmy się nawzajem.
IX. Nie pytaj gdzie coś znaleźć tylko sam poszukaj, chyba ze już nie możesz znaleźć.
X. Zanim do mnie napiszesz z pytaniem przemyśl je przynajmniej trzy razy.
To są moje zasady, jeśli ci się nie podobają mam jeszcze inne...
XI. Nie tępię leni, tępię idiotów.

Wujek Google nie boli!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 01 maj 2010 - 16:50

To jeszcze jeden dowód że ludzie mają różne gusta. Nie każdy musi przecież lubić to, co lubią inni. Szanuje takie osoby którym się avatar nie spodobał i uważam że takie osoby powinny szanować też tych, którym się on spodobał. Nie rozumiem po co aż tak ostro coś krytykować. Mi jak się coś nie podoba to po po prostu mówię że mi nie przypadło do gustu, a nie wymyślam jakiś nie stworzonych rzeczy na ten temat. A co do tego księdza, to ja uważam ,że ma takie same prawa co i zwykli ludzie. Tyle, że ma do wykonania pewne ważne, i nie łatwe ,,zadanie", wygłaszać nauki Chrystusa, być naszym łącznikiem z Bogiem i nawracać nas na właściwą ścieżkę. Fakt że należy się księdzą duży szacunek. (oczywiście takim, którzy naprawdę dobrze wypełniają swoje powołanie)
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
Strona 1 z 1