Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Akcja sadzenia miliona drzew

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Aqua Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-03-02
Napisano 22 styczeń 2011 - 13:17

Wyświetl postUżytkownik Toruk Macto dnia 22 styczeń 2011 - 10:44 napisał

Jakieś drzewka sadzą. No niby tak ale wystarczy spojrzeć na taką szkółkę chociażby sosen. To jest PLANTACJA, tam sadzi się drzewka w rzędach ipt. Dla mnie powinni posadzić takie już zdolne do tego że nic ich tam w lesie nie zje, w tym właśnie lesie i czekać co się z nimi stanie. Jeśli zginą będą dla kogoś może nie pokarmem, ale rozłożą się i będą częścią ściółki.
Właściwie nie wiem po co drzewa się wycina. Jak są chore-Ok. Jak zargażają ludziom bo mogą się zwalić na pobliskie domy-Ok. Ale przecież mnóstwo drzew jest wycinanych ot, tak bo muszą iść na opał itp. Powiem że cholernie mnie to wkurza

Ciekawi mnie jakie drzewa posadzili czy tylko 1 gatunek na danym obszarze czy wiele w celu zwiększenia bioróżnorodności.

Właśnie o to chodzi by część tych drzew coś zjadło, wtedy staną się one naturalną częścią ekosystemu (obieg materi), a nie będą jak betonowe/stalowe drzewa (słupy elektryczne) w lesie.

Drzewa wycina się bo to jest dobro naturalne,odnawialne tak samo jak korzysta się z wody, powietrza itd.
Wodę można znów oczyścić i będzie zdatna do picia lub mycia. Drzewa można znów posadzić, albo poczekać, aż same odrosną.
Rozsądni ludzie przystosowują się do świata.
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw

Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 22 styczeń 2011 - 23:15

W Polsce gospodarka leśna stoi na dobrym poziomie, zatem my nie mamy na co za bardzo narzekać. Te, które wycinają w lesie, są wycinane bo muszą zostać wycięte. Ale spokojnie na ich miejsce przyjdą nowe. Drzewa pod wycinkę dzieli się na 4 klasy (A, B, C, i D) gdzie A to oczywiście najdoskonalsze drzewko. Świerki istebniańskie są znane chyba na całą Europę. Miałem okazję na żywo oglądać te "choinki". Są perfekcyjne. Takie drzewa sadzi się tylko ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion, ze specjalnie wyselekcjonowanych Drzew Doborowych. Taka selekcja trwa latami. Gdy takie drzewo się zetnie raczej nie idzie na opał tylko na aukcję (o ile wcześniej nie zostało już kupione). Ceny mogą sięgać kilkunastu tysięcy za kubik, a gdzie tam całe drzewo. Na co idą? Różnie. Okleiny, meble, rzeźby, różne wykończenia np w drogich samochodach, samolotach itp. Drzewo znów wraca do łask. Jest coraz większy popyt na nie. Gorzej tam gdzie się je wycina pod np. autostrady, hotele, sklepy itd. Ale dzięki takim akcjom może być lepiej. Jednak aby zachować równowagę po wycięciu jednego dorosłego buka (ok. 100 lat) trzeba by posadzić kilkaset małych buczków (aby produkcja tlenu była taka sama). Drzewo rośnie baaaaaaardzo długo a wycina się je w kilka sekund

Wydaje mi się, że już kiedyś to pokazywałem :P
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 341
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 22 styczeń 2011 - 23:51

Tych filmików nie pamiętam (pewnie dla tego, że mam sklerozę :P) ale coś tam kiedyś było o Harvesterach. Szczerze mówiąc to te maszyny mnie przerażają :(

Co do wycinania i sadzenia drzew to nie jest źle. Byle tylko utrzymać równowagę i pilnować żeby za dużo nie ściąć, ale to już się troszczą leśniczy. Właściwie to od zawsze drzewa ulegały wymianie (tak jak wszystkie organizmy żywe) tyle że ludzie teraz to przyśpieszyli i przez to drzewa są o wiele młodsze i lasy w pewnych miejscach zaczynają wyglądać sztucznie :(
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Aqua Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-03-02
Napisano 23 styczeń 2011 - 19:31

Wyświetl postUżytkownik Silmean Farotherenin dnia 22 styczeń 2011 - 23:51 napisał

Właściwie to od zawsze drzewa ulegały wymianie (tak jak wszystkie organizmy żywe) tyle że ludzie teraz to przyśpieszyli i przez to drzewa są o wiele młodsze i lasy w pewnych miejscach zaczynają wyglądać sztucznie :(

Wyglądają sztucznie bo sadzi się je pod linijkę. Gdzie w naturze występują nie naturalnie proste kształty ? Tylko tam gdzie dotknął się człowiek.

Na początku(epoka kamienia łupanego itd.) ludzie nie wycinali drzew bo nie mieli do tego narzędzi.
Później pojawiły się siekiery, ludzie wycinali mało drzew, ale płacili za to własną krwią i potem.
Później pojawiły się piły elektryczne, ludzie wycinają więcej drzew ,ale dalej się przy tym męczą i zużywają ropę/benzynę do pił, czyli dodatkowo zatruwają środowisko.
W niedalekiej przyszłości (jak widać na załączonym wyżej filmiku), ludzie będą wycinać jeszcze więcej hektarów lasów za dotknięciem "czarodziejskiej wajchy" i dodatkowo jeszcze mocniej zatruwać środowisko.

Hmmm...
Rozsądni ludzie przystosowują się do świata.
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw

Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Veruis Ikona

• Skxawng
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 98
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 23 styczeń 2011 - 22:32

Liczba wycinanych lasów zależy już od rządzu na danym terenie. W Polsce wycinane są drzewa tylko potrzebne a i tak w ich miejsce są sadzone nowe. Oczywiście zależy to, czy nasze lasy państwowe zostaną sprywatyzowane, bo wtedy może być różnie...
"Ależ ja mam paskudny uśmiech [...] ależ ja mam paskudną gębę, ależ ja paskudnie mrużę oczy. Więc tak wyglądam? Zaraza"

Wieczny Ogień, A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 23 styczeń 2011 - 23:48

Komentarz Jima: "Z pewnością mam osobiste poczucie odpowiedzialności, ponieważ stworzyłem film na ten temat. Dlaczego? Ponieważ dla mnie osobiście [ten temat] był ważny. To nie było tak, że studio powiedziało: 'Chcemy, abyś nakręcił film o ochronie środowiska'. Nie... Oni powiedzieli: 'Czy istnieje jakakolwiek możliwość, aby tych hipisowskich bredni o ściskaniu drzew było mniej?'"

Źródło:
www.ecorazzi.com

Użytkownik Luke edytował ten post 19 marzec 2011 - 10:04
Powód edycji: Poprawiłem tłumaczenie słów dotyczących "ściskania drzew".

Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Ake'tuan Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 135
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 24 styczeń 2011 - 09:57

postawa foxa dla mnie jest ukazana "doskonale" przez to że jednym z patronów medialnych Avatara był... MCDONALDS! ta banda chciwych morderców i śmieciarzy (pracowałem w mcdonaldzie i to w małym - nie wyobrazacie sobie JAKIE ilości śmieci są tam produkowane dziennie). dla mnie fox to tylko patrzy na kasę żeby jak najwięcej wyciągnąć. dlatego słuchajmy tego co mówi Jim a nie wytwórnia... ciężki mi uwierzyć żeby wytwórnię aż tak obchodziło środowisko naturalne... lubią ten film bo kupę kasy zarobił. i tyle... skxawng fox. :(
Spoiler
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
The Best Movie Ever.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   matino3 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 16
  • Rejestracja 2011-01-20
Napisano 24 styczeń 2011 - 14:09

A ja sobie posadziłem cytrynkę w doniczce i jest fajnie:D

a ja mam 12 jabłoni i co z tego, post nie związany z tematem * / Xantis

*niby o drzewkach ale kompletnie nie związany z tematem
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 25 styczeń 2011 - 09:03

W lecie była akcja ekologiczna w Krakowie, rozdawali na błoniach sadzonki drzew w zamian za chyba 20 pustych puszek. Przyszli do mnie znajomi czy przypadkiem nie mam paru, jak im dałem dwa 120l worki zgniecionych, to dostali mały zagajnik do posadzenia :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 262
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 06 luty 2011 - 19:57

Ja na Dzień Ziemii zasadziłam krzak, całkiem ładnie rośnie :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Mój YT ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Artem Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 76
  • Rejestracja 2011-02-08
Napisano 09 luty 2011 - 21:24

My w trójmiescie mieliśmy zbieranie opon, i też dawali sadzonki :P
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 17 luty 2011 - 15:23

A ja tam mieszkam w Zielonce i zieleni mi nie brakuje. :) Pamiętam, że gdy wcześniej mieszkałem w Ciechanowie w szarym bloku, zawsze brakowało mi tam drzew. Im więcej wokół drzew, tym jest przecież przyjemniej i to nie tylko na wiosnę, gdy drzewa kwitną, ale też zimą, gdy na ich gałęziach odkłada się śnieg - piękny widok. :)

Podoba mi się koncepcja tworzenia ogrodów na dachach wieżowców. Nie mogę sobie teraz przypomnieć, gdzie to widziałem, ale według mnie pomysł jest genialny. Przecież to jest tyle przestrzeni! Można by było tworzyć mosty pomiędzy wieżowcami, żeby przechodzić z jednego ogrodu do drugiego. Przed moimi oczami rysuje się teraz futurystyczny świat pełen wysokich budowli, na których rozpościerają się rozległe parki z zieloną trawą i gęstymi koronami drzew... @_@
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 17 luty 2011 - 16:03

Z taką nazwą miejscowości to rzeczywiście nawet w środku zimy można czuć bliskość przyrody. <3 U mnie ma miejsce zjawisko odwrotne, coraz więcej wycinek i przystrzyżeń okolicznych drzew bo sąsiadom przeszkadzają i zabierają światło. Krzaków i krzewów też coraz mniej, ech powoli zaczynam mieszkać na jałowej pustyni. -_-
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 17 luty 2011 - 17:01

No panowie ja mieszkam w Białymstoku które od dawna nosi miano najzieleńszego miasta w Polsce. Jake że mieszkam na obrzeżach to mam blisko do lasów a nawet mam 5ha własnego mieszanego lasu - liściasto iglastego. odkryłem też fajne miejsce koło Sowlan. jak zaczęłam szukać historii tego miejsca. ku mojemu zaskoczeniu jest to teren dawnego wysypiska śmieci :O, nie panuje tam smród a uformowane w górki i zasypane grubą warstwą piachu śmieci zaczęły zarastać lasem. Fajnie tam się siedzi i marzy (zawsze siędę i marze na pierwszej górce od lewej )

a to te górki
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 19 luty 2011 - 17:39

Też mieszkam w "zielonym mieście". Choć takie miano bardziej pasowało do mojej miejscowości kilka lat temu bo teraz można zaobserwować tendencję do regulowania ilości drzew. Kiedyś było ich więcej. Teraz panuje trend na eksponowanie murów budynków. Mimo wszystko lokalizacja miasta jest bardzo piękna, naturalna. Nie ma problemu ze znalezieniem spokojnego i cieszącego oko miejsca.
Tutaj jest widok na moje miasto z lotu ptaka :P
Okolice z góry wyglądają nieziemsko.
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 19 luty 2011 - 18:20

no jak tak przejrzałem Białystok z lotu ptaka to niemal wszędzie są powciskane drzewa http://www.zlotuptak...stok/flash.html
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Eytukan Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 20
  • Rejestracja 2011-02-19
Napisano 20 luty 2011 - 17:29

Szkoda tylko tego że drzewa długo rosną ale warto czekać na ujrzenie bogactwa matki natury @_@
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2