Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Ogólne dyskusje
  • > Środowisko naturalne
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (7 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • ←
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ludzie i natura

#121 Użytkownik nie jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 464
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 08 luty 2012 - 19:06

Ja jeszcze od czasu do czasu oglądam TV, ale to głównie programy dokumentalne(discovery chanel, national geographic). Inne kanały unikam, gdyż nic ciekawego poza kupą reklam nie oferują :/
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#122 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 15 marzec 2012 - 22:01

Polecam do obejrzenia ten film dokumentalny:

Nie tak dawno oglądaliśmy go na wykładach z meteorologii, ciężko stwierdzić ile w nim prawdy a ile nie ale ma on sporą wartość bo daje wiele do myślenia. O tym czy faktycznie istnieje globalne ocieplenie nadal nie można w 100% stwierdzić, na zajęciach też nam to podkreślają, że jak na razie to od nas zależy czy w to wierzymy czy nie bo na ten moment to przypuszczenia. To co jest pewne to efekt cieplarniany, pytanie czy zafunduje on nam globalne ocieplenie?
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#123 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 17 marzec 2012 - 16:24

Widziałem to kiedyś, nie całe ale większość. Ten gość startował na prezydenta Ameryki ale przegrał z Bushem jak dobrze pamiętam, i poświęcił się popularyzacji wiedzy o środowisku naturalnym. Właściwa osoba na właściwy miejscu. Znana, medialna osoba dotrze do większej ilości osób a o to głównie chodzi.

Według wykresów, które tam pokazuje (szczególnie wykres obrazujący stężenie co2 w atmosferze na przestrzeni kilku tysięcy lat) można odnieść wrażenie, że jednak coś jest na rzeczy, że globalne ocieplenie jest a przez działalność człowieka jest większe i postępuje szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Ale czy tak jest na prawdę to nie wiem ani ja ani oni. Natomiast jest jedna sprawa, którą wiadomo na pewno, a mianowicie każdy człowiek powinien się na chwilę zatrzymać i przemyśleć swoje postępowanie względem środowiska naturalnego i wyciągnąć z niego wnioski. Bo nawet jeśli efekt cieplarniany nie jest spowodowany nieudolną, globalną gospodarką światową to gospodarka ta z całą pewnością nie jest dla naszej planety korzystna. Jeżeli ktoś myśli, że jego osoby to nie dotyczy bo on z globalną gospodarką nie ma nic wspólnego to niech dziś wieczorem pomyśli nad tym wykresem:

Ja -> Mój Dom -> Moje Okolica -> Moje Miasto -> Moje Województwo -> Mój Kraj -> Świat, W Którym Żyjemy.

"To my należymy do Świata, a nie Świat do nas".
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#124 Użytkownik nie jest zalogowany   Aqua Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-03-02
Napisano 17 marzec 2012 - 19:58

He he BlackMetal napisałeś Nasz Świat, a później, że świat do nas nie należy. To jak to w końcu jest? :P
Rozsądni ludzie przystosowują się do świata.
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw

Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#125 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 18 marzec 2012 - 19:13

Hehe, faktycznie, taki błąd, jaaaa.... :D Za długo pisałem tego posta i od tej analizy już mi się popierdzieliło co miałem napisać :P Już zmieniłem, tak chyba lepiej? ^^
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#126 Użytkownik nie jest zalogowany   Aqua Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-03-02
Napisano 21 marzec 2012 - 19:27

http://www.filmy-dok...emalne-rytualy/
-George Bernard Shaw

Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#127 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 31 marzec 2012 - 10:21

Uratuj nosorożce! Dostałem dziś na maila.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#128 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 06 kwiecień 2012 - 21:32

To teraz będzie słów kilka związanych poniekąd ze zbliżającymi się świętami. Fundacja Viva przedstawiła nam kilka faktów związanych z naszym symbolem świąt czyli jajkami i kurczakami prowadząc happening pod nazwą Jajka 3,2,1,0. Uwaga! Kurczaczki mielone żywcem. Tak pokrótce powiem o czym on jest a przeczytać warto choćby dla samej świadomości co my jemy.
Otóż w naszej Polsce 91% jajek pochodzi od kur hodowanych na farmach klatkowych. A oznacza to tyle, że taka sobie kura swoje życie przesiaduje w zamknięciu o średnicy mniejszej niż kartka a4. I choć to smutne to nie jest to największą podłością jej życia. Bo zmuszane są one do rodzenia 10-krotnie więcej jajek niż robi to w naturze, ponadto by same się nie okaleczały obcinane są im dzioby. Smutne prawda? I nie chcę być w tym momencie jakimś pro zwierzęcym fanatykiem ale ludzie, to są zwierzęta i też żyją jak my. Jajka z numerem 3 na początku oznaczają powyższą hodowle, są najtańsze. Za jajka z hodowli ekologicznych (z numerem 1) przychodzi nam zapłacić ponad złotówkę za sztukę. Tak wygląda sytuacja w naszym kraju.
Z kurczakami jest jeszcze inna sprawa. Te, które z jakiś względów nie odpowiadają normom (np są kogutami, które zysku dużego nie przynoszą) wkładane są na taśmę która przewozi je do urządzenia, które najzwyczajniej w świecie mieli je żywcem.
Między innymi przez ten fakt zabronione jest sprowadzanie jaj z Polski do Bułgarii czy Czech
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#129 Użytkownik nie jest zalogowany   Aqua Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-03-02
Napisano 07 kwiecień 2012 - 11:19

nawet fajny film http://www.youtube.c...feature=related :D
-George Bernard Shaw

2
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#130 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 16 maj 2012 - 09:40

Zna ktoś może dokument "Łzy Amazonii"? Będzie emitowany na Planete 22 maja.

Cytat

Puszcza amazońska dostarcza 20% tlenu wytwarzanego na świecie. Zamieszkuje ją milion różnych gatunków roślin i zwierząt. Żyją tutaj plemiona Indian, kultywujących tradycje przodków. Ludzie z Zachodu coraz odważniej wkraczają na te terytoria, przynosząc ze sobą wynalazki techniki. Budują elektrownie wodne, a ziemię zagospodarowują pod uprawy fasoli, wysiedlając mieszkańców i niszcząc lokalną faunę i florę. Pożary i karczowanie lasów wpływają na zmiany klimatu na całej planecie, m.in. na anomalie pogodowe i globalne ocieplenie.

Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Środowisko naturalne
  • Następny temat →
  • (7 strony)
  • +
  • « Pierwsza