Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Inne
  • > Off-topic
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS

Na tym forum zliczanie postów jest wyłączone.
  • (2 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

II wojna światowa

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 16 lipiec 2010 - 18:44

Cytat

Tak, wiele razy mogłem się o tym przekonać. Gdy grałem w tym przedziale technologicznym, a ja byłem ZSRR a wróg Niemcami, to wyraźnie było widać przewagę. A szczególnie chyba w powietrzu.
A ogólnie to przez multi player, najsłabszą stroną są alianci. Mają chyba najgorszy sprzęt. W późniejszych przedziałach jako tako, ale na początku są bardzo słabi.

USA w 41r jest najlepsze potem do dupy są słabe wolne czołgi mają, w 41r USA maja szybkie i celne M5 i humper-y które ciężko trafić do tego działa przeciwpancerne na hit-a mogą zdjąć każdą inną jednostkę. W 44-45r USA ma tylko dobre myśliwce i szturmowe samoloty. Jak się, Niemcami gra to lubię używać dział „flak” mają na hit-a T-34 jak podejdzie z boku.

Jak coś mój NIK to warlock10 (wiem dziwny Nick ale z sprzed 4 lat)
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 17 lipiec 2010 - 18:35

Mój nick to Dragunov (o ile dobrze pamiętam pasy do konta). W tej chwili nie mam za bardzo czasu na gr w BII, na razie też nie mam go zainstalowanego :/.

A wracając do tematu, czy słyszał ktoś kiedyś o obronie Wizny, jest bohaterski czyn, który można porównać ta miarę 300 spartan. 720 polskich żołnierzy przez 3 dni walczyło przeciwko: 54200 żołnierzom, 350 czołgom, 657 jednostkom artylerii i wsparciu lotniczemu Luftwafe. Na jednego zabitego polaka przypadało 40 Niemców, to znaczy że statystycznie jeden polski żołnierz, zabił 40 żołnierzy wroga. W polskich bunkrach zamilkł ogień dopiero wtedy, gdy nie było już tam nikogo żywego. To jest po porostu niezwykłe, to oddanie za ojczyzne, poświęcenie... o tym należy pamiętać.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 17 lipiec 2010 - 19:50

Cytat

A wracając do tematu, czy słyszał ktoś kiedyś o obronie Wizny, jest bohaterski czyn, który można porównać ta miarę 300 spartan. 720 polskich żołnierzy przez 3 dni walczyło przeciwko: 54200 żołnierzom, 350 czołgom, 657 jednostkom artylerii i wsparciu lotniczemu Luftwafe. Na jednego zabitego polaka przypadało 40 Niemców, to znaczy że statystycznie jeden polski żołnierz, zabił 40 żołnierzy wroga. W polskich bunkrach zamilkł ogień dopiero wtedy, gdy nie było już tam nikogo żywego. To jest po porostu niezwykłe, to oddanie za ojczyzne, poświęcenie... o tym należy pamiętać.

Jestem fanem sabatonu o tym wydarzeniu opowiada utwór 40-1 przesłuchaj sobie, jeszcze uprising (powstanie warszawskie) inne utwory powiadają o innych ciekawych wydarzeniach/pojazdach ludziach
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Meribu Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 160
  • Rejestracja 2010-05-17

Napisano 17 lipiec 2010 - 20:27

O tak kto słucha sabatonu tak jak ja i kolega wyżej na pewno nie przeoczy tak ważnych wydarzeń. Co do zespołu - gorąco polecam. :makto:
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 18 lipiec 2010 - 17:35

Ja również jestem fanem Sabatonu. Bardzo dobry zespół. Podobają mi się ich wszystkie piosenki. Bardzo dobra muzyka, i również polecam.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 163
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 08 listopad 2010 - 23:52

Wyświetl postUżytkownik Johnas dnia 17 lipiec 2010 - 18:35 napisał

Heh, powiem uczciwie - nie powtarzajcie tego legendarnego już mitu o stratach 40:1. W kręgach mocniej zainteresowanych wojskowością, hsitoryków, co bardziej trzeźwo myślących rekonstruktorów i td. można zostać nieźle wyśmianym za powtarzanie tego.

Po prostu policzono siłę korpusu Guderiana jako atakujących w tym obszarze. Naraz nigdy nie atakowało więcej niż z paredziesiąt czołgów, stracono jakieś 10 (słownie - dziesięć). Formalnie nie walczyło 40:1 - kupę sił dywizji stanowią jednostki kwatermistrzowskie, kucharze, poczta polowa, artyleria, żandarmeria i td. tacy "dekownicy" stanowią naprawdę dużą część dywizji,a tacy nigdy nie walczą. Straty polskie zawyżano, niemieckie wyolbrzymiano do absurdalnej miary. jakby korpus poniósł takie starty jak niektórzy podają straciłby zdolność prowadzenia nawet małych akcji ofensywnych. A ten korpsu wziął potem m.in Brześć po ciężkich walkach.

Proszę -- niech żaden forumowicz się nie obraża - mówię to życzliwie by uniknąć w towarzystwie lepiej znających te sprawy niemiłego skomentowania wiary w mit. W żadnym wypadku nie ujmuje bohaterstwu żołnierzy spod Wizny. Ale czy nie mamy we wrześniu 1939 roku bardziej prawdziwych wydarzeń jak np. bitwa pod Mokrą czy Westerplatte ;) ?

A propo Sabatonu - mówicie jak lubicie ich wszytskie utwory. Wielu ludzi kojarzy ich u nas głównie za "40:1" i motwy o powstaniu warszawskim. Sczególny zachwyt nad Polakami? Raczej wyznają swego rodzaju kult wojny jako takiej. Poszukajcie ich piosenek o np. marynarzach z U-bootwaffe, żołnierzach Waffen SS czy 7 dywizji pancernej Wehrmachtu - też są świetne ;) :D ?
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 09 listopad 2010 - 13:26

Cytat

Po prostu policzono siłę korpusu Guderiana jako atakujących w tym obszarze. Naraz nigdy nie atakowało więcej niż z paredziesiąt czołgów, stracono jakieś 10 (słownie - dziesięć). Formalnie nie walczyło 40:1 - kupę sił dywizji stanowią jednostki kwatermistrzowskie, kucharze, poczta polowa, artyleria, żandarmeria i td. tacy "dekownicy" stanowią naprawdę dużą część dywizji,a tacy nigdy nie walczą. Straty polskie zawyżano, niemieckie wyolbrzymiano do absurdalnej miary. jakby korpus poniósł takie starty jak niektórzy podają straciłby zdolność prowadzenia nawet małych akcji ofensywnych. A ten korpsu wziął potem m.in Brześć po ciężkich walkach.

akurat interesuję się historią, dysproporcja sił pod Wizną wynosiła 57 żołnuierzy nienieckich na 1 polskiego, w ataku wzięło udział 350 czołgów, ponad 600 armat, moździerzy i artylerii. Każde państwo zaniżało straty i zawrzało straty zadane przeciwnikowi (nie mówię tego bezpodstawnie np: po bitwie o Anglię Niemcy twierdzili że zniszczyli dużo samolotów wroga, tak dużo że przeciwnik tyle nigdy nie posiadał, druga znaną udowodnioną historia jest czołg JS-3 Zsrr twierdziło że nie straciło ani jednego takiego czołgu bo nie brał udziału w walkach, Niemcy twierdzili że zniszczyli ponad 200 takich maszyn)

Cytat

A propo Sabatonu - mówicie jak lubicie ich wszytskie utwory. Wielu ludzi kojarzy ich u nas głównie za "40:1" i motwy o powstaniu warszawskim. Sczególny zachwyt nad Polakami? Raczej wyznają swego rodzaju kult wojny jako takiej. Poszukajcie ich piosenek o np. marynarzach z U-bootwaffe, żołnierzach Waffen SS czy 7 dywizji pancernej Wehrmachtu - też są świetne

wyżej wymienione piosenki regularnie słucham, są świetne
słucham jeszcze
  • aces in exile (mała wzmianka o dywizjonie 303)
  • coat of arms
  • prion victoria (PRIMO Victoria!)
  • panzer batalion

i wiele innych
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 163
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 09 listopad 2010 - 20:32

Wyświetl postUżytkownik Xantis dnia 09 listopad 2010 - 13:26 napisał

akurat interesuję się historią, dysproporcja sił pod Wizną wynosiła 57 żołnuierzy nienieckich na 1 polskiego, w ataku wzięło udział 350 czołgów, ponad 600 armat, moździerzy i artylerii. Każde państwo zaniżało straty i zawrzało straty zadane przeciwnikowi (nie mówię tego bezpodstawnie np: po bitwie o Anglię Niemcy twierdzili że zniszczyli dużo samolotów wroga, tak dużo że przeciwnik tyle nigdy nie posiadał, druga znaną udowodnioną historia jest czołg JS-3 Zsrr twierdziło że nie straciło ani jednego takiego czołgu bo nie brał udziału w walkach, Niemcy twierdzili że zniszczyli ponad 200 takich maszyn)

wyżej wymienione piosenki regularnie słucham, są świetne
słucham jeszcze
  • aces in exile (mała wzmianka o dywizjonie 303)
  • coat of arms
  • prion victoria
  • panzer batalion

i wiele innych

Co do Sabatonu - nic do niego nie mam - po prostu wolałem sprawdzić - niejeden dostawał ponoć szkou dowiedziawszy się o reszcie repertuaru. Nie przepadam za tym typem muzyki, ale też szczególnie nie przeszkadza. Podobnie jak uznawanie dokonań sił zbrojnych wrogich nam państw.

Nie ma sensu wykłócać się o Wiznę - temat kontrowersyjny - jeden z tego robił nowe Termopile, drugi historyk będzie udowadniał że to mało znaczące starcie i tyle. Ja po prostu skłaniam się ku drugiej opcji.
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 09 listopad 2010 - 21:16

Cytat

Nie ma sensu wykłócać się o Wiznę - temat kontrowersyjny - jeden z tego robił nowe Termopile, drugi historyk będzie udowadniał że to mało znaczące starcie i tyle. Ja po prostu skłaniam się ku drugiej opcji.

racja temat kontrowersyjny ale bitwa ta pozwoliła na zatrzymanie wojsk Guderiana na 2 dni, a w tym czasie powstała armia Warszawa, złożona z niedobitków wojsk polskich ściągających do obrony stolicy z różnych części kraju. Także wiele z polskich jednostek zyskało czas na wycofanie się w sposób uporządkowany do Rumunii. Wkrótce Guderian zajął Brześć, gdzie 22 września przyjmował niemiecko-radziecką defiladę.

siły biorące udział w walce
Polskie: Odcinek Obrony "Wizna": około 20 oficerów i 700 szeregowych oraz 6 dział 76 mm, 24 cekaemy, 18 erkaemów i 2 rusznice przeciwpancerne

Niemieckie: XIX. Armeekorps:
3 dywizje, 1 brygada,
ok. 42 tys. żołnierzy,
350 czołgów,
657 moździerzy, dział i granatników,
wsparcie lotnictwa Luftwaffe

źródło informacji i siłach biorących udział w bitwie: spora "cegła" z napisem "historia kampanii wrześniowej"
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 14 kwiecień 2011 - 14:20

Jako ciekawostkę opowiem wam pewna lekko komiczna sytuację dziejąca się pod koniec II wojny światowej. Otóż gdy Niemcy wycofywali się pod naporem Rosjan z Polski, pod lasem (nie daleko mojego miejsca zamieszkania) doszło do małej potyczki między Niemieckim Tygrysem a Radzieckim oddziałem. Tygrysowi zerwała się gąsienica, a żołnierze jako iż pyli pod ostrzałem uciekli. Rosjanie ruszyli dalej a Tygrys pozostał sam sobie. Gdy walki ucichły mój dziadek z kolegami znaleźli tego tygrysa. I jak to mali chłopcy zaczęli się w nim bawić. Na początku szperali w nim, uwieszali się na lufie i kręcili wieżyczka. Gdy im się to znudziło postanowili postrzelać z km'a burtowego. A gdy i to im się znudziło postanowili... strzelić z działa. Jakoś wynaleźli jak to wszystko działa wycelowali tak na oko w stronę drugiego lasu odległego o parę kilometrów, załadowali armatę i strzelili trafiając w stodołę w pobliskiej wsi. Stodoła się zapaliła a dziadek z kolegami uciekli. Na szczęście nikogo w tedy nie było w tej stodole i nikt nie ucierpiał. Po tym incydencie Ruscy przyjechali, rozebrali Tygrysa i wywieźli ciężarówkami.

Była jeszcze jedna już trochę mniej ,,ciekawa" sytuacja ale opowiem wam ją. Otóż Rosjanie zaparkowali na czyimś podwórku ciężarówkę (taka, typowa radziecka drewniana trajka). Dziadek z kolegami podeszli do niego i zaczęli ją oglądać. Na końcu z niewiadomej przyczyny zaczęli ja ruszać, nagle zwolniły się u niej hamulce i zjechała z górki uderzając tyłem w drzewo. Dziadek z kolegami uciekli do stodoły, a zaraz po tym przylecieli ruscy i zaczęli się drzeć. Później podeszli pod ciężarówkę obejrzeli co się stało, machnęli ręką, wsiedli i odjechali.

Od takie dwie małe historyjki opowiedziane niegdyś przez mojego dziadka :P.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Off-topic
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • ←
  • 1