Zdjęcia z "Avatara" w 3D
Napisano 17 sierpień 2010 - 17:57
Te zdjęcia są:tutaj
dzielcie się zemną opiniami na temat zdjęć, zdjęcia zostały przetworzone w programie "stereo photo maker"

Napisano 18 sierpień 2010 - 06:33
Niestety ale tam są tylko zwykłe dwuwymiarowe zdjęcia.
Nie da się ich przerobić na 3D. Do zrobienie grafiki 3D w technice anaglifu (czy te dwukolorowe) potrzeba dwa zdjęcia: dwa lewego i prawego oka (są one przesunięte; tak jakby zrobione z boku). Dopiero możemy stworzyć z nich 3D w programie np. StereoPhoto Marker.
Aby zrobić to co chciałeś musiałbyś posiadać właśnie "lewe" i "prawe". Zwykle przesunięcie nic nie da. Przy okazji coś w ustawieniach się zrobiło, że straciły kolory (powinny być tak jakby trzy "warstwy": czerwona, niebieska i kolorowa; nie ma tej ostatniej).
Zrobienie ze zwykłego zdjęcia 3D jest raczej niemożliwe (niby można np. programem TriDef Photo Transformer, ale wymaga dużo pracy i efekty będą słabe; lepiej znaleźć zdjęcia lewe i prawe lub już gotowe w 3D).
PS Nawet po stworzeniu prawidłowego obrazu 3D nie ma co liczyć na jakieś oszałamiające efekty... 3D z anaglifu a to z kina to bardzo duża różnica. Nawet lepsze będzie to z monitorów/telewizorów 3D w technice polaryzacyjnej lub migawkowej (np. NVIDIA 3D Vision).
Napisano 18 sierpień 2010 - 08:21
Czy mógłbyś te zdjęcia udostępnić w formie krzyżoglądu (ułożone obok siebie do krzyżowania oczu)? Zdecydowanie wolę oglądać je bez tych kolorowych okularów.
PS. A widziałeś zwiastun Avatara w wersji 3D? Jest na YouTube, oryginalny, nie konwersja z 2D do 3D: Zwiastun Avatara w 3D na YouTube
Napisano 18 sierpień 2010 - 10:03
Cytat
szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi z tym krzyżoglądem (za uwarzyłem że obrazy nie są na sobie i jeden jest przesunięty nieco od drugiego)stereo photo maker jest badziewnym programem i nie przypominam sobie aby była tam opcja krzyżoglądu, obrazy swarzyłem aby zobaczyć co wyjdzie oglądając przez okulary.
Cytat
w opcjach są dwie wersje
1- zdjęcie ma kolor sepii
2 kolor jak teraz, pisze że to są "optymalne kolory"
powinni dodać jeszcze opcje np: "red/cyan full kolor"
Cytat
no zgodzę się chyba jest, przez okulary nic nie widać (prawie)
P.S proponuję zakupienie ostatniego wyjścia czasopisma "komputer świat" w opakowaniu będzie gazeta, okulary 3D i płyta z wieloma programami 3D -na płytce odtwarzacze plików 3D, filmy 3D, zdjęcia 3D poza tym większość programów jest bezwartościowa- przynajmniej dla mnie. na płytce tez stereo maker photo- najnowsza wersja może ma opcję krzyżoglądy, jednak wolę pracować na starej wersji.
w gazecie 4-5 zdjęcia 3D z avatar i nie tylko

Napisano 20 sierpień 2010 - 20:53
P.S jeśli chodzi o zdjęcia neytiri w 3D, powinienem przerobić je do pojutrza, ściągnąłem już najnowsza wersję programu stereo photo maker, w nim już jest opcja 3 warstw(kolor niebieska i czerwona) potem dorzucę zdjęcia neytiri w 3D
łapcię link do fragmentu filmu w 3D film warzy około 14,6 MB
edit:
no wyrobiłem się z przetworzeniem zdjęć neytiri z 2D do 3D (tych od susano za co dziękuję
Użytkownik Xantis edytował ten post 20 sierpień 2010 - 21:48

Napisano 22 sierpień 2010 - 12:29
Użytkownik Xantis dnia 18 sierpień 2010 - 11:03 napisał
Ten cały krzyżogląd jest o wiele prostszy od tego nakładania na siebie zdjęć czerwonego i niebieskiego.
A mógłbyś chociaż udostępnić jedną parę zdjęć tak normalnie - nie połączonych w anaglif? Chciałbym to zobaczyć bez okularów, bo mam jednak wątpliwości, czy to jest 3D.
Napisano 22 sierpień 2010 - 13:48
Cytat
anaglify robiłem z jednego zdjęcia (niestety nie posiadam obrazka lewego i prawego) po rozłożeniu zdjęcia mojej produkcji otrzymamy zdjęcia identyczne (jeśli ich program nie przerabia)

Napisano 22 sierpień 2010 - 14:11
Cytat
w zasadzie nie są w 3D ale na niektórych można zauważyć głębie (są takie 2-3 zdjęcia na których jest prawdziwa głębia). niestety ciężko znaleźć zdjęcia w wersji prawej i lewej
ten film który podałem wcześniej jest profesjonalnie wykonany w technologi 3D . niestety niema pełnej wersji filmu gdyż jest zablokowana z powody praw autorskich

Napisano 09 wrzesień 2010 - 17:59
zdjęcia http://hostuje.net/f...d19e34756895598
@ luke potem może uda mi się podrzucić obrazy z krzyżoglądu

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox