Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (5 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Listopadowe wydanie Blu-ray Czyli dyskusja o rozszerzonej rozszerzonej wersji :)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   T-800 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 2010-08-25

Napisano 30 sierpień 2010 - 15:28

Jak wiadomo 16 listopada ma wyjść nowe wydanie Avatara, wzbogacone o dodatkowe siedem minut, czyli w sumie dostajemy szesnaście minut nowych scen. Plotki głoszą, że wersja ta ma być dostępna wyłącznie na nośniku Blu-ray, a jak będzie? Zobaczymy.

Jak na razie wiadomo, że na 100% pojawią się sceny z Ziemi. Cameron miał je już ponoć gotowe przy premierze wersji kinowej, ale wyciął je ze względu na to, że wydłużałyby początek.

A co do innych scen, to tutaj można jedynie gdybać i spekulować. Cóż, przedłużony początek nie powinien trwać dłużej niż trzy może cztery minuty (oczywiście moim zdaniem) i pozostają nam jeszcze około trzy. Niestety jest to bardzo mało biorąc pod uwagę ogrom wyciętego materiału. Tak więc na pewno odpada Uniltaron (zresztą jest mi on całkowicie obojętny). Natomiast Cameron po prostu MUSI dodać fragmenty gdy Grace wspomina o siostrze Neytiri i później opowiada o masakrze w szkole. Te dwie sceny powinny znaleźć się już w wersji specjalnej a fakt, że ich nie było tłumaczę sobie limitem IMAXOWYM, liczącym 170 minut. Zresztą Cameron mówił w jakimś wywiadzie, że chciał dodać przede wszystkim sceny efektowne. Te fragmenty wyjaśniałyby początkową pogardę Neytiri wobec Jake, a jej późniejsze przełamanie i pokochanie jednego z najemników pokazałoby ją w jeszcze lepszym świetle. Ile to czasu zajmie? Pewnie prawie dwie minuty. Więc zostaje jedna i to za mało na dodanie imprezki (niestety), więc spodziewam się wszystkiego. Od kłótni Quaritcha z Selfridge'em po przygotowania obu stron do bitwy.

Ogólnie to mam nadzieję, że ta ostatnia (?) wersja mnie usatysfakcjonuje, bo co do wersji specjalnej to jakiegoś wielkiego entuzjazmu po seansie nie było.
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   muppet90 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 107
  • Rejestracja 2010-04-20
Napisano 30 sierpień 2010 - 16:51

ja bym bardzo chciała zobaczyc uniltaron i bardzo żałuję ze tego nie było

A to blue ray to da się obejrzeć na normalnym laptopie?

Użytkownik Kuno - O.G by Ice-T edytował ten post 30 sierpień 2010 - 17:34
Powód edycji: Double post

Ftia oel lì’fyati leNa’vi nì’o’ nìwotx!
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   T-800 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 2010-08-25

Napisano 30 sierpień 2010 - 17:20

Aby odtworzyć Blu-ray potrzebny jest specjalny odtwarzacz. Można już bez problemu kupić do laptopa taki odtwarzacz/nagrywarkę tylko, że będzie to dość spory wydatek i możliwe, że podczas oglądania film może się przyciąć (tak słyszałem, nie miałem możliwości sprawdzić). Jeżeli masz telewizor LCD lub plazmowy to możesz kupić niezły odtwarzacz już za 300 zł. Oczywiście możesz go podłączyć również do laptopa.

I staraj się nie pisać jednego posta pod drugim. Wygląda to niechlujnie. Czuje się jakbym był na jakimś Filmwebie.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   muppet90 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 107
  • Rejestracja 2010-04-20
Napisano 30 sierpień 2010 - 17:29

bo mi się dopiero jak napisałam pierwszego przypomniało że o to drugie się nie spytałam
Ftia oel lì’fyati leNa’vi nì’o’ nìwotx!
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 30 sierpień 2010 - 18:08

Cytat

raczej nie, nie spotkałem jeszcze laptopa z odtwarzaczem blu-ray najwyżej z Dvd HD, ie opłaca się oglądać na laptopie ponieważ większość ma mały ekran i rozdzielczość 1200x800 pikseli (avatra na bly-ray ma 1920x1080)

Cytat

Jeżeli masz telewizor LCD lub plazmowy to możesz kupić niezły odtwarzacz już za 300 zł. Oczywiście możesz go podłączyć również do laptopa.

najlepiej było by oglądać na telewizorze typu led ale wyżej wymienione tez mogą być, telewizor koniecznie musi nie wejście HDMI i rozdzielczość "HD ready" lub "Full HD"

ostatnio zainwestowałem w telewizor led specjalnie dla avatar rozdzielczość full hd, ma 22,5 cala (więkiszego nie miał bym gdzie postawić) teraz zamierzam kupić odtwarzacz blu-ray za 350zł (sony) w media markt, czytałem że jest dosyć dobry.

samo wydanie blu ray będzie kosztowa jakieś 170-250zł (zaperzy jeszcze na ilu płytach będą sceny, za pustą płytę zapłacimy 30zł nie mówiąc o pełnej :) )

@ T-800 czy mógłbyś dać link do źródła informacji
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   T-800 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 2010-08-25

Napisano 30 sierpień 2010 - 19:06

Wyświetl postUżytkownik Xantis dnia 30 sierpień 2010 - 18:08 napisał

ostatnio zainwestowałem w telewizor led specjalnie dla avatar rozdzielczość full hd, ma 22,5 cala (więkiszego nie miał bym gdzie postawić) teraz zamierzam kupić odtwarzacz blu-ray za 350zł (sony) w media markt, czytałem że jest dosyć dobry.

Osobiście polecam S370. Kupiłem go ostatnio na promocji w RTV EURO AGD (również dla Avatara ;) ) za 500 zł. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Odtwarza DivXy (niektóre tańsze modele Soniaka nie mają tej funkcji) i ma z przodu złącze USB co bardzo ułatwia użytkowanie.

Jeśli chodzi o źródło informacji:
Mój odnośnik
Przeczytałem teraz dokładnie i sceny z Ziemi mają trwać cztery i pół minuty, czyli dość sporo.
Jest tu też wzmianka o tych czterdziestu pięciu minutach nieobrobionych scen, które nie będą wplecione w film. Szczerze mówiąc wolałbym ich w ogóle nie widzieć, bo będę czuł tylko niedosyt, że nie zostały dokończone.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 30 sierpień 2010 - 20:27

Cytat

Przeczytałem teraz dokładnie i sceny z Ziemi mają trwać cztery i pół minuty, czyli dość sporo.
Jest tu też wzmianka o tych czterdziestu pięciu minutach nieobrobionych scen, które nie będą wplecione w film. Szczerze mówiąc wolałbym ich w ogóle nie widzieć, bo będę czuł tylko niedosyt, że nie zostały dokończone.

To niezła kicha. :/ Tyle minut marnować na ukazanie zasyfionej Ziemi, wystarczy jak idę na spacer do lasu i mam to samo niestety w realu. 1 minuta w zupełności by wystarczyła. Chcę widzieć jak najwięcej bujnej pandorańskiej dżungli. :makto: W kinie nie ukazali imprezki co mnie i nie tylko mnie wkurzyło, i teraz wynika, że jej nie będzie, podobnie jak Uniltaronu. A obie sceny są bardzo efektywne. W kwestii niedokończonych scen mam takie samo zdanie, będzie to tylko rozdrażnienie fanów. -_-
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   T-800 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 2010-08-25

Napisano 30 sierpień 2010 - 20:45

Ja tam sceny z Ziemi bardzo chętnie zobaczę i będą one tworzyły ciekawy kontrast z piękną, dziewiczą Pandorą.

A może będzie tak jak z wersją specjalną? Przecież pierwotnie miało być tylko osiem minut, a ostatecznie było dziewięć.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 30 sierpień 2010 - 20:49

Wyświetl postUżytkownik T-800 dnia 30 sierpień 2010 - 20:06 napisał

Osobiście polecam S370. Kupiłem go ostatnio na promocji w RTV EURO AGD (również dla Avatara ;) ) za 500 zł. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Odtwarza DivXy (niektóre tańsze modele Soniaka nie mają tej funkcji) i ma z przodu złącze USB co bardzo ułatwia użytkowanie.

Jeśli o mnie chodzi, to polecam modele Phillipsa. Sam mam LCD 42` (nazwa tak długa, że nie chce mi się jej pisać ^^ ). Full HD, wyjścia HDMI, USB, Euro, i kilka innych, świetna jakość obrazu. Szczególnie jeżeli chodzi o Avka :D

Wyświetl postUżytkownik T-800 dnia 30 sierpień 2010 - 20:06 napisał

Chciałbym raczej, żeby Cameron nakręcił te 4,5 minuty "na Pandorze", niż na naszej zasnutej smogiem Ziemi. Jednak to zawsze coś :)
Co do tych 45 minut- myślę, że będą one na osobnej płycie, i raczej nie będą stanowiły przeszkody w oglądaniu naszego odnowionego filmu :D
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Xante Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 116
  • Rejestracja 2010-08-03
Napisano 30 sierpień 2010 - 21:05

Wyświetl postUżytkownik Xantis dnia 30 sierpień 2010 - 18:08 napisał

najlepiej było by oglądać na telewizorze typu led ale wyżej wymienione tez mogą być, telewizor koniecznie musi nie wejście HDMI i rozdzielczość "HD ready" lub "Full HD"

Nie prawda. Najlepiej oglądać na telewizorach Plazmowych, ponieważ to one dają najbardziej "żywe" i nasycone kolory. Z tego co wiem, ta różnica jest już praktycznie wyeliminowana, więc dobry LCD czy LED też może być. A LED od LCD różni się tylko tym, że jest cieńszy, a zasługuje to właśnie lampką/diodą LED.

I jeżeli ma się TV powyżej 40 cali, ma się Blu to polecam Full HD. Wtedy rzeczywiście można zobaczyć różnicę pomiędzy Ready i Full. Aha, nie warto pakować się w Full HD jeżeli nie mamy TV przynajmniej 37". Czemu? Bo różnica jest praktycznie nie zauważalna.

To tyle ode mnie na temat telewizorów. Przejdźmy dalej:

Wyświetl postUżytkownik muppet90 dnia 30 sierpień 2010 - 16:51 napisał

ja bym bardzo chciała zobaczyc uniltaron i bardzo żałuję ze tego nie było

O co chodzi w tej scenie z Unilatron?

Pisze się Blu-Ray, nie "Blue Ray".
Dołączona grafika

Spartans never die, they're just Missing in Action
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   T-800 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 2010-08-25

Napisano 30 sierpień 2010 - 21:17

Kłótnia Quaritcha z Selfridge'em:
http://www.youtube.c...h?v=T9k3Dqisxck
Jake chwali się Grace, że upolował Sześcionoga:
http://www.youtube.c...Om_wBnTuyQ&NR=1
Zaraz po tym jest wyjaśnienie przez Grace co się stało w szkole.

Jeżeli będą sceny z Ziemi + kłótnia + opowieść + jeszcze jakieś krótkie sceny z treningu Jake'a (np. jak poluje na ryby) to będę całkowicie usatysfakcjonowany.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 30 sierpień 2010 - 21:33

Wyświetl postUżytkownik Xante dnia 30 sierpień 2010 - 22:05 napisał

Nie prawda. Najlepiej oglądać na telewizorach Plazmowych, ponieważ to one dają najbardziej "żywe" i nasycone kolory. Z tego co wiem, ta różnica jest już praktycznie wyeliminowana, więc dobry LCD czy LED też może być. A LED od LCD różni się tylko tym, że jest cieńszy, a zasługuje to właśnie lampką/diodą LED.

I jeżeli ma się TV powyżej 40 cali, ma się Blu to polecam Full HD. Wtedy rzeczywiście można zobaczyć różnicę pomiędzy Ready i Full. Aha, nie warto pakować się w Full HD jeżeli nie mamy TV przynajmniej 37". Czemu? Bo różnica jest praktycznie nie zauważalna.

To tyle ode mnie na temat telewizorów. Przejdźmy dalej:

O co chodzi w tej scenie z Unilatron?

Pisze się Blu-Ray, nie "Blue Ray".

Sorka za jeszcze jednego posta, ale muszę się wypowiedzieć odn. plazmy. Otóż, w telewizorach plazmowych (mówię o FullHD) nie ma aż tak wielkiej przepaści w stosunku do LCD (wiem, bo porównywałem swój LCD-ek do Plazmy kumpla puszczając ten sam film na obu- prawie żadnej różnicy). No, może jest. w poborze prądu, bo plazma go żre niemiłosiernie ^^

Co do samej jakości obrazu, tak jak powiedział Xante- na 42` Full HD odczuwa się już zauważalną różnicę jakościową między DVD i BD. Niestety :(

Co do Unilatronu, jest to "polowanie w snach". Najprościej rzecz ujmując- Na`vi w narkotycznym transie mają wizje, w których szukają zwierzęcia, które "reprezentuje" daną osobę (patrz- Tajny Raport i scenariusz, w którym to po Unilatronie opisywany jest pijany Jake i Tsu`Tey)
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 30 sierpień 2010 - 21:50

Zawsze można poprosić kogoś o przekodowanie z BR na DVD. :) Na własny użytek jest to legalne. :)
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Xante Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 116
  • Rejestracja 2010-08-03
Napisano 30 sierpień 2010 - 21:51

Wyświetl postUżytkownik Mr. 47 dnia 30 sierpień 2010 - 21:33 napisał

Sorka za jeszcze jednego posta, ale muszę się wypowiedzieć odn. plazmy. Otóż, w telewizorach plazmowych (mówię o FullHD) nie ma aż tak wielkiej przepaści w stosunku do LCD (wiem, bo porównywałem swój LCD-ek do Plazmy kumpla puszczając ten sam film na obu- prawie żadnej różnicy). No, może jest. w poborze prądu, bo plazma go żre niemiłosiernie ^^

Dlatego napisałem, że ta różnica jakościowa została jakiś czas temu praktycznie wyeliminowana. Tak samo zresztą, jak "żarcie" prądu przez plazmę. Od bodajże 2009 czy 08 roku już nie są takie "prądo-zjadające" :)

EDIT:

Wyświetl postUżytkownik DoktorNo dnia 30 sierpień 2010 - 21:50 napisał

Zawsze można poprosić kogoś o przekodowanie z BR na DVD. :) Na własny użytek jest to legalne. :)

Ale jaki to wtedy będzie miało sens? :)
Dołączona grafika

Spartans never die, they're just Missing in Action
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 30 sierpień 2010 - 21:54

Z BR na DVD? Na ok. 4 DVD DL?
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   T-800 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 2010-08-25

Napisano 02 wrzesień 2010 - 16:45

"We got the budget to finish these nine minutes [in the theatrical re-release], and we got the budget to finish the 16-minute longer version" - Cameron.

Jak wy rozumiecie tę wypowiedź? Chodzi mu o wersję szesnaście minut dłuższą od kinówki, czy wersji specjalnej? Bo jeżeli chodzi mu o tę drugą wersję to znaczyłoby, że film będzie przedłużony o dwadzieścia pięć minut względem kinówki, czyli mniej więcej tyle ile na początku (jeszcze przed premierą DVD/Blu-ray) głosiły plotki.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 02 wrzesień 2010 - 16:55

Trzeba mieć nadzieję, że ta druga odpowiedź jest prawidłowa. :) Dodanie 7 nowych minut do 9 już pokazanych w kinie jest dość dziwne, z płytami nie ma już takich drakońskich ograniczeń, jak z tymi nieszczęsnymi projektorami, a jakiś czas temu pojawiło się info, że wydanie kolekcjonerskie ma być na 4 płytach, więc coś tam muszą upchnąć. :)
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 02 wrzesień 2010 - 17:12

Wyświetl postUżytkownik Xante dnia 30 sierpień 2010 - 22:51 napisał

Ale jaki to wtedy będzie miało sens? :)

Taki, że znajomy ma BR a ja nie :P
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 02 wrzesień 2010 - 17:21

Cytat

a jakiś czas temu pojawiło się info, że wydanie kolekcjonerskie ma być na 4 płytach, więc coś tam muszą upchnąć.

na avatar wiki od ponad 4 miesięcy jest informacja że ma by podobno wydanie na 4 płytach (trochę może by droższe niż się spodziewałem) ale na 2 krążkach blu-ray powinno się zmieścić :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   T-800 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja 2010-08-25

Napisano 02 wrzesień 2010 - 17:43

Ma ktoś dokładne informacje jak długo początkowo trwał Avatar? Około cztery godziny chyba, nie?

Przyjąłem, że wujek Jim jednak doda te 16 minut, a nie 7 i dokonałem krótkiego obliczenia:
161 min. + 9 min. + 16 min. + 45 min. (nieobrobiony materiał) = 3 godz. 51 min.

Kurczę, już mi ślinka leci gdy pomyślę, że gdyby te dodatkowe minuty się pojawiły to bez problemu można by dołączyć imprezkę, a może nawet Uniltaron.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (5 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3