- (5 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Listopadowe wydanie Blu-ray Czyli dyskusja o rozszerzonej rozszerzonej wersji :)
Napisano 30 sierpień 2010 - 15:28
Jak na razie wiadomo, że na 100% pojawią się sceny z Ziemi. Cameron miał je już ponoć gotowe przy premierze wersji kinowej, ale wyciął je ze względu na to, że wydłużałyby początek.
A co do innych scen, to tutaj można jedynie gdybać i spekulować. Cóż, przedłużony początek nie powinien trwać dłużej niż trzy może cztery minuty (oczywiście moim zdaniem) i pozostają nam jeszcze około trzy. Niestety jest to bardzo mało biorąc pod uwagę ogrom wyciętego materiału. Tak więc na pewno odpada Uniltaron (zresztą jest mi on całkowicie obojętny). Natomiast Cameron po prostu MUSI dodać fragmenty gdy Grace wspomina o siostrze Neytiri i później opowiada o masakrze w szkole. Te dwie sceny powinny znaleźć się już w wersji specjalnej a fakt, że ich nie było tłumaczę sobie limitem IMAXOWYM, liczącym 170 minut. Zresztą Cameron mówił w jakimś wywiadzie, że chciał dodać przede wszystkim sceny efektowne. Te fragmenty wyjaśniałyby początkową pogardę Neytiri wobec Jake, a jej późniejsze przełamanie i pokochanie jednego z najemników pokazałoby ją w jeszcze lepszym świetle. Ile to czasu zajmie? Pewnie prawie dwie minuty. Więc zostaje jedna i to za mało na dodanie imprezki (niestety), więc spodziewam się wszystkiego. Od kłótni Quaritcha z Selfridge'em po przygotowania obu stron do bitwy.
Ogólnie to mam nadzieję, że ta ostatnia (?) wersja mnie usatysfakcjonuje, bo co do wersji specjalnej to jakiegoś wielkiego entuzjazmu po seansie nie było.
Napisano 30 sierpień 2010 - 16:51
A to blue ray to da się obejrzeć na normalnym laptopie?
Użytkownik Kuno - O.G by Ice-T edytował ten post 30 sierpień 2010 - 17:34
Powód edycji: Double post
Napisano 30 sierpień 2010 - 17:20
I staraj się nie pisać jednego posta pod drugim. Wygląda to niechlujnie. Czuje się jakbym był na jakimś Filmwebie.
Napisano 30 sierpień 2010 - 18:08
Cytat
raczej nie, nie spotkałem jeszcze laptopa z odtwarzaczem blu-ray najwyżej z Dvd HD, ie opłaca się oglądać na laptopie ponieważ większość ma mały ekran i rozdzielczość 1200x800 pikseli (avatra na bly-ray ma 1920x1080)
Cytat
najlepiej było by oglądać na telewizorze typu led ale wyżej wymienione tez mogą być, telewizor koniecznie musi nie wejście HDMI i rozdzielczość "HD ready" lub "Full HD"
ostatnio zainwestowałem w telewizor led specjalnie dla avatar rozdzielczość full hd, ma 22,5 cala (więkiszego nie miał bym gdzie postawić) teraz zamierzam kupić odtwarzacz blu-ray za 350zł (sony) w media markt, czytałem że jest dosyć dobry.
samo wydanie blu ray będzie kosztowa jakieś 170-250zł (zaperzy jeszcze na ilu płytach będą sceny, za pustą płytę zapłacimy 30zł nie mówiąc o pełnej
@ T-800 czy mógłbyś dać link do źródła informacji

Napisano 30 sierpień 2010 - 19:06
Użytkownik Xantis dnia 30 sierpień 2010 - 18:08 napisał
Osobiście polecam S370. Kupiłem go ostatnio na promocji w RTV EURO AGD (również dla Avatara
Jeśli chodzi o źródło informacji:
Mój odnośnik
Przeczytałem teraz dokładnie i sceny z Ziemi mają trwać cztery i pół minuty, czyli dość sporo.
Jest tu też wzmianka o tych czterdziestu pięciu minutach nieobrobionych scen, które nie będą wplecione w film. Szczerze mówiąc wolałbym ich w ogóle nie widzieć, bo będę czuł tylko niedosyt, że nie zostały dokończone.
Napisano 30 sierpień 2010 - 20:27
Cytat
Jest tu też wzmianka o tych czterdziestu pięciu minutach nieobrobionych scen, które nie będą wplecione w film. Szczerze mówiąc wolałbym ich w ogóle nie widzieć, bo będę czuł tylko niedosyt, że nie zostały dokończone.
To niezła kicha.

Fìkifkey alor yawne lu oeru
Napisano 30 sierpień 2010 - 20:49
Użytkownik T-800 dnia 30 sierpień 2010 - 20:06 napisał
Jeśli o mnie chodzi, to polecam modele Phillipsa. Sam mam LCD 42` (nazwa tak długa, że nie chce mi się jej pisać
Użytkownik T-800 dnia 30 sierpień 2010 - 20:06 napisał
Chciałbym raczej, żeby Cameron nakręcił te 4,5 minuty "na Pandorze", niż na naszej zasnutej smogiem Ziemi. Jednak to zawsze coś
Co do tych 45 minut- myślę, że będą one na osobnej płycie, i raczej nie będą stanowiły przeszkody w oglądaniu naszego odnowionego filmu

Napisano 30 sierpień 2010 - 21:05
Użytkownik Xantis dnia 30 sierpień 2010 - 18:08 napisał
Nie prawda. Najlepiej oglądać na telewizorach Plazmowych, ponieważ to one dają najbardziej "żywe" i nasycone kolory. Z tego co wiem, ta różnica jest już praktycznie wyeliminowana, więc dobry LCD czy LED też może być. A LED od LCD różni się tylko tym, że jest cieńszy, a zasługuje to właśnie lampką/diodą LED.
I jeżeli ma się TV powyżej 40 cali, ma się Blu to polecam Full HD. Wtedy rzeczywiście można zobaczyć różnicę pomiędzy Ready i Full. Aha, nie warto pakować się w Full HD jeżeli nie mamy TV przynajmniej 37". Czemu? Bo różnica jest praktycznie nie zauważalna.
To tyle ode mnie na temat telewizorów. Przejdźmy dalej:
Użytkownik muppet90 dnia 30 sierpień 2010 - 16:51 napisał
A to blue ray to da się obejrzeć na normalnym laptopie?
O co chodzi w tej scenie z Unilatron?
Pisze się Blu-Ray, nie "Blue Ray".

Napisano 30 sierpień 2010 - 21:17
http://www.youtube.c...h?v=T9k3Dqisxck
Jake chwali się Grace, że upolował Sześcionoga:
http://www.youtube.c...Om_wBnTuyQ&NR=1
Zaraz po tym jest wyjaśnienie przez Grace co się stało w szkole.
Jeżeli będą sceny z Ziemi + kłótnia + opowieść + jeszcze jakieś krótkie sceny z treningu Jake'a (np. jak poluje na ryby) to będę całkowicie usatysfakcjonowany.
Napisano 30 sierpień 2010 - 21:33
Użytkownik Xante dnia 30 sierpień 2010 - 22:05 napisał
I jeżeli ma się TV powyżej 40 cali, ma się Blu to polecam Full HD. Wtedy rzeczywiście można zobaczyć różnicę pomiędzy Ready i Full. Aha, nie warto pakować się w Full HD jeżeli nie mamy TV przynajmniej 37". Czemu? Bo różnica jest praktycznie nie zauważalna.
To tyle ode mnie na temat telewizorów. Przejdźmy dalej:
O co chodzi w tej scenie z Unilatron?
Pisze się Blu-Ray, nie "Blue Ray".
Sorka za jeszcze jednego posta, ale muszę się wypowiedzieć odn. plazmy. Otóż, w telewizorach plazmowych (mówię o FullHD) nie ma aż tak wielkiej przepaści w stosunku do LCD (wiem, bo porównywałem swój LCD-ek do Plazmy kumpla puszczając ten sam film na obu- prawie żadnej różnicy). No, może jest. w poborze prądu, bo plazma go żre niemiłosiernie
Co do samej jakości obrazu, tak jak powiedział Xante- na 42` Full HD odczuwa się już zauważalną różnicę jakościową między DVD i BD. Niestety
Co do Unilatronu, jest to "polowanie w snach". Najprościej rzecz ujmując- Na`vi w narkotycznym transie mają wizje, w których szukają zwierzęcia, które "reprezentuje" daną osobę (patrz- Tajny Raport i scenariusz, w którym to po Unilatronie opisywany jest pijany Jake i Tsu`Tey)

Napisano 30 sierpień 2010 - 21:50
Napisano 30 sierpień 2010 - 21:51
Użytkownik Mr. 47 dnia 30 sierpień 2010 - 21:33 napisał
Dlatego napisałem, że ta różnica jakościowa została jakiś czas temu praktycznie wyeliminowana. Tak samo zresztą, jak "żarcie" prądu przez plazmę. Od bodajże 2009 czy 08 roku już nie są takie "prądo-zjadające"
EDIT:
Użytkownik DoktorNo dnia 30 sierpień 2010 - 21:50 napisał
Ale jaki to wtedy będzie miało sens?

Napisano 02 wrzesień 2010 - 16:45
Jak wy rozumiecie tę wypowiedź? Chodzi mu o wersję szesnaście minut dłuższą od kinówki, czy wersji specjalnej? Bo jeżeli chodzi mu o tę drugą wersję to znaczyłoby, że film będzie przedłużony o dwadzieścia pięć minut względem kinówki, czyli mniej więcej tyle ile na początku (jeszcze przed premierą DVD/Blu-ray) głosiły plotki.
Napisano 02 wrzesień 2010 - 16:55

Fìkifkey alor yawne lu oeru
Napisano 02 wrzesień 2010 - 17:21
Cytat
na avatar wiki od ponad 4 miesięcy jest informacja że ma by podobno wydanie na 4 płytach (trochę może by droższe niż się spodziewałem) ale na 2 krążkach blu-ray powinno się zmieścić

Napisano 02 wrzesień 2010 - 17:43
Przyjąłem, że wujek Jim jednak doda te 16 minut, a nie 7 i dokonałem krótkiego obliczenia:
161 min. + 9 min. + 16 min. + 45 min. (nieobrobiony materiał) = 3 godz. 51 min.
Kurczę, już mi ślinka leci gdy pomyślę, że gdyby te dodatkowe minuty się pojawiły to bez problemu można by dołączyć imprezkę, a może nawet Uniltaron.
- (5 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox