Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Obalanie mitów o "Avatarze" Czyli dlaczego antyfani nie mają racji.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 01 wrzesień 2010 - 14:29

Proponuje utworzyć wątek o mitach na temat Avatara, szczególnie tych, które lansują antyfani.

Na początek biorę pierwszy mit, czyli "'Avatar' to 'Pocachontas'".

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zródło: praktycznie biorąc, każde forum internetowe, od 4chan.org po Filmweb.

Treść: "Avatar ma fabułę podobną do Pocachotas Disneya z 1994 roku i/lub podobne postacie i sytuacje."

Uzasadnienie: Najczęściej wskazuje się na podobieństwo romansu Jake'a i Neytiri do Pocahontas i Smytha. Poza tym Na'vi przypominają Indian a Unobtanium złoto.

Pocahontas ma pewne motywy ekologiczne, zresztą Indianie od dłuższego czasu robią za "szlachetnych dzikusów dbających o przyrodę". Na'vi są głęboko połączeni z przyrodą Pandory, która przypomina gigantyczny organizm na skalę planetarną.

Wskazuje się też, że prace nad "Avatarem" JC rozpoczął w 1994 roku, akurat wtedy, gdy na ekrany weszła "Pocachontas".

Dlaczego to jest bzdura? Po pierwsze, porównajmy najważniejsze punkty fabuł obu tych filmów:

Pocahontas:

• Smyth przypływa do dziewiczej Ameryki
  • Anglicy szukają złota
  • Smyth poznaje pod wodospadem Pocahontas i zakochuje się w niej
  • Obie strony dążą do bitwy, a tak poza tym złota nie ma
  • Ranny kapitan Smyth odpływa, po pokonaniu złego szefa przez niepozornego członka ekspedycji

• Jake Sully przylatuje na Pandorę w zastępstwie brata
  • Ludzie wydobywują minerał Unobtanium, w czym przeszkadzają im Na'vi
  • Jake gubi się w lesie, i cudem jest uratowany przez Neytiri, która go niespecjalnie lubi na początku
  • Jake szpieguje Na'vich, pod pozorem zostania jednym z nich
  • Ludzie niszczą Drzewo Domowe, Jake wraz z innymi ucieka z bazy, po czym występuje w obronie Na'vich
  • ludzie dostają łomot od Na'vich i Eyvy, i odlatują. Jake zostaje, i przenosi się na dobre do swego awatara.

Reasumując, podobieństw NIE MA ŻADNYCH, jedyne co jest to ponadczasowy motywu miłości przekraczającej granice, trójkąt miłosny, i inspirowanie się podbojem Nowego Świata przez Europejczyków.

Co się przeocza? Przede wszystkim James Cameron przyznał otwarcie, że inspiracją był film "Tańczący z Wilkami", podobieństw jest zdecydowanie więcej niż do "Pocachontas", w tym sama główna oś fabuły ("biały człowiek przechodzący na stronę 'dzikusów'").

Status: mit obalony

Dołączona grafika
--
http://doktorno.vot.pl
2
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 295
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 01 wrzesień 2010 - 18:04

To i tak nie przekona antyfanów... Powód? Najbardziej oczywiste a zarazem głupie: nie, bo nie...
Jeżeli ktoś nie lubi Avatara to nawet przekonywanie go latami nic nie da. Ludzie są uparci i tyle. Gdyby film wzbudzał te same emocje w każdym to co innego. Wtedy ludzie po prostu udawali by, że film jest do d... Ale tak nie jest. Część społeczeństwa woli zwykłą rozpierduchę albo kolejną opowieść o dzielnych amerykańskich żołnierzach czyt. THL, który dla mnie osobiście byłby dobry 10 lat temu kiedy filmów o bohaterskich amerykańskich herosach było znacznie mniej. Avatar wprowadził swego rodzaju rewolucję i każdy, kto uważa, że to zwykle ścierwo oszukuje sam siebie albo jest po prostu głupi. Takie jest moje zdanie.
Reasumując( o my god, przypominają mi się rozprawki w szkole) przekonywać możemy fanów ale nie antyfanów.
Dołączona grafika

Spoiler

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 01 wrzesień 2010 - 18:39

Cytat

To i tak nie przekona antyfanów... Powód? Najbardziej oczywiste a zarazem głupie: nie, bo nie...
Jeżeli ktoś nie lubi Avatara to nawet przekonywanie go latami nic nie da. Ludzie są uparci i tyle.

to już jest stereotyp*, "avatar jest podobny do" i będzie ciężkie do zniszczenia (stereotypy są z reguły ciężkie do zwalczenia)

Cytat

Część społeczeństwa woli zwykłą rozpierduchę albo kolejną opowieść o dzielnych amerykańskich żołnierzach czyt. THL, który dla mnie osobiście byłby dobry 10 lat temu kiedy filmów o bohaterskich amerykańskich herosach było znacznie mniej.

to jest skutek propagandy filmowej, amerykanie robią filmy o bohaterskich żołnierzach gotowych oddać życie za swój kraj, szczególnie w okresie II wojny światowej. gówno prawda o bohaterach, amerykanie ponieśli najmniejsze straty w ludziach a ich sprzęt był po prostu chu.. w porównaniu do sprzętu innych mocarstw np. M3 general grand używali go amerykanie, potem dali ruskim, ruscy ochrzcili do mianem "grobu sześciu braci"

Cytat

Avatar wprowadził swego rodzaju rewolucję i każdy, kto uważa, że to zwykle ścierwo oszukuje sam siebie albo jest po prostu głupi.

powiem że to kwestia gustu jednak tym którym się nie spodobał nie powinni go krytykować.

*stereotyp- najprostszy: co pierwsze skojarzy ci się ze słowem blondynka?
odp: naiwna, głupia?
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 01 wrzesień 2010 - 18:42

Akurat z tego co mi wiadomo (bo nie oglądałem) "The Hurt Locker" można traktować jako film antywojenny... Ale faktycznie, jest jak mówisz.

A tak poza tym: Avatar ma też swoje niedociągnięcia, niedługo też o tym napisze. ;)

Zresztą mitów jest więcej, i na razie się nimi zajmę. :)
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 01 wrzesień 2010 - 18:52

Cytat

Zresztą mitów jest więcej, i na razie się nimi zajmę.

w "pogromców mitów" chcesz się pobawić

to ci taki mały mit podrzucę:
gdy jake uczy się latać na ikranie (pierwszy lot) widać na jego ramieniu jego tatuaż. ciekawi mnie skąd się taki pomysł wziął bo obraz podobno był generowany w 100% przez komputery
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 01 wrzesień 2010 - 20:15

Cóż, oglądałeś może filmik, jak (jaką techniką) tworzono Avatara? Jest tam pokazane, że za pomocą kilometrów kabli i kilometrów sześciennych komputerów z pomocą techniki Motion Capture Cameron odwzorowywał ruchy aktorów. Być może było to jakieś "niedopatrzeni" lub po prostu grafik źle ustawił proporcje postaci, i wyszło nam coś takiego:) Myślę więc, że i ten mit jest obalony.

Dołączona grafika

... ale czy aby na pewno? Czekam na dalsze sugestie dot. tej sceny.
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Xante Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 116
  • Rejestracja 2010-08-03
Napisano 01 wrzesień 2010 - 20:29

Wyświetl postUżytkownik DoktorNo dnia 01 wrzesień 2010 - 18:42 napisał

Akurat z tego co mi wiadomo (bo nie oglądałem) "The Hurt Locker" można traktować jako film antywojenny... Ale faktycznie, jest jak mówisz.

Swoją drogą, dla mnie Hurt Locker to najwyżej średniak. Obejrzałem, efekty w niektórych miejscach były fajne, ale cały film włącznie z fabułą jest słaby.
Dołączona grafika

Spartans never die, they're just Missing in Action
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 295
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 02 wrzesień 2010 - 07:00

Mr. 47 & Xante
Nie komentujaie doubli, bo dodajecie mi tylko roboty. Zamiast postów na temat robi się zwykły offtop.
Jak ktoś strzeli doubla to nie trzeba mi palcem pokazywać gdzie jest.
Dołączona grafika

Spoiler

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 02 wrzesień 2010 - 14:06

Ok, ok, przyjęte do wiadomości, przepraszamy ^^

A swoją drogą, mam kolejny mit o Avatarze: Gdzie, u licha, Jake ścina sobie włosy? Przez cały film miał bodajże 4 fryzury, a jakoś w tym małym baraczku w Górach Alleluja raczej fryzjera nie mogło być :D Więc, jakieś sugestie?
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 324
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 02 wrzesień 2010 - 14:28

Wydaje mi się że mógł poprosić kogoś żeby mu ściął. O ile wiem to nie trzeba mieć uprawnień żeby ścinać włosy xD a nożyczki zawsze się znajdą. BTW to wnioskuję że chodzi ci o ludzką postać Jake'a?
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Xante Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 116
  • Rejestracja 2010-08-03
Napisano 02 wrzesień 2010 - 14:33

A co to za problem? Jak ja nie mam nikogo pod ręką, to czasami sam się obcinam :D (ok, było to kilka lat temu, i nie za bardzo fryz wyszedł :P)
Dołączona grafika

Spartans never die, they're just Missing in Action
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 02 wrzesień 2010 - 15:32

Cytat

A swoją drogą, mam kolejny mit o Avatarze: Gdzie, u licha, Jake ścina sobie włosy? Przez cały film miał bodajże 4 fryzury, a jakoś w tym małym baraczku w Górach Alleluja raczej fryzjera nie mogło być Więc, jakieś sugestie?

jak wcześniej powiedziano uprawnień nie trzeba mieć :D , jake to były żołnierz na pewno sam umie się obciąć, (bo co po 3 miesiącach w dżungli to włosy by miał po kolana (przesadziłem z długością)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 02 wrzesień 2010 - 20:39

Wyświetl postUżytkownik Xantis dnia 02 wrzesień 2010 - 16:32 napisał

jak wcześniej powiedziano uprawnień nie trzeba mieć :D , jake to były żołnierz na pewno sam umie się obciąć, (bo co po 3 miesiącach w dżungli to włosy by miał po kolana (przesadziłem z długością)

Jest jeden mały szczególik: zwróć uwagę na jego fryzurę. Przyjrzyj się. Jake musiałby mieć chyba oczy dookoła głowy i dwie ręce na plecach, aby IDEALNIE obciąć sobie boki głowy, i zrobić lekkiego irokeza.

PS: Też sam sobie obcinam włosy, jak nie mam fryzjera pod ręką. Chodzi mi tylko o to, JAKĄ miał tą fryzurę.
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 02 wrzesień 2010 - 20:50

I tu dochodzimy do sedna, dlaczego grafika komputerowa jest tak kusząca: witualni aktorzy nie wymagają uporczywej charakteryzacji, która musi być koherentna ze sceny na scenę.
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 02 wrzesień 2010 - 20:59

Wyświetl postUżytkownik DoktorNo dnia 02 wrzesień 2010 - 21:50 napisał

I tu dochodzimy do sedna, dlaczego grafika komputerowa jest tak kusząca: witualni aktorzy nie wymagają uporczywej charakteryzacji, która musi być koherentna ze sceny na scenę.

W pełni się z tobą zgadzam.
Był kiedyś bodajże program na Discovery, w którym omawiano właśnie obrazy generowane przez komputery, jako o przyszłości kinematografii i teatru wogóle. Wyobraźmy sobie teraz, że udajemy się do teatru, gdzie aktorzy są po prostu generowanymi metodą holografii, wirtualnymi postaciami. Nie wiem, jak was, ale mnie to trochę przeraża :S
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 455
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 04 wrzesień 2010 - 16:50

No mnie też. Ale wracając do fryzury Jake'a to
1. Mógł mieć lusterko
2. Był z Normem, Grace i Trudy w Górach Alleluja. To ktoś może obciął mu włosy.
3. Gdy wracał do Hell's Gate to tam pewno był jakiś "fryzjer". W sensie że był tam ktoś taki kto ogarniał włosy tych wszystkich ludzi, bo oni siedzieli tam średnio 5-6 lat
Dołączona grafika
Magia jest w opinii niektórych ucieleśnieniem Chaosu. Jest kluczem zdolnym otworzyć zakazane drzwi. Drzwi, za którymi czai się koszmar, zgroza i niewyobrażalna okropność, za którymi czyhają wrogie, destrukcyjne siły, moce czystego zła, mogące unicestwić nie tylko tego, kto drzwi te uchyli, ale i cały świat. A ponieważ nie brakuje takich, którzy przy owych drzwiach manipulują, kiedyś ktoś popełni błąd, a wówczas zagłada świata będzie przesądzona i nieuchronna. Magia jest zatem zemstą i orężem Chaosu. To, że po Koniunkcji Sfer ludzie nauczyli posługiwać się magią, jest przekleństwem i zgubą świata. Zgubą ludzkości. I tak jest. Ci, którzy uważają magię za Chaos, nie mylą się.
Yennefer z Vengerbergu do Ciri podczas nauki w Ellander.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 04 wrzesień 2010 - 22:52

Dobra teraz następny mit: "'Avatar' znieważa armię amerykańską, a w szczególności Marines".

Dołączona grafika

Zródło: Prawicowe blogi w USA (np. pajamasmedia.com, breitbart.com itp.) i płk. Bryan Salas, USMC.

http://bighollywood....e-to-our-corps/
http://marinecorpsti...avatar_010810w/

Treść: jak wyżej. :P

Uzasadnienie: na filmie widać amerykańskich marines, przedstawionych w skrajnie niekorzystnym świetle.

Dlaczego to jest bzdura? Przede wszystkim od początku widać, że żołnierze na filmie to najemnicy.
Fakt są wśród nich amerykańscy Marines, ale, jak pokazuje przykład firmy Blackwater w której pracują byli żołnierze amerykańscy i wokół niej krąży mnóstwo oskarżeń (o nadużycia, strzelanie do bezbronnych cywilów itp.), ta obserwacja była chyba trafna, i dlatego zabolało co niektórych.

Co się przeocza? Dwoje pozytywnych bohaterów, Jake i Trudy, są byłymi Marines, Cameron powiedział że ten film to hołd dla tej formacji. http://www.associate...to_marines.html

Status: mit obalony

Dołączona grafika
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 05 wrzesień 2010 - 08:56

Cytat

"'Avatar' znieważa armię amerykańską, a w szczególności Marines".

po wylądowaniu jake na pandorze jest powiedziane jak wół że na ziemi byli żołnierzami a tu są najemnikami(wiem że cytat nie jest słowo w słowo ale nie chciało mi się odpalać avatar i szukać sceny :) może ktoś będzie chciał zastąpić to moje coś prawdziwym cytatem)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 455
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 05 wrzesień 2010 - 12:18

Ja chcę to zastąpić ale nie mam pewności czy tak jest
Na ziemi byli marines, obrońcami wolności, a tu stawali się najemnikami opłacanymi przez koncern Czy jakoś tak
Dołączona grafika
Magia jest w opinii niektórych ucieleśnieniem Chaosu. Jest kluczem zdolnym otworzyć zakazane drzwi. Drzwi, za którymi czai się koszmar, zgroza i niewyobrażalna okropność, za którymi czyhają wrogie, destrukcyjne siły, moce czystego zła, mogące unicestwić nie tylko tego, kto drzwi te uchyli, ale i cały świat. A ponieważ nie brakuje takich, którzy przy owych drzwiach manipulują, kiedyś ktoś popełni błąd, a wówczas zagłada świata będzie przesądzona i nieuchronna. Magia jest zatem zemstą i orężem Chaosu. To, że po Koniunkcji Sfer ludzie nauczyli posługiwać się magią, jest przekleństwem i zgubą świata. Zgubą ludzkości. I tak jest. Ci, którzy uważają magię za Chaos, nie mylą się.
Yennefer z Vengerbergu do Ciri podczas nauki w Ellander.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 05 wrzesień 2010 - 12:31

Cytat

Na ziemi byli marines, obrońcami wolności, a tu stawali się najemnikami opłacanymi przez koncern

no prawie identyczne (u mnie pisało "wojownikami wolności" ale różnią się tłumaczenia )

jeszcze przypadkowo znalazłem taki mit:
chodzi o góry alleluja, jest tam sporo wodospadów i pytanie brzmi skąd tam tyle wody? z deszczy by na pewno nie starczyło, wiem że na ziemi są drzewa "pompy" (wielkością przypominające sekwoje, nazwy nie pamiętam) te drzewa potrafią wpompować 2000litrów na wysokość 100m w 24 h, więc może te łodygi po których jake i reszta szli łapać ikrany były takimi pompami? tylko że znacznie wydajniejszymi (nasuwa się kolejne pytanie: skąd łodygi brały tyle wody. nie odpowiem na nie bo nie znam odpowiedzi może wy odpowiecie w miarę sensownie)

Status: Prawdopodobny*

* prawdopodobny dlatego że nie wiemy czy te łodygi mogły pompować wodę, tylko JC zna odpowiedzi na wszystkie pytania
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Film Avatar
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2