Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Avatar" najczęściej piratowanym filmem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 14 luty 2010 - 21:37

"Avatar" najczęściej piratowanym filmem tygodnia

Najnowsze dzieło Jamesa Camerona może i ma szanse na worek pełen Oscarów, jednak konkurencja nie śpi i depcze mu po piętach na każdym kroku. Okazuje się jednak, że istnieje kategoria, w której "Avatar" jest absolutnie bezkonkurencyjny i nikt nie ma prawa go zdetronizować. I nie chodzi wcale o listę najbardziej kasowych produkcji.

Dołączona grafika

Jak podaje Hollywood Reporter, "Avatar" stał się najczęściej piratowanym filmem ubiegłego tygodnia w sieci torrent. Obraz pojawił się właśnie w wersji, którą na tzw. przeglądówkach, otrzymują uprawnieni do głosowania członkowie organizacji przyznających najważniejsze nagrody, w tym Oscary. Kopia ta rozchodzi się w Internecie jak ciepłe bułeczki.

W tym samym czasie piraci wrzucili do sieci również "The Hurt Locker" , największego oscarowego konkurenta "Avatara". W bezpośrednim pirackim starciu, film byłej żony Jamesa Camerona, musiał jednak uznać wyższość opowieści o Pandorze i jej niebieskich mieszkańcach.

źródło: stopklatka.pl
Dołączona grafika
1
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos 

• Dajcie mi święty spokój, opierdalam się
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 21:44

Nic dziwnego, przez ten szum w okół Avatara każdy chciałby go obejrzeć. Pewnie JC nie stracił wiele w perspektywie tego co zyskał.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 14 luty 2010 - 22:58

Racja, a najlepsze jest to, że ludzie mimo iż ściągają "Avatar" z internetu, to i tak wcześniej czy później decydują się zobaczyć go w kinie. Zaobserwowałem to na przykładzie mojego najbliższego otoczenia. Aż zdziwiła mnie taka postać rzeczy. Co lepsza mogę stwierdzić, że to chyba pierwszy tego typu film, który w taki sposób oddziaływuje na widza.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Unforgettable 

• Kolorowy Johny
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 327
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 15 luty 2010 - 11:46

IMO za piractwo powinni wieszać ^^. OFC żartuje ale jednak uważam piratów za zwykłe ścierwo, które nie daje zarobić kasy i idzie na łatwizne. Tak samo z grami. Na PC wychodzi coraz mniej gier bo każdy je piraci... Rozumiem że na ps3 też da sie spiracić ale jest tego 1000x mniej... PEwnie gdyby nie piractwo Avek zarobiłby troche więcej i Cameron szybciej zabrałby się do kontynuacji.. Chociaż miliard dolarów w tydzien... Dziwne, że mu się nie śpieszy.
Dołączona grafika
Retired
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Tka'nu 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 15 luty 2010 - 12:07

Mimo wszystko nie chciałbym mieć czegoś takiego jak z Matriksem gdzie 3 część wyszła po 7 miesiącach po 2.
Ja tam się przyznam, że go piracę ale też że byłem 2 razy w kinie hhehe
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Artar 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 36
  • Rejestracja 2010-02-09

Napisano 16 luty 2010 - 00:36

a ja mam dylemat moralny i techniczny z jednej strony bym go zassał ale z szacunku i pracy włożonej w tworzenie filmu jakoś odechciewa mi się i dochodzi jeszcze limitowany transfer internetu heh = wniosek nie ściągam :rolleyes:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Yarpen 

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 446
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 02 marzec 2010 - 19:03

Tak też uważam piractwo za jedno z największych holerstw internetu i staram się go raczej unikać. Po za tym przeszkadza mi także limitowany transfer więc na myśl ile się coś może ściągać to mi się odechciewa. Ale trza się przyznać, że raczej każdy z was ściągnął kiedyś choćby jakąś piosenkę mimo iż jest to nie całkiem legalne.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Banshee 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 27
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 04 marzec 2010 - 14:50

Też uważam,że najlepiej oglądnąć ten film w kinie,również jak już ktoś napisał mam szacunek do Jamesa Camerona i nie ściągam go z internetu.Jak mi się film NAPRAWDĘ podoba to wolę oglądnąć go z efektami takimi jak w kinie,tak jest najlepiej.Osobiście nie chce go ściągać z internetu.:D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 263
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 05 marzec 2010 - 13:20

zgadzam się, ale co ma zrobić uzależniony fan, który nie może ciągle być w kinie? film na kompa też daje różne możliwości. Kino, telewizorek(DVD i Bluray), komp = 7 niebo ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 05 marzec 2010 - 13:43

Wyświetl postUżytkownik Jakesully dnia 05 marca 2010 - 13:20 napisał

zgadzam się, ale co ma zrobić uzależniony fan, który nie może ciągle być w kinie? film na kompa też daje różne możliwości. Kino, telewizorek(DVD i Bluray), komp = 7 niebo ;)

No właśnie co może zrobić? Do premiery DVD i Blue-ray jeszcze szmat czasu, a o wersji reżyserskiej to boję się myśleć. Sam jestem obecnie na głodzie i zaraz zaczynam 12 sesję, choć rano myślałem, że dotrwam do Poniedziałku (w weekendy mam za mało czasu), no i dotrwam, tyle że w Poniedziałek będzie 13 sesja. :lol:
Fìkifkey alor yawne lu oeru
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 11 marzec 2010 - 17:24

ee tam...są filmy, które sobie można sciągnąc i obejrzeć na pc...czy na tv..ale też są filmy, które TRZEBA obejrzeć w kinie;D:D bo inaczej traci się niesamowite przeżycia...:)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Banshee 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 27
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 16 marzec 2010 - 13:10

No zgadzam się też :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 377
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 26 grudzień 2010 - 00:56

Stało się, Avatar jest najchętniej ściąganym nielegalnie filmem tego roku.

Cytat

TorrentFreak przedstawił zestawienie podsumowujące rok 2010 pod względem najchętniej ściąganych nielegalnie z sieci filmów. Na pierwszym miejscu obyło się bez zaskoczenia. Znalazł się tam bowiem "Avatar", najbardziej kasowy film wszech czasów. Według TorrentFreak film został ściągnięty ponad 16,5 mln razy. Przed rokiem numerem jeden był "Star Trek" z niecałymi 11 milionami ściągnięć.

Niespodzianką jest drugiej miejsce, które przypadło filmowi "Kick-Ass". Adaptacja komiksu została ściągnięta 11,4 mln razy. To więcej niż "Incepcja" (9,7 mln ściągnięć) i "Wyspa tajemnic" (9,5 mln).

Kolejne miejsca przypadły następującym tytułom: "Iron Man 2" (8,8 mln), "Starcie Tytanów" (8,0 mln), "Green Zone" (7,7 mln), "Sherlock Holmes" (7,2 mln), "The Hurt Locker. W pułapce wojny" (6,9 mln) i "Salt" (6,7 mln).

źródło: filmweb.pl
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis 

• Szeryf Fetyszysta psiaków
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1316
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 26 grudzień 2010 - 14:52

podobno studio specjalnie wypuściło wersję avatar w HD aby ludzie ją ściągali ( taki udany eksperyment: wiele ludzi którzyż obejrzeli avatar piratke poszło do kin i sklepów, dzięki temu o wiele zwiększył się zysk filmu)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Greg Simba 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 25
  • Rejestracja 2011-01-05
Napisano 10 luty 2011 - 04:01

Wyświetl postUżytkownik Kuno dnia 15 luty 2010 - 13:46 napisał

IMO za piractwo powinni wieszać ^^. OFC żartuje ale jednak uważam piratów za zwykłe ścierwo, które nie daje zarobić kasy i idzie na łatwizne. Tak samo z grami. Na PC wychodzi coraz mniej gier bo każdy je piraci... Rozumiem że na ps3 też da sie spiracić ale jest tego 1000x mniej... PEwnie gdyby nie piractwo Avek zarobiłby troche więcej i Cameron szybciej zabrałby się do kontynuacji.. Chociaż miliard dolarów w tydzien... Dziwne, że mu się nie śpieszy.

• Co bądź poszedłeś troszeczkę za daleko i mówię to powiedzmy jako niezależny programista.
  • Też mnie nie rajcuje piractwo, ale wgryzłem się w temat, postawiłem diagnozę oraz sposób kuracji.
  • Spróbuję wyjaśnić fenomen piractwa w sposób obrazowy.

Cytat

Wyobraź sobie cukiernię przez której witrynę widać ladę z torcikami (filmy, obrazy, muzyka, książki). Wchodząc do niej oglądasz każdy bliżej (ściągnięcie materiału), aby wybrać najbardziej świeży oraz dopasowany torcik (film, obraz, utwór muzyczny lub literacki), jak znajdziesz to u ekspedientki lub ekspedienta wnosisz za niego opłatę (kino, sklep), a w przeciwnym wypadku ponawiasz wybór (trwale kasujesz wcześniejszy materiał).
    Mam nadzieję iż w tej kwestii Jesteś już widzący.
  • Przecież zawartości portfela nie starczy Ci żeby kupić wszystko. A za projekt nieudany (zepsuty torcik) przecież nie zapłacisz. Twórca (optymistycznie wydawca) ponoszą za każdym razem ryzyko porażki, czyli tzw. wtopienia kasy. Dobrze znam z autopsji.

Wyświetl postUżytkownik Xantis dnia 26 grudzień 2010 - 16:52 napisał

podobno studio specjalnie wypuściło wersję avatar w HD aby ludzie ją ściągali ( taki udany eksperyment: wiele ludzi którzyż obejrzeli avatar piratke poszło do kin i sklepów, dzięki temu o wiele zwiększył się zysk filmu)

• Bardziej mnie się wydaje iż prawdopodobnie któryś z operatorów urządzenia kinowego zrobił nie legalną kopię, a dystrybutor przymknął oko na ten wyciek. A przed samą premierą DVD, BD zmienił zdanie o 180 stopni.
  • Albo taki przykład. Istnieje pewien metalowy muzyk klawiszowiec (Jej portfolio jest tutaj) i prawdopodobnie (bo mógł się ktoś podszyć) ma konto na jednym z dysków internetowych, z ciekawą zawartością. Ze względów na ochronę dobrego wizerunku tej osoby ograniczyłem się do podania tylko i wyłącznie linka do portfolio, a dociekliwi odnajdą resztę.
@_@ Jak pozbyć się piractwa?
  • PROBLEM: Klient dysponuje określonym niewielkim budżetem, a chce mieć dostęp do kultury na dopasowanym do siebie poziomie. Równocześnie istnieje brak możliwości oficjalnego przetestowania materiału.
  • POTRZEBNE TECHNOLOGIE: Porządny protokół szyfrujący, sieć komórkowa, odtwarzacz sprzętowy/programowy.
  • JAK ROZWIĄZAĆ PROBLEM: Powiedzmy iż klient:
    • Doładowuje za kilka dolarów swoje konto określoną ilością jednostek. Oczywiście musi istnieć specjalna tabela kursowa w zależności od rodzaju materiału oraz ostatniego miejsca gdzie odtwarzacz klienta się zgłosił do sytemu.
    • Kupuje płytę DVD, BD w cenie wytworzenia (matryca, tłoczenie, transport, marża sprzedawcy, podatki) lub ściąga z sieci dany materiał.
    • W chwili podjęcia próby otworzenia materiału odtwarzacz próbuje zmniejszyć stan konta o określoną wartość. Jeżeli wartość konta jest nie wystarczająca to materiał nie zostanie otworzony. Oczywiście mogłaby być możliwość jednokrotnego gratisowego otworzenia całości ub fragmentu owego materiału.
Moim zdaniem mogłaby być to chyba najskuteczniejsze i zarazem najprostsze rozwiązanie?
LICENCJA: POWYŻSZY POMYSŁ UDOSTĘPNIAM CAŁKOWICIE NIEODPŁATNIE NA ZASADACH LICENCJI CC-BY-SA 3.0 oraz LICENCJI X11.

Opis zmian: Drobne poprawki.

Użytkownik Greg Simba edytował ten post 10 luty 2011 - 04:29

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   JacekM3 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • Rejestracja 2010-05-13

Napisano 10 luty 2011 - 16:46

Moim zdaniem piractwo jest motorem rozwoju dla branży filmowej. W takich krajach jak np. Polska nie mówiąc o Chinach filmy są relatywnie drogie. Dzięki piractwu wielu ludzi ogląda dokonania innych ludzi. Przywiązują się do aktorów, reżyserów, serii filmowych itp. Biedne kraje z roku na rok staja się coraz bogatsze i dla coraz większej liczby ludzi pieniądze jakie muszą wydać na oryginał stają się coraz mniejsze, czyli filmy są bardziej dostępne. Prawdziwy fan filmu kupi oryginał (jeśli tylko będzie go stać), osoba której film się podobał też go kupi bo wie, że wydane pieniądze zaprocentują i znowu będzie mogła oglądać twórczość tych samych osób, tych które lubi. Piractwo w Polsce nie ma wielkiego znaczenia dla rynków zachodnich. Jednak zakupy coraz bogatszego społeczeństwa mają znaczenie i im będziemy bogatsi tym mnej będzie piractwa. Gdyby powiedziano otwarcie, że piractwo jest legalne to wszystko by się rozsypało, a tak działa. Podobnie jest np. w stanach z emigrantami z Kuby czy Meksyku gdyby wszystkich wpuszczano byłoby kiepsko a tak jest trudno się dostać i nowi emigranci nielegalni godzą się pracować za mniejsze (ale dla nich i tak wysokie) stawki dzieki temu gospodarka jest konkurencyjna a ci legalni zarabiają dużo więcej (niestety kosztem tych na dole). Gdyby taki Microsoft zablokował naprawdę nielegalne kopiowanie Windows ludzie musieliby przejść na Linuxa (np. w Polsce) a tak oswajają się z systemem i kiedyś gdy muszą być legalni kupują. Tak to działa ;)
Ja byłem w kinie na Avatarze (na wersji rozszerzonej), kupiłem DVD w polskim sklepie, a ostatnio kupiłem też blu raya na Amazonie :) niestety tam bo uznałem, że treść już znam i mogę spokojnie oglądać po angielsku a cena polskiego dystrybutora to rozbój w biały dzień... także Cameron dostał moje wsparcie i zielone światło na Avatara 2
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke 

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 10 luty 2011 - 17:13

A ja musiałem pobrać film z internetu. Nie, nie... nie dlatego, że nie chciałem wydać pieniędzy, bo oryginalną płytę Blu-ray też kupiłem. Chodziło o to, że ta płyta jest tak zabezpieczona, że mój czytnik w komputerze sobie z nią nie radzi. :/ A chciałem mieć dostęp do filmu także z komputera.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   JacekM3 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • Rejestracja 2010-05-13

Napisano 10 luty 2011 - 17:40

Ja też mam kilka filmów na oryginalnych płytach i jednocześnie ściągnięte z netu do oglądania gdy telewizor jest zajęty (w komputerze nie mam jeszcze blu raya). Film na dysku jest wygodniejszy bo oszczędzam oryginalny nośnik :) Kiedyś było też coś takiego jak kopie bezpieczeństwa, nie jestem pewien czy to jeszcze funkcjonuje w polskim prawie.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo 

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 476
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 10 luty 2011 - 19:25

Z tego co mi wiadomo, to samo kopiowanie filmów i muzyki na "użytek osobisty" jest legalne, ale uwaga, właściciel praw autorskich ma pełne prawo pozwać cię za naruszenie jego dóbr na gruncie prawa cywilnego.

Kopiując i ściągając oprogramowanie komputerowe, niezależnie od intencji, zawsze popełniamy przestępstwo - bo software jest objęty osobnym prawem.
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 233
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 11 luty 2011 - 08:50

To jest tak, że wolno ściągać oprogramowanie i pliki medialne, natomiast zabronione jest ich udostępnianie. Jednym słowem ściąganie poprzez sieci p2p, torrent itp. jest nielegalne, bo pobierając plik jednocześnie udostępniasz go innym.
Nie wiem jakie zabezpieczenia ma blu-ray, ale z dvd program dvd shrink poradził sobie bez najmniejszego problemu i mam na dysku obrazy płyt wersji kolekcjonerskiej, jak chcę oglądnąć to je po prostu montuję
obrazy plyt
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2