Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (4 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • ←
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Avatar" - wersja kolekcjonerska Nareszcie!

#61 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 30 grudzień 2010 - 23:06

Wyświetl postUżytkownik Tomek_87 dnia 30 grudzień 2010 - 19:43 napisał

I wie że jakieś 95 % z nas kupi takie wydanie jak już będzie wydane, mimo że wcześniej kupowali już ten film dwa razy :P

Na razie nic nie słychać o nowej edycji. Nie zdziwie się, że wydadzą na rok przed premierą sequeli.

Nawiasem mówiąc, takie cyrki (choć nie na tą skalę) już są dano normą. Równolegle wydaje się wersje zwykłe i rozszerzone filmów, i do tego reedycje co kilka lat o różnej jakości obrazu.

Na marginesie: Avatar jest chyba jednym z niewielu filmów wykorzystujących w pełni możliwości BR - ostatnio dowiedziałem się że wiele filmów, szczególnie starszych, jest zgrywanych na BR z... taśm-matek dla VHSów lub płyt gramowidowych. :O
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#62 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 31 grudzień 2010 - 09:53

Nie zgodzę się, że wycięta scena zabicia avatara Norma jest niekanoniczna. Osobiście jest ona dla mnie przedłużoną sceną śmierci (podobnie jak przedłużona scena śmierci Tsu'Teya) i spokojnie może znaleźć się w filmie ( z podstawowej sceny i tak zarówno niedzielny widz jak i fan zakłada, ze avatar Norma zginął).

Co do rozszerzonej wersji wersji rozszerzonej - jeśli taka się ukarze to oczywiście ją nabędę, a że wycisną ze mnie jeszcze trochę unobtanium to już moja sprawa. Z innych filmów w zupełności wystarcza mi podstawowa wersja.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#63 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 09 styczeń 2011 - 19:50

Zapewne zbędne będzie opisywanie tego co jest w wydaniu kolekcjonerskim (tak, takowe jest już, albo dopiero, w moim posiadaniu) bo wszystko co miało być powiedziane to zostało. Niemniej jednak opiszę wrażenia, może zbędne, może nie, by dać do zrozumienia tym co jeszcze tych płyt nie kupili o ich wielkim błędzie ;) Za płyty blu-ray wydałam 3/4 ceny (wylicytowałam używane egzemplarze) co jest dobrym biznesem a biorąc pod uwagę to co się w nich znajduje (kawał pięknej Pandory i epickiej historii) to był jeden z najlepszych zakupów jakie do tej pory zrobiłam.

Po pierwsze jakoś filmu. Nie wiem czy byłam w marnym kinie ale to jaka jest jakość filmu na blu-ray zwala z nóg. Film jest pełen szczegółów, wygląda tak realistycznie, że nie trzeba efektów 3D by poczuć się że jest się jego częścią, że ten świat jest prawdziwie realistyczny. Kontury włosów, plecenia nitek w ubraniach, las pełen niepowtarzalnych roślin, dopiero teraz mogę z pełnym podziwem ukłonić się w stronę grafików, którzy zrobili coś tak wspaniałego! Jakość dźwięku porównać można z tym jaki mamy w sali kinowej (zasługa tu należy się funkcji Dolby TrueHD w odtwarzaczu)

Co do dodatkowych scen to tylko napomknę o śmierci Tsu'taya. To niewątpliwie jedna z smutniejszych i ważniejszych scen. Doskonale ta scena została nagrana, uczucia podczas niej są bardzo mieszane- od smutku, który pozostaje z nami od stoczonej walki i patrzenia na ostatnie chwile jego życia, po chwilę nadziei i radości, że nasz Jake, z którym przebrnęliśmy niecałe 3 godziny niezapomnianej podróży, jest przez niego wybrany na przywódcę klanu Omaticaya. Bez tej sceny film zbyt szybko się kończył bo za mało jest tam semej Pandory i przebywania wśród Navi. A tak kończy się wyniosłą chwilą.

O dodatkach na razie nie mam nic do powiedzenia, w najbliższym czasie je obejrzę jeżeli powstrzymam się przed kolejnym obejrzeniem filmu :D
Ah, depresjo po Avatarowa witaj! :)
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#64 Użytkownik nie jest zalogowany   Irayo Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 82
  • Rejestracja 2010-04-04
Napisano 09 styczeń 2011 - 23:04

Matko Boska Częstochowska, wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nie posiadam wersji kolekcjonerskiej.
Nie miałem w ogóle głowy do tego, aby ją kupić, na forum tez nie wchodziłem i kompletnie zapomniałem ( nauka potrafi zdziałać swoje ), ale już jutro będę mieć WK w swoich rękach także się ciesze ogromnie
Dołączona grafika
Wśród ludzi jest więcej kopii niż oryginałów.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#65 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 11 styczeń 2011 - 11:03

Dla osób, które nabyły wersję na DVD, polecam ten link. Są to "Archiwa Avatara" dostępne jedynie na wydaniu blu-ray.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#66 Użytkownik nie jest zalogowany   Ake'tuan Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 135
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 11 styczeń 2011 - 18:10

Irayo zostaw matkie boskie z mojego miasta :D
ja też wciąż nie mam EK :( ale na dniach nabędę...
mam nadzieję że jeszcze jakieś egzemplarze będą :)

@ Coliber wiesz jak mi tej depresji jakoś brakuje :D poza tym niebawem upłynie rok odkąd byłem w kinie na Ava więc trzeba się znowu w deprechę zaopatrzyć ;>

edit: zamówiłem - ostatnia kase wydałem ale strach że się nakład kończy był silniejszy...

a dziś miałem wieczorem piękny seans w postaci podstawki...
nadal po tak długim czasie wywołuje te same emocje....
:)
Spoiler
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
The Best Movie Ever.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#67 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 11 styczeń 2011 - 18:45

Dzięki Susano'o za linka. Ja też jeszcze nie mam tego wydania to aby zobaczę sobie ten filmik. 200 MB ma ale transfer szybki, za 5 min oglądamy ^^

Edit: Polecam, ściągać kto nie ma. Jest to świetne rozwinięcie Tajnego Raportu... Gdyby te wszystkie foty byłyby w pierwotnej wersji (niestety kosztowałby ona pewnie 5 razy więcej, przynajmniej w Polsce) było by super. Niektóre conceptarty naprawdę świetne, będzie z czego robić tapety na pulpit ^^ A i jeszcze jedno. Oglądając folder z obrazkami z Pandory i jej flory możemy stwierdzić, że Cameron nas nie rozpieszczał w filmie. Tutaj ta roślinność jest jakaś bujniejsza, gęstsza, bardziej mroczna i tajemnicza. Liczę, że w drugiej części to się poprawi.

Użytkownik BlackMetal edytował ten post 11 styczeń 2011 - 19:27

"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#68 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 12 styczeń 2011 - 15:36

@Ake'tuan Ten film ma to do siebie, że ilość jego obejrzeń nie jest proporcjonalna do jakości emocji, które wywołuje. Zawsze są takie same ;) Na moją niekorzyść zamiast myśleć o maturze to bujam ciągle w pandorańskich (tak to się pisze? :P ) obłokach.

Obejrzałam już sceny wycięte i jestem zawiedziona, że akurat je pominięto bo wiele wnoszą do filmu i w gruncie rzeczy zmieniają jego oblicze. Np. scena spięcia między Selfridge'm a Quaritchem (praktycznie już skończona), która wyraźnie pokazuje, że Parker nie mieszał się w wojnę i podkreśla czarny i, jak widać, nieobliczalny charakter Quaritcha. Bardzo mi się spodobała scena przyjęcia po polowaniu, praktycznie nie ruszona przez grafików (wielka szkoda, że ja tak zostawili), jest tam pojedynek Jake z Tsu'tey em, taniec Jakea z Nay, który wyraźnie pokazuje zauroczenie obojga do siebie.
Dużo jest scen wprowadzających w szczegóły, których w filmie brakuje. Aktualnie za mało jest odskoków od schematu fabuły, którym idzie film. Mam nadzieję, że kiedyś zostaną skończone (oczywiście znowu odbije się to na portfelu), szkoda je tak zostwaić
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#69 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 29 styczeń 2011 - 13:52

W końcu i ja kupiłem wersję rozszerzoną :D Co prawda DVD ale lepsze to niż wcale nie mieć :)
Odpaliłem sobie trzecią płytkę tam gdzie jest "Capturing Avatar" i się wkur...zyłem bo nie ma polskich a nawet angielskich napisów...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#70 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 29 styczeń 2011 - 14:02

Cytat

i się wkur...zyłem bo nie ma polskich a nawet angielskich napisów...

jak to niema?, powinny być. Na BD są
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#71 Użytkownik nie jest zalogowany   Irayo Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 82
  • Rejestracja 2010-04-04
Napisano 30 styczeń 2011 - 14:54

Niestety, ale nie ma :( Ja też posiadam wersję na DVD
Szkoda bo jest tam dużo ciekawych rzeczy, ale nie wiele rozumiem
Dołączona grafika
Wśród ludzi jest więcej kopii niż oryginałów.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#72 Użytkownik nie jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 262
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 06 luty 2011 - 13:49

Chciałabym mieć wersje kolekcjonerską, ale głównie bo chciałabym zobaczyć sceny usunięte, których nigdzie nie mogę znaleźć :(
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Mój YT ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#73 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 31 marzec 2011 - 16:34

co do edycji kolekcjonerskiej to ostatnio widziałem ja w Media Markt za 50zł! oczywiście blu-ray czyli połowa normalnej ceny, przynajmniej u mnie w mieście
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (4 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • ←
  • 2