Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Bohaterowie i postacie
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jake Sully

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 15 luty 2010 - 23:14

Główny bohater naszego wspaniałego filmu:)
Jest on przez cały film pięknie pokazany, zarówno jako człowiek jak i Na'vi. Ta jego metamorfoza, z marine który wykonuje rozkazy w kolejnej dziurze w lidera, który pokazał o co naprawdę warto walczyć. To wewnętrzne rozdarcie. A na końcu klarowna wiedza kim chce być i z kim:)
(Hehe nie jestem w tym dobry;) Chyba każdy z nas chciałby być takim Jake'm i przeżyć taka przygodę jak on.
Ta jego wzmianka na początku filmu że śnił, że lata, że jest wolny. A później w trakcie filmu spełnienie tego marzenia, piękne:) tak na marginesie, to film o snach i marzeniach i spełnianiu ich:)

A wy co o nim sądzicie?
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 295
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 16 luty 2010 - 08:35

Hmm.. Aż nie powiedział prawdy Neytiri i całemu klanowi miałem mieszane uczucia. Niby był w porządku i od razu było widać co czuje do Neytiri jednak to donoszenie ludziom jak zniszczyć Na'Vi.. Rozumiem go w sumie. Dostał obietnice stanięcia na nogi ale z drugien strony stał na nich cały czas jako avatar. Bedąc w tym świecie zapominał co stanie się gdy zaśnie. Potem nastąpiła ta jego przemiana, która całkowicie mnie do niego przekonała. Osobiście nie chciałbym trafić na Pandore jako Jake... Wolałbym być samym sobą mimo, że pewnie nie "ujeździłbym" Toruka i nie wygrał wojny.. Coż... Mógłbym tradić tam razem z nim jako jego qmpel i razem trafić do Na'Vi. Jego ucyła by Neytiri, mnie jakaś oschła łowczyni.. Trudno ^^ i tak byłoby fajnie.
Dołączona grafika

Spoiler

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 27 luty 2010 - 16:43

Jake od początku do końca jest IMO pozytywną postacią. Atak na Domowe Drzewo był nieunikniony, nawet gdyby Jake ujawnił wcześniej swoją prawdziwą postać, prawdopodobnie zostałby wygnany, może nawet przed ujarzmieniem Ikrana, tym samym nie stałby się Toruk Makto i nie zebrałby pozostałych klanów. Na'vi nie mieli pojęcia jak potężną bronią dysponują Ludzie Nieba. Tsu'Tey poprowadziłby atak na Piekielne Wrota i Omaticaya zostaliby zdziesiątkowani.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 27 luty 2010 - 19:28

o wiele bardziej przypadł mi do gustu (fizycznie;p) jego awatar niż on sam;p był nieco podobny, ale pod względem podobieństa lepsza byla chyba jednak Grace i jej awatar:D
Tak czy siak, cieszy mnie fakt, że Jake, już na zawsze pozostanie w niebieskiej skórce;p:D
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 27 luty 2010 - 21:36

a mnie tak sobie to cieszy, tzn. polubiłem Sama jako aktora, a w następnych filmach juz go nie zobaczymy:(
za to avatar jest bardzo dobry choć wolalem go w tej 'luźbej' fryzurce, tak na luzaka wyglądał, jaki wódz w swojej fryzurce mniej przypadł mi do gustu, a taki pewnie będzie w następnych filmach, no cóż
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 324
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 27 luty 2010 - 22:23

Mam nadzieję że w A2 Jake sobie włosy znowu uczesze "na luzaka" :)

Trzeba będzie zasypać skrzynkę e-mailową Camerona żeby mu zmienił znowu fryzurę :)

Ale prawdopodobnie taka fryzura jest tylko na wojnę ("nadzieja matką głupich") więc może jak już będzie pokój to irokez zniknie :).
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 419
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 01 marzec 2010 - 17:04

A mnie się tam podoba w irokezie. Wygląda bardziej bojowniczo i jak na'vi XD
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 324
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 01 marzec 2010 - 17:11

Też myślę że wyglądał w nim bardzo wojowniczo i to uczesanie było jak najbardziej na miejscu jak była wojna ale jak już się skończyła i ma być pokój to znowu Jake może się wyluzować :). Irokez jest dobry na bitwy ale nie chcę żeby Jake łaził w nim codziennie :(
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 02 marzec 2010 - 11:07

Co uważacie o ostatniej rozmowie Jake'a z Quaritchem, mianowicie Jake mógł zripostować jego wypowiedź. Moja propozycja:

Quaritch: "Jak się czujesz jako zdrajca własnej rasy?"
Jake: "Mam za nic rasę umiejącą jedynie mordować, niszczyć i grabić!"
Quaritch: "Zrobię z ciebie miazgę za te słowa cholerny odmieńcu!"
Jake: "Znam swoją przyszłość, za to ty nie masz żadnej!"
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 02 marzec 2010 - 14:13

hehe dobre:)

inna sytuacja: jak Jake przychodzi i mówi że Ludzie Nieba przybędą i zniszczą Domowe Drzewo, wtedy:

Mo'at: "Jesteś tego pewien?"
Jake: "Tak, jestem."

'niestety' tak nie zrobił i wiemy jak to się zakończyło, ciekawe czy jak by wybrał 'moją' odpowiedź to losy potoczyłyby się inaczej ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 02 marzec 2010 - 20:26

O tak postać kultowa, na której opiera się cały film i raczej rzeczą niemożliwą byłoby zaprzestanie ukazywania jego wspaniałej osoby w kolejnych częściach. Mnie najbardziej urzekły w nim jego cechy osobowości: waleczność, opanowanie, odwaga (to chyba mało powiedziane ;) ), zdolności przywódcze, szybkie przyswajanie sobie najważniejszych rzeczy, umiejętność radzenia sobie w sytuacjach "bez wyjścia", itd. Ogónie jego postać niejednemu może służyć za wzór do naśladowania - szczególnie jeżeli chodzi o podejście do niektórych spraw.

Najbardziej jednak poruszyła mnie i dała mi sporo do myślenie decyzja którą podjął: mógł wrócić na ziemię, gdzie toczył by wygodne życie "pomykając" wreszcie na swoich upragnionych nogach w świecie pełnym nowych technologii, dających zapewne pełną satysfakcję i w znacznym stopniu ułatwiających życie...a jednak nie. Mając już praktycznie zapewnione to wszystko postanowił, że swe życie podporządkuje naturze w świecie, gdzie miejsce nadrzędne zajmuje miłość i szacunek do wszelkiego stworzenia. Z drugiej strony jednak nie dziwię się decyzji, którą podjął. Miał aż 3 miesiące żeby to przemyśleć i dobrze wszyscy wiemy, że postąpił w tej sytuacji najlepiej jak można było.

Mi jednak również będzie trochę tęskno za prawdziwą postacią Jake'a - człowieka. Ostanie czasy bardzo polubiłem tego aktora i - no może ten brak nie zepsuje kolejnej części filmu, jednak jakoś nie będzie to to samo - bynajmniej w moim odczuciu.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Hamtaren Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 26
  • Rejestracja 2010-02-22
Napisano 02 marzec 2010 - 21:01

Może w następnej części pokażą jakieś fragmenty przeszłości Jake'a, np. to jak stał się niepełnosprawny, albo jego poprzednie dzieje w postaci wspomnień, albo w inny sposób. A może, będzie to pokazane w rozszerzonej wersji. Nie wiadomo nic na ten temat?
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 02 marzec 2010 - 21:08

Wyświetl postUżytkownik Hamtaren dnia 02 marca 2010 - 21:01 napisał

Może w następnej części pokażą jakieś fragmenty przeszłości Jake'a, np. to jak stał się niepełnosprawny, albo jego poprzednie dzieje w postaci wspomnień, albo w inny sposób. A może, będzie to pokazane w rozszerzonej wersji. Nie wiadomo nic na ten temat?

W sequelu raczej bym się tego nie spodziewał, zważywszy, że Jake ostatecznie porzucił dawne ciało. Natomiast w prequelowej książce przypuszczam, że będzie coś wspomniane o przeszłości Jake'a, choćby przez Toma.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Agie Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 12 marzec 2010 - 13:02

Moja ulubiona postać :)
Współczułam Jake'owi kiedy musiał męczyć się swoim "normalnym" życiu, cieszyłam się razem z nim kiedy mógł znów cieszyć się życiem w postaci swojego awatara, byłam po jego stronie kiedy postanowił walczyć z własną rasą. Po prostu świetna postać, a i przez ten film po prostu pokochałam Sama Worthingtona. Obejrzałam już z nim wiele filmów i muszę przyznać, że jest całkiem niezłym aktorem. Od skromnego dramatu do sci-fi wysokich lotów długa droga, ale udało Mu się ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackal Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja 2010-03-16
Napisano 18 marzec 2010 - 13:11

Ciekawe co stało się z jego dawnym ciałem człowieka ,chyba go pochwali.
Ja bym tak nie umiał porzucić swoje ciało które dostałem od Boga.
Dołączona grafika
Je adore voir tu beau yeux .
I love looking in your beautiful eyes.
Me encanta ver tus hermosos ojos
Oel ngeyä lora menarit tse'eia
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Last Shadow Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-03-03
Napisano 18 marzec 2010 - 16:39

Inny scenariusz:
Jake nie przekonałby Parker`a, by negocjować. Ludzie Nieba niszczą Domowe Drzewo, ale avatar Jake został przeniesiony prze Na`vi, tak jak Grace. Potem Grace, Jake, Trudy i Norm przejmują tą baze. Jake przebudza się przy Drzewie Dusz. Nie wyznaje, że zdradził, mówi, że Ludzie Nieba przybędą zniszczyć Drzewo Dusz. Wszyscy tym razem mu wierzą, bo widzieli do czego są w stanie zrobić ludzie. Jake nie jednoczy jednak klanów, tylko chce wziąźć udział w samobójczej misij ochrony Drzewa na zasadzie: " Sprzedajmy jak najdrożej nasze życie". Gdy Omaticaya przegrywają, modły Jake zostają wysłuchane- atakuje Eywa. Hę?
Dołączona grafika

"- Hmm... Ale teraz... Ludzi jest przecież dużo więcej niż... Niż was.
- Bo mnożycie się jak króliki- zgrzytnął zębami krasnolud.- Nic, tylko byście chędożyli, w kółko, bez wyboru, z kim popadło i gdzie popadło.
(...) To i masz szczerą prawdę i wierną historię świata, którym włada ten, kto sprawniej rozłupuje innym czaszki i w szybszym tempie nadmuchuje baby. (...)
- Yarpen- rzekł zimno Geralt, podjeżdżając do nich na Płotce- Powściągnij się nieco, jeśli łaska, w doborze słów.
A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackal Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja 2010-03-16
Napisano 18 marzec 2010 - 16:45

Ale gdyby tylko walczył jeden klan to ludzie zmietli by ich z powierzchni ziemi.
Bitwa nie trwała by nawet 5 min .
Dołączona grafika
Je adore voir tu beau yeux .
I love looking in your beautiful eyes.
Me encanta ver tus hermosos ojos
Oel ngeyä lora menarit tse'eia
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 579
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 13 kwiecień 2010 - 22:52

Jeden z moich ulubionych momentów z udziałem Jake'a to ten kiedy wbija ten swój navijski nóż obok głowy Quaritcha w AMP. Szkoda, że chybił :P Gdy robi zamach ręką wydaje z siebie świetny okrzyk. I taka zawzięta mina :makto:
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Norm Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 106
  • Rejestracja 2010-03-01
Napisano 14 kwiecień 2010 - 17:02

Jake NIE CHYBIŁ!!! On tylko wbił nóż w szyje Quartich'a,(nie przeciał ani tętnicy ani tzw. rury wdechowej(hahahahaha).Gdy Quartich wyjmuje nóż można zauważyć spora ilość krwi
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   XxX Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 21
  • Rejestracja 2010-04-11

Napisano 14 kwiecień 2010 - 17:56

Wyświetl postUżytkownik Norm dnia 14 kwietnia 2010 - 17:02 napisał

Jake NIE CHYBIŁ!!! On tylko wbił nóż w szyje Quartich'a,(nie przeciał ani tętnicy ani tzw. rury wdechowej(hahahahaha).Gdy Quartich wyjmuje nóż można zauważyć spora ilość krwi

Hmmmm mnie zdawało się ze chybił, sprawdzę to dziś wieczorem :)

Co do Jacka to jest to postać rozdarta miedzy dwoma światami. W filmie widzimy jego przemianę, oraz spełniające się ukryte pragnienia. Dla mnie jest to postać kompletna, trochę za bardzo idealna jako Na'vi. Sully zdecydował sie na projekt Avatar ponieważ stracił wszystko co miał, to pozwoliło narodzić mu sie na nowo.

Jake'a nie Jacka...
Kuno

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Bohaterowie i postacie
  • Następny temat →
  • (3 strony)
  • +
  • 1