Z góry dzięki.
Strzały Prośba
Napisano 10 luty 2011 - 17:00

Napisano 10 luty 2011 - 18:34
PS.Pamiętaj żeby łuk obwiązać szurkiem tak mniej więcej w połowie. Jak tego nie zrobisz to przy mocniejszym naciągnięciu łuk pójdzie się bujać tj.pęknie. Noo możesz to sobie odpuścić jeśli robisz replikę do powieszenia na ścianie

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 10 luty 2011 - 19:49
Wrzucę zdjęcia aby potwierdzić.
Edit. Trzeba będzie trochę poczekać bo niedawno wyciąłem kij więc jeszcze schnie i prostuje się.[Na wakacje będzie gotowy.(Najwięcej roboty będzie z wykonaniem tego półkola na górze łuku.) Trochę długo.
Napisano 10 luty 2011 - 22:52
Ale jeśli Ci wyjdzie taki ładnie odwzorowany, to na Allegro fani mogą nieźle zapłacić za taki wyprofilowany ładny Koński łuk - i do tego działający! Powodzenia!
Napisano 11 luty 2011 - 12:58
Łuk Eytukana
Strzała
Strzała 2
Tutaj jeszcze kilka strzał.
Strzała do łuku Eytukana
A tu strzały ogniste.
Jako ciekawostkę dodam strzały, które niby były używane przez Tsu'tey'a
Strzała Tsu'tey
Strzała Tsu'tey 2
I jego łuk
Spiralny grot i lotki, coś pięknego! Dostać taką strzałą to masakra jakaś. Przewierci cię na wylot i przykręci do drzewa
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."
Napisano 11 luty 2011 - 16:19
Co do tego "łuku na końcu", o którym mówił Jake - to łuk Jake'a ze zdjęcia Xantisa są proste, czyli nie mają żadnych gięć, zaś łuk Eytukana, to łuk refleksyjny, więc ma trochę inny kształt, niż tylko z wyprofilowanymi końcami - każde ramię ma kształt fali ~ z brzuszkiem przy środku znacznie mniejszym i mniej odchylonym od pionu. Troszeczkę poczytaj, to lepiej zrobisz łuk
Albert Einstein
Napisano 11 luty 2011 - 17:06
PS. Mądrze mówisz, czyżbyś interesował się łuczniczstwem?

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 11 luty 2011 - 18:51
Apropo strzał Tsu'teya, jakby się uprzeć to dałoby się zrobić, ale ja nie mam takiego doświadczenia i sprzętu. Ale to są prawdziwe zdjęcia z filmu czy tylko szkice, bo moim zdaniem strzały N'vi miały tylko unieruchamiać i zadawać jak najmniej bólu, a te strzały chyba nie są bezbolesne.
Cytat
Cytat
Cytat
Może, może jak wyjdzie mi ładnie wo może pomyśle o sprzedaży.
Cytat
W pełni cie popieram Toruk, te dwa "skrzydła" w łuku Eytukana nie mają żadnego wpływu na moc łuku.
Napisano 11 luty 2011 - 19:46
@Jake Su'lly o ile dobrze pamiętam to w filmie dobrze widoczny grot jest w scenie polowania na Yerika. Jest tam zbliżenie na grot. Szukałem i nie mam fotki z tym ujęciem, musisz sprawdzić na filmie.
EDIT: Znalazłem jeszcze takie Ney
Użytkownik BlackMetal edytował ten post 11 luty 2011 - 20:00
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."
Napisano 11 luty 2011 - 20:35
Cytat
Jeśli miała by ona jakieś specjalne przeznaczenie to możliwe że była używana, co prawda nie wiem w jakim celu, (może do zemsty) ale to jest nie możliwe w przypadku Na'vi.
Cytat
Napisano 12 luty 2011 - 11:36
@ Toruk - tak, interesuję się łucznictwem. Zrobiłem swój łuk, bardzo dużo czytałem, umiem robić cięciwy do łuku (do kuszy nie, bo nie było mi to potrzebne już później) no i generalnie jakąś tam wiedzę posiadam.
Co do tego, czy łuk jest refleksyjny - gdyby "skrzydła" miały wpływ, byłby to już łuk retrofleksyjny, ale wiem, że nie mają. Zobaczcie, że zaraz za majdanem (uchwytem) ramiona łuku są odgięte na zewnątrz. Tylko jedno mi nie pasuje - przy 100% łuku refleksyjnym ramiona powinny być wygięte lekko do środka, a końcówki powinny być niemal równoległe do cięciwy, ale biorąc pod uwagę, że jest to concept art, to nie spodziewam się tak dobrego odwzorowania.
Albert Einstein
Napisano 12 luty 2011 - 19:43
Cytat
ja tak poradzę jak zrobić cięciwę która nie pęknie nigdy. jeśli umiał być poskręcać kiszki (jelita) zwierząt w sznurek to radził bym z nich zrobić. takie "sznurki" stosuję się jako struny w skrzypcach. skąd wziąć kiszki? można je kupić za parę groszy za metr w prawie każdym większym mięsnym
zalety takiej cięciwy
- strasznie mocna
- jest elastyczna, przez co strzała może zostać mocno naciągnięta bez ryzyka połamania łuku
wady
- ciężko ją skręcić (złe skręcenie spowoduje że pęknie, jeśli skręcimy ją mocno to na pewno nie pęknie)
- śliska po kontakcie z wodą
- może spowodować obrzydzenie( ale to tylko taka biała i cienka rurka )

Napisano 12 luty 2011 - 20:29
Ja robię ze zwykłej dratwy lnianej cięciwę tak zwaną "flamandzką". Jak będziesz chciał się dowiedzieć jak ją zrobić, to pisz na gg: 3349312. Jest średnio trudna do zrobienia, ale strasznie wytrzymała i kiedy już się to opanuje to idzie piorunem a i sprzętu żadnego nie trzeba jak przy praktycznie każdym innym rodzaju cięciw.
Jakby ktoś chciał, to tutaj kiedyś dla forum łuczniczego opisywałem wszystko po kolei tutaj pod nickiem Dumdas (to są moje 2 zamienne nicki). Ale na gg będę w stanie lepiej wytłumaczyć, najlepiej jakbyś już miał dratwę ze sobą.
A to, co o strzale napisałem, to do blackmetal było
Albert Einstein

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox