Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Inne dzieła związane z Avatarem
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Strzały Prośba

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 10 luty 2011 - 15:43

Widział ktoś z was zdjęcie strzały (głównie grotu) gdzie dobrze widać jej kształt. prubuję odtworzyć łuk konny i strzały. Przekopałem net w te i nazat i nic nie znalazłem.Dołączona grafika
Z góry dzięki.
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 262
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 10 luty 2011 - 15:52

Musiałbys sobie obejrzeć film, ale w każdym razie, kiedy Neytiri celuje w Jake'a, albo kiedy Jake chce zabić Yerika. Sporo tego jest...
Dołączona grafika
Mój YT ;)
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 10 luty 2011 - 17:00

proszę

http://img806.images...6/6935/2201.jpg

http://img716.images.../6424/2218k.jpg
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 10 luty 2011 - 17:22

Cytat

kiedy Neytiri celuje w Jake'a, albo kiedy Jake chce zabić Yerika

Oglądałem te fragmenty i tam strzały (w szczególności groty) pokazane są tak że nie widać ich zbyt dobrze.

Xantis dzięki zwłaszcza za drugą fotkę.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 10 luty 2011 - 18:34

Jake wydaje mi się że nie uda ci ten łuk. :( To jest już wyższa szkoła manufaktury. Ja ledwo zrobiłem prosty łuk.
PS.Pamiętaj żeby łuk obwiązać szurkiem tak mniej więcej w połowie. Jak tego nie zrobisz to przy mocniejszym naciągnięciu łuk pójdzie się bujać tj.pęknie. Noo możesz to sobie odpuścić jeśli robisz replikę do powieszenia na ścianie
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
2
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 10 luty 2011 - 19:49

Zrobiłem już kilka łuków i każdy działał. Będzie on długi (ok 175cm) więc nie powinien się łamać. A o sznurku sam pomyślałem. Ale dzięki za konstruktywną krytykę. Teraz to punkt honoru żeby działał.Dołączona grafika
Wrzucę zdjęcia aby potwierdzić.

Edit. Trzeba będzie trochę poczekać bo niedawno wyciąłem kij więc jeszcze schnie i prostuje się.[Na wakacje będzie gotowy.(Najwięcej roboty będzie z wykonaniem tego półkola na górze łuku.) Trochę długo.Dołączona grafika]
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Notos Ikona

• Tipani
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 149
  • Rejestracja 2010-06-06
Napisano 10 luty 2011 - 22:52

O tak, koniecznie wstaw zdjęcia jak ci się uda. Sam bym spróbował coś takiego zrobić, ale niestety jak na razie mam bardzo mało czasu i nie miałbym gdzie strzelać. Niby jest las, ale pomyślcie - Jesteście sobie spokojnym człowiekiem. Idziecie sobie przez las aż tu nagle między drzewami leci jakiś koleś z łukiem biegnąc jak opętany xD

Ale jeśli Ci wyjdzie taki ładnie odwzorowany, to na Allegro fani mogą nieźle zapłacić za taki wyprofilowany ładny Koński łuk - i do tego działający! Powodzenia!
-1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 11 luty 2011 - 10:46

Masz jeszcze jedno zdjęcie
grot
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 11 luty 2011 - 12:58

Tu masz kilka artystycznych wizji jak wyglądały strzały i łuki. Nie są to byle jakie tylko zatwierdzone przez Camerona, więc masz pewność, że są odpowiednie ;)

Łuk Eytukana
Strzała
Strzała 2
Tutaj jeszcze kilka strzał.

Strzała do łuku Eytukana

A tu strzały ogniste.

Jako ciekawostkę dodam strzały, które niby były używane przez Tsu'tey'a
Strzała Tsu'tey
Strzała Tsu'tey 2
I jego łuk

Spiralny grot i lotki, coś pięknego! Dostać taką strzałą to masakra jakaś. Przewierci cię na wylot i przykręci do drzewa :O
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 11 luty 2011 - 16:19

Te spiralne strzały - w naszym prawdziwym świecie to nie działa :P Takie "bajery" tylko zmniejszają siłę przebicia strzały i spowalniają ją i to mocno (dlatego lotki są zawsze proste, a nie zawinięte w prawdziwych strzałach).
Co do tego "łuku na końcu", o którym mówił Jake - to łuk Jake'a ze zdjęcia Xantisa są proste, czyli nie mają żadnych gięć, zaś łuk Eytukana, to łuk refleksyjny, więc ma trochę inny kształt, niż tylko z wyprofilowanymi końcami - każde ramię ma kształt fali ~ z brzuszkiem przy środku znacznie mniejszym i mniej odchylonym od pionu. Troszeczkę poczytaj, to lepiej zrobisz łuk ;)
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 11 luty 2011 - 17:06

Argo wydaje mi się że ten łuk to nie jest łuk refleksyjny. Te wygięcia to chyba tylko ozdoby, bo one są oddzielnie doczepione. Jeśli się dobrze przyjrzysz to zobaczysz że one są wsunięte i nie mają żadnego wpływu na naciąg łuku i siłę (że tak się wyrażę) uderzenia strzały.
PS. Mądrze mówisz, czyżbyś interesował się łuczniczstwem?
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 11 luty 2011 - 18:51

Dzięki wielkie za zdjęcia, na pewno się przydadzą. Jak trochę poćwiczę to zrobię strzałę Eytukana (ale to wyższa szkoła jazdy i będzie ciężko.) tylko się zastanawiam jaki ptak ma tak szerokie lotki żeby można było je tak wygiąć.

Apropo strzał Tsu'teya, jakby się uprzeć to dałoby się zrobić, ale ja nie mam takiego doświadczenia i sprzętu. Ale to są prawdziwe zdjęcia z filmu czy tylko szkice, bo moim zdaniem strzały N'vi miały tylko unieruchamiać i zadawać jak najmniej bólu, a te strzały chyba nie są bezbolesne.

Cytat

tylko zmniejszają siłę przebicia strzały i spowalniają ją i to mocno
No nie wiem morze i mają mniejszą siłę przebicia ale na pewno sę bardzo celne. Nie bez powodu lufy pistoletów są gwintowane.

Cytat

Jesteście sobie spokojnym człowiekiem. Idziecie sobie przez las aż tu nagle między drzewami leci jakiś koleś z łukiem biegnąc jak opętany xD
Co się przejmujesz innymi? Jak gościa nie znasz to go olewasz, a jak znasz to ci wybaczy. W końcu to nic złego mieć hobby.

Cytat

Ale jeśli Ci wyjdzie taki ładnie odwzorowany, to na Allegro fani mogą nieźle zapłacić za taki wyprofilowany ładny Koński łuk - i do tego działający! Powodzenia!

Może, może jak wyjdzie mi ładnie wo może pomyśle o sprzedaży.

Cytat

Argo wydaje mi się że ten łuk to nie jest łuk refleksyjny. Te wygięcia to chyba tylko ozdoby, bo one są oddzielnie doczepione. Jeśli się dobrze przyjrzysz to zobaczysz że one są wsunięte i nie mają żadnego wpływu na naciąg łuku i siłę (że tak się wyrażę) uderzenia strzały.

W pełni cie popieram Toruk, te dwa "skrzydła" w łuku Eytukana nie mają żadnego wpływu na moc łuku.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 11 luty 2011 - 19:46

Lotki są proste gdy i grot jest prosty. Natomiast gdy jedno lub drugie jest skrętne to te poprzednie też musi być. Inaczej siły będą ze sobą kolidować. Ciężko przewidzieć jak zachowa się taka strzała. Grot jest stosunkowo niewielki, więc cały ruch obrotowy nadają lotki; są długie i spirala średnio gęsta. Biorąc pod uwagę sporą siłę naciągu u Na'vi taka strzała mając ogromny pęd będzie kręcić się z bardzo dużą szybkością. Jak jest balistyka takiej strzały nie wiem ale to baaaaardzo interesujące. Jako ciekawostkę przypomnę, że w powieści Sapkowskiego o Wiedźminie, też jest wzmianka o takiej strzale ze spiralnym grotem. Używa jej pewien elf zabijając gońca (o ile pamiętam to z 200 stóp). Strzała ze zdjęcia ma, jak już wspomniałem nie wielki grot, ale jest ząbkowany. Może ona mieć specjalne, wyjątkowe przeznaczenie. Niekoniecznie musi wyrządzać wysoki ból. W filmie nie została pokazana, jednak Na'vi mogą jej używać. Są to szkice zrobione na potrzeby filmu.

@Jake Su'lly o ile dobrze pamiętam to w filmie dobrze widoczny grot jest w scenie polowania na Yerika. Jest tam zbliżenie na grot. Szukałem i nie mam fotki z tym ujęciem, musisz sprawdzić na filmie.

EDIT: Znalazłem jeszcze takie Ney

Użytkownik BlackMetal edytował ten post 11 luty 2011 - 20:00

"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 11 luty 2011 - 20:35

Cytat

Na'vi mogą jej używać

Jeśli miała by ona jakieś specjalne przeznaczenie to możliwe że była używana, co prawda nie wiem w jakim celu, (może do zemsty) ale to jest nie możliwe w przypadku Na'vi.

Cytat

@Jake Su'lly o ile dobrze pamiętam to w filmie dobrze widoczny grot jest w scenie polowania na Yerika
Wiem o tym, ale tam grot jest pokazany raczej "płasko' a mi trzeba było inne zdjęcie, gdzie pokazany jest dokładny kształt grotu.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 12 luty 2011 - 11:36

Celne prawdopodobnie są, fakt, ale uwierz mi, że mają bardzo, bardzo ograniczoną siłę uderzenia. Kiedyś zrobiłem sobie kuszę (ciiiii, nic wam nie powiedziałem) i dla picu zrobiłem takie lotki z cienkiego papieru. Rezultaty były naprawdę żenujące...

@ Toruk - tak, interesuję się łucznictwem. Zrobiłem swój łuk, bardzo dużo czytałem, umiem robić cięciwy do łuku (do kuszy nie, bo nie było mi to potrzebne już później) no i generalnie jakąś tam wiedzę posiadam.

Co do tego, czy łuk jest refleksyjny - gdyby "skrzydła" miały wpływ, byłby to już łuk retrofleksyjny, ale wiem, że nie mają. Zobaczcie, że zaraz za majdanem (uchwytem) ramiona łuku są odgięte na zewnątrz. Tylko jedno mi nie pasuje - przy 100% łuku refleksyjnym ramiona powinny być wygięte lekko do środka, a końcówki powinny być niemal równoległe do cięciwy, ale biorąc pod uwagę, że jest to concept art, to nie spodziewam się tak dobrego odwzorowania.
Albert Einstein
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 12 luty 2011 - 19:31

Ja nie neguję twoich słów o sile strzały.
Apropo cięciw, jak i z czego je robisz? Próbowałem wielu sposobów ale niebyły one zbyt dobre.Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 12 luty 2011 - 19:43

Cytat

Apropo cięciw, jak i z czego je robisz? Próbowałem wielu sposobów ale niebyły one zbyt dobre.

ja tak poradzę jak zrobić cięciwę która nie pęknie nigdy. jeśli umiał być poskręcać kiszki (jelita) zwierząt w sznurek to radził bym z nich zrobić. takie "sznurki" stosuję się jako struny w skrzypcach. skąd wziąć kiszki? można je kupić za parę groszy za metr w prawie każdym większym mięsnym

zalety takiej cięciwy
- strasznie mocna
- jest elastyczna, przez co strzała może zostać mocno naciągnięta bez ryzyka połamania łuku

wady
- ciężko ją skręcić (złe skręcenie spowoduje że pęknie, jeśli skręcimy ją mocno to na pewno nie pęknie)
- śliska po kontakcie z wodą
- może spowodować obrzydzenie( ale to tylko taka biała i cienka rurka )
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 12 luty 2011 - 20:19

Pomyślę o takiej. Trochę z nią zachodu ale warto spróbować. Obrzydzić mnie nie jest łatwo więc powinno być dobrze.
Ja splatałem 3 cienkie sznurki.
Była ona mocna, ale gruba i nieelastyczna. Najgorsza nie była, ale i nie najlepsza.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 12 luty 2011 - 20:29

Więc tak - kiszki dobre nie są, bo są elastyczne. To jest wada, a nie zaleta cięciwy Xanti, bo to absorbuje energię, która mogłaby zostać przekazana strzale ;)
Ja robię ze zwykłej dratwy lnianej cięciwę tak zwaną "flamandzką". Jak będziesz chciał się dowiedzieć jak ją zrobić, to pisz na gg: 3349312. Jest średnio trudna do zrobienia, ale strasznie wytrzymała i kiedy już się to opanuje to idzie piorunem a i sprzętu żadnego nie trzeba jak przy praktycznie każdym innym rodzaju cięciw.
Jakby ktoś chciał, to tutaj kiedyś dla forum łuczniczego opisywałem wszystko po kolei tutaj pod nickiem Dumdas (to są moje 2 zamienne nicki). Ale na gg będę w stanie lepiej wytłumaczyć, najlepiej jakbyś już miał dratwę ze sobą.

A to, co o strzale napisałem, to do blackmetal było ;)
Albert Einstein
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 12 luty 2011 - 20:36