Strzały Prośba
Napisano 12 luty 2011 - 23:31
Co do rzekomej "ozdoby" na łuku Eytukana, myślę, że ma ona też zastosowanie bardziej praktyczne, takie lekkie przedłużenie łuku w formie włóczni, widać taki wypustek również w łuku Tsu'Teya oraz w łukach Tipani (gra). W filmie Neytiri odstrasza w ten sposób łukiem wężowilki, chociaż jej łuk nie ma takiej modyfikacji.

Fìkifkey alor yawne lu oeru
Napisano 19 luty 2011 - 12:35
Acha - co do tych strzał o kręconych lotkach - mieliście rację! Oglądałem dzisiaj program na discovery i okazało się, że gwintowane lufy wzięły się właśnie od kręconych lotek strzał, które stosowali Anglicy w swoich długich łukach (co jest ważne, bo długie łuki dają dużo większą energię strzale). Najwidoczniej moja kusza to była "kusza" a nie kusza
Także Jake - możesz próbować zrobić strzałę z kręconymi lotkami. Ja też spróbuję w lato.
@edit
Jak tak patrzę na ten masywny grot (chyba, że to tylko złudzenie) i pomyślę sobie ile siły potrzeba będzie do tego, żeby jakoś normalnie strzelić, to łuk musi mieć ogromny naciąg. A teraz sobie pomyśl, że będzie trzeba sobie z takim naciągiem poradzić za pomocą własnych ramion tylko. Coś mi się wydaje, że to będzie wspaniała ozdoba naścienna, ale żeby z niego strzelać, to trzeba by najpierw nieźle przypakować
Albert Einstein
Napisano 19 luty 2011 - 13:13
Widać jak wiele pracy musiałeś włożyć w wykonanie grotu.
A strzałę kiedy pokażesz?
90% nastolatków wpadłoby w depresję widząc Justina Biebera na dachu wieżowca. Jeśli należysz do 10% które wzięłoby popcorn i krzyczało ,,SKACZ LAMUSIE" to wklej ten tekst do swojej sygnaturki.
Napisano 19 luty 2011 - 13:33
Suche ścięgno zwierzęcia bierze się do buzi- żeby było wilgotne, wtedy staje się rozciągliwe i elastyczne. Obwiązuje się nim grot, a jak wysycha kurczy się.
PS fajny film dokumentalny pokazujący np jakie kiedyś czekały niebezpieczeństwa na ludzi. Od zobaczenia drapieżnika do ataku człowiek miał maksymalnie 1 sek czasu na reakcje, używając prymitywnej broni np. dzidy, a i drapieżniki były większe, np tygrys szablasto zębny.
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw
Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
Napisano 19 luty 2011 - 13:42

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 19 luty 2011 - 13:50
Tak robili Indianie. Tylko że to wymaga ogromnej cierpliwości. Mi się wydaje, ze najlepiej zrobić to nad ogniskiem, chociaż sam nigdy tak nie robiłem. Grot musisz mieć z twardego drewna jak np. jesion lub dąb. Nie wiem też, czy gra tu rolę czy drzewo jest żywiczne, czy nie, ale wydaje mi się, że to ma znaczenie i że lepsze będzie liściaste. No i wszystko sprowadza się dot ego, żeby "piec"strzałę nad ogniskiem jak kiełbaskę - NAD płomieniem (kiełbaska pieczona, a nie palona
@edit
Jeszcze troszkę doczytałem i piszą, ze ok. 180° - 200°. I jak Ci nie wyjdzie, to na nielegalu można próbować cisu - bierzesz jedną gałąź i z tego możesz wyciąć groty, bo to chyba najtwardsze polskie drewno. Tylko tak, jak mówiłem - nie wiem, czy drewno żywiczne też można opalać z takim samym skutkiem. Wydaje mi się, że cisu akurat nawet nie trzeba by opalać, a wystarczyłoby wysuszyć po wystruganiu grota.
Albert Einstein
Napisano 19 luty 2011 - 13:56

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Napisano 19 luty 2011 - 14:01
jesion, grab, dąb bezszypułkowy, akacja, cis,
a z takich naprawdę kozaków to heban i kokos, ale to już egzotyczne
Ustawiłem liniami - w dół to twardsze. Google nie gryzie
// 15100 post na forum!!
Albert Einstein
Napisano 19 luty 2011 - 17:46
Cytat
Ze stalowego płaskownika ok 1,5mm. Jednak trzeba go bardzo dobrze zahartować. Nie wycinałem go normalnie, tylko tarczą do szlifowania powoli zbierałem boki.
Cytat
Tak, masz racje jest on batdzo masywny i to jest problem, następny będzie cienki (na tyle na ile to możliwe).
Cytat
Może spróbuję, ale za bardzo nie wiem jak skręcić grot.
Cytat
Nie wiem, jak znajdę szerokie pióro na lotki to pokażę całą.
Napisano 19 luty 2011 - 17:56
Nierozsądni ludzie przystosowują świat do siebie.
Dlatego też cały postęp zależy od ludzi nierozsądnych.
-George Bernard Shaw
Wyobraźnia, podobnie jak logika, to wartościowe, choć trochę ograniczone narzędzie. Choćbyś bowiem miał ją jak największą,
nie jesteś w stanie sobie wyobrazić prostoty życia.
Napisano 19 luty 2011 - 21:11
Cytat
Zleży co z nim będziesz robił
@Jake
Możesz mi podać masę grota? Może udałoby mi się policzyć siłę naciągu łuku potrzebną do nadania strzale mniej więcej normalnej szybkości.
A grot jest zakręcony, bo ostre kawałki muszli (czy czegoś innego) są powbijane spiralnie po kawałeczku, a nie całość na raz
Albert Einstein
Napisano 24 luty 2011 - 22:23
Aby strzelić strzałą z takim grotem faktycznie trzeba będzie użyć nie lada siły. Ale promień strzały i lotki też muszą być odpowiednio większe i szersze, wzmocnione. Inaczej strzała złamie się lub nie będzie miała odpowiedniej sterowności.
Więc gwintowane lufy wzięły się od skrętnych strzał... To interesujące. Łuk angielski ma większą siłę naciągu, wiadomo. Ale prawdziwy łuk angielski z tamtych czasów to mało kto by dziś naciągnął. Gdzieś czytałem, że tamci mężczyźni bez trudu posługiwali się łukami o naciągu nawet 80kg
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."
Napisano 03 październik 2011 - 15:40
Ale pióro bażanta jest łukowate i za delikatne przez co strzała nie będzie stabilnie leciała. Spróbuj szczęścia z piórami indyka z części ogonowej. Są szersze, mniej łukowate i silniejsze:) Nie są ciężkie do zdobycia:) Wystarczy uderzyć do kogoś kto je hoduje:)

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox