1. Odpalamy program graficzny, ja użyję do tego Adrobe Photoshop C.E 7, poradnik ten przyda się także na inne odsłony programu Photoshop gdyż są bardzo podobne
2. Tworzymy nowy projekt wybierając Plik < Nowy wtedy powinno pojawić się nam okno dzięki któremu będziemy mogli ustawić własności nowego projektu. Ja wybieram wielkość 1280x960
3. Teraz zaznaczamy obszar na którym ma się pojawić nasz tekst. Obszar przeznaczony do pisania możemy wyznaczyć za pomocą ikonki w kształcie litery „T” umieszczonej w okienku z narzędziami. Piszemy czcionką „Papyrus” gdyż najwierniej odzwierciedla oryginalny napis „Avatar”. Ja wielkość czcionki ustawię na 230 pkt

4. Teraz przejdziemy do ustawienia stylu warstwy w tym celu wybieramy klikamy na warstwę z tekstem w okienku z warstwami. Kiedy nasza warstwa jest zaznaczona wybieramy kolejno Warstwa < Styl warstwy< Nałożenie gradientu. Jeśli nie mamy gotowej Skurki na nasz napis możemy zrobić nową, na pewno dojdziecie jak to zrobić bo nie jest to wcale trudne, pokarzę wam jak to powinno wyglądać: moim zdaniem najlepszymi kolorami do wzoru to kombinacja kolorów Białego i 9FBBEB lub kombinacja A7C9D5 i 9FBBEB.

5. Teraz gdy mamy gotowy gradient ustawiamy go według naszych upodobań ja zaznaczam go tak:

6. Kiedy już dojdziemy do tego miejsca wszystko powinno wyglądać tak: ( ja wybrałem wariant z kolorami A7C9D5 i )

7. Teraz przyszedł czas na efekt świecenia w tym celu wejdź w Warstwa < Style warstwy < Blask zewnętrzny. Pojawi się nam takie okno:

Które musimy ustawić w taki sposób ja na obrazku poniżej ( jako kolor poświaty wybierzcie 276784)

8. Napis gotowy, możemy go zapisać, najlepiej jako obraz JPG. Jeśli chcemy aby wyło widać same litery a reszta obrazu była przezroczysta to usuwamy tło i dopiero teraz zapisujemy obraz jako PGN gdyż JPG nie obsługuje przezroczystości
To jest już koniec pracy w razie problemów piszcie na PW. Oto efekt naszej pracy:

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox