Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Ciekawostki
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zorza Polarna na Pandorze?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Mikuś. Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Rejestracja 2011-02-27

Napisano 07 marzec 2011 - 15:55

Dzisiaj oglądałem kolejny raz Avatara, i w jeden scenie zauważyłem w tle coś na podobiznę zorzy polarnej (Bo to tak się nazywa? :D )
Nie wiem czy można to zaliczyć do ciekawostek, ale cóż ;)

daję lepsze zdjęcie ze względu na jakość poprzedniego / Xantis

Dołączona grafika

3
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 07 marzec 2011 - 16:04

no niedawno można było Zorza polarne zaobserwować nad Polską ( jednak chmury były i gówno widać było... :(, a związane to było z bardzo aktywną częścią słońca które jonizowało powietrze akurat nad nami). Na pandorze jak najbardziej były zorza, szczególnie w górach alleluja gdyż zorza moga być wytworzone dzięki polu magnetycznemu ( z fizyki cieki jestem ale jeśli dobrze pamiętam to dzięki poruszaniu się powietrza względem ziemi czy na odwrót. dzięki temu zjawisku powstaje prąd indukcyjny który przepływając przez jonosferę jonizuje powietrze - głównie tlen i azot. Przynajmniej tyle pamiętam, jesli coś pomieszałem to poprawcie mnie)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Uniltaron Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2011-02-22
Napisano 07 marzec 2011 - 16:04

Hmm...nie jestem pewien ale chyba coś podobnego było opisane w Tajnym raporcie...Może to coś w rodzaju burzy?.Muszę ponownie obejrzeć film,bo jak dotąd nie zwróciłem na to uwagi. ;| :]
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 464
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 07 marzec 2011 - 16:08

W dzień oglądałeś :omg: .A propo tej zorzy to najpewniej przez obecność ksenonu w powietrzu ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 262
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 07 marzec 2011 - 16:15

Wow, wygląda na serio super! Może znajdę coś na Avatar Wiki, ale takie zorze to może jakiś kawałek Polifema? Nie wiem, ale myślę że to bardzo prawdopodobne!
PS: Zobaczcie w jednym oknie jest Jake :P
Dołączona grafika
Mój YT ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 07 marzec 2011 - 16:19

Cytat

A propo tej zorzy to najpewniej przez obecność ksenonu w powietrzu

Dołączona grafika

że tak mogę się zapytać: uczyłeś się chemii? Co ma piernik do wiatraka? Ksenon jest gazem szlachetnym nie mogącym się wiązać z innymi pierwiastkami ( ze względy na komplet elektronów walencyjnych na ostatniej powłoce). Równie dobrze jonizacji może zostać poddany tlen, azot, hel oraz inne pierwiastki w stanie gazowym, również szlachetne
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Uniltaron Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2011-02-22
Napisano 07 marzec 2011 - 16:22

Piękne zjawisko.Jeśli chodzi o film to oglądałem go nad ranem,zasuwam rolety od okien oraz firanki i nastaje ciemność. ;D .A ktoś wie kiedy będą jeszcze zorze polarne,które można będzie zobaczyć z polski?Od czego to w ogóle zależy?Przepraszam za pytania ale jestem bardzo dociekliwy czasami :]
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 07 marzec 2011 - 16:35

Cytat

A ktoś wie kiedy będą jeszcze zorze polarne,które można będzie zobaczyć z polski?Od czego to w ogóle zależy?Przepraszam za pytania ale jestem bardzo dociekliwy czasami

No dobra, będzie to drugi i a zarazem ostatni post offtopu ( pisze tylko dla tego że za pewnie większość z was zaciekawi się tym ;) )

"Po intensywnych rozbłyskach na Słońcu zorze obserwowano również na średnich szerokościach geograficznych, w tym ponad Polską, ale również w okolicach równikowych. Zjawisko widywano także w dzień, oraz podczas prawie niezaburzonego magnetyzmu."

wiec zorza powstaną nad polską znowu kiedy słońce znowu będzie miało wzmożoną aktywność, przewidywalne pojawienie się ponownie tego zjawiska dalej niż 50 równoleżników od biegunów szacowane jest na rok 2012/2013 z tym że nie wiadomo dokładnie kiedy będzie można to zaobserwować.

jako ciekawostkę podam też że w grudniu tego roku będą widoczne 2 słońca przez 2 tygodnie z czego jedno będzie świeciło 24/7
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 07 marzec 2011 - 16:40

Czym są zorze polarne? Wynikają one z tego, że cząstki naładowane wchodzące w skład tzw. wiatru słonecznego jonizują i wzbudzają atomy pierwiastków występujących w atmosferze. Innym razem wiatr słoneczny i plazma wokół Ziemi tworzą dynamo wytwarzające duże ilości elektronów odpowiedzialne za jonizacje atmosfery.

Dołączona grafika

Teraz trzeba poszukać widm emisyjnych pierwiastków... :) A azot, którego w atmosferze Ziemi jest najwięcej, świeci tak:

Dołączona grafika

Ksenon tak:

Dołączona grafika

Tlen:

Dołączona grafika

Neon:

Dołączona grafika

Zaznaczam, że atmosfera jest kombinają kilku gazów. :) Może wy macie jakieś inne pomysły, co to za gazy mogą tak świecić, jak na Pandorze? :)

EDIT: gazy szlachetne świecą tak: ;)

Dołączona grafika
--
http://doktorno.vot.pl
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 08 marzec 2011 - 18:09

Tyle razy to oglądałem i nie zauważyłem zorzy. Przecież Pandora to cudowna planeta (przynajmniej według mnie) więc czemu niby miało by nie być tam zorz, przecież są takie piękne. Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 09 marzec 2011 - 16:37

Też mi ta zorza umknęła. Zadziwiające, że można tyle nowych rzeczy odkrywać w filmie którego oglądało się n'ty raz. I takie detale nadają mu jeszcze większego uroku ;)
Co do samego zjawiska zorzy to na jego temat wiem niewiele, ostatnio mnie to zaciekawiło gdy mówiono, że ma być w Polsce. Z pewnością to jedna z tych rzeczy, które chce się zobaczyć w życiu.
Dołączona grafika
~Think- Fly!
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Ciekawostki
  • Następny temat →
Strona 1 z 1