Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Ciekawostki
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

O "Avatarze" Gazeta "Time"

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 262
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 07 marzec 2011 - 16:28

Przy projekcie pracowało ponad 1000 ludzi, a koszt przekraczał ponad 300 milionów dolarów, co oznacza, że obraz staje się najdroższym filmem wszech czasów. Przypomnijmy, że to miano dotychczas miał film Piraci z Karaibów: Na Krańcu Świata, który miał budżet w wysokości 300 milionów dolarów.

Obraz reprezentuje rewolucyjną technologią cyfrową, nad którą Cameron pracował od 10 lat.

Ponadto korzystano z nowatorskich miniaturowych kamer “przyczepionych” do głów aktorów, by replikować ich ekspresje oraz cyfrowych kamer trójwymiarowych. Jest to pierwszy film, który jest kręcony w 3-D. Dotychczas obrazy były kręcony technologią 2-D i przerabiane na 3-D.

Avatar przedstawia historię kalekiego weterana wojennego (Sam Worthington), który trafia na planetę Pandora zamieszkałą przez wysokorozwiniętą rasę humanoidalnych kotów. Tam znajduje upragniony spokój. Niestety, nie na długo, ponieważ wkrótce wybucha wojna między dwoma cywilizacjami.

Sam dziennikarz TIME pisał:

Nie mogłem odróżnić co było prawdziwa, a co było animacją. Nawet wiedząc, że ten niebieski gość nie może być prawdziwy. Sceny były tak zadziwiające i absorbujące, że następnego ranka miała szczególnie dziwne uczucie tam powrócić. Tak jakby Pandora była prawdziwa…

Tacy wizjonerzy kina jak Steven Spielberg i Peter Jackson przewidują, czym będzie Avatar i technologia 3-D:

To będzie największy aktorski film trójwymiarowy wszech czasów – Steven Spielberg

Prawie każdy film zyskuje dzięki tej technologii 3-D – Peter Jackson

Planuję każdy mój film robić w technologii 3-D – James Cameron

Źródło: Mój odnośnik

dobrze że przynajmniej źródło podałaś jednak też przydał by się cudzysłów na początku i na końcu. Po za tym powiem że warto się nieco samemu postarać i coś napisać ( oczywiście i mi niestety się zdążyło zerznąć kilka tematów, jednak się nawróciłem. Luke pewnie będzie wiedział o co chodzi]) Po za tym był już temat powiązany z tym :P http://avatar-forum....h__1&#entry3658 / Xantis

Nie wiem, co oznacza słowo "rzy", ale ładnie pasuje tam "Przy", więc poprawiam.
Luke

Dołączona grafika
Mój YT ;)
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Artem Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 76
  • Rejestracja 2011-02-08
Napisano 07 marzec 2011 - 20:29

Wo, 1000 ludzi, myślałem że mniej :3
Wsumie to niewiedziałem że Avatar był krecony odrazu w 3D (ciekawe jak to robią ;D )
A jeśli chodzi o to uczucie o którym pisał dziennikarz to też coś takiego czułem ^^

pisze Xantis

Cytat

ciekawe jak to robią ;D

po prostu kamera z dwoma obiektywami oddalonymi od siebie o 2-3 cm, gdy nagrywa oba obrazy są nieco inne, jak te które dobierają do naszych oczu ( mózg to potem skleja) / Xantis
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 341
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 08 marzec 2011 - 19:10

Ja w sumie to już nie wiem jak to jest z tym budżetem :P Bo DoktorNo twierdzi inaczej Avatar nie jest najdroższym filmem w historii

Poza tym to rzeczywiście wszystko co napisałaś było już dawno na forum. Jedynie nowinki warto tu wrzucać. Wszystko inne już zostało odnalezione przez naszych forumowych szperaczy xD (już kiedyś to pisałem :P)
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 163
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 08 marzec 2011 - 23:36

Wyświetl postUżytkownik Artem dnia 07 marzec 2011 - 20:29 napisał

Wo, 1000 ludzi, myślałem że mniej :3
Wsumie to niewiedziałem że Avatar był krecony odrazu w 3D

Fenomen miał polegać właśnie natym że nie przerabiany. Dowiedziawszy się o wielkim sukcesie filmu twórcy szybko przerabiali już gotowe filmy na 3D - np. Alicja i Starcie Tytanów. Efekty a tych filmach podobno były dużo gorsze właśnie przez te konwersje. Może ktoś kto oglądał wymienione filmy w kinie z forum mógłby potwierdzić te pogłoski?

Chociaż jako niezbyt wielki wielbiciel "3D" uznający to za lipę - nadal skłaniałbym się ku temu że po prostu Avatar jest zdecydowanie dużo lepszym dziełem niż wymienione wyżej filmy - w tym raczej trza by upatrywać sukcesu a nie w "wielkim 3D" ;)
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 08 marzec 2011 - 23:40

Przede wszystkim kręcenie filmu od razu w 3D jest dużo łatwiejsze, niż przerabianie go z 2D. Kręcenie w 3D od razu daje Ci efekt 3D, natomiast z konwersją trzeba się zawsze długo mordować (to nie jest coś, co się robi z automatu, ale wymaga sporej pracy grafików), a i tak nie da dobrego efektu.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 09 marzec 2011 - 00:05

Ale prawdziwe filmy 3D już dawno były. Chodzi mi o to, że od razu był kręcone w 3D. To filmy IMAX specjalnie kręcone pod IMAX. Jednak sprzęt do nakręcenia takiego filmu był ogromny i ciężki. Były to też produkcje analogowe. I co ciekawe po dłuższym seansie głowa i oczy nawalają. Jeżeli się mylę co do tego iż to były pierwsze prawdziwe filmy 3D to mnie poprawcie ;)
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 09 marzec 2011 - 15:19

Czy były to pierwsze w pełni filmy 3D to nie wiem. Wiem natomiast, że oglądając w Imaxie filmy i "filmiki" oczy i głowa nie bolały mnie ani razu, czego nie mogę powiedzieć o Dolby Digital 3D. :/ Być może miało to związek z obrazem analogowym, miało gdyż niedawno analogowe Imaxy zdigitalizowano. Jak jest obecnie nie wiem, dawno już nie byłem w Imaxie.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 09 marzec 2011 - 15:34

Kamera imax waży ze 100kg, czyli nie ma możliwości kręcenia nią "z ręki", w dodatku to urządzenie analogowe na taśmę filmową 70mm. Wadą jest też "sztywny" obiektyw, co daje nie do końca naturalny efekt 3D
Jako ciekawostkę podam, że avatar w wersji imax waży ok 200kg, tak wielka i ciężka jest szpula z filmem długometrażowym ;)
Natomiast kamera skonstruowana przez Camerona i Pace'a, to w pełni cyfrowe urządzenie z ruchomymi obiektywami, których ruch naśladuje zachowanie oczu człowieka, zobaczcie jak to dziala
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 09 marzec 2011 - 15:42

No właśnie "ruchome obiektywy" to moim zdaniem zło... Czy przypadkiem z nich nie zrezygnowano podczas kręcenia "Avatara"?

Według mojej teorii optymalne 3D kręcone jest obiektywami ustawionymi sztywno, ale nie zupełnie równolegle. Muszą "celować" w punkt tak odległy od kamery, jaka jest odległość widza od ekranu kina. Być może za jakiś czas napiszę więcej o swojej teorii poprawnego 3D.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 09 marzec 2011 - 15:47

Cytat

Jako ciekawostkę podam, że avatar w wersji imax waży ok 200kg, tak wielka i ciężka jest szpula z filmem długometrażowym ;)

Heh, wiem, że są na świecie fani mający te szpule w formie gadżetu. :D Ja mam tylko jeden kadr, ale z bardzo ładnej sceny. <3
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 12 marzec 2011 - 23:27

Eh, Susano'o a czego Ty nie masz? No przyznaj się tak szczerze. Założę się, że gdyby można to Ty pierwszy byś zdobył włosy Neytiri (prawdziwe) ;)

Edit:Sorry nie zauważyłem literówki w nicku, już poprawiłem. A dział 'gadżety' odwiedzam regularnie i wiem na co Cię stać ;) Z włosami nie chodzi o to, że ściąłbyś Ney włosy, tylko gdyby pojawił się 'na rynku' kosmyk jej włosów to byś się pochwalił na forum, że go zdobyłeś a my byśmy nie wiedzieli nawet skąd go masz. Taka metafora ^^

Użytkownik BlackMetal edytował ten post 15 marzec 2011 - 12:37

"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 13 marzec 2011 - 21:04

Cytat

Eh, Sosano'o a czego Ty nie masz? No przyznaj się tak szczerze.

Nie ten dział. Zapraszam do działu gadżety, który jest na bieżąco aktualizowany. ;) Proszę też o nie przekręcanie mojego nicka! :S

Cytat

Założę się, że gdyby można to Ty pierwszy byś zdobył włosy Neytiri (prawdziwe) ;)

Yyyy... no comment. :O
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Ciekawostki
  • Następny temat →
Strona 1 z 1