Trzęsienie Ziemi, Tsunami, Powodzie
Napisano 12 marzec 2011 - 09:52
Może jednak wy słyszeliście coś o kataklizmach występujących na Pandorze? Jeśli tak to będę wam wdzięczna jeżeli w skrócie byście mi je opisali...
Napisano 12 marzec 2011 - 10:46
Myślę, że groźniejsze mogą być latające góry. Może się chyba zdarzyć, że taka góra wypadnie z poduszki magnetycznej i spadnie gdzieś na ziemię. Na filmie było widać, że te góry nie są statyczne, one cały czas się przemieszczają, zderzają ze sobą itd. Chociaż z drugiej strony te roślinne liny jakoś je stabilizują i utrzymują w jednym miejscu.
Chyba jednak największym kataklizmem dla Pandory byli Ludzie Nieba...
Napisano 12 marzec 2011 - 18:22

To IO, księżyc Jowisza. Jedynie znane cialo poza Ziemią posiadające aktywne wulkany.
Napisano 12 marzec 2011 - 20:46
A taka fala w sumie może zrobić, bo to jest naprawdę ogromna energia. Kopuły reaktora mają ponad półtora metra grubości (sama wewnętrzna warstwa) specjalnego betonu wzmacnianego stalą (wytrzymuje rozbicie się o to samolotu), a mimo to tsunami uszkodziło reaktor. Gdyby takie drzewo stało nad samym wybrzeżem, to kto wie... Ale na skalę światową, to rzeczywiście nie jest to zagrożenie dla Na'vi.
A jeszcze Ketuwong napisał, że Pandora jest aktywna wulkanicznie. Szczerze mówiąc, to jakoś średnio mi się to widzi, no bo jak kształtowałyby się latające góry? Miałby by taki sam kształt jak zwykłe, ale jednak nie mają.
Do kataklizmów dochodzą jeszcze huragany, powodzie i tego typu rzeczy, ale nie wiem, czy występują, czy nie, chociaż wydaje mi się, że wszystkie katastrofy ziemskie będą występować też na Pandorze.
Albert Einstein
Napisano 13 marzec 2011 - 08:56
Co do trzęsień ziemi to są one nawet prawdopodobne, a aktywność wulkaniczna została potwierdzona. Pandora nie różni się tak bardzo od Ziemi (jedynie stopniem zdegradowania środowiska naturalnego). Nie widzę więc sensu w twierdzeniu, że tam miało by tego nie być.
Napisano 13 marzec 2011 - 11:39
-Pandora to wiele małych kontynentów, są rozrywane przez wulkany, i oddziaływanie Polifema, więc płyty tez się dzielą.
-Tsunami są wywoływane trzęsieniami ziemi.
na dodatek na Pandorze, w kominie elektromagnetycznym, można się usmażyć, czyli na pandorze jest więcej niebezpieczeństw niż na ziemi, ziemia jest podobna do Pandory, dlatego są bliźniacze.
Napisano 13 marzec 2011 - 13:42
No i nadal nie wiemy jak powstają te góry - nic mi do ich kształtu nie pasuje. Ani wulkany, ani nachodzenie na siebie płyt tektonicznych...
Albert Einstein
Napisano 13 marzec 2011 - 14:34
Cytat
A co do tego gdzie jest unobtanium, to wysyłam do Avatar Wiki. Można tam przeczytać, że ten minerał jest zarówno w samych górach jak i pod nimi.

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox