Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Uniwersum Avatara
  • > Pandora
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Trzęsienie Ziemi, Tsunami, Powodzie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 262
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 12 marzec 2011 - 09:52

W związku z wczorajszym Trzęsieniem Ziemi, które wywołało Tsunami, które spowodowało wiele strat w Japonii (ale zdanie xD), zaczęłam się zastanawiać czy takie kataklizmy jak powódź czy właśnie Tsunami, zdarzają się na Pandorze? Myślę że to dobre pytanie, bo przeglądając Tajny Raport z temu podobnych rzeczy znalazłam tylko Burze Magnetyczną. Jednak czy James Cameron stworzył Pandorę z taką dokładnością, że zna nawet kataklizmy występujące na planecie? Miejmy nadzieję że Cameron, dobrze zna swoją "Ziemię Obiecaną"...

Może jednak wy słyszeliście coś o kataklizmach występujących na Pandorze? Jeśli tak to będę wam wdzięczna jeżeli w skrócie byście mi je opisali...
Dołączona grafika
Mój YT ;)
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Ketuwong Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 203
  • Rejestracja 2011-03-01
Napisano 12 marzec 2011 - 10:05

nie no trzesienia ziemi powinny byc, no chyba ze Pandora to jedna plyta tektoniczna, ale watpie :/
Dołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika
-1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 12 marzec 2011 - 10:34

A jeśli nie ma trzęsień ziemi to niema też Tsunami które wywoływane jest poprzez uskok płyty(tak mi się przynajmniej zdaje)Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 12 marzec 2011 - 10:46

Trzęsienia ziemi są na pewno, ale ich skutki nie są tak groźne dla mieszkających na ogromnych drzewach Na'vi. Co może 10-metrowa fala zrobić ponad 325-metorwemu drzewu? Chyba, że tam trzęsienia ziemi są znacznie silniejsze, ale w to wątpię.

Myślę, że groźniejsze mogą być latające góry. Może się chyba zdarzyć, że taka góra wypadnie z poduszki magnetycznej i spadnie gdzieś na ziemię. Na filmie było widać, że te góry nie są statyczne, one cały czas się przemieszczają, zderzają ze sobą itd. Chociaż z drugiej strony te roślinne liny jakoś je stabilizują i utrzymują w jednym miejscu.

Chyba jednak największym kataklizmem dla Pandory byli Ludzie Nieba...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ketuwong Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 203
  • Rejestracja 2011-03-01
Napisano 12 marzec 2011 - 14:39

gdzies przeczytalem ze Pandora jest bardzo aktywna pod wzgledem wulkanow
Dołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 12 marzec 2011 - 18:22

Nie trzeba daleko szukać, aby zobaczyć co się dzieje z księżycem orbitującym wokół gazowego olbrzyma:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

To IO, księżyc Jowisza. Jedynie znane cialo poza Ziemią posiadające aktywne wulkany. :)
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 12 marzec 2011 - 20:46

Luke, pole magnetyczne jest takie samo dla całej planety, więc góry będą się unosić w każdym jej miejscu.
A taka fala w sumie może zrobić, bo to jest naprawdę ogromna energia. Kopuły reaktora mają ponad półtora metra grubości (sama wewnętrzna warstwa) specjalnego betonu wzmacnianego stalą (wytrzymuje rozbicie się o to samolotu), a mimo to tsunami uszkodziło reaktor. Gdyby takie drzewo stało nad samym wybrzeżem, to kto wie... Ale na skalę światową, to rzeczywiście nie jest to zagrożenie dla Na'vi.
A jeszcze Ketuwong napisał, że Pandora jest aktywna wulkanicznie. Szczerze mówiąc, to jakoś średnio mi się to widzi, no bo jak kształtowałyby się latające góry? Miałby by taki sam kształt jak zwykłe, ale jednak nie mają.
Do kataklizmów dochodzą jeszcze huragany, powodzie i tego typu rzeczy, ale nie wiem, czy występują, czy nie, chociaż wydaje mi się, że wszystkie katastrofy ziemskie będą występować też na Pandorze.
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 341
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 13 marzec 2011 - 08:56

@Argo, latające góry unoszą się dzięki złożą unobtanium. Wątpię żeby w jądrze księżyca było go aż tyle żeby mogło oddziaływać na całą planetę. Występują one tylko w niektórych miejscach. Gdzieś czytałem, że gdy RDA wydobywało unobtanium spod Gór Alleluja to spowodowano w katastrofę. Góra nad nimi po prostu na nich spadła. (nie pamiętam dokładnie gdzie to czytałem, możliwe że w Tajnym Raporcie)

Co do trzęsień ziemi to są one nawet prawdopodobne, a aktywność wulkaniczna została potwierdzona. Pandora nie różni się tak bardzo od Ziemi (jedynie stopniem zdegradowania środowiska naturalnego). Nie widzę więc sensu w twierdzeniu, że tam miało by tego nie być.
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   szopen469 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 16
  • Rejestracja 2011-03-13
Napisano 13 marzec 2011 - 11:39

-Huragany to energia powstała nad ogrzanym oceanem, który ogrzewa powietrze, a ono zbiera wokół siebie chmury(jakoś tak) więc muszą istnieć.
-Pandora to wiele małych kontynentów, są rozrywane przez wulkany, i oddziaływanie Polifema, więc płyty tez się dzielą.
-Tsunami są wywoływane trzęsieniami ziemi.
na dodatek na Pandorze, w kominie elektromagnetycznym, można się usmażyć, czyli na pandorze jest więcej niebezpieczeństw niż na ziemi, ziemia jest podobna do Pandory, dlatego są bliźniacze.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 13 marzec 2011 - 13:42

Tylko że to unobtanium lewituje w polu magnetycznym, więc góry Alleluja muszą być z niego zrobione. A pole magnetyczne musi być mniej więcej takie samo dla całego księżyca (wcześniej pisałem planety przez nieuwagę), a na pewno nie ma tam "dziur" magnetycznych, bo coś takiego nie istnieje :P Góry latają, bo zawierają unobtanium. Simean - sprawdź gdzie to czytałeś, bo jak w Tajnym Raporcie, to nie będę się kłócił, ale jak w jakimś nie pewnym źródle, to obstaję przy swoim.
No i nadal nie wiemy jak powstają te góry - nic mi do ich kształtu nie pasuje. Ani wulkany, ani nachodzenie na siebie płyt tektonicznych...
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 464
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 13 marzec 2011 - 13:49

Te góry mogły powstać od osuwającego się urwiska jak tu .W zależności od ilości unobtanium do ilości skał i ziemi te góry będą znajdywać się na zróznicowanej wysokośći.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 341
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 13 marzec 2011 - 14:34

Sprawdziłem, jednak wyczytałem to w Raporcie o tej katastrofie (na Avatar Wiki też o tym było :P )

Cytat

"Wielu członków personelu zginęło podczas wydobycia unobtanium, gdy formacja rozmiaru statku kosmicznego nad ich głowami obróciła się nagle i spadła na robotników. Najprawdopodobniej usunięcie unobtanium zaburzyło pole magnetyczne wokół góry."

A co do tego gdzie jest unobtanium, to wysyłam do Avatar Wiki. Można tam przeczytać, że ten minerał jest zarówno w samych górach jak i pod nimi.
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   szopen469 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 16
  • Rejestracja 2011-03-13
Napisano 13 marzec 2011 - 14:52

góry i łuki powstały podczas kształtowania się planety, materiał który został wyrzucony,posiadał unobtanium, zastygał i zawisł w powietrzu(tajny raport)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   smoczeoko Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 46
  • Rejestracja 2011-03-29
Napisano 16 kwiecień 2011 - 11:57

Na pewno sa takie same katastrofy. Moga byc tylko w innej skali (huragan który przeszedł pół pacyfiku będzie wiekszy od tego który przebyl tylko obszar wielkosci zatoki meksykańskiej)
Dołączona grafika Staram się pisać poprawnie po polsku.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Pandora
  • Następny temat →
Strona 1 z 1