Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Ogólne dyskusje
  • > Nauka i technologia
  • > Stereoskopia (3D)
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Telewizory 3D bez okularów wystawione w kinach

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke 

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 16 marzec 2011 - 23:08

Dołączona grafika

Będąc ostatnio w Multikinie zobaczyłem telewizor, na którym wyświetlana była jakaś reklama, napis "3D", silnik samochodu i różne trójwymiarowe modele. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że ten telewizor wyświetlał obraz trójwymiarowy i nie potrzebowałem żadnych okularów, żeby to widzieć!

Obserwowałem to zjawisko przez chwilę i stwierdziłem, że to jest naprawdę dobre. Miałem przy sobie aparat, dlatego postanowiłem nakręcić krótki filmik, który zamieszczam poniżej.

Ten telewizor znalazłem w warszawskim Multikinie, a dowiedziałem się o nim od @Susano'o. ;) Ale podobno takie telewizory można też zobaczyć w innych kinach.

Efekt 3D wygląda dobrze pod warunkiem, że się ustawimy w odpowiednim miejscu i nie będziemy się ruszać. Najlepszy efekt jest wtedy, gdy jesteśmy centralnie przed telewizorem. Na początku myślałem, że telewizor ten działa w oparciu o soczewki pryzmatyczne tak jak te trójwymiarowe zdjęcia, które Wam niedawno pokazałem. Jednak kiedy podszedłem blisko, nie byłem już tego taki pewien. Ale chyba wiem, jak to działa. Sam pracuję nad tego typu nakładką, która pozwoli mi uzyskać efekt 3D w moim laptopie. ;)

Dołączona grafika

Kiedy patrzyłem na telewizor z bliska, zauważyłem, że w pewnej odległości od ekranu znajdują się ukośne paski. Były dosyć drobne, ale z bliska można je dostrzec. Widać je na powyższym zdjęciu - takie ukośne czarne paski. Na tym zdjęciu nie widać tylko tego, że paski te są w odległości około 1 - 2 cm od samego wyświetlacza. A to oznacza, że telewizor ten działa prawdopodobnie w następujący sposób:

Dołączona grafika

Z obrazów dla lewego i prawego oka są wycinane paski, które łączą się potem w jeden obraz. Na rysunku paski te są pionowe, ale mogą być też lekko pochylone tak jak w tym telewizorze 3D. Na ekran nakładana jest maska w postaci czarnych pasków, które dla każdego oka zakrywają jeden z obrazów. Przygotowałem schemat, na którym bardzo dobrze to widać:

Dołączona grafika

Dzięki temu lewe oko widzi tylko fragmenty obrazu zaznaczone na czerwono, a prawe oko widzi tylko te niebieskie. W ten sposób możemy oglądać obrazy 3D bez okularów. ^^ Właśnie coś takiego robię dla swojego monitora, żeby obejrzeć "Avatara" w 3D nie mając ani specjalnego monitora 3D, ani okularów. <3

Oczywiście są to tylko moje podejrzenia odnośnie działania tego telewizora w Multikinie. Metoda, którą tu opisałem, rzeczywiście działa, ale możliwe jest, że akurat w tym telewizorze zastosowano jeszcze inny sposób, którego nie dostrzegłem...
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Eytukan 

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 20
  • Rejestracja 2011-02-19
Napisano 17 marzec 2011 - 17:33

leci + dla cb

Warn też leci / Xantis

krótszego postu się nie dało napisać? pobiłeś wszelkie rekordy dotyczące najkrótszego postu, 3 wyrazy w poście z czego jeden zapisany skrótem, normalnie maximum treści minimum słów
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis 

• Szeryf Fetyszysta psiaków
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1316
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 17 marzec 2011 - 20:21

no cóż takiego telewizora nigdy jeszcze nie widziałem, co najwyżej widziałem urządzenie podobne do komórki tylko większe ( no nazwa mi wyleciała z głowy :/ )

na pewno taka technika jest lepsza od oglądania filmów i zdjęć w 3D poprzez krzyżowanie oczu, czy okulary red - cyan. z chęcią bym zakupił sobie taki sprzęt jednak sądzę że tani nie będzie...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke 

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 17 marzec 2011 - 20:32

Jak mi się uda taki ekran zrobić, to Wam powiem. :P Na razie zrobiłem kilka eksperymentów i wygląda to obiecująco. ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo 

• Pipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 17 marzec 2011 - 20:55

Ooooo taki telewizor to wypas. Szkoda że za bardzo nie ma w nim co oglądać oprócz filmów. Nie ma chyba jeszcze telewizji która nadawała by w technologi 3DDołączona grafika, ale jakby nie mieć co z kasą zrobić dla samych filmów można by cacko kupićDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis 

• Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1316
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 17 marzec 2011 - 21:04

@up a co oprócz filmów w 3D oglądać? wiadomości zajmą ci 30 min, nawet mniej, reklamy w 3D będziesz oglądał? :P

jeśli chodzi o nadawanie telewizji w 3D to to tylko kwestia czasu, już w jakiejś rosyjskiej czy amerykańskiej telewizji powstał hologram, jestem przekonany że za jakieś 10 lat telewizory 3D wyprą te zwykłe a telewizje zaczną nadawać obraz 3D. Na początku jak weszły telewizory 3D były tylko na technologię polaryzacyjna czy migawkową, nie minął rok a już możemy oglądać obraz 3D bez żadnych okularów czy robienia zeza, akurat ta technologia rozwija się strasznie szybko, jak już wcześniej mówiłem za 10 lat zapewne w domu będziemy oglądali transmisje w 3D a kina 3d zostaną zastąpione tymi 4D ( już jest kilkanaście na świecie, nawet w Warszawie jest jakieś co wodą na widzów chlapie ;) )

Hologram

To jest technika rodem z Gwiezdnych Wojen

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Ketuwong 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 203
  • Rejestracja 2011-03-01
Napisano 17 marzec 2011 - 21:18

Xantis, po pierwsze, co to sa te niebieskie obwodki, po 2. to ejst fotomontaz, po 3. chcialo ci sie szukac? :O , po 4. wyglada zaczopiscie, teraz czekac az tak w szkole bedziemy chodzic jako hologramy a nie normalnie, to jzu bedzie szczyt lenistwa :D
Dołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Ertew 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 103
  • Rejestracja 2010-07-31
Napisano 17 marzec 2011 - 21:25

Niebieska obwódka jest po to żeby było widać że ten element jest inny.

Tak, to jest montaż, ale komputerowy.
Osoba jest filmowana dużą ilością kamer, każda z innej strony filmuje w 2D.
Gdy operator kamery w studiu przemieszcza się, w wyznaczone miejsce jest wklejany inny z obrazów.
Do hologramów to jeszcze daleko, ale efekt ten sam.
Dołączona grafika
Student :\
Eywa ngahu
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis 

• Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1316
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 17 marzec 2011 - 21:30

no panowie, kiedyś pozwoliłem sobie poczytać o tej technologi, do nakręcenia tej babki czy chłopa potrzeba było 44 kamer umieszczonych w półkuli w centrum której znajdowała się ta osoba
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke 

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 17 marzec 2011 - 22:03

Wyświetl postUżytkownik Xantis dnia 17 marzec 2011 - 21:04 napisał

jeśli chodzi o nadawanie telewizji w 3D to to tylko kwestia czasu

Kwestią czasu jest rozpowszechnienie się telewizji 3D, a nie samo nadawanie, bo już istnieją stacje, które nadają w 3D. ;) Są to głównie wydarzenia sportowe, relacje na żywo z meczów piłki nożnej, czy np. gry w golfa. Telewizja 3D już jest. Teraz tylko czekamy, aż się to upowszechni.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal 

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 596
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 17 marzec 2011 - 23:19

Ciekawe, to bardzo ciekawe. A jak wrażenia z oglądania takiego obrazu? 3D jest wyraźne, dobrze widoczne, głębia jest??? Jest to pewnie dopiero taki prototyp ale pewnie udoskonalą. Fajnie, że kombinują w różne strony. Martwi teraz jedynie Japonia. Przez tą całą katastrofę produkcja i wymyślanie nowych technologii w tym kraju mogą na jakiś czas wyhamować. Tv mogą zdrożeć i ogólnie sprzęt. Ale Japonia sobie poradzi, oczywiście z pomocą USA.
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke 

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 17 marzec 2011 - 23:22

Jest głębia, jest 3D, tak jak w kinie. Obraz jest ostry... jeśli ustawisz się w odpowiednim miejscu. Wystarczy się lekko przesunąć na bok i obraz robi się podwójny, ale później znów się robi wyraźny i przestrzenny - tak na przemian. Czyli - podczas oglądania nie można się za bardzo ruszać. Ale efekt jest, głębia jest, wszystko tak jak w telewizorach z okularami, tylko że bez okularów. :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal 

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 596
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 17 marzec 2011 - 23:26

No to naprawdę wygląda obiecująco @_@ Ale wychodzi na to, że to taki telewizor raczej dla jednej osoby. Chyba, że byłby większy. Dorobią jeszcze parę pasków z dołu do góry i z góry do dołu i będzie jak należy czyli kąt widzenia 180 stopni ;D No oczywiście raczej nie bo i po co ale większy niż 90 stopni.
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 17 marzec 2011 - 23:28

A oczy nie szczypią tak jak podczas oglądania w okularach migawkowych?
Fìkifkey alor yawne lu oeru
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke 

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 17 marzec 2011 - 23:57

W okularach migawkowych najbardziej mnie drażni właśnie to miganie. Tutaj żadnego migania nie ma. Mi się patrzyło na to całkiem przyjemnie. Komfort był taki sam, jak przy oglądaniu zwykłego telewizora 2D. ;) Ale już mój znajomy coś narzekał, chociaż on akurat widział ten telewizor w innym kinie, gdzie mogła być nieco inna technologia.

Co do samej technologii... Te telewizory 3D mają swoją stronę internetową: http://3dbezokularow.pl/ Tam jest też zakładka z krótkim i bardzo uogólnionym opisem działania... Tyle że tam jest to opisane tak, jakby te telewizory działały na tej samej zasadzie, co zdjęcia 3D. Ale mi to jakoś nie bardzo pasuje i nadal utrzymuję swoją wersję opisaną w tym temacie.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o 

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 976
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 marzec 2011 - 11:10

Ten telewizorek znajduje się również w innych Multikinach:

* Warszawa – Złote Tarasy;
* Warszawa – Ursynów;
* Warszawa – Targówek;
* Poznań – Malta;
* Poznań – Stary Browar;
* Wrocław – Arkady;
* Wrocław – Pasaż;
* Szczecin;
* Bydgoszcz;
* Kraków;
* Gdynia;
* Gdańsk;
* Łódź.

Link.

Edycja posta.

Przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać na bezokularowe 3D. Inna sprawa, że Panasonic ma monopol na Avatara 3D do końca lutego 2012, tak więc wersji rozszerzonej w 3D nie zobaczymy w tym roku. Pozostaje zatem czekać na spadek cen telewizorów z okularami pasywnymi, a na obecną chwilę dla uzyskania trójwymiarowej głębi zawsze można otworzyć lodówkę. :)
Fìkifkey alor yawne lu oeru
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Kusati 

• Kutasi
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 280
  • Rejestracja 2011-03-08
Napisano 26 marzec 2011 - 16:48

Nie słyszałam o takim telewizorze ale bardzo, bardzooo chciałabym go mieć!
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Cetrion 

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 536
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 03 kwiecień 2011 - 19:57

To może jako ciekawostka zamiast 3D TV to konwersja z 2D do 3D z poziomu odtwarzacza Panasonica Blu-Ray Jak ktoś ma już duży TV a nie jest w 3D,to taki odtwarzacz będzie tańszy niż TV z 3D.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis 

• Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1316
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 03 kwiecień 2011 - 20:13

Cytat

To może jako ciekawostka zamiast 3D TV to konwersja z 2D do 3D z poziomu odtwarzacza Panasonica Blu-Ray Jak ktoś ma już duży TV a nie jest w 3D,to taki odtwarzacz będzie tańszy niż TV z 3D.

nie koniecznie preferował bym zakup tego sprzętu, moim zdaniem lepiej kupić cały sprzęt do 3D oraz film który od razu został nakręcony w 3D. nawet najlepsza konwersja jest gorsza od filmu od razu nakręconego w 3D

jako że mam avatara w 3D i zwykły telewizor mogę pokazać wam efekt jaki widać na telewizorze

EDIT

jakby ktoś był ciekawy efektu 3D na zwykłym telewizorze 2D

http://img5.imagesha...82/st832506.jpg
niestety w skutek słabego oświetlenia powstał szum na zdjęciu, próbowałem usunąć go w Photoshopie jednak efekt końcowy był gorszy od początkowego wiec nic nie zmieniałem
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Ketuwong 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 203
  • Rejestracja 2011-03-01
Napisano 03 kwiecień 2011 - 20:58