Ulubiona scena
Napisano 06 kwiecień 2010 - 22:59
Cytat
Tego fragmentu nie przebije nic, koniec i kropka !
Wiele nad tym myślałem: a może wtedy gdy Jake odzyskuje nogi jako avatar, a może wtedy, gdy przybyszów z gwiazd atakują zwierzęta, a może wtedy gdy wali się drzewo, jednak nie, i see you Jake, bije wszystko na głowę
Napisano 15 kwiecień 2010 - 16:09

1. Praktycznie cały początek, od rozpoczęcia do zakończenia utworu "You Don't Dream in Cryo". W ogóle ten otwór jest boski. Te chórki na początku, "wlot" w te drzewa, narracja Jake'a. Sceny w kosmosie, widok Venture Star. Najlepszy moment w tym fragmencie to gdy Valkiria odczepia się właśnie od nosiciela i ten wspaniały głos solistki. Po prostu wymiękam przy tym. Mógłbym słuchać tego bez przerwy. Lot promu nad lasami Pandory (sceny w promie, facet, który im gada o maskach ma świetną wymowe), lot nad kopalnią, widok tych machin i ta muza, która oddaje klimat tej sceny (taka dziwna wrogość tej kopalni). Lądowanie Valkirii w Hell Gate, dobre ujęcia silników, goleni podwozia. Wyjazd Jake'a na wózku, jego narracja, jego zdziwiona mina gdy zobaczył strzały w oponach wywrotki (sam byłem zdziwiony

2. Gdy Jake pierwszy raz obudził się w nowym ciele. Jego bieg i zakopanie stóp pod ziemię. To jak się cieszy. Zawsze się przy tym wzruszę i cieszę razem z nim.
3. Od zaatakowania thanatora. Ta pogoń i ucieczka wciskają w fotel. Gdy Neytiri chce zabić Jake'a. Jej mimika jak nadleciało nasionko rozbraja mnie całkowicie

4. Cała nauka Jake'a. Wszystkie te sceny. Nie będę się rozpisywał o każdej z nich bo za długo by to trwało. Jedna z lepszych gdy Jake upolował Yerika. Po raz kolejny miny Ney, gdy mówi mu, że jest gotowy. Podróż w Góry Alleluja- muzyka bomba. Oswojenie ikrana i lot na nim, piękne widoki. Tłumaczenie Jake'owi przez Ney jak leciała, a jak on leciał, mało takich scen jest w filmach. Pikowanie w dół, mina Ney gdy Jake szturchnął jej ikrana. Jak toruk ich zaatakował, potem gdy się z tego śmieją, mina Ney.
5. Oczywiście scena miłosna pod Drzewami Głosów. To jak biegną po tym konarze przez strumyk, jak Jake ciągnie Ney z ogonek. Gdy Neytiri się budzi i ratuje Jake'a, jej krzyki... Pięknie wygląda w rozpuszczonych włosach i ten kwiat

6. Gdy Jake mówi prawdę o sobie Na'vi. Złość Neytiri, jej głos i mimika twarzy. Piękna jest jak się złości

7. Zniszczenie Drzewa Domowego. Piękne, smutne, zatrważające, muzyka również piękna i smutna.
8. Przylot Toruka Makto. Rytuały Na'vi, przemowa Jake'a. Zbieranie klanów. Jak ikrany lecą nad morzem i te fale się o skały rozbijają.
9. Cała bitwa. Twarz Neytiri w barwach wojennych. Wygląda jeszcze piękniej, fajny ma "tatuaż" na plecach. Jak Jake robi wyłom przy pomocy toruka w szyku śmigłowców. Nalot ikranów. Gdy Ney strzela do gościa na promie, te jej HAAA!!! i ta mina. Szarża mrocznych koni, sceny batalii, muzyka. Śmierć Seze

10. I ostatnia scena albo fragment. Oczywiście ratowanie Jake'a. Tu myślałem, że on zginie. Kolejny raz głos i mimika Ney jest rozbrajająca całkowicie. "I see You" i ta łezka w oku Ney, piękne

Znów się trochę rozpisałem, ale przeczytajcie

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."
Napisano 16 kwiecień 2010 - 08:01
Tylko jest problem: nie takiego suspensu jak w innych filmach Camerona... Z grubsza wszystko można przewidzieć.
Napisano 16 kwiecień 2010 - 13:11
Albert Einstein
Napisano 02 maj 2010 - 18:54
Użytkownik Konrad dnia 02 maja 2010 - 16:17 napisał

Również się zgadzam! Obstawiałam przez cały czas, że jedno z nich dwojga zginie. W scenie, kiedy Jake każe Neytiri nie atakować żołnierzy byłam już pewna, że to koniec i kiedy pojawiły się zwierzęta, miałam ochotę razem z nią krzyczeć: "Jake! Eywa has heard you!"

Uwielbiam scenę, w której nasiona Świętego Drzewa obsiadają Jake'a. Jest magiczna. I tę, w której Neytiri maluje Jake'a przed rytuałem przyjęcia do Omaticaya. I kiedy Jake podrywa Neytiri w czasie lotu na Ikranach, a Tsu'tey przywołuje ich do porządku. I reakcję Tsu'teya na wspólną noc Jake'a i Neytiri - chyba jedyny moment, kiedy było mi go autentycznie szkoda. W ogóle, cały ten film jest jedną długą ulubioną sceną, nie sposób wymienić ich wszystkich!

"Wolna jak ptak,
Niczym anioł, co na skrzydłach mknie.
Lekka jak wiatr,
Kiedy w lustrze wody budzi się..."
Napisano 02 maj 2010 - 19:12
Użytkownik Ney dnia 02 maja 2010 - 19:54 napisał
W scenie, kiedy Jake każe Neytiri nie atakować żołnierzy byłam już pewna, że to koniec.
Jeszcze dodałbym scenę, kiedy Wainfleet zastrzelił Seze.

BTW do końca jednak wierzyłem, że ani Jake, ani Neytiri nie zginą bo dużo innych pozytywnych postaci zginęło: Eytukan, Grace, Tsu'tey, Trudy, avatar Norma (przypuszczalnie).

Napisano 02 maj 2010 - 19:31
Użytkownik Susano dnia 02 maja 2010 - 19:12 napisał

Ja nie potrafiłam sobie przy pierwszym seansie tak wyjaśniać - właśnie przeciwnie, myślałam, że jak ich tak po kolei wszystkich uśmiercają, to pewnie wszystko zakończy się spektakularną klęską. Wcale nie byłam pewna co do happy endu, może dlatego, że ogólnie panuje jakaś taka tendencja, że film "z przesłaniem" musi się skończyć źle i dać do myślenia. Całe szczęście, że "Avatar" nie poszedł tą ścieżką i można cieszyć się zwycięstwem na równi z bohaterami. Zwłaszcza, że finał jest tak piękny, jak już pisaliśmy!

"Wolna jak ptak,
Niczym anioł, co na skrzydłach mknie.
Lekka jak wiatr,
Kiedy w lustrze wody budzi się..."
Napisano 02 maj 2010 - 20:30
ale też doceniam sceny w bazie, szczególnie na początku, laboratorium, te super fajne ekrany - bajeczne, wszędzie tak czysto i jasno, bardzo fajnie to zostało ukazane. Ciekawe czy w 2 też coś będzie 'ludzkiego'? bo jak nie to trochę szkoda.
Napisano 02 maj 2010 - 20:42
1. Moje posty są subiektywne, agresywne, niegrzeczne i chamskie.
2. Moje poczucie humoru jest niesamowicie specyficzne. Toteż jeśli Cię obrażę, wyzwę, wyklnę lub zdyskryminuję uznaj to za objaw dobrego humoru.
3. To co napiszę, tyczy się dzisiaj. Jutro mogę napisać zupełnie co innego, i to też będzie prawda.
So f* what?! | Zatankować? | Na skrzydłach snu... | Przypudruj nosek... | Bądź dobry, Johnny
Napisano 02 maj 2010 - 21:27

"I guess it was never meant to be
But it's just something we have no control over and that's what destiny is
But no more worries, rest your head and go to sleep
Maybe one day we'll wake up and this will all just be a dream"
DeviantArt
Last.fm
Napisano 03 maj 2010 - 13:49

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
Napisano 03 maj 2010 - 15:18