Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Avatar nie zachwycił szefów 20th Century Fox

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 19 marzec 2011 - 09:07

Cytat

James Cameron zdradził, że po pierwszym seansie jego dzieła Avatar szefowie studia 20th Century Fox nie byli zbytnio zachwyceni filmem.

Dołączona grafika

Cytat

Choć trójwymiarowy obraz Camerona zarobił ok. 2,8 miliarda dolarów na całym świecie, szefom studia niespecjalnie przypadł do gustu.

- Gdy po raz pierwszy pokazałem Avatara ludziom z 20th Century Fox, jeden z nich powiedział: "Czy istnieje jakakolwiek możliwość, aby tych hipisowskich bredni o ściskaniu drzew było mniej?" - wspomina reżyser. - Musiałem też mocno przekonywać ich do 3D i tłumaczyć, że tego właśnie chcą widzowie.

Przebój Avatar gościł w polskich kinach w grudniu 2009 roku. James Cameron już niebawem rozpocznie pracę nad sequelem filmu.

Link.

Trochę to smutne. Widać szefostwo 20th Century Fox jest nastawione wyłącznie na zyski niczym RDA, a przesłanie filmu nic ich nie obchodzi. -_- Jakiś czas temu 20th Century Fox zapowiedziało o zmianie planów, że sequele Avatara mają najwyższy priorytet. Cieszyła mnie ta informacja, ale teraz mam mieszane uczucia. :/
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 19 marzec 2011 - 09:15

poprawiłem wielkość obrazka żeby nie był w szarej ramce ;)

jeśli chodzi o 20th to z jednej strony zainwestowali sporo w avatara i bali się że stracą kupę szmalu z drugiej jednak strony nie zaufali geniuszowi JC co mnie martwi, teraz już zaufali i są w stanie wydać jeszcze więcej kasy na kolejne części filmu bo wiedzą że znacznie się im to zwróci. Reasumując: teraz wszystkie filmy są tworzone dla zysku (chyba tylko nieliczni jak JC rozumieją potrzebę umieszczenia w dziele jakiegoś przesłania), nie dziwi mnie postawa 20th
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ketuwong Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 203
  • Rejestracja 2011-03-01
Napisano 19 marzec 2011 - 09:35

@Xantis, mowisz dobrze, 20th musi miec zyski

James Cameron tworzy dla swojego hobby [tak gdzies czytalem , troche takze dla zabawy ] on ma z tego frajde

a co do 2 czesci,

do zawsze 2 czesc bedzie gorszaod pierwszej, taka jest prawda zyciowa, nigdy druga czesc filmu a nawet trzecia nie jest lepsza od pierwszej, chociaz jak sie wlozy w to serce jak cameron to bedzie git

pozatym jezeli wiecej kasy dostanie na zrobienie filmu, to boje sie myslec jakie beda efekty specjalne :D
Dołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 19 marzec 2011 - 10:02

Wyświetl postUżytkownik Ketuwong dnia 19 marzec 2011 - 09:35 napisał

James Cameron tworzy dla swojego hobby [tak gdzies czytalem , troche takze dla zabawy ] on ma z tego frajde

Dobrze pamiętasz @Ketuwong. ;) Mówiła o tym Sigourney Weaver w tym wywiadzie:

Sigourney Weaver napisał:

Myślę, że teraz [James Cameron] potrafi odnaleźć w pracy więcej zabawy. On już nie musi niczego udowadniać i to jest chyba największa różnica. Teraz robi filmy, bo pasjonuje go wymyślanie nowych światów. Przy tym filmie Jim był za kamerą przy każdym ujęciu, czego wcześniej nie robił. Żył, spał, oddychał z "Avatarem".

Co do samego studia 20th Century Fox - oni boją się ryzyka, o którym cały czas mówi James. W ostatnim wywiadzie Cameron powiedział, że trzeba ryzykować, tworzyć coś nowego, odkrywać zupełnie nowe obszary. Bezpiecznie jest tworzyć film na jakiś sprawdzony temat, bo to zawsze będzie budziło jakieś zainteresowanie. Ale ludzie chcą czegoś nowego, świeżego. Więc James zaryzykował (jak to James :P) i stworzył zupełnie nowy świat, jakiego nie było jeszcze w żadnym filmie. 20th Century Fox bało się, że to się może nie przyjąć.

No, ale teraz mamy zupełnie inną sytuację. :) Myślę, że po tak ogromnym sukcesie "Avatara" studio już nie będzie się wtrącało i bardziej zaufa Jamesowi. ;)

A tak przy okazji powiem, że James mówił już wcześniej o niezadowoleniu 20th Century Fox podczas świętowania sukcesu akcji sadzenia miliona drzew. ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 19 marzec 2011 - 10:41

Zyski zyskami. Wiadomo, że muszą być, ale mogli nie wyrażać przy tym co myślą o samym filmie. Jamesowi na pewno zrobiło się przykro z tego powodu. :(

Cytat

do zawsze 2 czesc bedzie gorszaod pierwszej, taka jest prawda zyciowa, nigdy druga czesc filmu a nawet trzecia nie jest lepsza od pierwszej

A pamiętasz sequel Terminatora? Jak dla mnie o niebo lepszy od pierwszej części. A że kontynuację robi ten sam reżyser to jestem całkowicie spokojny. James nie porywałby się z motyką na księżyc. Skoro zaplanował trzy części filmu, to wie co robi. :)
Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ake'tuan Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 135
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 19 marzec 2011 - 11:49

cóż ja to że szefowie foxa maja chrapke na zyski a nie na ideologie juz dosc dawno temu pisalem przy kazdej okazji :P teraz pewnie wycuzli ze jednak kasa jest ale ideologie dalej w dupie maja - najlepszy przyklad to partnerstwo z mcdonaldem podczas promocji avatara przy premierze. MCDONALDEM?! ktory wycina ogromne polacie lasów deszczowych zeby hodowac swoje sztucznie odzywiane krowy na swoje wstrętne hamburgery po ktorych potem zostają TONY smieci. (pracowalem w macu i wiem jak to wyglada od srodka... :/)
Spoiler
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
The Best Movie Ever.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   JacekM3 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • Rejestracja 2010-05-13

Napisano 19 marzec 2011 - 13:59

Wyświetl postUżytkownik Ketuwong dnia 19 marzec 2011 - 09:35 napisał

zawsze 2 czesc bedzie gorszaod pierwszej, taka jest prawda zyciowa, nigdy druga czesc filmu a nawet trzecia nie jest lepsza od pierwszej, chociaz jak sie wlozy w to serce jak cameron to bedzie git

To nie zawsze działa, ludzie mają różne odczucia i jednym się podoba pierwsza część jakiegoś dzieła a innym druga. :)

Na ten przykład filmem Alien wszyscy się zachwycali ale mi podobał się bardziej Aliens (drugi film z udziałem obcych) który wyreżyserował nikt inny ale nasz Cameron ;)
Podobnie Shrek 2, Godziny Szczytu 2, czy druga część Indiany Jonsa te filmy podobały mi się co najmniej tak samo jak pierwsze części jeśli nie bardziej.
Cameron wie co ludziom sprawia przyjemność i liczę, że nie pozwoli nam się zawieść na dwójce Avatara...
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 19 marzec 2011 - 14:19

Sequele nie muszą być złe - Cameron jest ekspertem od dobrych kontynuacji. :) A chce zminimalizowaćryzyko robiąc dwie części na raz. Dobrze to sobie pomyślał. :D

A o do 20th Century Fox - czego się spodziewacie po konglomeracie, do którego należy powiązana z Republikabnami stacja TV Fox News, przezywana "Faux News"...?

Dołączona grafika
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 464
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 19 marzec 2011 - 14:32

Z sequelami to zawsze jest tak(ja też tak mam),że druga czy trzecia część się nie podoba bo odbiega akcją od tego co widziało się w pierwszej częśći,zwykle trzeba czasu by się z tym oswoić by dopiero docenić.Opinie 20th Century Fox traktował jak wyzwanie,a to go zmotywowało.Zrobienie 3 częśći wystarczy by zawrzeć w nich wszystkie najlepsze pomysły,oraz by oglądający mieli okazje się nacieszyć tym co najbardziej się im podoba.Cameron kichy nie zrobi,sam sobie by nawet tego nie wybaczył.Przez Avatara stanie się człowiekiem legendą,w świecie kinematografi.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 19 marzec 2011 - 20:59

Zgadzam się, ten fakt tej smutny i dołujący. Takie są realia, dziś stawia się na kicz, który ma trafiać do masowego społeczeństwa, nie wzbudzać w żaden sposób kontrowersji i, co najważniejsze, wzbogacać ludzi bogatych. Ciężko w tych czasach trafić na coś, cokolwiek autentycznego. Szkoda.

Jak kiedyś powiedziała pewna mądra osoba, czas można podzielić na ten przed obejrzeniem Avatara i po. I ma rację bo inaczej patrzyło się na świat wcześniej niż teraz. Ten film nie trafia wyłącznie efektami ale i przesłaniem, za co można dziękować Cameronowi.

Co do sequeli, nie widzę powodu by bawić się we wróżenie, proponuję poczekać a potem oceniać czy jest lepiej czy nie. A fakt, że tym zajmuje się dalej Cameron nie budzi w żaden sposób wątpliwości. Jak dla mnie.
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 19 marzec 2011 - 21:25

Cytat

Jak kiedyś powiedziała pewna mądra osoba, czas można podzielić na ten przed obejrzeniem Avatara i po. I ma rację bo inaczej patrzyło się na świat wcześniej niż teraz.

Nie zgodzę się z tym cytatem. Nawet jeśli Avatar nigdy by nie powstał, mój światopogląd nie zmieniłby się. Oczywiście cieszę się, że dzieło Jamesa pomogło ludziom przejrzeć na oczy, a trolle oraz panowie z 20tx Century Fox niech sobie szczekają, a karawan i tak pojedzie dalej.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 19 marzec 2011 - 22:40

Avatar ma kupę wspólnego z grami komputerowymi. Call of duty, osadzony w realiach WWII okazał się wielkim hitem, później, gdy twórcy postanowili przenieść uniwersum gry w realia współczesnej wojny pojawiło się mnóstwo głosów krytycznych, że to nie wyda itd, wyniki sprzedaży modern warfare i MW II mówią same za siebie
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 20 marzec 2011 - 11:15

Sukces zawsze jest niespodziewany - tak było z "Gwiezdnymi Wojnami" czy "Terminatorem"... :)
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 20 marzec 2011 - 20:16

Widać szefowie Foxa mają tak przeżarte umysły i serca, że nie zrozumieli przesłania Avatara. Teraz pewnie się cieszą, że Cameron zrobi kolejne części bo oni zarobią kolejne mld $. Oby się zamknęli i nie wtrącali do tego co Jim zamierza zrobić. Wieżę, iż będzie super.

Na kontynuację Avatara JC wcale nie musi dostać więcej kasy, bo niby z jakiej racji? Dostanie pewnie tyle ile potrzebuje. Spece mają udoskonalić program Tesla (stworzony pod kątem obliczeń o wysokiej wydajności) więc efekty będzie się robić szybciej i łatwiej przy jednoczesnej większej wydajności i jakości. Teoretycznie będzie to tańsze. Z drugiej strony Cameron chce jak wiadomo wprowadzić nowe technologie (m.in. większa liczba klatek/sekundę) więc koszty opracowania, testów i wdrożenia mogą się podnieść. No ale Foxa stać i bardzo dobrze bo James nie będzie miał ograniczeń i pewnie znów dopnie swego ku naszej wielkiej uciesze <3
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 21 marzec 2011 - 14:42

Jak dla mnie to jest trochę dziwne. Tacy fachowcy a nie umieli rozpoznać prawdziwego hitu. Co prawda produkcja była kosztowna i mieli stracha żeby to nie wypaliło.

PS. 100 post
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 163
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 22 marzec 2011 - 23:16

Wyświetl postUżytkownik Ateyo dnia 21 marzec 2011 - 14:42 napisał

Jak dla mnie to jest trochę dziwne. Tacy fachowcy a nie umieli rozpoznać prawdziwego hitu.

Czyżby? A dla mnie w ogóle to nie jest dziwne. W 1975 roku 20CF był na krawędzi bankructwa w wyniku dotychczasowych porażek studia. Ostatecznie wyłożyli wtedy dużo kasy w ich ostatnią nadzieję, po której jednak długo spodziewali się kompletnej klapy która nawet się nie zwróci. Film pierwotnie nazywał się wtedy "Gwiezdne wojny". Patrząc po tym przykładzie panowie z 20CF powinni wyciągać wnioski i dziwię się teraz że nie wierzyli w sukces. Ale pamiętajmy co było wtedy - sam po wstępnym przejrzeniu zapowiedzi fabuły i przed obejrzeniem które zmieniło wszystko mówiłem o "głupiej bajce o smerfach w kosmosie" - jak widać w każdym wymienionym przypadku - los lubi karać szyderców :D
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 23 marzec 2011 - 17:35

Tam gdzie w grę wchodzą doże pieniądze, to ostrożność i konserwatyzm same się narzucają. George Lucas mógłby coś powiedzieć o tym, jak chłodem wiało z gabinetów szefów wytwórni nawet po sukcesie "Nowej Nadziei"
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
Strona 1 z 1