Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Technologie produkcji
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

IMAX czy Dolby 3D W jakim kinie najlepiej oglądać Avatara?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   elkociak Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 209
  • Rejestracja 2010-02-20
Napisano 20 luty 2010 - 16:26

Ten temat jest na każdym forum Avatara, więc musi być i tu.

W Polsce można zobaczyć Avatara w pięciu wersjach:
1. Dolby 3D (Multikino, Cinema City, Silver Screen, Helios)
2. IMAX 3D cyfrowy (Łódź)
3. IMAX 3D analogowy (Warszawa, Kraków, Katowice, Poznań)
4. XpanD 3D (ok. 10 kin w Polsce, m.in. Nove Kino i Kino Kijów)
5. 2D analogowe (kina w mniejszych miastach, które nie mają urządzeń 3D).

Większość Polaków (ok. 70-80%) była na seansie w Dolby 3D. Ja osobiście byłem też w IMAXie analogowym i XpanD.

Napiszę krótko: według mnie, na dziś dwie najlepsze sale w Polsce do oglądania Avatara to IMAX Łódź (jednyny cyfrowy) albo Złote Tarasy w Warszawie, sala nr 1 (największa sala z Dolby 3D). Potem pozostałe sale Dolby 3D, XpanD, następnie IMAX analogowy i na końcu 2D analogowe.

Tutaj więcej o porównaniu IMAXa z Dolby napisał ekspert od 3D Kazioo: link

Napiszcie gdzie Wy byliście i jakie są wasze wrażenia na temat jakości i wygody oglądania filmu. A może byliście dwa razy i macie porównanie?
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   KucyQ91 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Rejestracja 2010-02-17
Napisano 20 luty 2010 - 17:10

Byłem na seansach w Dolby 3D i moje odczucie jest pozytywne. Obraz jak i dźwięk były dobre choć po wyjściu z kina bolały trochę oczy ale da się przeżyć :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 20 luty 2010 - 18:49

No cóż ja byłem zarówno na wersji Dolby 3D (Multikino) ale także na wersji 2D (Helios). Ogólnie muszę przyznać, że w przypadku obydwu wersji film oglądało mi się przyjemnie. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do tych obydwu "technik wyświetlania filmu".

2D - no to wiadomo, film jak film ("na płaskim ekranie") mimo wszystko Avatara jak dla mnie i na takim warto obejrzeć ;).
Jeżeli chodzi o wersje Dolby 3D - no cóż, muszę przyznać, że był to mój pierwszy seans w technice trójwymiarowej. Nie ciągnęło mnie wcześniej do tego typu filmów. Jakoś nigdy nie miałem okazji a poza tym tak naprawdę nie było co oglądać (a w "bajkach" zbytnio nie lubuję). Także nie będę umiał porównywać z innym filmami wykonanymi w tej technice.
Wracając do seansu Avatara muszę przyznać, że mimo iż nasłuchałem się aż nadto o dosyć słabym odwzorowaniu trójwymiaru w tym filmie, byłem pozytywnie zaskoczony - zdecydowanie lepiej film ten wygląda w tej technice - daje (naj)więcej satysfakcji.
Na jedno tylko zwróciłem uwagę, a mianowicie na odwzorowanie (głębi) kolorów, a i także w pewnych momentach film był lekko rozmyty. Trochę przeraziły mnie także napisy, bowiem poszedłem z myślą dogłębnego podziwiania świata 3D. No ale jak to się mówi: nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło; ang. dialogi były dosyć proste i dobrze zrozumiałe, także miałem pełną satysfakcję z oglądania.

Jeżeli chodzi o jakikolwiek wpływ filmu na moje zdrowie to muszę przyznać, że nie miałem praktycznie żadnych problemów. Oczy mnie w ogóle nie bolały - nic z tych rzeczy. No może film w znacznym stopniu "najechał" mi na psychikę - ale to chyba większości i można to śmiało zaliczyć do aspektów pozytywnych :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 20 luty 2010 - 19:33

Ja byłem w Cinema City i w IMAX'ie analogowym tym na Sadybie. Może i w IMAX'ie większy ekran jest ale film jest trochę gorszej jakości (przez DMR), co do efektów 3D to momentami może i są lepiej widoczne niż w CC ale momentami wcale ich nie widać. Plusem było natomiast to że nie było ghostingu, co mnie zaskoczyło bo wszyscy tak narzekali że w IMAX'ie jest ghosting. Był on natomiast w CC, choć nieduży. W CC jednak ogólnie te efekty 3D są lepsze i jest lepsza jakość obrazu.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 20 luty 2010 - 20:00

Jak na razie byłem na wersji Dolby 3D. Wrażenia bardzo pozytywne. W porównaniu z innymi filmami w 3D Avatar to naprawdę geniusz ze swoimi efektami :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Selania Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 44
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 21 luty 2010 - 08:20

Ja miałam Dolby 3D wszystko było dobrze ale po filmie blały oczy
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 21 luty 2010 - 11:03

Raz byłem w cinema city i 2x w multikinie. 2x 3D raz 2D. Jedyne momenty, w których tak naprawdę zauważyłem 3D to gdy latały te kwiaty Eywy. Fakt gdyby nie świadomość, że to tylko film to pewnie wyciągnąłbym rękę żeby takowy kwiatek złapać. Poza tym fakt było widać różnice w odległości ale to tylko szczegóły. Będąc na seansie 2D zaczęło mi brakować tych "naturalnych" efektów jednak film nadal był tak samo genialny...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 341
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 21 luty 2010 - 17:38

A wie ktoś czy wszystkie seanse 3D były z kolorowymi okularami (czerwono-niebieskimi) czy były też z polaryzacyjnymi?
bo ja trafiłem na kolorowe i troche oczy bolały (po seansie innego filmu w okularach polaryzacyjnych wszystko było fajnie)
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 21 luty 2010 - 18:09

Czerwono niebieskie okulary do 3D ostatni raz widziałem kilka lat temu jak wyszli "Mali agenci 3D". Nawet nie wiedziałem, że jeszcze je stosują.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Tka'nu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 29
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 21 luty 2010 - 18:20

Z tego co wiem na IMAXie były napisy w 2d. I trzeba sie przystosowac do nietypowego czytania
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 21 luty 2010 - 20:19

Wyświetl postUżytkownik Tka dnia 21 lutego 2010 - 18:20 napisał

Z tego co wiem na IMAXie były napisy w 2d. I trzeba sie przystosowac do nietypowego czytania

Napisy w 2D, nietypowe czytanie - nie brzmi zbyt obiecująco. Ja jak oglądałem Avatara w wersji Dolby 3D nie było absolutnie żadnych problemów z napisami. Niedość, że rówież były wyświetlane w technice trójwymiarowej to na dodatek odpowiednio przystosowywały się do akuratnie wyświetlanej sceny na ekranie (czasami nieznacznie zmieniały swoje położenie, aby zbytnio nie zasłaniać najważniejszych elementów filmu).
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 21 luty 2010 - 20:32

No w IMAX'ie napisy są zje**** Kolejny powód dla którego nie warto iść do IMAX'a.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 21 luty 2010 - 20:49

Hmm dziwne jak ja oglądałem Dolby 3D to fakt napisy przemieszczały się przez co jak powiedział już Black Jack nie zasłaniały miejsc, które mogły mieć jakieś znaczenie jednak kilka razy spotkałem się z lekką nieczytelnością napisów. Fakt faktem coś takiego zdarzyło się może z 2 razy ale to może przez efekt 3D. Napisy były bliżej i możliwe, że czasem oczy nie mogły się dostosować...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   elkociak Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 209
  • Rejestracja 2010-02-20
Napisano 21 luty 2010 - 21:46

To prawda, w analogowym IMAXie angielskie tłumaczenia języka Na'vi są już na stałe umieszczone na taśmie filmowej czcionką Papirus w 3D, podczas gdy polskie są dodane w 2D. Kiedy założy się okulary, polskie napisy rozdwajają się i żeby je zobaczyć wyraźnie trzeba zezować. Albo zdjąć okulary. Napisy nie zmieniają też nigdy swojej pozycji.

Wygląda to mniej więcej tak:
Dołączona grafika

Kiedy mówią po angielsku, są tylko polskie, białe napisy.

Do minusów IMAXa można zaliczyć też to, że dosłownie sekundę po pojawieniu się napisu Avatar na końcu filmu z głośników odzywa się obsługa. Dziękuje za seans i prosi o zwrot okularów.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 21 luty 2010 - 21:58

XD porażka z tą obsługą. Tutaj taka genialna piosenka(Leona Lewis - I see you - nie słucham muzyki tego typu ale ta naprawdę była dobra. Szczególnie text na 1:21min...)

Co do napisów. Trochę dali ciała... Gdyby chociaż nie rozmawywały się z okularach to jakoś by to było...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 21 luty 2010 - 22:33

Wyświetl postUżytkownik damkol224 dnia 21 lutego 2010 - 21:58 napisał

I see you - nie słucham muzyki tego typu ale ta naprawdę była dobra. Szczególnie text na 1:21min...

Hehe faktycznie do mnie po wielokrotnym przesłuchaniu tekst ten w jakiś sposób również trafił - dlaczego? Sposób w jaki LL wyśpiewuje te słowa (dobrze dosłyszalny akcent, który pada akurat na to miejsce utworu), ich znaczenie: "You teach me how to see" - i wszystko jasne.

Poruszając sprawę wersji IMAX to naprawdę (nie)ciekawa sytuacja. Może zależy też od kina jeżeli chodzi o tą kwestię wypowiadania się obsługi. Poza tym dużo się nasłuchałem ale nie myślałem, że jeżeli chodzi o te napisy to występują aż tak mocno dostrzegalne błędy. Dużo osób polecało mi kino IMAX przede wszystkim jeżeli chodzi o miażdżące proporcje ekranu a zarazem świetny efekt filmu. Teraz chyba jednak nie żałuję, że powstrzymałem się od wydania tych kilkudziesięciu złotych na sam bilet dojazdowy do kina, bo zapewne biłbym się w głowę, że pod nosem mam kino, które jest w stanie zapewnić mi więcej satysfakcji z oglądania Avatara niż w przypadku IMAX'a.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Ryaan Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 37
  • Rejestracja 2010-02-17

Napisano 21 luty 2010 - 22:39

Ja byłem w Szczecińskim Galaxy, w Multikinie i oglądałem film w Dolby 3D. Oceniłbym na 8/10, bo z początku od okularów bolały oczy :-/
Eywa ngahu int
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 21 luty 2010 - 22:53

Wyświetl postUżytkownik Black Jack dnia 21 lutego 2010 - 22:33 napisał

Hehe faktycznie do mnie po wielokrotnym przesłuchaniu tekst ten w jakiś sposób również trafił - dlaczego? Sposób w jaki LL wyśpiewuje te słowa (dobrze dosłyszalny akcent, który pada akurat na to miejsce utworu), ich znaczenie: "You teach me how to see" - i wszystko jasne.

No dokładnie. Za pierwszym razem jak usłyszałem tą piosenkę to mi się średnio spodobała, dopiero jak poznałem słowa i zobaczyłem jeszcze teledysk przeplatany scenami z filmu wszystko się zmieniło. Praktycznie codziennie słucham teraz tej piosenki :)

Wyświetl postUżytkownik Black Jack dnia 21 lutego 2010 - 22:33 napisał

Poruszając sprawę wersji IMAX to naprawdę (nie)ciekawa sytuacja. Może zależy też od kina jeżeli chodzi o tą kwestię wypowiadania się obsługi. Poza tym dużo się nasłuchałem ale nie myślałem, że jeżeli chodzi o te napisy to występują aż tak mocno dostrzegalne błędy. Dużo osób polecało mi kino IMAX przede wszystkim jeżeli chodzi o miażdżące proporcje ekranu a zarazem świetny efekt filmu. Teraz chyba jednak nie żałuję, że powstrzymałem się od wydania tych kilkudziesięciu złotych na sam bilet dojazdowy do kina, bo zapewne biłbym się w głowę, że pod nosem mam kino, które jest w stanie zapewnić mi więcej satysfakcji z oglądania Avatara niż w przypadku IMAX'a.

No mnie też gadka obsługi wkurzyła. Jeżeli chodzi o ekran no to fakt jest duży, nawet bardzo duży, ale co z tego jak film jest gorszej jakości. Nie jest nawet na całym ekranie wyświetlany. Może w tym łódzkim cyfrowym IMAX'ie te efekty są na prawdę świetne, ale do tych analogowycgh nie warto się wybierać.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 21 luty 2010 - 22:59

Wyświetl postUżytkownik Ryaan dnia 21 lutego 2010 - 22:39 napisał

Ja byłem w Szczecińskim Galaxy, w Multikinie i oglądałem film w Dolby 3D. Oceniłbym na 8/10, bo z początku od okularów bolały oczy :-/

No cóż ja również byłem w szczecińskim Galaxy (Dolby 3D) i mnie nie tyle co bolały oczy, lecz nos - z powodu niezbyt wygodnych okularów. Poza tym mimo iż moje miejsce znajdowało się w 6-tym rzędzie, aby w pełni podziwiać całą powierzchnię ekranu musiałem lekko się odchylać do tyłu (myślę, że rząd dwa wyżej i wszystko byłoby ok).

To tak naprawdę chyba wszystko na co mogłem narzekać, gdyż poza tym film oglądało mi się bardzo wygodnie (fotel) a na sali panowała przyjemna atmosfera - jak nigdy nie było szmerów a dzieci nie pluły popcornem :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Reyc3r Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 19
  • Rejestracja 2010-02-22

Napisano 22 luty 2010 - 20:56

Ja byłem w największym Imaxie w Polsce a mianowicie w Poznaniu i było rewalacyjnie mega extra epicko wypas!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Technologie produkcji
  • Następny temat →
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3