Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Ciekawostki
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pasy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 464
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 07 marzec 2011 - 10:39

Zauważyłem coś ciekawego,że kiedy ona (Neytiri) lata na Ikranie to ma założone coś w rodzaju spodni :D ,u innych jeżdzców tego nie dostrzegłem.

Jako że rozgorzała ciekawa rozmowa nie w tym temacie co trzeba zakładam ten temat i przenoszę posty/ Xantis
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 07 marzec 2011 - 14:02

Tak, takie fioletowe leginsy lub jak to nazwali w konkursie "rajtuzy" :P Liderka klanu znad Wybrzeża też takie miała tylko czerwone chyba. U innych też nie zauważyłem. Ciekawe z czego są zrobione bo wyglądają na takie bardziej ludzkie niż navijskie. :|
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 07 marzec 2011 - 14:17

Myślę, że materiał jest zbliżony do tego, z którego są wykonane przepaski. Też nie dostrzegłem u innych Na'vi tych "leginsów", może noszą je tylko najwyżsi rangą członkowie plemienia, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Podobnie nie wiadomo dlaczego wojowniczki nie mają tych "ozdób" co wojownicy (na przeponach).
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 07 marzec 2011 - 15:00

Cytat

Podobnie nie wiadomo dlaczego wojowniczki nie mają tych "ozdób" co wojownicy (na przeponach).

Dołączona grafika

chodzi ci o taki psa jaki ma Tsu'tey? mi się skojarzył tylko z jednym - pasem kulturystycznym. taki psa znacznie pomaga nam ponieść znaczące ciężary, jednak częste noszenie takiego pasa podczas ćwiczeń powoduje nierównomierne rozwijanie się mięśni - pewnie temu mężczyźni Na'vi mieli szerokie bary ale już koło pasa wyło widoczne zwężenie. Takie pasy noszą też tylko nieco niżej zawodnicy strongman podczas zawodów

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 07 marzec 2011 - 16:04

Dokładnie o te pasy mi chodzi. "Pas" Eytukna jest mniejszy, ale też i bardziej zdobiony. Gdyby miały one takie zastosowanie jak piszesz, na pewno byłaby o tym wzmianka chociażby w Tajnym Raporcie. Tak wiemy jedynie o ich znaczeniu rytualnym, oznace narodzenia się po raz drugi.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 07 marzec 2011 - 19:16

Ten pas jest po prostu męską ozdobą. Czymś jak krawat. U nas krawat noszą tylko mężczyźni a tam tj. u Na'vi taką role spełnia pas. Aha Xantis- mężczyźni Na'vi mają szerokie bary i (powiedzmy) wąskie biodra bo to jest typowa budowa ludzkiego, prawidłowo zbudowanego mężczyzny. Tylko u Na'vi jest to nie co przerysowane.

PS. Offtop się nam zrobił
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Ketuwong Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 203
  • Rejestracja 2011-03-01
Napisano 08 marzec 2011 - 16:37

Ja mam inna teze , Ten pas moze dzialac jako ochraniacz, moze tam jest zabojczy punkt w ciele [takie cos jak punkt witalny czy jakos tak ] oraz wielkosc pasa moze znaczyc o pozycji ...
Dołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 08 marzec 2011 - 16:56

Te legginsy to rodzaj ochraniacza zabezpieczającego przed otarciami podczas jazdy na ikranie. :)
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 08 marzec 2011 - 19:03

Wyświetl postUżytkownik DoktorNo dnia 08 marzec 2011 - 16:56 napisał

Te legginsy to rodzaj ochraniacza zabezpieczającego przed otarciami podczas jazdy na ikranie. :)

Rzeczywiście. Mężczyźni zamiast leggingsów mają nagolenniki, i faktycznie widać je zarówno u Jake'a, jak i Tsu'Tey'a. Ale leggingsy ładniejsze. :3
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 08 marzec 2011 - 20:22

Jak zobaczyłem te zdjęcia z różnymi elementami stroju Na'vi, to przypomniała mi się gra, którą kiedyś pokazał nam @elkociak. Aż dziwne, że nikt jej nie skomentował. :P

Właśnie staram się w niej zrobić drugą Neytiri. :D
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 163
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 08 marzec 2011 - 23:25

Co do tego pasa to prostu skłaniałbym się ku temu że pełni jedynie formę ozdobną tj. oznacza bycie wojownikiem i td Zauważyliście że Jake po raz pierwszy jest widziany w nim po ceremonii zostania członkiem klanu? Może to przypadek, ale przypomina mi się scena gdzie pierwszy raz widzimy różnych Omaticaya i starsi wojownicy mają pasy a ci nieznacznie młodsi (i mniejsi) ich nie posiadali. W ogóle okrywają małą część ciała i nie bardzo wieżę w to że oni sami mogli liczyć że to ich ochroni, tym bardziej kiedy już od parunastu (?) lat mieli styczność z ludźmi i ich bronią maszynową. Ku tej tezie właśnie bym się skłaniał :)
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 09 marzec 2011 - 15:33

Cytat

Ku tej tezie właśnie bym się skłaniał :)

J.w. ;)

"Pasy" wojownicy otrzymują po narodzeniu się po raz drugi. Podczas Iknimayi widać, że przyszły wojownik nie ma jeszcze tego "pasa". Tutaj ten sam wojownik już z pasem oraz dodatkową ozdobą, widoczną głównie u Na'vi z klanu Jeźdźców Ikranów znad Wschodniego Morza. :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 09 marzec 2011 - 16:00

Także jestem za tym, że to tylko ozdoba, symbol wojownika. Jest zbyt mały i nie ochrania najważniejszych organów więc nie spełnia się w roli pewnego rodzaju zbroi. Jeżeli rzeczywiście tak jest jak już wcześniej wspomniano, to zastanawia mnie w jaki sposób wyróżniano wojowniczki spośród reszty Na'vi. Bo jeżeli odznaczać to chyba wszystkich zasłóżonych, bez wyjątków ;)
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 09 marzec 2011 - 16:20

Cytat

Bo jeżeli odznaczać to chyba wszystkich zasłóżonych, bez wyjątków ;)

Oczywiście. :) Do dziś nie daje mi to spokoju. :[ W końcu Na'vi traktują się na równi. A może jest to błąd filmowy? ;|
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 163
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 22 marzec 2011 - 22:34

A może po prostu chodzi o założenie z góry że kobiety winny pilnować potomstwa w obrębach wioski/drzewa życia i td. w zależności od klanu?

Kwestia kobiet jako wojowników równoprawnych z mężczyznami w świecie Na'vi faktycznie budzi kontrowersje, bo jest wiele sprzeczności. W filmie są ukazane walczące kobiety - i nie mają pasów podobnych do mężczyzn. Walczą oczywiście w obronie Drzewa-Domu i w głównej bitwie, ale czy to nie uznawać raczej za odstępstwa od normy - sytuację ekstremalną? Tą tezę z kolei burzy sama Neytiri - łażąc kilka miesięcy wcześniej od tak po lesie z łukiem i polując. I w większości sytuacji nie widać jej z żadnym takim pasem. Ale za to przypomina się główna bitwa gdzie widzimy ją z pewnego rodzaju napierśnikiem - który w żadnym wypadku nie chroni przed pociskami z broni maszynowej - czyli pełni też raczej formę ozdoby? I teraz właśnie zapomniałem czy tylko wtedy ją z nim widać i w tej sytuacji. Kwestię tych "pasów" chętnie zbadam za dzień bądź dwa - baczniej oglądającAvka ;)
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Fanti Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 464
  • Rejestracja 2010-11-10
Napisano 22 marzec 2011 - 23:40

Ubrana była w strój:wojenny,ceremonialny(piękne piórka),ikran(leginsy),specjalny(fioletowy naszyjnik który nigdy nie opadał w dół :D ) i codzienny.Co do kwesti kobiet wojowniczek i kur domowych(bez obrazy-nie wiem jak to napisać) to może walczyły tylko te które się lepiej do tego nadawały(paral-myśliwa,ninat-śpiewaczka) ;|
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 23 marzec 2011 - 11:09

Iknimaya była obowiązkowa dla wszystkich Na'vi, bez względu na płeć. Jeśli Na'vi nie poskromił(a) Ikrana, to tylko dlatego, że taka była wola Eywy, aby ów Na'vi stał(a) się częścią Ikrana.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 23 marzec 2011 - 12:19

Nie zapominajmy, że Ney jest księżniczką i jej zapewne wolno więcej niż innym, np. może robić to co chce a nie konkretne zadania jak zbieranie pożywienia, sadzenie roślinek czy niańczenie dzieci. Oczywiście gdyby chciała to czemu nie, ale widać woli chodzić z łukiem po lesie i przybijać ludzi RDA do drzew ;D
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 23 marzec 2011 - 13:10

Wyświetl postUżytkownik BlackMetal dnia 23 marzec 2011 - 12:19 napisał

Nie zapominajmy, że Ney jest księżniczką i jej zapewne wolno więcej niż innym, np. może robić to co chce a nie konkretne zadania jak zbieranie pożywienia, sadzenie roślinek czy niańczenie dzieci. Oczywiście gdyby chciała to czemu nie, ale widać woli chodzić z łukiem po lesie i przybijać ludzi RDA do drzew ;D

Myślisz bardziej na sposób ludzi nieba, niż Na'vi. :) W filmie nie widziałem ani razu sytuacji, aby Neytiri czuła dumę z powodu bycia córką wodza i by jakoś okazywała to względem innych Na'vi. To między innymi za jej skromność tak ją podziwiamy. :3 Jeśli w drugiej części będą mieli dzieci, co jest raczej pewne, to nie sądzę, aby np Mo'at lub inna Na'vi całymi dniami zajmowała się ich wychowywaniem, tak aby Neytiri miała więcej wolnego czasu. :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 589
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 23 marzec 2011 - 13:29

Myślisz, że ja myślę jak człowiek a nie jak Na'vi? :D Też takiej sytuacji nie zauważyłem i raczej nie chodziło mi o to, że Ney miałaby okazywać dumę przed innymi Na'vi, że ma większe prawa. Zapewne inni Na'vi też mogą robić co chcą, oczywiście bez przesady, ktoś musi się tym wszystkim zajmować. Nie uważam, że Ney się chełpi tym, że ma jakby lepszą sytuację, ale jaj na pewno nikt nie mówi zrób to, tamto czy siamto. Jest bardziej wolna ale na równi z innymi. Mam nadzieję, że zrozumiesz moje rozumowanie tego. Nawet jeżeli Na'vi są równi wobec siebie to jednak jakaś hierarchia jest zachowana, prawda? Co do wychowywania dzieci to jak najbardziej Ney będzie się tym zajmowała odnośnie swoich, ale uważam że aby bardziej się związać i poprawić stosunki społeczne wśród klanu, inne kobiety także zajmują się dziećmi innych kobiet jeśli akurat nie mają nic innego do roboty ;)

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Ciekawostki
  • Następny temat →