Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Ogólne dyskusje
  • > Kultura i rozrywka
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Książki które polecasz przeczytać

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis 

• Szeryf Fetyszysta psiaków
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1316
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 03 kwiecień 2011 - 20:07

Zakładam ten temat aby można było się podzielić tytułami książek które waszym zdaniem są warte uwagi.

Ja zacznę od polecania wam książki Pacyfik. Piekło było za oceanem spod pióra Hugha Ambrose'a. Książka opowiada o losach czterech żołnierzy służących w Marines oraz przygodach amerykańskiego Pilota z lotniskowca Enterprise. Jako że lubię historię II wojny światowej a zwłaszcza typów oręża z tej wojny książka spodobała mi się bardzo. Autor napisał książkę kierując się aktami wojskowymi, materiałami archiwalnymi oraz pamiętnikami i listami żołnierzy. Ubrał kampanię Japonii i USA na Pacyfiku w obraz widziany przez zwykłych żołnierzy a nie wysokich oficerów którzy nie koniecznie brali udział w walkach. Czytając książkę możemy poznać różne punkty widzenia każdego żołnierza ( jak się okazało czytając książkę gen. MacArthur nie był takim doskonałym dowódca za jakiego go uwarzyłem ). Książka też pozwala nam poznać dokładnie trudne etapy wojny na Pacyfiku.

Dołączona grafika
Moja książka Pacyfik zakupiona za niecałe 50 zł

Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Gość_Silmean_*

• Grupa Gość

Napisano 03 kwiecień 2011 - 20:33

Ja nietypowo polecę serię "Harrego Pottera". Książki przedstawiać chyba nie muszę xD Pomimo tego, że moda na tę serię dawno minęła to jednak uważam, że jest godna przeczytania :) Mówię tu głównie o pierwszych trzech częściach gdyż uważam, że one są najlepsze.Następne są niestety średnie :/ "Więzień z Askabanu" był chyba najlepszą jej książką i ostatnią w miarę fajną. Następne również są warte przeczytania, niestety nie aż tak jak poprzednie.

Następną sagą (o wiele bardziej dojrzałą od wyżej wymienionej) godną polecenia jest saga Andrzeja Sapkowskiego "Wiedźmin". Łączna ilość książek to siedem (dwa zbiory opowiadań i pięć tomów opowieści właściwej). Wszystko jest napisane stylem "lekko" niecenzuralnym. Jak dotąd nie znalazłem lepszych książek od "Ostatniego Życzenia" oraz "Miecza Przeznaczenia" :) Śmiało można powiedzieć, że są one obowiązkowe dla każdego fana fantasy :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Veruis 

• Skxawng
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 98
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 03 kwiecień 2011 - 21:01

Proszę się wygodnie rozsiąść albo pominąć ten post. Książek do wymienienia mam sporo.

Zacznę może od wspomnianego już przez kolegę Wiedźmina Andrzeja Sapkowskiego. Książka - powiedzmy sobie szczerze - genialna. Napisana językiem zrozumiałbym dla każdego, a jednocześnie zachowany klimat języka staropolskiego. Świat wykreowany w bardzo interesujący sposób. Intrygi, miłość dość w nietypowej formie, przygody i przyjaźń to tylko przedsmak tego co można doznać w trakcie czytania. Aby nie zepsuć wam niespodzianki nie będę nic więcej mówił o wiedźminie a wspomnę o dwóch opowiadaniach napisach w tych samych realiach i jednocześnie bardzo ciekawych: "Droga z której się nie wraca" oraz opis ślubu Geralta z Rivii i Yennefer z Vengerbergu. Ten drugi nacechowany jest dużą dawką humoru, ale lepiej przeczytać go po sadze wiedźmińskiej aby zrozumieć.

Następnie chciałbym zaproponować "Pana Lodowego Ogrodu". Świat w przyszłości - może nie dalekiej, ciężko określić. Jednak zamiast na Ziemi, cała akcja toczy się na planecie "obcych". Którzy wyglądają prawie jak ludzie, jednak są zacofani. Mniej więcej nasze wczesne średniowiecze. Vuko Drakkainen, wyszkolony człowiek z różnymi bajerami, wyrusza na poszukiwania kilku uczonych przeniesionych na tamtą planetę w celach badań. Na miejscu, jak się okazuję, jest w cholerę magii, potworów i niewyjaśnionych zjawisk, nad którymi nawet Einstein łamałby sobie głowę przez dłuższy okres czasu. Wszystko świetnie opisane.

Tutaj napiszę może jedynie o książkach z Zapomnianych Krain: Saga Drizzta, Wojna Pajęczej Królowej, Córka Mrocznego Elfa i dwa pozostałe tomy (przyznam, że nie pamiętam nazwy trylogii, nie bijcie!), Książki Elaine Cunnighan (jestem pewien, ze gdzieś tu jest błąd!), Trylogia Awatarów, Pięciokrąg Cadderly'ego, Trylogia Kamienia Poszukiwacza i mógłbym tak wypisywać jeszcze długo.

Lubię też czytać książki w świecie Dragonlance - Smoki każdej pory roku, Minotaur Kaz, Wojna Dusz, Bursztyn i Żelazo. Niestety brak funduszy na zakupienie wszystkich książek o których wiem z tej serii. Zamierzam to nadrobić.

Ciekawą książka jest Aribald z Wybrzeża. Nacechowana humorem, powieść o czarodzieju, który bardziej stawia na siłę swoich mięśni niż zdolności czarodziejskie.

Trylogia "Skrytobójcy" ma interesujący wątek - pomijając już znany z wielu utworów motyw ratowania świata przed zagłada. O którym notabene dowiadujemy się na samym końcu. Powieść bękarta następcy tronu, o jego życiu do ok. wieku trzydziestu lat. O tym, jak goniąc za lojalnością, stał się "katalizatorem" - czynnikiem powodującym zmiany.

Trylogia "Nocnego Anioła" - muszę przyznać, że ciekawe spojrzenie na magię i jej zastosowanie. Powieść o młodym zabójcy szukajacego więcej potęgi i jednocześnie starającego zachować swoje człowieczeństwo.

Wszystkie książki Maji Lidii Kossakowskiej - głównie wątek aniołów walczących za Boga, który ich opuścił. Aniołowie z Nieba aby to ukryć sprzymierzają się z "Upadłymi" Aniołami. Naprawdę sporo dobrego humoru i innego spojrzenie na rzeczywistość chrześcijańską. Szczególnie polecam "Siewce Wiatru",

Książki Jacka Piekary opowiadające o inkwizytorze - stworzył świat, w którym Jezur, zamiast umrzeć na krzyżu za nasze grzechy, stąpił z niego w chwalę i wyrżnął w pół Jerozolimę za karę, że nie przyjęli swojego zbawiciela. Sporo magii.

Na tę chwilę to wszystko, ale z pewnością ledwo naruszyłem górę książek, które przeczytałem. Po prostu, to były te ciekawsze:P
"Ależ ja mam paskudny uśmiech [...] ależ ja mam paskudną gębę, ależ ja paskudnie mrużę oczy. Więc tak wyglądam? Zaraza"

Wieczny Ogień, A. Sapkowski
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kusati 

• Kutasi
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 280
  • Rejestracja 2011-03-08
Napisano 03 kwiecień 2011 - 21:18

Dobra, trochę tego będzie:

- wszystkie części Harry'ego Pottera
- Dziennik Cwaniaczka
- Atramentowe Serce
- Atramentowa krew
- Atramentowa śmierć
- Złodziejka książek
- Czarnoksiężnik z Archipelagu
- Wilken: bracia krwi
- Wilken: Cyrk półmroku
-Dziennik Cwaniaczka: Rodrick rządzi
- Dziennik Cwaniaczka:Szczyt wszystkiego
- Dziennik Cwaniaczka: Ubaw po pachy
- Dziennik Cwaniaczka:Przykra prawda
- Zmrok

I jeszcze oczywiście Eragon.
Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Aqua 

• Zielony krzaczek równikowy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 374
  • Rejestracja 2010-03-02
Napisano 04 kwiecień 2011 - 11:20

J.O. Curwood "Łowcy wilków"

Aktualnie czytam:
"Mowa ciała, Jak odczytać myśli innych ludzi z ich gestów." A.Pease ale wątpię żeby tu ktoś się tym interesował :P
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Gość_Silmean_*

• Grupa Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 13:11

Wyświetl postUżytkownik Kusati dnia 03 kwiecień 2011 - 22:18 napisał

jeszcze oczywiście Eragon.

Również polecam Eragona. Ale idąc dalej polecę również dwie następne części "Najstarszy" i "Brisingr" (czwarta część jeszcze nie została wydana, ale na premierę nie trzeba będzie dużo czekać, bo tylko do listopada :)) Cykl nazywa się "Dziedzictwo". Jest to powieść fantasy o magi i smokach (a dokładnie jednym :P). Bardzo przyjemnie mi się czytało wszystkie trzy części :)

Następną serią będą książki Danego Browna o Robercie Langdonie, specjaliście od symboli. Przez trzy książki będzie musiał rozwiązywać zagadki o starożytnych sektach i bractwach by powieść nie skończyła się źle. Wszystkie książki mają miejsce w rzeczywistych miastach (pierwsza w Watykanie, następna w Paryżu, a trzecia w Waszyngronie) i wszystko opływa w prawie wiarygodną opowieść, a do tego wartka akcja nie ma prawa znudzić :)
Po kolei są to:
-Anioły i Denony
-Kod Leonarda da Vinci
-Zaginiony Symbol (jestem w trakcie czytania :))
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Ateyo 

• Pipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • Rejestracja 2011-01-13
Napisano 04 kwiecień 2011 - 15:35

Ja mogę polecić sagę "Harrego Pottera" i sagę "Władcy Pierścieni", aktualnie jestem w trakcie czytania.
Jest jeszcze zamiar przeczytania "Wiedźmina" ale to daleka przyszłość.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto 

• Dicko Macto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 481
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 04 kwiecień 2011 - 17:58

Kurrr. Silmean ja chciałem polecić "Wiedźmina" ;) Naprawdę dobra książka a Sapkowski ma niezwykły talent... Też chciałbym tak pisać ale "wyżej rzyci nie podskoczysz"
Swoją drogą chciałbym polecić książkę pt. "Zwiadowcy" pióra Johna Flangana. Opowiada ona o Will'u, który sam najchętniej zostałby rycerzem ale jest wątłej postawy i nic z tego.Na dodatek jest sierotą i jego przyszłość leży w rękach możnego barona. Ku swojemu zdziwieniu zostaje członkiem elitarnej grupy Zwiadowców-ludzi strzegących bezpieczeństwa w królestwie Araluenu (czy jakoś tak). Tajemniczy Halt wprowadza chłopaka w tajniki sztuki kamuflażu,strzelania z łuku itp. Początek nauki u mistrza z czasem przeradza się w prawdziwą męską przyjaźń. Ale to nie jest książka obyczajowa, żeby nie było.

Bardzo fajna jest też seria "Felix, Net i Nika" ale ma zbyt rozległą fabułę żeby ją tu przedstawić ;)

PS. Gdy poczekacie trochę zobaczycie inspirację Andrzejem Sapkowskim w moim opowiadaniu.
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Bezimienny963 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 189
  • Rejestracja 2010-05-31
Napisano 04 kwiecień 2011 - 21:08

Ja też chciałem polecić "Wiedźmina",ale już mnie ubiegliście więc napiszę tylko że podobało mi się w Wiedźminie to że nie była to taka typowa bajka,fantasy o dobrych wróżkach,szlachetnych elfach itp. itd. u Sapkowskiego świat jest brutalny i tak bardzo różni się od innych autorów fantasy, z książek które ja bym polecał to też sagę "Harrego Pottera"-to naprawdę nie są złe książki ;) - Tolkiena chcę czytać ale jakoś nie potrafię zacząć Xd
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Ney'ite 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153
  • Rejestracja 2010-04-26
Napisano 05 kwiecień 2011 - 23:09

Z Tolkienem tak jakoś jest, że mnóstwo osób ma problem na początku. Sama miałam dokładnie tak samo, do "Władcy Pierścieni" podchodziłam chyba ze cztery razy... w każdym razie dużo, nie pamiętam, ale kiedy w końcu przebrnęłam przez początek, wpadłam w ten świat po uszy i trzyma mnie ten stan już dobrą dekadę :) Needless to say, polecam z całego serca.

Skoro już jesteśmy przy Tolkienie, to niedaleka droga do C.S.Lewisa i jego "Opowieści z Narnii", które uwielbiam od dzieciństwa aż do teraz niezmiennie.

Polecę też, jak ktoś już wyżej to uczynił, trylogię "Ziemiomorze" Ursuli K. Le Guin (tak, wiem, że to tetralogia, ale perfidnie neguję istnienie tej ostatniej części :P ) - i w ogóle twórczość Le Guin. O, taki "Świat Rocannona", na przykład, świetna książka.

Mam też ulubiony zbiór opowiadań Andre Norton, "Opowieści ze Świata Czarownic", bardzo klimatyczny.

No i jest jeszcze Edgar Alan Poe, niekwestionowany mistrz opowieści grozy, niewyczerpane źródło inspiracji dla współczesnych autorów (chociażby Stephena Kinga).

Ostatnimi czasy zaś zaczytuję się zaś powieściami Victora Hugo. Kocham jego przystępny, ale zarazem piękny styl, rzetelne, drobiazgowe podejście do tematyki, której się podejmuje - czego efektem jest fenomenalnie skonstruowany świat przedstawiony, niezależnie od tego, w jakich czasach dzieje się akcja, i przekonujący, wiarygodni bohaterowie. To jeden z tych autorów, którzy potrafili "malować słowem" sprawiając, że czytelnik nim się obejrzy, przenosi się w świat powieści - czuje go, widzi, przeżywa, a po zakończeniu lektury długo jeszcze pozostaje pod jej wpływem, snując refleksje. Ponadto opowiadane historie służą mu zawsze do przekazania interesujących przemyśleń i ponadczasowych przesłań, co we współczesnej literaturze niestety zdarza się coraz rzadziej. Wiem, że być może nie jest to typ literatury, która przemówi do tutejszego grona, ale i tak - polecam.

Ogólnie biorąc pod uwagę ilość pochłanianych przeze mnie książek ciężko byłoby wymienić wszystkie, które uważam za godne polecenia, ale jeżeli coś jeszcze mi się przypomni, na pewno się podzielę :)
Dołączona grafika

"Wolna jak ptak,
Niczym anioł, co na skrzydłach mknie.
Lekka jak wiatr,
Kiedy w lustrze wody budzi się..."
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto 

• Dicko Macto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 481
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 06 kwiecień 2011 - 08:30

Jestem pod wrażeniem. Przeczytać Tolkiena! Ja sam próbowałem i zaciąłem się w mniej więcej połowie drugiej części-na rozmowie Froda i tego drugiego hobbita z entem.

I jeszcze warta przeczytania jest seria "Kroniki pradawnego mroku". To raczej książka z "tych grzecznych fantasy" umiejscowiona w epoce kamienia łupanego. Książka dla dzieci ale bardzo przyjemnie się czyta ;)
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Veruis 

• Skxawng
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 98
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 06 kwiecień 2011 - 14:06

Z Tolkienem jest taki problem, że jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do języka patetycznego, to niebędzie mu się miło książki czytało. Chociaż przeczytanie jej jest bardzo dobrym pomysłem. Dlatego polecam, ale tylko dla tych wybiórczych osób mogących przebrnąć przez jego język.

(notabene, LoTRa przeczytałem w wersji angielskiej i czytało się go o wiele lepiej niż po polsku.)
"Ależ ja mam paskudny uśmiech [...] ależ ja mam paskudną gębę, ależ ja paskudnie mrużę oczy. Więc tak wyglądam? Zaraza"

Wieczny Ogień, A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Ney'ite 

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153
  • Rejestracja 2010-04-26
Napisano 07 kwiecień 2011 - 21:43

A to jeszcze zależy, które polskie tłumaczenie się akurat weźmie. Wersja Marii Skibniewskiej jest naprawdę bardzo dobra, pozostałe dwie zaś dają wiele do życzenia. Jak każdą książkę, oczywiście lepiej czytać "Władcę Pierścieni" w oryginale, tylko że trzeba pamiętać, że wymaga to już naprawdę dobrej znajomości angielskiego.
Dołączona grafika

"Wolna jak ptak,
Niczym anioł, co na skrzydłach mknie.
Lekka jak wiatr,
Kiedy w lustrze wody budzi się..."
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 233
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 08 kwiecień 2011 - 14:56

Trylogia Tolkiena jest "ciężka", dla kogoś niewprawnego w czytaniu może być nawet niestrawna. Co do Sapkowskiego to oczywiście Wiedźmin, i tylko ta seria (ze wskazaniem na alternatywne zakończenie ;) ), innych książek tego autora nie polecam.
Polecam natomiast wszystko Clive'a Cusslera, jak zacznę czytać w łóżku wieczorem, to okazuje się nagle, że jest 6 rano i wypadało by się chwilę przespać przed pracą
Rekomenduję także całą serię Pilipiuka o Jakubie Wędrowyczu (przy niektórych fragmentach dosłownie płakałem ze śmiechu )
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto 

• Dicko Macto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 481
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 08 kwiecień 2011 - 16:37

Carrot co masz na myśli pisząc "ze wskazaniem na alternatywne zakończenie" ? A tak swoją drogą czytam teraz "Wieżę jaskółki" wypożyczoną z biblioteki, to książka dla kreatywnych... Nie ma dwóch stron a mianowicie 173 i 174 <facepalm>
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 233
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 08 kwiecień 2011 - 16:52

"Coś się kończy, coś się zaczyna" to miałem na myśli, ale uwaga: przeczytaj dopiero po lekturze całej sagi, nie psuj sobie zabawy ;)
Mam w domu całość, to Ci zeskanuję te 2 strony i wyślę
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Tutee 

• Mroczna Przedszkolanka
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 291
  • Rejestracja 2011-01-20
Napisano 08 kwiecień 2011 - 17:03

Polecam parę dzieł mojego ulubionego autora horrorów Stephen'a King'a.
1. Lśnienie
2.Misery
3.Zielona mila

Polecam również "Sagę Ludzi Lodu" autorstwa Margit Sandemo. Jest to seria składająca się z 47 części.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Kusati 

• Kutasi
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 280
  • Rejestracja 2011-03-08
Napisano 08 kwiecień 2011 - 19:41

Wow! Serio aż z tylu? A po ile mają około stron? Jak jest ich tak dużo, to muszę je koniecznie przeczytać. :D
Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Tutee 

• Mroczna Przedszkolanka
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 291
  • Rejestracja 2011-01-20
Napisano 08 kwiecień 2011 - 20:27

Kusati, serio:) każda część Sagi o Ludziach Lodu ma mniej więcej 250 stron. Pozatym jest to pierwsza część trylogii. Następne części to "Saga o Czarnoksiężniku", składająca się z 25 części (chyba,nie pamiętam dokładnie). Następna część trylogii to "Saga o Królestwie Światła". Niestety, z tej ostatniej przeczytałam tylko 2 części. Nie wiem z ilu części się składa.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot 

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 233
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 09 kwiecień 2011 - 20:38