Potrzebuję pomocy z aparatem fotograficznym
Napisano 14 kwiecień 2011 - 17:16
1) Aparat robił zdjęcia dosyć dobrej jakości
2) Miał przyzwoity Zoom ( wiem że cyfrowe mają słaby )
cena jaką byłbym gotów wyłożyć to 1000zł ( ewentualnie 1200zł max )

Napisano 14 kwiecień 2011 - 19:34
Jeśli szukasz dobrego aparatu, bo chcesz po prostu robić zdjęcia "w miarę", poszukaj dobrej cyfrówki (na tych rzeczach się nie znam, nie pytaj
Jeśli jednak szukasz dobrego aparatu, robiącego świetne zdjęcia, i "w miarę" taniego, najlepsze są lustrzanki.
Jeśli chodzi o model, cóż, mogę ci jedynie polecić swój sprzęt: Canon EOS Digital 350D. Jest to bodajże najlepszy Canon na rynku (jakość zdjęć jest niesamowita, oczywiście jeśli umiesz się tym posługiwać), a z racji tego, że ma już swoje lata, to jest raczej tani, w porównaniu do innych cudów za 3-4 tysiaki:)
Dobrymi lustrzankami są też te z serii Sony Alfa- dobra jakość zdjęć, wyświetlacz, masa opcji (jak w każdej szanującej się lustrzance). Jedyny minus to zdecydowanie cena:)
Jeśli już zdecydujesz się na zakup lustrzanki, pamiętaj, żeby kupić ją z w miarę dobrym obiektywem. Canon fabrycznie wstawia dobre obiektywy, ale jeśli chcesz się pobawić w coś lepszego, bardzo fajne "tuby" robi Sigma, ale niestety za jakość trzeba płacić
Zaopatrz się też we w miarę pojemną kartę pamięci (minimum na dobre rozdzielczości to 2 Gb, średnia to już 4 do 8Gb). Tylko pamiętaj, żeby wcześniej sprawdzić wejście karty w aparacie- widziałem już takich, którzy kupowali kartę SD do Matrixa
Warto też mieć dodatkowy akumulator, przynajmniej 1200- 1500 mAH
No i ostatnie- musisz, ale to MUSISZ zaopatrzyc się w statyw:)
Więc, jeśli masz już wybierać pomiędzy jakością, a ceną, to polecam mojego pięknego Canona EOS 350D. Ba to swoista jakość bez ceny:)

Napisano 15 kwiecień 2011 - 09:40
Ale już na temat.
- megapiksele nie mają zasadniczego znaczenia i nimi się głównie nie kieruj przy wyborze bo to wielkość matrycy decyduje o jakości zdjęć. Jeżeli jest dużo megapikseli a mała jest matryca to zdjęcia owszem będą miały duży rozmiar ale jakościowo nie będzie cacy
- za cenę, którą podałeś, można kupić tzw hybrydy- czyli mieszankę między kompaktem a lustrzanką ( w tym bardziej jemu do kompaktu niż lustrzanki) Jeżeli możesz dopłacić to nie zastanawiaj się i bierz tanią lustrzankę bo z pewnością będzie lepsza od hybrydy.
- jeżeli chodzi o lustrzanki. Ze względu na wielkość mogą pomieścić w sobie większą matrycę. Dają też możliwość modyfikacji (ale na to już trzeba mnóstwa zielonych
- o ISO wiem tyle, że odpowiadają za ilość szumów ale to tylko tyle na ten temat
Jednak dobry sprzęt to nie wszystko
Napisano 15 kwiecień 2011 - 17:54
Polecam, do śmiechu i refleksji: http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm
P.S. Lustrzanka daje możliwości wtedy, gdy mamy zestaw obiektywów, każdy do innego celu. Używanie lustrzanki z przeciętnym "kitowym" (od ang. "kit" -" zestaw") obiektywem kupionym wraz z aparatem może być nawet gorszym wyjściem niż "hybryda".
P.S.2 Tani zoom i ostry obraz to rzeczy wykluczające się.
Napisano 15 kwiecień 2011 - 18:18
Użytkownik DoktorNo dnia 15 kwiecień 2011 - 18:54 napisał
Niekoniecznie, wierz mi
Za ok. 700-800 zł lub więcej można kupić dobrego soniaka z dobrym obiektywem, który daje NA PEWNO lepszy efekt niż jakakolwiek hybryda. Dzieje się tak, gdyż duża matryca lustrzanki daje lepsze zdjęcia niż przeciętna matryca hybrydy. No i lustrzanka ma z jakiś milion razy więcej ustawień i opcji, niż cyfrówki i hybrydy
Powiem tak: Jeśli szukacie dobrego sprzętu na lata, i nie chcecie kupować nowego aparatu "bo tamten ma więcej megapixeli od mojego", zainwestujcie nawet w przeciętną lustrzankę. Doświetlenie 2-go planu, migawka, czas reakcji, i miliony innych opcji, w połączeniu z DO-SKO-NA-ŁĄ jakością zdjęć i rozdzielczością (mój niedrogi jak na dzisiaj Canonek robi zdjęcia w max. rozdzielczości 2304x3456 , co całkowicie wystarcza do zrobienia praktycznie czegokolwiek) dają piorunujący efekt.
Lustrzanka ma tylko jeden znany mi minus- trzeba trochę nad nią posiedzieć, poczytać o aparacie i po prostu nauczyć się jej używać. Bądź co bądź to chyba najbardziej profesjonalny typ aparatu, jaki można mieć wogóle. Ale jak już się nauczysz... cykanie zdjęć przeradza się w zabawę
Moje zdanie co do tego się raczej nie zmienia- najlepszą wg. mnie lustrzanką jest EOS DIGITAL 350D.

Napisano 15 kwiecień 2011 - 20:34
Użytkownik Mr. 47 dnia 15 kwiecień 2011 - 19:18 napisał
Sony czy Fuji są o tyle dobre, że korzystają z standardów obiektywów innych firm (np. Fuji stosuje mocowania Nikona).
Cytat
O ile obiektyw dobrze rysuje. Rozmiar klatki APS-C wystarcza w zupełności, full frame ujawnia już wady obiektywów.
Cytat
Dobre zdjęcia można zrobić każdym aparatem - takie jest moje zdanie.
Napisano 15 kwiecień 2011 - 21:25
Ale że Xantis się o aparaty pyta- doradzajmy mu to, co najlepsze i najbardziej wytrzymałe przy jednoczesnej, powiedzmy, "oszczędności", czyli lustrzanki

Napisano 16 kwiecień 2011 - 11:10
Napisano 06 czerwiec 2011 - 09:49
Jeżeli chodzi o lustrzanki to, z tego co się orientuję, aktualnie cieszy się dobrą opinią niedrogi Nikon d3100. Wartość samego body to ok 1600 zł. Jak na swój przedział cenowy oferuje bardzo dużo, wujek google dużo o nim mówi

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox