Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Inne
  • > Off-topic
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS

Na tym forum zliczanie postów jest wyłączone.
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Potrzebuję pomocy z aparatem fotograficznym

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 14 kwiecień 2011 - 17:16

Ostatnio rozkminiam nad kupnem nowego aparatu fotograficznego. No i jako że gówno wiem na temat tego typu sprzętu proszę o pomoc któregoś z was (byle znał się na aparatach). Chciałbym aby aparat:

1) Aparat robił zdjęcia dosyć dobrej jakości
2) Miał przyzwoity Zoom ( wiem że cyfrowe mają słaby )

cena jaką byłbym gotów wyłożyć to 1000zł ( ewentualnie 1200zł max )
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 14 kwiecień 2011 - 19:34

Chyba znam się trochę na temacie, więc myślę, że mogę ci pomóc :)
Jeśli szukasz dobrego aparatu, bo chcesz po prostu robić zdjęcia "w miarę", poszukaj dobrej cyfrówki (na tych rzeczach się nie znam, nie pytaj :D )
Jeśli jednak szukasz dobrego aparatu, robiącego świetne zdjęcia, i "w miarę" taniego, najlepsze są lustrzanki.

Jeśli chodzi o model, cóż, mogę ci jedynie polecić swój sprzęt: Canon EOS Digital 350D. Jest to bodajże najlepszy Canon na rynku (jakość zdjęć jest niesamowita, oczywiście jeśli umiesz się tym posługiwać), a z racji tego, że ma już swoje lata, to jest raczej tani, w porównaniu do innych cudów za 3-4 tysiaki:)
Dobrymi lustrzankami są też te z serii Sony Alfa- dobra jakość zdjęć, wyświetlacz, masa opcji (jak w każdej szanującej się lustrzance). Jedyny minus to zdecydowanie cena:)

Jeśli już zdecydujesz się na zakup lustrzanki, pamiętaj, żeby kupić ją z w miarę dobrym obiektywem. Canon fabrycznie wstawia dobre obiektywy, ale jeśli chcesz się pobawić w coś lepszego, bardzo fajne "tuby" robi Sigma, ale niestety za jakość trzeba płacić:(

Zaopatrz się też we w miarę pojemną kartę pamięci (minimum na dobre rozdzielczości to 2 Gb, średnia to już 4 do 8Gb). Tylko pamiętaj, żeby wcześniej sprawdzić wejście karty w aparacie- widziałem już takich, którzy kupowali kartę SD do Matrixa :D

Warto też mieć dodatkowy akumulator, przynajmniej 1200- 1500 mAH

No i ostatnie- musisz, ale to MUSISZ zaopatrzyc się w statyw:)

Więc, jeśli masz już wybierać pomiędzy jakością, a ceną, to polecam mojego pięknego Canona EOS 350D. Ba to swoista jakość bez ceny:)
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 15 kwiecień 2011 - 09:40

Ok to i ja się podzielę tym co wiem. Choć wychodzę z założenia, że to nie sprzęt decyduje w większości jak dobre zrobimy zdjęcie lecz nasze umiejętności i serce włożone w cały proces fotografowania, tj nie ma różnicy czy zrobi się na drogiej czy taniej patelni jajecznicę by nam dobrze smakowała ;) A jeżeli nauczymy się robić zdjęcia bardzo dobrej jakości ze słabego sprzętu to będzie to świetny start niż gdybyśmy uczyli się na zaawansowanym sprzęcie.
Ale już na temat.
- megapiksele nie mają zasadniczego znaczenia i nimi się głównie nie kieruj przy wyborze bo to wielkość matrycy decyduje o jakości zdjęć. Jeżeli jest dużo megapikseli a mała jest matryca to zdjęcia owszem będą miały duży rozmiar ale jakościowo nie będzie cacy
- za cenę, którą podałeś, można kupić tzw hybrydy- czyli mieszankę między kompaktem a lustrzanką ( w tym bardziej jemu do kompaktu niż lustrzanki) Jeżeli możesz dopłacić to nie zastanawiaj się i bierz tanią lustrzankę bo z pewnością będzie lepsza od hybrydy.
- jeżeli chodzi o lustrzanki. Ze względu na wielkość mogą pomieścić w sobie większą matrycę. Dają też możliwość modyfikacji (ale na to już trzeba mnóstwa zielonych :( ). Dużo na ich temat powiedział kolega @up więc nie będę się rozpisywać (z resztą własnej nie mam)
- o ISO wiem tyle, że odpowiadają za ilość szumów ale to tylko tyle na ten temat :D

Jednak dobry sprzęt to nie wszystko :)
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 15 kwiecień 2011 - 17:54

Proszę mi wierzyć: w.w. hybryda będzie najlepszym rozwiązaniem dla ambitnego amatora. Sprzęt nie świadczy o klasie wykonywanych fotografii!

Polecam, do śmiechu i refleksji: http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm :D

P.S. Lustrzanka daje możliwości wtedy, gdy mamy zestaw obiektywów, każdy do innego celu. Używanie lustrzanki z przeciętnym "kitowym" (od ang. "kit" -" zestaw") obiektywem kupionym wraz z aparatem może być nawet gorszym wyjściem niż "hybryda".

P.S.2 Tani zoom i ostry obraz to rzeczy wykluczające się.
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 15 kwiecień 2011 - 18:18

Wyświetl postUżytkownik DoktorNo dnia 15 kwiecień 2011 - 18:54 napisał

P.S. Lustrzanka daje możliwości wtedy, gdy mamy zestaw obiektywów, każdy do innego celu. Używanie lustrzanki z przeciętnym "kitowym" (od ang. "kit" -" zestaw") obiektywem kupionym wraz z aparatem może być nawet gorszym wyjściem niż "hybryda".

Niekoniecznie, wierz mi :D
Za ok. 700-800 zł lub więcej można kupić dobrego soniaka z dobrym obiektywem, który daje NA PEWNO lepszy efekt niż jakakolwiek hybryda. Dzieje się tak, gdyż duża matryca lustrzanki daje lepsze zdjęcia niż przeciętna matryca hybrydy. No i lustrzanka ma z jakiś milion razy więcej ustawień i opcji, niż cyfrówki i hybrydy :)
Powiem tak: Jeśli szukacie dobrego sprzętu na lata, i nie chcecie kupować nowego aparatu "bo tamten ma więcej megapixeli od mojego", zainwestujcie nawet w przeciętną lustrzankę. Doświetlenie 2-go planu, migawka, czas reakcji, i miliony innych opcji, w połączeniu z DO-SKO-NA-ŁĄ jakością zdjęć i rozdzielczością (mój niedrogi jak na dzisiaj Canonek robi zdjęcia w max. rozdzielczości 2304x3456 , co całkowicie wystarcza do zrobienia praktycznie czegokolwiek) dają piorunujący efekt.

Lustrzanka ma tylko jeden znany mi minus- trzeba trochę nad nią posiedzieć, poczytać o aparacie i po prostu nauczyć się jej używać. Bądź co bądź to chyba najbardziej profesjonalny typ aparatu, jaki można mieć wogóle. Ale jak już się nauczysz... cykanie zdjęć przeradza się w zabawę:) Kombinowanie z doświetleniem i czasem reakcji, zmienianie rozdzielczości itp. zajmuje godziny! Mówię to wam na własnym przykładzie.

Moje zdanie co do tego się raczej nie zmienia- najlepszą wg. mnie lustrzanką jest EOS DIGITAL 350D.
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 15 kwiecień 2011 - 18:47

dobrze tak czytam i czytam

może jakieś modele polecicie? oprócz tego EOS DIGITAL 350D :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 15 kwiecień 2011 - 20:34

Wyświetl postUżytkownik Mr. 47 dnia 15 kwiecień 2011 - 19:18 napisał

Za ok. 700-800 zł lub więcej można kupić dobrego soniaka z dobrym obiektywem, który daje NA PEWNO lepszy efekt niż jakakolwiek hybryda.

Sony czy Fuji są o tyle dobre, że korzystają z standardów obiektywów innych firm (np. Fuji stosuje mocowania Nikona).

Cytat

Dzieje się tak, gdyż duża matryca lustrzanki daje lepsze zdjęcia niż przeciętna matryca hybrydy.

O ile obiektyw dobrze rysuje. Rozmiar klatki APS-C wystarcza w zupełności, full frame ujawnia już wady obiektywów.

Cytat

Powiem tak: Jeśli szukacie dobrego sprzętu na lata, i nie chcecie kupować nowego aparatu "bo tamten ma więcej megapixeli od mojego", zainwestujcie nawet w przeciętną lustrzankę. Doświetlenie 2-go planu, migawka, czas reakcji, i miliony innych opcji, w połączeniu z DO-SKO-NA-ŁĄ jakością zdjęć i rozdzielczością (mój niedrogi jak na dzisiaj Canonek robi zdjęcia w max. rozdzielczości 2304x3456 , co całkowicie wystarcza do zrobienia praktycznie czegokolwiek) dają piorunujący efekt.

Dobre zdjęcia można zrobić każdym aparatem - takie jest moje zdanie. :) Lustrzanka daje większe możliwości ustawień, co się przydaje. Często bywa tak, że zdjęcia weselne zrobione przez wujka Ziutka na przeciętnej, taniej lustrzance bywa dziwnym trafem leprze od zdjęć zrobionych przez wynajętego "fachowca" ze sprzętem za grube pieniądze. :) Fotografować trzeba po prostu umieć, i sprzęt ma tu znaczenie drugorzędne. :D
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 15 kwiecień 2011 - 21:25

Dokładnie :) Przypomina mi się stara riposta pewnego fotografa, zaproszonego przez pewną gospodynie na obiad. "Robi pan bardzo ładne zdjęcia, na pewno ma pan bardzo drogi aparat"- powiedziała gospodyni. "Robi pani bardzo dobrą zupę, na pewno ma pani bardzo drogie garnki" odpowiedział jej fotograf.

Ale że Xantis się o aparaty pyta- doradzajmy mu to, co najlepsze i najbardziej wytrzymałe przy jednoczesnej, powiedzmy, "oszczędności", czyli lustrzanki :D
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1309
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 15 kwiecień 2011 - 21:28

na pewno wiem że sprzęt to nie wszystko :P bo udało mi się już kilka ładnych zdjęć zrobić na obecnym aparacie
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 474
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 16 kwiecień 2011 - 11:10

Dodam jeszcze od siebie, że lustrzanki dają możliwość zapisu w formacie RAW. Daje on zdecydowanie większe możliwości obróbki obrazu niż JPG (min. szerszy zakres tonalny). Ale też trzeba się na tym znać. :)
--
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 16 kwiecień 2011 - 12:37

Tak jak mówiłem wcześniej- trzeba nad tym trochę posiedzieć, ale później sprawia to niewypowiedzianą radochę :D
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 06 czerwiec 2011 - 09:49

Nie wiem czy temat jest nadal aktualny ale jeżeli ktoś jest na etapie poszukiwań aparatu to mam model, który warto wziąć pod uwagę. Jest nim hybryda Fujifilm FinePix HS10, którą miałam okazję wczoraj przetestować. To co najbardziej mnie w niej urzekło to duży zakres czułości, który działa przy bardzo niskich ilościach szumów. Przykładowo wrzucę zdjęcia przy ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800, ISo 1600. Drugą rzeczą jest aż 30- krotny zoom optyczny ( w wypadku tych zdjęć takie zbliżenie było możliwe dzięki cierpliwości gada i mojemu czołganiu :D ) i bardzo dobre odwzorowanie kolorów. Można nim także nakręcać filmy w jakości full hd. Jak dla mnie jest to bardzo ciekawy model kierowany dla osób lubiących fotografować, mi po pierwszym spotkaniu bardzo przypadł do gustu :) Jego aktualna cena na dziś dzień to ok 1500 zł
Jeżeli chodzi o lustrzanki to, z tego co się orientuję, aktualnie cieszy się dobrą opinią niedrogi Nikon d3100. Wartość samego body to ok 1600 zł. Jak na swój przedział cenowy oferuje bardzo dużo, wujek google dużo o nim mówi ;)
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Off-topic
  • Następny temat →
Strona 1 z 1