Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Bohaterowie i postacie
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (6 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Quaritch

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 luty 2010 - 13:53

Trochę dziwne, że nie ma jeszcze tematów o innych postaciach, ale z drugiej strony wiadomo, że fani podziwiają Neytiri, a fanki Jake'a, mimo to warto zabrać głos co do innych postaci. Na pierwszy ogień wybrałem dość przypadkowo Quaritcha.

Początkowo jego postać była imponująca, aż do momentu zniszczenia Domowego Drzewa. Większą radochę daje jego uśmiercenie przez Neytiri, niż przez Jake'a, choć drugą strzałę mogła mu posłać centralnie między oczka, i byłoby jeszcze bardziej klimatycznie. Quaritch-owi w wyglądzie brakowało tlącego się cygara, ale i bez cygara dobrze wyglądał.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 25 luty 2010 - 15:32

Jest to bardzo dobrze zagrana i wymyślona postać przez JC. Nadaje niezły klimat chamskiego, bez skrupułów badass'a. Choć mi na początku filmu(pamiętam dość dobrze, choć czasu dużo upłynęło) wydawała się ta postać można rzec neutralna, a może nawet dobra. Są takie 2 sceny godzi można nabrać takiego mylnego pojęcia, a mianowicie w bazie kiedy Jake mówi o Hommetree, o kolumnach itd, to Parker wydaje się być zły do szpiku kości i chcieć zagłady "niebieskich małp"(jak mówi), a Quaritch wydaje się być raczej za przeniesieniem ich i mówi o tym Jake'owi ze on ma to zrobić, druga to spotkanie Jake'a i Quaritcha w bazie w kantynie i rozmowa w cztery oczy, Jake wspomina o przejściu testu na członka klanu, a pułkownik odpowiada(ku mojemu zdziwieniu) żeby lepiej to zaliczył, bo wtedy można by było negocjować przenosiny plemienia. Hehe tak jakoś napisałem o tym, myśleliście podobnie? Oczywiście dalsze jego losy ukazują nam prawdę o tym panu i na końcu nikt go nie żałuje. Chociaż dla filmu, a raczej trylogii szkoda śmierci takiego "fajnego" złego bohatera IMO.
Pod względem tego co robił, nie można mu zarzucić braku odwagi, determinacji i dbałości.
Po prostu stanął po złej stronie barykady;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 324
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 25 luty 2010 - 16:27

Znałem kiedyś podobnego wojskowego jak Quaritch, oczywiście nie rozpętał wojny, nie spalił Domowego Drzewa ani nie zabił żadnego Na'vi xD.

Ja na początku nawet lubiłem Quaritcha ale stracił w moich oczach gdy zniszczył Domowe Drzewo :(
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Ryaan Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 37
  • Rejestracja 2010-02-17

Napisano 25 luty 2010 - 16:39

No co wy, on wcale nie był taki zły do szpiku kości ;) W końcu załatwił nogi dla Jake ;)
Eywa ngahu int
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 25 luty 2010 - 17:04

Quaritch - postać naprawdę bardzo ciekawa i bardzo dobrze odegrana. Typowy czarny charakter filmowy, aczykolwiek nie do końca, gdyż z początku jego pozycja w filmie mogła zastanawiać: czy naprawdę będzie w stanie dotrzymać słowa; nie jest aż tak bezwzględny na jakiego wygląda? Wszelkie aluzje zostają w pełni rozwiane pod koniec filmu - okazał się człowiekiem mającym gdzieś krzywdę innych, a jego celem nadrzędnym jest odpowiednie wykonanie zadania bez względu na okoliczności temu towarzyszące.
Budzi lęk i szacunek w szeregach zarówno starych jak i "świeżych" marines. Jego charakter w znacznym stopniu podkreślają blizny, a i postura mówi sama za siebie: jak to niektórzy mówią, taki avatarowy Schwarzenegger :P

Osobiście postać tą, mimo iż posiada wrogie nastawienie do gatunku Na'vi, uważam za interesującą i bardzo ważną w odniesieniu do całego dzieła.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kaczy Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 36
  • Rejestracja 2010-02-27

Napisano 28 luty 2010 - 14:58

Wyświetl postUżytkownik Jakesully dnia 25 lutego 2010 - 15:32 napisał

Chociaż dla filmu, a raczej trylogii szkoda śmierci takiego "fajnego" złego bohatera IMO.

Hmm już ktoś na forum rzucił pomysł o tym że umarł tak naprawdę avatar Quaritcha. I, że on sobie grzecznie leżał na statku w kapsule do bycia avatarem(może ktoś wie jak się ta kapsuła nazywa ?). Skoro ludzie mogli być w avatarach Na vi to czemu nie w avatarach ludzi :).

Jeśli coś przekręciłem to przepraszam :P.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 28 luty 2010 - 16:46

dla mnie mógłby powrócić, fajnie by się go znów oglądało, na pewno nie narzekałbym na to, że to lamerski pomysł, bo JC zrobiłby to IMO pewnie bardzo dobrze, wiarygodnie. I tu ta opcja mogłaby być, choć na minus jest to że takie 'zabawki' były bardzo drogie, jeśli Quaritch miałby mieć coś takiego to czemu nie wszyscy. Zresztą pewnie jego ego na coś takiego by nie poszło. ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 28 luty 2010 - 18:32

W tajnym raporcie Pandory (dokładnie strona 166) jest zdjęcie jednego z Avatarów należących do ZPZ. Według mnie jest on uderzająco podobny do Quaritcha, więc można to kwestionować. Być może to jakiś koncept który JC dał do książki, a być może tylko mi się wydaję, musielibyście sami zobaczyć :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 419
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 01 marzec 2010 - 16:57

Cóż czytałem gdzieś że Quaritch ma powrócić. Podobno podpisał on (aktor oczywiście) umowę na następną część. Fajnie by było go zobaczyć w II. Było by dość ciekawie. Choć kawał chama.... podobał mi się on na początku. Twardy, doświadczony żołnierz, budzący lęk i szacunek. Oczywiście ja także zacząłem go nienawidzić po zniszczeniu domowego drzewa.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 455
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 02 marzec 2010 - 21:02

kubos ten avatar jest do niego podobny ale chyba od tyłu... jeśli cię tym obraziłem to przepraszam
Dołączona grafika
Magia jest w opinii niektórych ucieleśnieniem Chaosu. Jest kluczem zdolnym otworzyć zakazane drzwi. Drzwi, za którymi czai się koszmar, zgroza i niewyobrażalna okropność, za którymi czyhają wrogie, destrukcyjne siły, moce czystego zła, mogące unicestwić nie tylko tego, kto drzwi te uchyli, ale i cały świat. A ponieważ nie brakuje takich, którzy przy owych drzwiach manipulują, kiedyś ktoś popełni błąd, a wówczas zagłada świata będzie przesądzona i nieuchronna. Magia jest zatem zemstą i orężem Chaosu. To, że po Koniunkcji Sfer ludzie nauczyli posługiwać się magią, jest przekleństwem i zgubą świata. Zgubą ludzkości. I tak jest. Ci, którzy uważają magię za Chaos, nie mylą się.
Yennefer z Vengerbergu do Ciri podczas nauki w Ellander.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   elkociak Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 209
  • Rejestracja 2010-02-20
Napisano 05 marzec 2010 - 07:13

Kilka faktów o Quaritchu, wymyślcie więcej :)

Quaritch ujeżdża Toruka bez tsahaylu.

Quaritch jest toksyczny dla atmosfery Pandory.

Quaritch był pierwszym, drugim, trzecim, czwartym i piątym Toruk Makto.

Każdą pożyczoną energię musisz pewnego dnia zwrócić... Quaritchowi.

Wielka Matka nie stoi po żadnej stronie, Jake. Stoi tylko na straży równowagi życia. Tego, którego nie zabił jeszcze Quaritch.

Góry Alleluja unoszą się nad powierzchnią... bo na powierzchni jest Quaritch.

Quaritch nie jest na Pandorze, to Pandora jest na Quaritchu.

Quaritch dostał się na Pandorę w dwa lata... bez statku kosmicznego.

Toruk ma tylko jednego naturalnego wroga - Quaritcha.

Quaritch nie ginie po dwóch minutach bez egzopaka, to egzopak ginie bez Quaritcha.

Kilogram Quaritcha jest warty 60 milionów dolarów.

Quaritch śni w krio.

Tam, za tym ogrodzeniem każde żywe stworzenie, które biega, lata lub siedzi w błocie, wie, że Quaritch chce je zabić i wyssać oczy na deser.

Quaritch nie zginął od strzał Neytiri. Po prostu z nudów uciął sobie drzemkę.

Quaritch nie jest teraz z Eywą, to Eywa jest z Quaritchem.

Każdy musi przestrzegać zasad Pandory. Pandora musi przestrzegać zasad Quaritcha.

Na Pandorze nie ma kawy, ale automat do kawy Quaritcha boi się przyznać.

Quartich potrzebuje dwóch Ikranów. Na jednym leci on, na drugim jego kawa.

Tak naprawdę Quaritch zmarł pierwszego dnia swojego pobytu na Pandorze, ale śmierć boi się mu o tym powiedzieć.

Quaritcha ukąsił kiedyś najbardziej trujący pająk. Po kilku dniach ciężkiej choroby pająk zdechł.

Bóg stwarzał świat 6 dni, Quaritch zdążyłby go zniszczyć w jeden i jeszcze wrócić do domu na obiad.

Quartich zmartwychwstał dwa dni po śmierci, pobijając rekord Jezusa.
Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 295
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 05 marzec 2010 - 07:57

Quaritch=hardcore ^^

Ma epickie momenty w filmie np. wyważenie tych blaszanych drzwi podczas gdy Jake, Trudy i jajogłowi uciekają helikopterem. "Mask on" i już mu rybka co się stanie z resztą ^^. Jak już napisane było wyżej "terminator Pandory". Podczas gdy większość ludzi z RDA na widok thanatora(mój ukochany stworek..) uciekłaby w panice tak Quaritch walczył i mało tego.. Wygrał... Za to go szanuje.

Nie był zły do szpiku kości? No może nie aż do szpiku ale do kości spokojnie :D. Niby załatwiał nogi dla Jake'a i najpierw użył "humanitarnych" metod aby wykurzyć Na'Vi(pociski z gazem) ale IMO od samego początku mimo, że (podobno) chciał pokoju z Na'Vi to tak na prawdę chciał ich wyciąć w pień^^. Taki inkwizytor - Ludzie to jedyna rasa, która może żyć. To w co wierzycie to bzdura. Eywy nie ma itd.

Uważam, że ktoś taki był niezbędny w tym filmie dlatego też cieszę się, że trafił na Pandore(ale nie cieszę, że zabił thanatora).
Dołączona grafika

Spoiler

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 05 marzec 2010 - 10:31

Wyświetl postUżytkownik elkociak dnia 05 marca 2010 - 07:13 napisał

Quartich potrzebuje dwóch Ikranów. Na jednym leci on, na drugim jego kawa.

Ten jest najlepszy. :P IMO:

Chuck Norris to Quaritch Makto.

Quaritch to avatar Chucka Norrisa.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 05 marzec 2010 - 10:32

tak, bardzo dobra postać, nadaje filmowi smaczku, klimatu i paradoksalnie jest dobra dla tych co film lubią ale już Na'vi nie - a są tacy. No to dostali Quaritcha. To dobrze, bo jest to ikona złego bohatera, a każdy dobry film ma takiego, np. GW maja swoja puszkę Vadera - kiedyś go całkiem lubiłem jako tego złego, ale teraz to chodzący manekin dla mnie, zero gry aktorskiej (co innego jego głos hihi). A tu mamy postać z krwi i kości, cały czas widać jego mimikę. Lang zagrał go świetnie. Te uśmieszki, nienawistne miny albo 'anielski' spokój. Nie jest to super skomplikowane, psychologiczne aktorstwo(bleee), ale takie swojskie, ludzkie - prawdziwe, mówi krótko tam gdzie trzeba, więcej działa, ale też potrafi sie wypowiadać. Dal mnie juz jego kwestie przeszył do historii kina np.: "I can do that", "You cross the line". Proste ale jak oddziałujące. Scena z "you cross the line" - świetna, Jake na niego krzyczy, a on nic, spokój, nic się nie drze, nic nie wyjaśnia, tylko proste hasło i cios w szczękę - tłumaczyło to wszystko i pokazywało jakim człowiekiem jest pułkownik Miles Quaritch.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 07 marzec 2010 - 10:54

Osobiście uważam, ze Quaritch to "czarna owca" w AVATARZE. Nie lubię go zbytnio a jednak go szanuję. To życie kształtuje człowieka. Quaritch'a wychowała wojna. Był twardy i bez uczuć jak każdy żołnierz po długiej służbie w wojsku. Zresztą miał złe wspomnienia co do Pandory bo już pierwszego dnia omal nie zginął i został z ( sami przyznacie) dużymi bliznami. Po prostu najzwyklejszy, pusty w środku żołnierz ale sądzę, że jak w każdym tak też w Quaritchu musi w głębi siedzieć jeszcze uczucie i dobro. mam nadzieję, że Cameron to w którejś części AVATARA pokaże np. w sposób taki, że Quaritch ocali Jake'a albo któregoś z Na'Vi. Mam nadzieję, że tak będzie.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 08 marzec 2010 - 14:47

Myślę, że nie bardzo jest możliwe, bo, jak wszyscy wiemy, Quaritch zginął...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 324
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 08 marzec 2010 - 14:57

"Quaritch nie zginął od strzał Neytiri. Po prostu z nudów uciął sobie drzemkę."

Ale możliwe też że w prequelu wystąpi. Mam w każdym razie nadzieję że Cameron nakręci prequel xD Była to na tyle ciekawa postać że wątpię żeby JC na stałe się z nią pożegnał.
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Sebsix Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 12
  • Rejestracja 2010-03-08
Napisano 08 marzec 2010 - 21:26

Quaritch świetnie oddana postać te bliny które ma na głowie widać już że ma doświadczenie .Zrobi wszystko żeby dopiąć celu i ochronić swoich ludzi. Jednak nawet się lekko uśmiechnąłem kiedy zginał.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 419
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 09 marzec 2010 - 17:17

Zapewne każdy się ucieszył gdy Quaritch zdechł. Ja podczas filmu w myślach, gdy poległ powiedziałem sobie: a dobrze ci tak sku....... ( i tu dalej nie zacytuję :P).
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Last Shadow Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-03-03
Napisano 09 marzec 2010 - 18:23

Quaritch zawstydził Eywa`e.
Tylko Quaritch ujeżdża pięć Anarchoidów naraz bez pomocy kawy.
Gdy powstała, Eywa musiała przejść przez oko Quaritch`a i z powrotem na ziemię.
Jeśli chcesz pokonać Quaritch`a myśl jak on- nie myśl.
Wielka Matka nie bywa stronnicza Jake. No może oprócz Quaritch`a.
Quaritch- Za tym ogrodzeniem, zawsze gdy biegam, latam lub taplam się w błocie będę chciał was zabić i wyssać oczy na deser.
Quaritch ma tylko jednego naturalnego wroga- siebie.
Quaritch nie może mieć Avatara. Jego DNA jest zbyt zajefajne by się kopiowało.
Dołączona grafika

"- Hmm... Ale teraz... Ludzi jest przecież dużo więcej niż... Niż was.
- Bo mnożycie się jak króliki- zgrzytnął zębami krasnolud.- Nic, tylko byście chędożyli, w kółko, bez wyboru, z kim popadło i gdzie popadło.
(...) To i masz szczerą prawdę i wierną historię świata, którym włada ten, kto sprawniej rozłupuje innym czaszki i w szybszym tempie nadmuchuje baby. (...)
- Yarpen- rzekł zimno Geralt, podjeżdżając do nich na Płotce- Powściągnij się nieco, jeśli łaska, w doborze słów.
A. Sapkowski
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Bohaterowie i postacie
  • Następny temat →
  • (6 strony)
  • +
  • 1
  • 2