Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Bohaterowie i postacie
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Norm Spellman

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 luty 2010 - 13:55

Początkowo Norm jest przekonany, że Jake ma charakter tak jak i wygląd podobny do Toma. Po tym jak Jake zostaje wybrańcem Omaticaya, Normowi urasta nieco ego ("Nie wiesz kim jest Eywa", "Słyszałeś o górach Alleluja")? Z czasem znajdują wspólny język i konflikt ustaje. Postać pozytywna, choć można było przypisać mu nieco więcej scen w roli avatara.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Suciak Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 27
  • Rejestracja 2010-02-22
Napisano 25 luty 2010 - 19:14

Norm zazdrości Jake`owi wybrania przez Na`vi. Widać to w scenie na stołówce. Mysłe że sie z nim pogodził bo z Grace za bardzo nie mógł się zaprzyjaźnić (raczej "zażarty" z niej naukowiec), to został mu Jake.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 luty 2010 - 20:54

Również uważam ,że Norma moglo by być nieco więcej w filmie;p btw. ostatnio mialam oglądać film komediowy z udzialem tego aktora(Joel David Moore), a jeszcze wcześniej inny, i musze przyznać że nabieram coraz wiecej sympatii do tego aktora:) a Avatar Norma jest całkiem 'słodki', że się tak wyrażę:P
ps: być moze z tego powodu że to kolejna pozytywna postać, to dla wyrównania scen z jego udziałem bylo mniej;p:P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 419
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 01 marzec 2010 - 17:05

Ciekawe jak potoczą się jego losy w A2...
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 01 marzec 2010 - 17:24

Wyświetl postUżytkownik Johnas dnia 01 marca 2010 - 17:05 napisał

Ciekawe jak potoczą się jego losy w A2...

Też jestem tego ciekaw, zwłaszcza, że jego avatar prawdopodobnie zginął. Z drugiej jednak strony, gdyby do tego nie doszło, to Quaritch zrobiłby z Norma miazgę.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 01 marzec 2010 - 23:17

Norm Spellman - postać bardzo ciekawa i mająca może nie znaczną lecz dużą rolę w odniesieniu do całego dzieła. Początkowo jest lekko przestraszony ogólnym stanem rzeczy - wynika to zapewne z wrażenia, jakie zrobiła na nim Pandora; jednak z czasem dało się zauważyć jego zmianę w ogólnym podejściu do świata. Ewidentnie widać swobodę jaka w miarę zaczęła w nim wzrastać - zaczął się przyzwyczajać do Pandory. Stał się bardziej odważny (scena, w której postawił się przeciwko marines gdy ci chcieli odłączyć Jake'a - ależ poszedł lewy prosty no :P ), jawnie zaczął pokazywać o co walczy - o co tak naprawdę warto walczyć.
Mi osobiście może nie przypadł do gustu w tak znacznym stopniu jak pozostali, jednak mimo wszystko chciałbym zobaczyć go w kontynuacji.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 455
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 02 marzec 2010 - 21:06

fajna postać...
gdzieś na avatar fanfiction można poczytać że jego awek leżał w kabinie regeneracyjnej i będzie mógł go "używać" to może być dobry pomysł
Dołączona grafika
Magia jest w opinii niektórych ucieleśnieniem Chaosu. Jest kluczem zdolnym otworzyć zakazane drzwi. Drzwi, za którymi czai się koszmar, zgroza i niewyobrażalna okropność, za którymi czyhają wrogie, destrukcyjne siły, moce czystego zła, mogące unicestwić nie tylko tego, kto drzwi te uchyli, ale i cały świat. A ponieważ nie brakuje takich, którzy przy owych drzwiach manipulują, kiedyś ktoś popełni błąd, a wówczas zagłada świata będzie przesądzona i nieuchronna. Magia jest zatem zemstą i orężem Chaosu. To, że po Koniunkcji Sfer ludzie nauczyli posługiwać się magią, jest przekleństwem i zgubą świata. Zgubą ludzkości. I tak jest. Ci, którzy uważają magię za Chaos, nie mylą się.
Yennefer z Vengerbergu do Ciri podczas nauki w Ellander.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 419
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 03 marzec 2010 - 16:17

Tak też myślę że może to być dobry pomysł.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Agie Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 12 marzec 2010 - 12:56

Ja na początku miałam co do niego mieszane uczucia, ale sceny z nim są zabawne i po przeczytaniu scenariusza było mi go trochę bardziej szkoda, bo stracił nie tylko Avatara, ale i swoją ukochaną(Trudy). Mam nadzieję, że w wersji rozszerzonej zobaczymy więcej scen z jego udziałem.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 12 marzec 2010 - 16:11

Kiedy zobaczyłem Norma w zwiastunach, trochę się obawiałem, że nie będzie tym, na jakiego wygląda. A wyglądał mi na bardzo pozytywną osobę, z którą chciałem się identyfikować już po obejrzeniu zwiastunów. :)

Na szczęście film mnie nie zawiódł i Norm okazał się wspaniałą postacią. Lubię go za jego skromność, ale też zdolność do poświęcenia. Wcale się nie dziwię, że na początku nie lubił Jake'a. Norm musiał włożyć dużo wysiłku, aby dostać się do programu Avatar i mieć swojego avatara. Dzięki solidnej pracy i nauce osiągną swój cel. Aż tu nagle przychodzi jakiś marine, który za darmo dostaje avatara, a potem nawet zaprzyjaźnia się z Na'vi. Na pewno Norma trochę to sfrustrowało, że Jake przypadkiem osiągnął to, w co Norm musiał włożyć dużo pracy. :P
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 13 marzec 2010 - 15:02

Cytat

bo stracił nie tylko Avatara, ale i swoją ukochaną(Trudy).

excuse me?;D hmm oglądając film nie zauważyłam zbytnio, aby coś ich łączyło...;p nie wiem, może nie zdążylam dostrzec żadnej iskierki między nimi, ale jesli jest tak napisane na wiki, albo gdzies...hm..w kazdym razie w filmie nie widac tego wyraźnie;p
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 13 marzec 2010 - 15:08

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 13 marca 2010 - 15:02 napisał

excuse me?;D hmm oglądając film nie zauważyłam zbytnio, aby coś ich łączyło...;p nie wiem, może nie zdążylam dostrzec żadnej iskierki między nimi, ale jesli jest tak napisane na wiki, albo gdzies...hm..w kazdym razie w filmie nie widac tego wyraźnie;p

W scenariuszu wychwyciłem kwestię, jak Trudy powiedziała do Norma, że go kocha, tuż przed zestrzeleniem przez Quaritcha, może wersja reżyserska ukaże nieco więcej, na co liczę. IMO to dwa całkowicie odmienne charaktery, Norm to cicha woda, zaś Trudy to istne tsunami. :D
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 13 marzec 2010 - 15:36

Cytat

W scenariuszu wychwyciłem kwestię, jak Trudy powiedziała do Norma, że go kocha,

a, no chyba że...;p najwidoczniej uleglo to zmianie, albo po prostu uznali że to niepotrzebne, zeby to ukazywac;p i dla przeciętnego widza nie ma żadnej mięty między Trudy a Normem;p

Cytat

IMO to dwa całkowicie odmienne charaktery, Norm to cicha woda, zaś Trudy to istne tsunami

dokładnie;);p
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Agie Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 14 marzec 2010 - 14:30

Iknimaya:
Napisałam właśnie, że po przeczytaniu scenariusza. Co do filmu - ja także nie widziałam pomiędzy nimi jakiejś chemii, a to przede wszystkim przez to, że tego wątku w ogóle w nim nie ma. Gdyby był - kto wie?
W końcu przeciwieństwa się przyciągają, a Norm w drugiej połowie filmu nie raz pokazywał, że także potrafi walczyć ;)
Mam nadzieję, że te sceny znajdą się jednak w wersji rozszerzonej.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   dobre oko Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja 2010-04-24

Napisano 24 kwiecień 2010 - 08:57

Widiałam Avatara tylko raz ale błędy w końcówce filmu są widoczne jak na dłoni. Po pierwsze skad się wziął avatara Trudy [szczególnie, że Trudy ginie w helikopterze]. Przecież stworzono tylko trzy - Jake, Norma i dr Grace. Dla podpowiedzi: tylko "ludzkie" avatary nosiły koszulki, spodnie i buty.
Po drugie Norm i jego avatar(żywy) pojawiaja się jednocześnie w filmie.
I tak na koniec, ale to chyba taki 'pierwiastek ludzki', 'prawdziwy' avatar ma 4 palce u dłoni a 'ludzkie' pięć - jak juz stowrzyli całego avatara to chyba powninny też byc 4????
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 24 kwiecień 2010 - 09:13

Cytat

Widiałam Avatara tylko raz ale błędy w końcówce filmu są widoczne jak na dłoni. Po pierwsze skad się wziął avatara Trudy [szczególnie, że Trudy ginie w helikopterze]. Przecież stworzono tylko trzy - Jake, Norma i dr Grace. Dla podpowiedzi: tylko "ludzkie" avatary nosiły koszulki, spodnie i buty.
I tak na koniec, ale to chyba taki 'pierwiastek ludzki', 'prawdziwy' avatar ma 4 palce u dłoni a 'ludzkie' pięć - jak juz stowrzyli całego avatara to chyba powninny też byc 4????

po 1 Czytałeś tajny raport( książka) ??? chyba nie tam jest wszystko wyjaśnione z tymi palcami.
Po 2 po co piszesz dwa takie same posty pod sobą???
Po 3 to nie ten tema pisz tu
Sory za offtop nie wytrzymałem.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 24 kwiecień 2010 - 13:44

Wyświetl postUżytkownik dobre oko dnia 24 kwietnia 2010 - 09:57 napisał

W której scenie widzisz avatara Trudy? Jest więcej avatarów, niż wymienione przez ciebie avatary Jake'a, Norma i Grace - scena jak Jake i Norm wybiegają z laboratorium, widać inne avatary, grające w kosza oraz na torze przeszkód, później te same avatary są widoczne w końcowej scenie, jak ludzie nieba ewakuują się z Piekielnych Wrót, jest też wycięta scena ataku avatarów na Piekielne Wrota.

W której scenie?

Te pięć palców to efekt uboczny DNA, podobnie jak nos w avatarze Grace, oraz Tsahaylu ulokowane przy potylicy, zaś u Na'vi nieco poniżej środka głowy.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Niamatsu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Rejestracja 2010-08-18

Napisano 18 sierpień 2010 - 22:51

Bardzo podoba mi się ta postać. najbardziej wzrusza mnie moment, gdy jego avatar zostaje przebity kulą, a on sam, już w ciele człowieka stacza się z przyrządu, który pozwala u wcielić swój umysł do avatara i łapie się za serce, by kilka minut później w masce i z bronie wyjść już jako człowiek, aby walczyć o wolność Pandory, mimo, że jest Człowiekiem.
Początkowa zazdrość jest zrozumiała. Norm ćwiczył, uczył się, starał, poświęcił temu życie. A Jake? Udało mu się - tak, o. Bo przyleciał, stracił brat itd. Spellman w końcu rozumie wagę tego, że Sully dostał się do Klanu. od tej pory jest wzorowym pozytywnym bohaterem - jednym z moich ulubionych <3.
(Przepraszam, jeśli się powtórzyłam - pisałam odpowiedź od razu, po przeczytaniu pierwszego postu).
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Esprit Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 31
  • Rejestracja 2010-08-09
Napisano 20 sierpień 2010 - 10:44

No cóż lubię Norma, bo zagościł na moim av'ku xD Na poważnie to: Norm faktycznie miał prawo do być zdenerwowanym na Jake'a. Jak powiedział mój przed mówca poświęcił Pandorze życie, a Jake sobie przyleciał i już. Od tak. Ale nie zgodzę się z tym, że Norm i Trudy do siebie pasowali. Ktoś napisał, ze przeciwieństwa się przyciągają, ale woda i ognień nigdy nie idą w parze. To oczywiście tylko moja teoria :P
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Niamatsu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Rejestracja 2010-08-18

Napisano 21 sierpień 2010 - 17:22

Szczerze mówiąc, tego w ogóle w filmie nie było widać. Nawet T. nie miałaby czasu na cokolwiek poprzez ciągły stan najwyższej gotowości do ataki na Domowe Drzewo, a Norm wydawał się być zbyt bardzo zaaferowany tym wszystkim co było dookoła - tym o czym się uczył, studiował - czemu poświęcił życie. Myślę, ze w takich momentach nie było czasu na miłość nn'.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Bohaterowie i postacie
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →