Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Bohaterowie i postacie
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Parker Selfridge

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 25 luty 2010 - 14:00

Film widziałem jak na razie zaledwie 30 razy, i dalej jakoś nie dopatruję się pozytywnych cech u Parkera. Po dużej łasce, zgodził się na powrót Jake'a w ciało avatara przed atakiem na Domowe Drzewo, i to w zasadzie jedyna pozytywna cecha jaką u niego dostrzegłem. Może wyjaśni coś usunięta scena, gdy postawił się Quaritchowi. W końcowej scenie, gdy z resztą ludzi udaje się do Walkirii, z jego postawy (łapska w kieszeniach) i zarozumiałej twarzy można wyczytać "przegraliśmy bitwę, ale jeszcze tu wrócimy i skopiemy wasze zapchlone tyłki niebieskie małpy".
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 25 luty 2010 - 17:32

To prawda, trudno doszukiwać się w tej postaci aspektów pozytywnych. Selfridge tak naprawdę nie odgrywa zbyt znacznej roli w odniesieniu do całego dzieła. No niby rządzi ale jakoś słabo jest to dostrzegalne, a już napewno postać płk. Quaritch'a przyćmia go w zupełności. Wygląda przy nim jak dziecko, tak więc musiałby naprawdę mieć "jaja" ażeby w jakiejkolwiek kwestii mu się sprzeciwić.

Jedno mi się tylko podoba - postać zagrana bardzo dokładnie i "elastycznie". Świetnie wypowiadane kwestie - tutaj pochwała dla aktora (Giovanni Ribisi). Mimo tych zaledwie kilku kwestii dało się poznać naprawdę dobrego aktora.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 25 luty 2010 - 19:01

A mnie postać Parkera Selfridga przypadła do gustu. Co do jego pozytywnych cech to jest jeszcze jedno, mimo że chciał zdobyć unobtanium nie chciał też aby rasa Na'vi poniosła jakieś straty i chciał to załatwić pokojowo, dopiero Quaritch w nim to zmienił.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 01 marzec 2010 - 17:07

Tak trza przyznać tu racje, choć nie wiem czemu, ta postać nie przypadła mi zbytnio do gustu.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Toruk Macto Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 460
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 02 marzec 2010 - 20:57

początkowo nie najgorzej nastawiony ale wpływ Quardicha to zmienił i to mi się nie podoba.chciwy też był starsznie chyba
Dołączona grafika
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 07 marzec 2010 - 12:54

Mówicie, ze Parker jest zły i w ogóle ale założę się, że gdybyście dążyli do jakiegos wysokiego stanowiska w jakiejś firmie przez 30 lat ciężkiej pracy to też byście bronili swojego interesu. Ja całkowicie Parkera rozumiem. Mimo iż jestem przeciwny jego działaniom to jednak taka jest jego rola. Gdyby się temu sprzeciwił wytoczonoby mu proces a przecież ma tu niezłe dochody wysokie stanowisko a pracował na to bardzo długo.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 423
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 10 marzec 2010 - 19:15

Racja, wielkiego wyboru nie miał. Rzeczywiście należy mu się troszkę zrozumienia. Ale mógłby być troszkę kulturalniejszy. Mógłby sobie przynajmniej oszczędzić takich odzywek jak np. gdy mówił do Grace ,, Co wy tam za świństwo paliliście" (czy jakoś inaczej). Nie chciał nikogo słuchać... prócz Quaritcha. Za to ma u mnie minus.
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 684
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 11 marzec 2010 - 15:42

Mnie trochę śmieszy jego nazwisko. :P Znaczy się, jak je wypowiadam, albo czytam w całości to niby normalne, ale ono się tak śmiesznie rozkłada na dwa wyrazy: "self" i "fridge". Jakoś mi te słowa nawet do niego pasuję. "Self" znaczy "własny", co w jego charakterze kojarzy mi się z egoizmem, chęcią posiadania wszystkiego tylko dla siebie, myśleniem o sobie. "Fridge" to lodówka, co z kolei kojarzy się z jego chłodną osobowością a jednocześnie tym, że jest trochę zamknięty w sobie. :P Ciekawe, czy Cameron wymyślając to nazwisko chciał tu nawiązać do charakteru Parkera. :)

Według mnie Parker to bardzo ciekawa postać. Często widać, że coś w sobie tłumi, jakieś ukryte emocje. Widać, że toczy wewnętrzną walkę. Stara się to ukrywać i całkiem dobrze mu to wychodzi, ale kilka razy zdarzyło mu się przypadkiem zdjąć maskę. Kiedy pozwolił Jake'owi wrócić do swojego avatara i kiedy kamera ustawiła się w oczach Jake'a, gdy ten leżał już w kapsule, a Parker mówił do niego, miałem wrażenie, że Selfridge naprawdę trzyma jego stronę, tylko nie chce się do tego przyznać, bo się boi... Pewnie Quartich'a, ale nie tylko. Ma pewnie jakieś zobowiązania wobec ludzi na Ziemi. Mam wrażenie, że był szantażowany, a w życiu spotkało go wiele przykrości. Stąd właśnie to zamknięcie się w sobie. Pojawiło się raz takie ujęcie, że Parker stał w odosobnieniu zamyślony, a nawet smutny.

On jeszcze miał w sobie cząstkę dobra, tylko stale to tłumił. Być może w kolejnej części zaskoczy nas pozytywną, a może nawet bohaterską postawą. Wierzę, że on tak naprawdę nie jest zły, ale okoliczności i strach sprawiły, że nie odważył się do tego przyznać. Łatwiej jest wszystko olewać niż walczyć... Może się w końcu opamięta. Kiedy Jake mówił mu, że nie chce mieć takiej krwi na rękach, gdy Drzewo Dom się zawaliło, widać było, że Parker był tym przejęty.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 15 marzec 2010 - 09:24

być może na początku jego nazwisko mial brzmieć 'selfish' co znaczy 'samolubny';p a pewnie byloby wtedy zbyt doslownie;D

Cytat

On jeszcze miał w sobie cząstkę dobra, tylko stale to tłumił. Być może w kolejnej części zaskoczy nas pozytywną, a może nawet bohaterską postawą.

może miał jakąś cząste...ja lord vader;p tylko że bardziej zadowalała go myśl o 'sałacie'...później troszke mu sie chyba nawet żal na chwile zrobiło..ale tylko na chwile;D
..a co do kolejnych części..nie do konca jestem pewna, czy chcialabym go zobaczyć w następnych częściach i czy w ogóle jest sens pokazywania ponownie każdej postaci...wolałabym chyba kogoś nowego..:)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 15 marzec 2010 - 10:58

IMO wątpię, aby Parker powrócił, narobił dużo złego, ale sumienie jednak trochę go gryzło. Obstawiam nową postać, bardziej zdeterminowaną, zapotrzebowanie na Unobtanium jest zbyt duże, aby ponownie nie dotarło na Ziemię.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 225
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 15 marzec 2010 - 14:56

Z jednej strony mówi, że akcjonariusze oprócz złej prasy (zabijanie miejscowych) bardziej nie na widzą złych wyników finansowych, i że to nie on wymyślił zasady. Pozwala jake'owi ostrzec Na'vi przed zniszczeniem drzewa, z drugiej popycha spychacz do przodu mówiąc "niech się nauczą, że my się nie cofniemy"
Myślę, że nie można go traktować jako postaci jednoznacznie negatywnej, tak jak Quarticha
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 311
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 15 marzec 2010 - 16:33

Nie wiem co o nim myśleć...

Cytat

Z jednej strony mówi, że akcjonariusze oprócz złej prasy (zabijanie miejscowych) bardziej nie na widzą złych wyników finansowych, i że to nie on wymyślił zasady. Pozwala jake'owi ostrzec Na'vi przed zniszczeniem drzewa, z drugiej popycha spychacz do przodu mówiąc "niech się nauczą, że my się nie cofniemy"

Dokładnie tak...
na pewno jego celem nie było wybicie całej rasy Na'Vi. Nie sprawiał przynajmniej takiego wrażenia.

Cytat

Myślę, że nie można go traktować jako postaci jednoznacznie negatywnej, tak jak Quarticha

Tutaj także się zgodzę. IMO Quaritch od samego początku dawał jasno do zrozumienia jakie ma intencje... Albo oddadzą nam cała planetę i zamieszkają w betonie albo zginą... Przynajmniej ja to tak widzę..
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 957
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 15 marzec 2010 - 17:40

Wyświetl postUżytkownik damkol224 dnia 15 marca 2010 - 16:33 napisał

Na pewno jego celem nie było wybicie całej rasy Na'Vi. Nie sprawiał przynajmniej takiego wrażenia.

Chciał upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, ale było to niemożliwe, Quaritch naciskał i musiał ustąpić, inaczej pozostałoby mu przystać do Jake'a, ale "bagno" raczej go nie pociągało, więc wybrał ciemną stronę mocy.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Polifem Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Rejestracja 2010-03-28

Napisano 28 marzec 2010 - 18:04

Nie lubię tej postaci, już chyba Quaritcha bardziej lubiłem ;). Taki typ biznesmena cwaniaczka, niby był za pokojowymi rozwiązaniami, ale nie było to dla niego tak priorytetowe jak raport kwartalny ;). Momentami miał jakieś moralne rozterki, ale miał za słaby charakter, zeby cokolwiek zmienić.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Ikran Rider Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Rejestracja 2010-05-15
Napisano 19 maj 2010 - 13:54

Jak dla mnie on był dobry tylko że go firma naciskała. Gdy zobaczyłem go w scenie gdy patrzy jak ruszają przygotowania do bitwy widać było że go sumienie gryzło lub gdy daje Jackowi 1h widać że chce zrobić coś aby nie doszło do zniszczenia Na'vi.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Armagedon Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 31
  • Rejestracja 2010-10-30

Napisano 19 grudzień 2010 - 19:32

A mi się on spodobał. Może i był ,, cwaniaczkiem'', ale podobało mi się w nim poczucie humoru i sposób mówienia.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 19 grudzień 2010 - 21:07

Uou, ale odgrzałeś kotleta...
A Slefridge... Już samo nazwisko ma niezbyt pozytywne znaczenie :P
Gdyby koleś robił tylko swoją pracę, to można by mu wybaczyć, ale on wręcz był szalony na punkcie unobtanium i.. pieniędzy. Nie lubię takich ludzi - materialistów do szpiku kości.
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 348
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 21 grudzień 2010 - 00:13

Ale w przeciwieństwie do naszego macho Quaritch'a dało się z nim negocjować ;) Choć w głowie było mu unobtainium i RDA to przechodził rozterki czy, w którymś momencie nie przesadzają. Zapewne to zasługa wyłącznie naukowców ale to znak, że było w nim odrobinę człowieczeństwa.
Mimo wszystko i ja go nie lubiłam. Szczególnie za płytkie odnoszenie się do świata np. nazywanie Navi dzikusami.
Dołączona grafika
~Think- Fly!
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   muppet90 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 107
  • Rejestracja 2010-04-20
Napisano 03 styczeń 2011 - 14:16

Wyświetl postUżytkownik Coliber dnia 21 grudzień 2010 - 00:13 napisał

Szczególnie za płytkie odnoszenie się do świata np. nazywanie Navi dzikusami.

nie tylko dzikusami, określał ich również jako "niebieskie małpy"
Ftia oel lì’fyati leNa’vi nì’o’ nìwotx!
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 263
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 08 luty 2011 - 14:18

Więc jedyna dobra cecha u Parkera, jaką zobaczyłam to to że, kiedy Quartich chciał zniszczyć Drzewo Domowe, to dał Jake'owi chociaż szansę uratować Na'vi. Niezbyt pozytywna, ale jak na niego to może być. :D
Dołączona grafika
Mój YT ;)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Bohaterowie i postacie
  • Następny temat →
  • (2 strony)
  • +
  • 1